Відеоблоги

6500 ФОПу чи працівнику: заповнення заявки в Дії

Ви дізнаєтесь:

  1. Про умови отримання допомоги.
  2. Як подати заяву на отримання допомоги.
  3. Про отримання допомоги на практичних прикладах.
Оберіть відео для перегляду

4.8(17)

Оцініть відео:

6500 ФОПу чи працівнику: заповнення заявки в Дії

00:09:13

Ольга Хільчук

4.8(17)

Оцініть відео:

Поговоримо як подати заявку на отримання 6500 грн в межах єПідтримки щодо компенсації втрати доходів особами, які постраждали внаслідок воєнних дій. Є певні умови і критерії, які ми проговоримо. Плюс до того, розглянемо декілька практичних кейсів, які допоможуть вам роз’яснити собі ситуацію чи підпадаєте ви під категорію осіб, які можуть претендувати на отримання цих коштів.

Отже, за перший день даного проекту, зокрема за 8 березня, подано більше ніж 700 000 заявок.

Щодо критеріїв.

Перший критерій, який є важливим і якого ви повинні дотриматись для того щоб подати цю заявку щодо того, які особи можуть претендувати. Зокрема це діючий ФОП 1-4 груп, які сплатили ЄСВ за IV квартал 2021 року або загалом за цілий попередній рік. Усі наймані працівники, за яких сплатили ЄСВ за IV квартал 2021 року і аналогічно або за цілий 2021 рік, окрім працівників бюджетних установ, фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування та державної служби. Однак сплата цих внесків єдиного соціального внеску не один критерій. Крім того повинні бути подана звітність щодо сплати цих внесків, оскільки ці дані повинні бути відображені в ресурсах пенсійного фонду, оскільки система буде аналізувати цю інформацію. Тобто звіт за 2021 рік, якщо ви ФОП, подаєте річну звітність, повинен бути вами поданий. І крім того об’єднана звітність з ЄСВ роботодавцями юридичними або фізичними особами теж за IV квартал повинна бути подана. Тобто законодавець повинен розуміти, що дійсно такий ЄСВ сплачений і задекларований за вас, як за найманого працівника, або вами, як фізичною особою – підприємцем.

Критерій №2 це територіальність. Тобто дана допомога поширюється на певну частину України, а саме на визначений перелік областей. Цей перелік на сьогодні, ми говоримо на 9 березня, в такому вигляді як на слайді. Є моменти, що він може уточнюватись. Зокрема на сьогодні: Чернігівська, Сумська, Харківська, Херсонська, Миколаївська, Запорізька, Донецька, Луганська, Житомирська, Одеська, Волинська, Київська та м. Київ. Саме в цих областях, якщо ви зареєстровані як юридична особа, відповідно ваші співробітники мають право подати таку заяву або ви як фізична особа – підприємець теж маєте бути зареєстровані на даній території. Умова, яка повинна теж мати місце, що таку заявку ви можете подати на сьогодні лише за допомогою мобільного застосунку «Дія», версія застосунку повинна бути не нижче 3.0.35. Як це перевірити і як подати заявку ми зараз безпосередньо з вами розглянемо через такий додаток. Крім того ви повинні мати відкриту картку в межах єПідтримки. Якщо ви цього не маєте до сьогодні, це може мати місце тоді, коли ви не подавали заявку на отримання «ковідної» тисячі, відповідно ви такої картки не маєте. Якщо ж ви «ковідну» тисячу отримали, то вам хвилюватись за отримання такої картки не потрібно. Однак, якщо у вас її все ж таки немає, ви маєте звернутися: онлайн до банків партнерів даної програми; або офлайн до цих самих банківських структур. Які банки підтримують на сьогодні цю програму і є її учасниками ви бачите на слайді. На сьогодні це 11 банківських установ, можливо цей перелік буде доповнюватися, але в одному із цих банків ви повинні відкрити собі картку для того щоб ця сума коштів була вам зарахована в майбутньому і успішно подати заявку.

Отже, переходимо безпосередньо до ситуації щодо подання заявки. А саме найперше перевіримо яку версію програми ви використовуєте. Для цього натискаємо кнопку «Меню». Гортаєте донизу. І ось ви бачите знизу пише версія застосунку, яку ви на сьогодні використовуєте. Для того щоб подати заявку переходимо в категорію розділу «Послуги» і бачимо підрозділ «єПідтримка». Натискаємо на нього. Ви бачите інформаційне повідомлення, знову ж таки з тими критеріями, які ми з вами проговорили, для того щоб успішно подати відповідну заявку. Натискаємо «Отримати допомогу». Система вам одразу сигналізує про те чи є у вас відповідний рахунок відкритий. Якщо так – ви бачите його у списку, повинні ви його обрати, натискаємо, має бути зелений кружечок навпроти цього рахунку. Натискаємо «Отримати допомогу». І у вас, ви бачите що заявка успішно надіслана. Про те що кошти надійдуть з бюджету на наш рахунок нас буде додатково повідомлено. Натискаємо «Зрозуміло». Крім того повідомляють, що протягом 10 днів сума коштів буде зарахована на наш спеціальний рахунок. Можливо хтось задався питанням чому сума коштів у розмірі 6500. Це розмір мінімальної заробітної плати станом на сьогодні. Крім того сигналізують що це перший етап такої підтримки населення України, громадян України. Хоча сподіваємося, що все найближчим часом вирішиться. Однак думаю, що навіть по закінченню воєнного стану, Держава буде допомагати і етапи цієї єПідтримки будуть продовжуватися. Якщо будуть якісь новини в цьому плані обов’язково ми вас про це повідомимо.

Крім того хочу з вами проговорити ось такі декілька кейсів.

Кейс №1. Мене призначено на роботу 10 листопада 2021 року, чи є право на допомогу? Немає, тому що ви не відпрацювали повний IV квартал 2021 року. Тобто жовтень, листопад, грудень ви повинні обов’язково пропрацювати і ЄСВ роботодавець або ви самостійно за себе повинні перерахувати до Бюджету.

Кейс №2. Я ФОП, зареєстрований 02 лютого 2022 року, чи є право на допомогу? Немає, знову ж таки, тому що IV кварталу вас випадає. Ви новостворений ФОП в даному періоді. Можливо якісь уточнення, зміни до цієї постанови щодо отримання цих коштів будуть у майбутньому, однак ми говоримо ті моменти, ті норми, які діють на сьогодні.

Наступний Кейс. ФОП, закрито 15 січня 2022 року, чи є право на допомогу? Відповідь знову ж таки негативна. Немає, тому що ФОПи мають бути діючі на момент звернення за допомогою. Хоча і IV квартал ви внески сплатили, однак на сьогодні ви не функціонуєте, відповідно подати таку заявку немає можливості.

І четвертий кейс, останній який я проговорю. Я працюю у Києві, але фірма зареєстрована у Тернополі, чи є право на допомогу? Немає. Хоча фізично ви і знаходилися в областях на територіях, які піддались воєнній агресії, однак ваша юридична особа зареєстрована на тій області, яка не підпадає в рамках цієї програми, тому ви не зможете подати заявку на отримання цієї допомоги.