Інші

ВІЙНА: ПДФО, ПДВ, акциз, ліцензії, токени, аудит, праця

Зміст спецвипуску

ДПС ПОВІДОМИЛА, КОЛИ ГРОМАДЯНИ ЗМОЖУТЬ ЗАДЕКЛАРУВАТИ СВОЇ ДОХОДИ

За правилами воєнного стану у разі відсутності у платника податків можливості своєчасно виконати свій податковий обов’язок, зокрема щодо дотримання термінів сплати податків та подання звітності, то він звільняється від передбаченої Податковим кодексом відповідальності. Такі свої обов’язки він мусить виконати протягом трьох місяців після припинення або скасування воєнного стану.

З огляду на зазначене ДПС дійшла висновку, що для громадян, які не мають можливості своєчасно подати податкову декларацію про майновий стан і доходи, граничний термін подання звітності відтерміновується на згадані три місяці.

Про ці та інші поточні податкові новації дивись на нашій платформі у випуску «Воєнні» зміни до ПКУ: подання звітності, сплата податків, перевірки. Топ-13 найгарячіших питань по зарплаті, ЄСВ та лікарняним розглянуто тут.

***

ДПС РОЗПОВІЛА ПРО ПОРЯДОК «ЗАКРИТТЯ» ФОП В УМОВАХ ЗАПРОВАДЖЕННЯ ВОЄННОГО СТАНУ

Вона стверджує, що відповідну заяву можна подати в паперовому або в електронному вигляді. Платник податків позбавляється статусу ФОП від дати внесення до ЄДР відповідного запису. Такий запис про припинення ФОП вноситься до ЄДР протягом 24 годин з моменту подання заяви. При цьому ФОП має можливість скористатись електронною послугою та здійснити онлайн-подання заяви через кабінет громадянина на Порталі Дія. Припинення підприємницької діяльності здійснюється незалежно від місцеперебування ФОП у межах України.

***

ДПС ЗВЕРНУЛАСЬ ДО ПЛАТНИКІВ АКЦИЗНОГО ПОДАТКУ

Загалом декларування акцизного податку за лютий 2022 року відбувається у загальному порядку. А ось платники акцизного податку з реалізації пального та спирту етилового декларують свої податкові зобов’язання з урахуванням певних особливостей.

Докладно ці особливості будуть розглянуті вже незабаром в одному з найближчих випусків Бухгалтерської Відеоплатформи №1.

***

ДПС НАГАДАЛА ПРО ПОРЯДОК ОБКЛАДЕННЯ ПДВ ОПЕРАЦІЙ ІЗ ЗАПРАВКИ (ДОЗАПРАВКИ) ТРАНСПОРТНИХ ЗАСОБІВ; ЗСУ

Податківці впевнено заявляють, що до припинення чи скасування воєнного стану такі операції обкладаються ПДВ за нульовою ставкою.

Особливості декларування ПДВ на Бухгалтерській Відеоплатформі №1 розглянуті тут і тут. Незабаром від нас очікуйте черговий випуск на цю тему.

***

ДПС ЗГАДАЛА ОБОВ’ЯЗКИ ПЛАТНИКІВ, ЯКІ ЗДІЙСНЮЮТЬ ПЕРЕДАЧУ ПАЛЬНОГО НА ПОТРЕБИ ЗСУ

Вона розуміє, що зараз операції з добровільної передачі або відчуження товарів, у тому числі підакцизних, на користь Збройних сил України та підрозділів територіальної оборони без попереднього або наступного відшкодування їх вартості не вважаються операціями з реалізації для цілей оподаткування.

Враховуючи зазначене, протягом дії воєнного стану операції з безоплатної передачі пального військовим формуванням не є операціями з реалізації такого пального у суб’єктів господарювання, які отримували таке пальне виключно для потреб власного споживання чи промислової переробки, і відповідно при здійсненні таких операцій у суб’єктів господарювання, які не є платниками з реалізації пального, не виникатимуть такі обов’язки:

  • отримувати ліцензію на право здійснення оптової або роздрібної торгівлі пальним;

  • реєструватися платниками акцизного податку та реєструвати акцизні склади;

  • враховувати обсяги пального, безоплатно переданого на зазначені потреби, при обрахунку обсягів, які суб’єкти господарювання мають право отримати протягом року на зберігання з метою використання виключно для потреб власного споживання (1000 кубічних метрів та платників єдиного податку четвертої групи –10000 кубічних метрів).

Більш докладно про це тут.

***

ДПС ПІДТВЕРДИЛА ДІЙСНІСТЬ ЛІЦЕНЗІЙ, ПО ЯКИХ НЕ СПЛАЧЕНО ЧЕРГОВИЙ ПЛАТІЖ

Йдеться про ліцензії на право:

  • виробництва та обігу спирту, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та рідин, що використовуються в електронних сигаретах;

  • виробництва, зберігання, оптової та роздрібної торгівлі пальним, та місць виробництва, зберігання, оптової та роздрібної торгівлі пальним.

Обов'язки щодо сплати чергових мають бути виконані протягом 30 днів, наступних за днем припинення або скасування воєнного стану.

***

ДРС РОЗГЛЯНУЛА ПИТАННЯ ЛІЦЕНЗУВАННЯ ТА ВИДАЧІ ДОКУМЕНТІВ ДОЗВІЛЬНОГО ХАРАКТЕРУ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ

Державна регуляторна служба з’ясувала, що на сьогодні зупинено строки надання адміністративних послуг та строки видачі документів дозвільного характеру на час воєнного стану в Україні. Зупинені строки будуть поновлені в місячний строк після припинення чи скасування воєнного стану.

Поряд з цим ДРС вважає, що в разі можливості (якщо безпекова ситуація дозволяє) видача документів дозвільного характеру та ліцензій здійснюється в строки встановлені законом.

***

ПРЕЗИДЕНТ УКРАЇНИ ПІДПИСАВ ЗАКОН УКРАЇНИ «ПРО ОСНОВНІ ЗАСАДИ ПРИМУСОВОГО ВИЛУЧЕННЯ В УКРАЇНІ ОБ'ЄКТІВ ПРАВА ВЛАСНОСТІ РОСІЙСЬКОЇ ФЕДЕРАЦІЇ ТА ЇЇ РЕЗИДЕНТІВ»

Зазначений Закон визначає правові засади примусового вилучення з мотивів суспільної необхідності об’єктів права власності Російської Федерації та її резидентів.

Таке вилучення буде відбуватися без будь-якої компенсації вартості активів.

***

УРЯД УХВАЛИВ РІШЕННЯ ДЛЯ УНИКНЕННЯ ДЕФІЦИТУ ПАЛЬНОГО ТА СТРИМУВАННЯ ЗРОСТАННЯ ЙОГО ЦІНИ

Так, затверджено зміни до формули розрахунку максимальної дозволеної ціни пального на заправках. Нова  формула дає економічний стимул мережам завозити більше пального. По формулі розрахунку, яка була адекватною до війни, зараз везти нафтопродукти мережам не вигідно. Але без зміни ставок ПДВ та акцизу таке рішення призвело б до зростання ціни.

Тому до Верховної Ради подано законопроєкт, що скасовує акциз та знижує ставку ПДВ з 20% до 7%. Це суттєво зменшує розмір податків, які раніше становили більш ніж половина ціни пального.

Обидва рішення наберуть чинності одночасно.

Нова формула почне застосовуватися, як тільки Верховна Рада проголосує за зниження податків. В результаті мережі завезуть більше пального, а ціна не зросте.

Також на довоєнному рівні залишається розмір націнки українських мереж АЗС: 4,55 грн на літр бензинів та 5 грн на літр дизелю.

***

КАБМІН ДО КІНЦЯ КАРАНТИНУ ЗВІЛЬНИВ БІЗНЕС ВІД ТОКЕНІВ

З 31 березня платники податків мали б перейти на токени та інші захищені ЕП.

Але постанова КМУ №229 дозволила використання до кінця карантину електронних підписів та печаток, що базуються на сертифікатах відкритого ключа.

Безпосередньо термін дії карантину продовжено з 31 березня до 31 травня поточного року.

Як продовжити дію ЕП дистанційно – дивись на Бухгалтерській Відеоплатформі №1 тут.

***

КАБМІН РОЗШИРИВ ПЕРЕЛІК ОБЛАСТЕЙ ДЛЯ ОТРИМАННЯ ДОПОМОГИ ЧЕРЕЗ ВІЙНУ

Як стало відомо, люди з Дніпропетровської області також можуть отримати 6 500 гривень допомоги від держави. Її додано до переліку областей.

На Бухгалтерській Відеоплатформі №1 вже чимало розповідали про те, як отримати «завітні» 6500 гривень. Про це дивисься, зокрема, туттут, тут і тут.

***

КАБМІН ДОЗВОЛИВ ПІДПРИЄМСТВАМ ВИКОРИСТОВУВАТИ КОШТИ З АРЕШТОВАНИХ РАХУНКІВ

Втім, варто враховувати, такий дозвіл стосується виключно таких видаткових операцій:

  • виплата заробітної плати в розмірі не більше 5 мінімальних розмірів заробітної плати в місяць на одного працівника юридичної особи – боржника;
  • сплата податків, зборів та ЄСВ.

***

ТПП повідомила, ДЕ ОТРИМАТИ СЕРТИФІКАТ ПОХОДЖЕННЯ ТОВАРІВ

Станом на 11.03.2022 р. за сертифікатами походження можна звертатися до таких торгово-промислових палат в Україні:

  • Вінницька,
  • Волинська, 
  • Івано-Франківська,
  • Закарпатська, 
  • Кіровоградська,
  • Одеська,
  • Миколаївська,
  • Львівська,
  • Тернопільська,
  • Херсонська,
  • Черкаська,
  • Чернівецька.

Також працює подача заявки на отримання на сайті https://apply.ucci.org.ua

***

МІН'ЮСТ ДОЗВОЛИВ ГРОМАДЯНАМ ПРЕД’ЯВЛЯТИ ДОКУМЕНТИ, СТРОК ДІЇ ЯКИХ ЗАКІНЧИВСЯ, АБО ДОКУМЕНТИ, ДО ЯКИХ СВОЄЧАСНО НЕ ВКЛЕЄНА ФОТОКАРТКА

Такий дозвіл актуальний для вчинення нотаріальних дій, проведення державної реєстрації актів цивільного стану, державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

***

ФЕДЕРАЦІЯ РОБОТОДАВЦІВ УКРАЇНИ УЗАГАЛЬНЮЄ ПРОПОЗИЦІЇ БІЗНЕСУ ДЛЯ ВКЛЮЧЕННЯ ТОВАРІВ ДО ПЕРЕЛІКУ КРИТИЧНОГО ІМПОРТУ

Як стало відомо, задля забезпечення безперебійної діяльності виробничих підприємств в умовах воєнного стану уряд готовий розширити перелік товарів критичного імпорту.

Тому Федерація просить бізнес надавати свої пропозиції для включення товарів до такого переліку.

Які «переваги» мають товари з цього переліку читай тут.

***

ДЕРЖФІНМОНІТОРИНГ ВИМАГАЄ ВИКОНАННЯ ВИМОГ ЗАКОНОДАВСТВА У СФЕРІ ФІНАНСОВОГО МОНІТОРИНГУ У ПЕРІОД ВОЄННОГО ЧАСУ

Натомість з огляду на війну він визнає, що суб’єкти первинного фінансового моніторингу зобов’язані подавати інформацію про фінансові операції, що підлягають фінансовому моніторингу, не пізніше трьох місяців після припинення чи скасування воєнного стану.

Разом з цим, суб’єкти первинного фінансового моніторингу не обмежуються в праві застосування інших вимог Базового Закону, зокрема в частині:

  • належної організації та проведення первинного фінансового моніторингу;
  • здійснення заходів належної перевірки;
  • застосування ризикоорієнтованого підходу;
  • виявлення підозрілих фінансових операцій тощо.

Крім цього, в цілях виявлення фінансових операцій, що підлягають фінансовому моніторингу, зокрема осіб, що причетні до збройної агресії російської федерації до України, рекомендовано використання списків таких осіб, розміщених на:

Держфінмоніторинг розраховує на конструктивну реакцію та підтримку приватного фінансового та нефінансового секторів в неймовірно складних умовах злочинного нападу країни-агресора на незалежну державу в самому серці Європи!

***

НКЦПФР ДОПОВНИЛА ПЕРЕЛІК ОПЕРАЦІЙ, ЩО МОЖУТЬ ПРОВОДИТИСЬ З АКТИВАМИ ІСІ У ПЕРІОД ДІЇ ВОЄННОГО СТАНУ 

Так, Комісія дозволила:

  • виплати дивідендів інститутам спільного інвестування, які були нараховані до 24 лютого 2022 року;

  • давати винагороди компаніям по управлінню активами, зберігачам, адміністраторам недержавних пенсійних фондів у розмірі, що не перевищує середньомісячного розміру винагороди за попередні 12 місяців;

  • продовжувати депозитні договори,

  • фінансування вже початого будівництва в областях західного регіону країни.

***

УРЯД РОЗШИРИВ ПЕРЕЛІК ВИДАТКІВ ДРУГОЇ ЧЕРГИ ДЛЯ ЗДІЙСНЕННЯ ПЛАТЕЖІВ КАЗНАЧЕЙСТВОМ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ

Перелік доповнено такими видатками:

  • для надання допомоги внутрішньо переміщеним (евакуйованим) особам у зв’язку з веденням бойових дій на окремих територіях;
  • на придбання пального для автотранспорту установ, організацій, що надають соціальні послуги;
  • на оплату послуг із забезпечення функціювання державних реєстрів, держателем яких є Міністерство юстиції України та Державна реєстраційна служба України.

Очікується, що прийняте рішення дасть змогу здійснювати платежі за вищезазначеними видатками в пріоритетному порядку.

***

ОРГАН СУСПІЛЬНОГО НАГЛЯДУ ЗА АУДИТОРСЬКОЮ ДІЯЛЬНІСТЮ ЗУПИНИВ ПЕРЕВІРКИ З КОНТРОЛЮ ЯКОСТІ АУДИТОРСЬКИХ ПОСЛУГ

Йдеться про перевірки, що були розпочаті до 24 лютого 2022 року та не були завершеними, та перевірки з контролю якості аудиторських послуг, які мали розпочатися у період з 24 лютого 2022 року та не були розпочаті.

***

ОРГАН СУСПІЛЬНОГО НАГЛЯДУ ЗА АУДИТОРСЬКОЮ ДІЯЛЬНІСТЮ ПОВІДОМИВ ПРО ПОДОВЖЕННЯ СТРОКІВ ПОДАННЯ ІНФОРМАЦІЇ

Мається на увазі інформація про надання суб’єктами аудиторської діяльності послуг підприємствам, що становлять суспільний інтерес, та інформування про оприлюднення звіту про прозорість. Цю інформацію можна буде подати протягом трьох місяців після припинення чи скасування воєнного стану або стану війни.

***

УРЯД ПРО ОПЛАТУ ПРАЦІ ПРАЦІВНИКІВ ДЕРЖАВНИХ ОРГАНІВ ТА  ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ 

Зокрема, керівникам державних органів, підприємств, установ та організацій, що фінансуються або дотуються з бюджету, до припинення чи скасування воєнного стану в Україні надано право самостійно визначати розмір оплати часу простою працівників, але не нижче від двох третин тарифної ставки встановленого працівникові тарифного розряду (посадового окладу).

***

НАДС ПІДГОТУВАЛО РОЗ`ЯСНЕННЯ ЩОДО ОПЛАТИ ПРАЦІ ПРАЦІВНИКІВ ДЕРЖАВНИХ ОРГАНІВ, ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ, ПІДПРИЄМСТВ, ЩО ФІНАНСУЮТЬСЯ АБО ДОТУЮТЬСЯ З БЮДЖЕТУ, В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ

Особлива увага була приділена оплаті праці під час виконання роботи у штатному режимі та дистанційно, а також оплаті праці на час простою.

Звертаємо увагу, що відповіді на питання, які пов’язані з оформленням трудових відносин під час війни, на Бухгалтерській Відеоплатформі №1 надано, зокрема, тут.

***

НАЦБАНК ЗАСПОКОЇВ ТИХ, ХТО ПЛАНУЄ ВИЇХАТИ ЗА КОРДОН У ПЕРІОД ДІЇ ВОЄННОГО СТАНУ

Готуємось до виїзду

  • Зняти валюту зі свого валютного рахунку в Україні можна в сумі до 30 тис. грн в еквіваленті в день. До прикладу, у вас є доларовий рахунок – ви можете зняти з нього трохи більше тисячі доларів в день, якщо рахунок в євро – тоді зняти можна близько 900 євро в день.

  • Офіційний курс гривні до долара – 29,25 грн/$, курс гривні до євро – 33,17 грн/євро (зафіксований на 24.02.2022).

  • Купівля іноземної валюти поки заборонена (заборона діє з 24 лютого 2022 року). Виняток (з 8 березня) – купівля валюти у відділеннях банків, які розташовані на територіях, що перебувають під загрозою окупації державою агресором (у разі наявності валюти).

  • Не потрібно вивозити з України готівкову гривню – ви або взагалі не зможете обміняти її за кордоном, або зможете обміняти по дуже невигідному курсу.

  • Готівкову гривню краще завчасно зарахувати в Україні на свій картковий рахунок. Це можна зробити: у відділенні банку, що працює, маючи з собою паспорт; через платіжні пристрої з функцією приймання готівки – термінали самообслуговування, банкомати з функцією приймання готівки. А далі за кордоном розраховуватися карткою.

Перетинаємо кордон

  • Вимога декларувати валютні цінності на суму понад 10 тис. євро на одну особу (в еквіваленті) залишається. Проте скасована необхідність надання документів, що підтверджують зняття готівки з власних рахунків та придбання банківських металів.

  • Для тих, хто виїжджає на автомобілі – поліс страхування «зелена картка» не обов’язковий (Польща, Словаччина, Угорщина і Молдова).

  • «Ковідні» документи та медична страховка при перетині кордону не перевіряються. Проте можуть вимагатися в країнах призначення.

Розраховуємося за кордоном

  • Для розрахунків за кордоном віддавайте перевагу безготівковим розрахункам: гривневі та валютні платіжні картки, платіжні застосунки ApplePay та GooglePay.

  • За кордоном в банкоматах можна знімати готівкову валюту як із валютних, так і з гривневих платіжних карток.

  • Вигідно: конвертація за такими операціями відбуватиметься за курсом, установленим міжнародною платіжною системою (а не курсом готівкового обміну).

Важливо, що Нацбанк не встановлював жодних обмежень на безготівкові розрахунки як всередині країни, так і за кордоном.