Виділ з ТОВ: чи нараховується ПДВ на частину майна, що передається за розподільчим балансом

Оскільки в результаті виділу частки учасників у статутному капіталі ТОВ, з якого здійснюється виділ, переходять в частки нового товариства, що виділилося, то така операція з передачі майна не може бути віднесена до категорії безоплатно наданих товарів, робіт, послуг, тому податкові зобов’язання з ПДВ не нараховуються

Загальними зборами учасників Товариства (платник ПДВ) планується прийняти рішення про виділ з нього нової юридичної особи та передачі до неї за розподільчим балансом частини майна, майнових прав та обов’язків (зобов’язань) Товариства. Рішення про виділ буде оформлено нотаріально засвідченим протоколом загальних зборів.


Додатком до протоколу загальних зборів буде визначений перелік майна, майнових прав та обов’язків, що будуть передані до нового товариства, утвореного в результаті реорганізації.


Згідно з нотаріально засвідченим протоколом загальних зборів буде затверджений розподільчий баланс та додатки до нього, акт прийому-передачі документів тощо.


В результаті виділу частки учасників у статутному капіталі Товариства, з якого здійсниться виділ, перейдуть в частки нового товариства, що виділиться, із збереженням співвідношення часток учасників Товариства, що існуватиме до виділу.


Операції з передачі та отримання майна, здійснені в результаті реорганізації, будуть відображені в балансах та звітності обох товариств, а також в ДПС за місцем реєстрації обома товариствами подані відомості про об’єкти оподаткування за ф. №20-ОПП.


З огляду на викладене Товариство просило надати ІПК з таких питань:


  1. чи підлягає оподаткуванню ПДВ операція з передачі за розподільчим балансом частини майна від Товариства, яке реорганізується шляхом виділу, до нової юридичної особи, яка буде створена в результаті такого виділу;
  2. чи вважається операція з передачі за розподільчим балансом частини майна від Товариства до нової юридичної особи безкоштовно наданими товарами, роботами, послугами та об’єктом оподаткування ПДВ;
  3. чи правомірно Товариство, у зв’язку з відсутністю визначення термінів «реорганізація», «виділ», «виділення», передбаченими статтею 14 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) відповідно до норм пункту 5.3 ПКУ керується нормами статті 109 Цивільного кодексу України  (далі – ЦКУ) та статтями 47, 54 та 55 Закону України від 06.02.2018 №2275-VIII «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю»  (далі – Закон №2275).


Податківці проаналізували приписи ПКУ, ЦКУ, Закону № 2275Господарського кодексу України, та дійшли наступного висновку.


Згідно з підпунктом 196.1.7 ПКУ, операція з передачі частини майна від Товариства, яке реорганізувалося шляхом виділу, до нової юридичної особи, що була створена в результаті такого виділу, не є об’єктом оподаткування ПДВ.


За такою операцією, згідно з пунктом 199.6 ПКУ, норми пункту 198.5 та пункту 199.1 ПКУ не застосовуються, отже податкові зобов’язання з ПДВ не нараховуються.


Оскільки в результаті виділу частки учасників у статутному капіталі Товариства, з якого здійснюється виділ, переходять в частки нового товариства, що виділилося, то така операція з передачі майна не може бути віднесена до категорії безоплатно наданих товарів, робіт, послуг.


Джерело: ІПК від 16.10.2024 №4862/ІПК/99-00-21-03-02