Охорона праці
10.01.2024

Інструкція з охорони праці для овочівника

18

______________________________________________________________________

(повне найменування підприємства із зазначенням підпорядкованості)

ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказ _________________________

(посада керівника підприємства,

______________________________

ПІП, підпис)

__________________№ __________

(число, місяць, рік)

Інструкція з охорони праці № ___

для овочівника

 

1. Загальні положення

1.1. Ця інструкція є нормативним документом, що містить обов’язкові вимоги з охорони праці для флориста.

1.2. Інструкція розроблена відповідно до:

Положення про розробку інструкцій з охорони праці, затвердженого наказом Держнаглядохоронпраці від 29.01.1998 № 9;

Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці, затвердженого наказом Держнаглядохоронпраці від 26.01.2005 № 15.

1.3. Овочівником може працювати особа, яка досягла 18-річного віку, має професійно-технічну освіту відповідного напрямку, пройшла навчання та стажування з безпечних методів і прийомів ведення робіт, а також пройшла вступний інструктаж з питань охорони праці та первинний інструктаж на робочому місці і не має протипоказань до виконання обов’язків за станом здоров'я.

1.4. В своїй діяльності овочівник знає та застосовує:

- технологію роботи із затримання снігу і талих вод, обробки ґрунту та догляду за посівами;

- агротехніку та технологію ручних робіт з підготовки ґрунту до висівання, садіння, приготування до внесення добрив у ґрунті;

- підготовки насіння і садивного матеріалу, пікірування розсади та сіянців овочевих культур, збирання урожаю огірків, помідорів, капусти та зелених культур у відкритому ґрунті, доробки та зберігання овочів.

1.5. В обов’язки овочівника також входить:

роботи з шлейфування, боронування та коткування перед висіванням, садінням овочів. нескладні ручні, кінно-ручні та механізовані роботи з вирощування овочів.

1.6. З метою дотримання правил охорони праці овочівник повинен:

неухильно керуватися вимогами правил внутрішнього трудового розпорядку, які діють на підприємстві, інструкцій з охорони праці та безпечного ведення робіт, з пожежної безпеки та електробезпеки;

не передоручати свою роботу іншим особам;

у разі виникнення аварійних ситуацій діяти згідно відповідного плану реагування;

ефективно використовувати засоби індивідуального захисту відповідно до характеру і умов праці;

використовувати Інструменти і пристрої тільки за призначенням;

не торкатися до рухомих частин механізмів, а також електричних дротів, кабелів, які знаходяться під напругою;

знати місцезнаходження аптечки, первинних засобів пожежогасіння та вміти користуватися ними;

не торкатись до потенційно вибухонебезпечних предметів (мін, снарядів, гранат тощо);

знати та вміти надавати першу медичну допомогу потерпілому в разі нещасного випадку;

дотримуватись правил особистої гігієни;

не приступати і не виконувати роботу у стані алкогольного, наркотичного або медикаментозного сп'яніння, у хворобливому або стомленому стані.

1.7.Овочівник забезпечується робочим одягом, а також необхідними засобами індивідуального захисту за встановленими галузевими нормами.

 

2. Вимоги безпеки перед початком роботи

2.1. Перед початком роботи овочівник повинен:

одягти спецодяг та перевірити справність засобів індивідуального захисту;

визначити питання про характер, обсяг і місце виконання робіт, особливості їх реалізації.

 

3. Вимоги безпеки під час виконання роботи

3.1. При перенесенні інструменти мають бути в чохлі.

3.2. Під час перенесення ручного інструменту повинна дотримуватись безпечна дистанція між працівниками.

3.3. Заточування й ремонт механізованого інструменту необхідно виконувати після відключення його від джерела живлення.

3.4. Не дозволяється натягувати, перекручувати та перегинати кабелі чи ставити на них вантажі.

 

4. Вимоги безпеки після закінчення роботи

4.1. Після закінчення роботи овочівнику необхідно забезпечити приведення в порядок свого робочого місця та складання інструменту, пристосувань і матеріалів у відведені для зберігання місця.

4.2. Повідомити безпосереднього керівника про закінчення роботи, наявні нештатні ситуації та вжиті заходи реагування.

4.3. Зняти спецодяг, очистити його від бруду та розмістити у відведеному для зберігання місці.

 

5. Вимоги безпеки в аварійних ситуаціях

5.1. У разі порушення цілісності обладнання, появи на агрегатах диму, полум’я, виявленні незвичного шуму або вібрації, загорянні приміщення, вибуху ємностей та в інших аварійних ситуаціях слід негайно сповістити про аварію інших працівників, припинити роботу, вивести їх із небезпечної зони, доповісти про ситуацію керівництву підприємства, за необхідності викликати аварійний підрозділ.

5.2. При виявленні вибухонебезпечних предметів робота підлягає зупиненню, люди мають бути виведені на безпечну відстань. Також слід організувати охорону таких предметів.

5.3. Якщо стався нещасний випадок, а також при раптовому захворюванні необхідно:

усунути дію на організм небезпечних та шкідливих факторів, які загрожують здоров’ю і життю потерпілого;

надати потерпілому невідкладну допомогу, а в разі потреби викликати швидку медичну допомогу.

5.4. В усіх випадках необхідно виконувати вказівки керівництва підприємства по усуненню наслідків аварії.

Доступ до матеріалу надається лише
передплатникам платформи

Якщо ви вже зареєстровані на нашому сайті — будь ласка, .
Або , прямо зараз, це не вимагає ваших персональних даних і займе не більше однієї хвилини.

18

Коментарі

Коментарів ще немає

Інше
10.10.2025

Графік відпусток на 2026 рік затверджений директором

1

5600

Накази
10.09.2025

Наказ про облікову політику ТОВ

2

5825

Накази
06.10.2025

Наказ про проведення щорічної інвентаризації

2

5301

Листи, довідки
15.10.2025

Довідка-розрахунок нарахування та сплати ЄСВ

2

4724

Інше
29.06.2025

Табель обліку використання робочого часу

2

9137

Облікові документи
02.06.2025

Відомість нарахування заробітної плати

2

4363