Заголовок тимчасово відсутній
Як зазначенов в листі ДПС https://od.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/478804.html
здійснювати продаж алкогольних напоїв на розлив має право виключно заклад (підприємство) РГ або спеціалізований відділ, що має статус суб’єктів господарювання громадського харчування, суб’єктів господарювання з універсальним асортиментом товарів за умови наявності ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями та зареєстрованими видами економічної діяльності за кодами класифікації КВЕД-2010 – 56.10 – 56.30 незалежно від того, чи є у назві слова «кафе», «бар» або «ресторан»
Кабмін постановою №1026 від 23.10.2019 скасував Правила роздрібної торгівлі алкогольними напоями у зв'язку з тим, що правила дублювали норми законів, а також встановлювали додаткові вимоги регулювання, які суперечать актам вищої юридичної сили і втратили свою актуальність.
Зокрема, правила передбачали, що технологічні і калькуляційні картки на коктейлі треба погоджувати з санітарно-епідеміологічною службою, а жодним законом цей обов'язок не закріплений.
Також були встановлені необгрунтовані вимоги до працівників, які безпосередньо продають алкоголь, зокрема, до їх обов'язкової професійної освіти.
Крім того, досі в Правилах передбачена необхідність зазначення реєстраційного номера сертифікату відповідності в документах про надходження алкогольних напоїв, хоча вона була скасована ще в 2015 році.
Тому, для вирішення вищезазначеної проблеми, а також з метою зменшення регуляторного тиску на бізнес Кабмін вирішив скасувати Правила роздрібної торгівлі алкогольними напоями.
Проте зі скасуванням Правил роздрібна торгівля алкоголем не залишиться неврегульованою. Відповідна госпдіяльність врегульована ПКУ, Законами про вимоги до харчових продуктів https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/771/97-%D0%B2%D1%80#n961, Про захист прав споживачів https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1023-12, Закон про РРО https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/265/95-%D0%B2%D1%80#Text, а також Порядком торгової діяльності https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/833-2006-%D0%BF#o111 і Правилами ресторанного господарства https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0680-02#Text
В останніх двох документах міститься вимога для закладу ресторанного господарства мати технологічну докментацію, затверджену керівником, та меню та прейскурант: Меню і прейскурант мають бути підписані керівником, бухгалтером (калькулятором) та матеріально-відповідальною особою
(завідувач виробництва, бригадир, буфетник, бармен тощо) суб'єкта господарської діяльності.
Таким чином, якщо здійснється роздрібна торгівля алкогольними напоями для споживання на місці, мають бути технологічна документація та прейскурант, відповідно до, зокрема, Правил ресторанного господарства.
Раді допомогти, звертайтесь ще!
Відповідь від 15 хвилин!
Підключіть сервіс «Особистий консультант» та отримайте рішення всіх ваших робочих завдань від найкращих експертів-практиків країни.
Запит щодо наказу та заяви на благодійну допомогу 4240
Збільшення окладу: як правильно врахувати нову мінімалку
Право на соціальну відпустку при звільненні: важливі нюанси та документи
Розрахунок ЄСВ для працівника за сумісництвом: нові нюанси
Розрахунок середньої: врахування премій та обмеження суми
Правильне заповнення ПДВ для послуг культурно-масових заходів
Оподаткування комісій за овердрафт для резидентів Дія Сіті
Перехід ФОП на ПДВ: виписка податкових накладних у 2026 році
Оподаткування орендної плати в резидентів Дія сіті: нюанси
Обов'язкові процедури річного перерахунку ПДФО, ВЗ та ЄСВ
Підкажіть, будь ласка, які процедури в кінці року є обов'язковими …
Новий закон про ліцензії: як обліковувати доходи працівника
Повернення передплати: чи потрібно проводити через ПРРО
Ставка ЄСВ для інваліда з зарплатою нижче мінімалки 2026 року
Підкажіть, будь ласка, яка ставка ЄСВ повинна застосовуватись до інваліда з …

