Посадові інструкції
13.03.2025

Робоча інструкція працівника закладу ресторанного господарства

14

 

ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «_______________»

(назва підприємства)

 

ЗАТВЕРДЖУЮ

 

Директор Товариства з обмеженою відповідальністю «________________»

підпис       Ім’я ПРІЗВИЩЕ

 «__» ________ 20__ р.

 

 

РОБОЧА ІНСТРУКЦІЯ

працівника закладу ресторанного господарства

(Код КП – 5129)

 

1.         Загальні положення

1.1.      Ця робоча інструкція визначає функціональні обов’язки, права та відповідальність працівника закладу ресторанного господарства.

1.2.      Мета роботи працівника закладу ресторанного— допомагати кухарям ресторану готувати страви.

Працівник закладу ресторанного господарства:

1.3.      Приймається на роботу та звільняється з неї наказом директора ________.

1.4.      Підпорядковується шеф-кухарю ____________.

1.5.      У роботі керується інструкціями та іншою нормативно-технічною документацією, що регламентує діяльність кухні _____________; правилами внутрішнього трудового розпорядку ресторану; цією робочою інструкцією.

1.6.      Проходить медичне обстеження в установленому законодавством порядку, результати якого відображають в особистій медичній книжці.

1.7.      Повинен мати охайний вигляд, бути одягненим у фірмовий одяг, під час робіт із застосуванням шкідливих речовин використовувати надані роботодавцем засоби індивідуального захисту.

1.8.      За відсутності працівника закладу ресторанного господарства (хвороба, відпустка тощо) його обов’язки виконує інший працівник _________ в порядку, передбаченому законодавством.

 

2.         Завдання та обов’язки

2.1. Виконує допоміжні роботи, пов’язані з приготуванням страв:

- зважує, виміряє інгредієнти до різних страв (м’ясо, сири тощо) на замовлення кухарів;

- миє, очищує, нарізає овочі та фрукти;

- обвалює м’ясо та птицю вручну або за допомогою спеціального устаткування;

- розмелює м’ясо, морепродукти для подальшого приготування;

- змішує інгредієнти для салатів;

- контролює температуру зон зберігання продуктів харчування.

2.2. Виконує технічне обслуговування робочих місць на кухні, налагоджує та контролює належну експлуатацію механічного й електричного устаткування:

- хлібопекарського;

- м’ясопереробного;

- електротеплового;

- холодильного;

- посудомийних машин;

- ліній приготування/подавання страв тощо.

2.3. Прибирання та підтримка чистоти:

 

-          регулярне прибирання робочого місця.

-          дотримання стандартів гігієни та санітарних норм.

-          виконання вимог система управління безпекою харчових продуктів.

 

3. Права

Працівника закладу ресторанного господарства має право:

3.1. Вживати дії для запобігання та усунення випадків будь-яких порушень або невідповідностей.

3.2. Отримувати всі передбачені законодавством соціальні гарантії.

3.3. Вимагати сприяння у виконанні своїх посадових обов'язків і здійсненні прав.

3.4. Вимагати створення організаційно-технічних умов, необхідних для виконання посадових обов'язків та надання необхідного обладнання та інвентарю.

3.5. Знайомитися з проектами документів, що стосуються його діяльності.

3.6. Запитувати і отримувати документи, матеріали та інформацію, необхідні для виконання своїх посадових обов'язків і розпоряджень керівництва.

3.7. Підвищувати свою професійну кваліфікацію.

3.8. Повідомляти про виявлені в процесі своєї діяльності порушення і невідповідності і вносити пропозиції щодо їх усунення.

3.9. Ознайомлюватися з документами, що визначають права та обов'язки за займаною посадою, критерії оцінки якості виконання посадових обов'язків.

 

4. Відповідальність

Працівника закладу ресторанного господарства несе відповідальність за:

4.1. Невиконання або несвоєчасне виконання покладених цією посадовою інструкцією обов`язків та (або) невикористання наданих прав.

4.2. Недотримання правил внутрішнього трудового розпорядку, охорони праці, техніки безпеки, виробничої санітарії та протипожежного захисту.

4.3. Розголошення інформації про організацію (підприємство/установу), що відноситься до комерційної таємниці.

4.4. Невиконання або неналежне виконання вимог внутрішніх нормативних документів організації (підприємства/установи) та законних розпоряджень керівництва.

4.5. Правопорушення, скоєні в процесі своєї діяльності, в межах, встановлених чинним адміністративним, кримінальним та цивільним законодавством.

4.6. Завдання матеріального збитку організації (підприємству/установі) в межах, встановлених чинним адміністративним, кримінальним та цивільним законодавством.

4.7. Неправомірне використання наданих службових повноважень, а також використання їх в особистих цілях.

 

5. Повинен знати

Працівника закладу ресторанного господарства повинен знати:

5.1. Основи кулінарної обробки продуктів.

5.2. Рецептури та технологічні карти страв.

5.3. Способи зберігання та термін придатності харчових продуктів

5.4. Етикет та культура обслуговування

5.5. Послідовність подачі страв та напоїв

5.6. Взаємодія з клієнтами, вирішення конфліктних ситуацій

5.7. Кухонне обладнання (печі, грилі, плити, холодильники)

5.8. Барне обладнання (кавомашини, шейкери, льодогенератори)

5.9. Обладнання для обслуговування гостей (POS-термінали, касові апарати)

5.10. Безпечне використання електроприладів

5.11. Щоденний контроль справності обладнання

5.12. Дотримання правил техніки безпеки

5.13. Правила охорони праці у закладах ресторанного господарства

5.14. Норми гігієни праці та санітарні вимоги

5.15. Пожежна безпека та дії у разі надзвичайних ситуацій

 

6. Кваліфікаційні вимоги

Повна загальна середня освіта та професійна підготовка на виробництві, без вимог до стажу роботи.

Доступ до матеріалу надається лише
передплатникам платформи

Якщо ви вже зареєстровані на нашому сайті — будь ласка, .
Або , прямо зараз, це не вимагає ваших персональних даних і займе не більше однієї хвилини.

14

Коментарі

Коментарів ще немає

Інше
10.10.2025

Графік відпусток на 2026 рік затверджений директором

1

5600

Накази
10.09.2025

Наказ про облікову політику ТОВ

2

5830

Накази
06.10.2025

Наказ про проведення щорічної інвентаризації

2

5303

Листи, довідки
15.10.2025

Довідка-розрахунок нарахування та сплати ЄСВ

2

4731

Інше
29.06.2025

Табель обліку використання робочого часу

2

9141

Облікові документи
02.06.2025

Відомість нарахування заробітної плати

2

4366