Охорона праці
20.06.2023

Інструкція з охорони праці оброблювача риби

19

_______________________________________________________

(повне найменування підприємства із зазначенням підпорядкованості)

ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказ___________________

(посада керівника підприємства

________________________

( підпис, ім’я ПРІЗВИЩЕ)

___________ № __________

(число, місяць, рік)

 

Інструкція з охорони праці № ____

оброблювача риби

 

1. Загальні положення

1.1. Інструкція з охорони праці оброблювача риби встановлює вимоги безпеки під час виконання ним посадових обов’язків.

1.2. Інструкція з охорони праці оброблювача риби розроблена на основі Закону України «Про охорону праці», іншого законодавства України про охорону праці та з урахуванням вимог галузевих нормативно-правових актів.

1.3. Працівники, які порушили вимоги цієї інструкції, несуть персональну відповідальність в установленому законодавством порядку.

1.4. Оброблювача риби повідомляє безпосереднього керівника про усі ситуації, що можуть загрожувати життю і здоров'ю людей, про кожний нещасний випадок, який стався на виробництві у його присутності, про погіршення стану свого здоров'я, у тому числі про прояв ознак захворювання.

1.5. Небезпечними і шкідливими факторами виробництва для працівника можуть бути:

·                ураження електричним струмом;

·                травмування гострими предметами, падіння на слизькій підлозі;

·                недостатнє освітлення виробничої зони;

·                незадовільні метеорологічні умови у виробничих приміщеннях;

·                підвищений рівень шуму та вібрації;

·                рухомі візки та електрокари;

·                фізичні перевантаження.

1.6. Оброблювач риби птиці зобов'язаний дотримуватися правил внутрішнього трудового розпорядку, режиму праці та відпочинку і виконувати вимоги інструкції з охорони праці.

1.7. У випадках травмування і несправностей в устаткуванні оброблювача риби має негайно припинити роботу і повідомити свого безпосереднього керівника про те, що трапилося, надати собі або іншому працівнику першу долікарську допомогу та організувати, за необхідності, транспортування потерпілого до лікувально-профілактичного закладу.

1.8. Працівник зобов'язаний знати та дотримуватися правил особистої гігієни:

·                приходити на роботу в чистому одязі і взутті;

·                постійно стежити за чистотою тіла, рук, волосся;

·                мити руки з милом після відвідування туалету, дотику з забрудненими предметами, після закінчення роботи.

Після кожної перерви в роботі, відвідування туалету мити руки теплою водою з милом, потім дезінфікувати 0,2% розчином хлораміну і знову промити руки теплою водою. Перед відвідуванням туалету спецодяг знімати, після відвідування продезінфікувати взуття на спеціальному килимку.

1.9. Забороняється зберігати на своєму робочому місці пожежо- та вибухонебезпечні речовини.

1.10. За порушення (невиконання) вимог нормативно-правових актів з охорони праці працівник притягається до дисциплінарної, а у відповідних випадках – матеріальної та кримінальної відповідальності у порядку, встановленому законодавством.

1.11. Під час роботи працівник проходить: вступні інструктажі з охорони праці та пожежної безпеки, первинні інструктажі – на робочому місці та повторні: з охорони праці – двічі на рік, з пожежної безпеки - щорічно.

Результати інструктажу заносяться до «Журналу реєстрації інструктажів з питань охорони праці», в журналі після проходження інструктажу повинні бути підписи особи, яка інструктує, та оброблювач риби.

1.12. На роботу в якості оброблювача риби приймаються працівники, які досягли вісімнадцятирічного віку та пройшли медичний огляд.

1.13. Оброблювач риби повинен:

·  виконувати правила внутрішнього трудового розпорядку;

·  пам'ятати про особисту відповідальність за виконання правил охорони праці;

·  вміти надавати першу медичну допомогу потерпілим при нещасних випадках;

·  вміти користуватись первинними засобами пожежогасіння.

1.14. Оброблювачу риби забороняється:

·         використовувати електроприлади, які не відповідають вимогам Правил пожежної безпеки в Україні, інструкціям з пожежної безпеки, які діють на Підприємстві;

·         користуватися несправними електропобутовими приладами;

·         самостійно виконувати будь-який ремонт електричних пристроїв, пов'язаний з розбиранням корпусу, а також вносити зміни в конструкцію електроприладу;

·         експлуатація кабелів і проводів з пошкодженою ізоляцією або такою, що в процесі експлуатації втратила захисні властивості;

·         застосування саморобних подовжувачів;

·         загороджувати вентиляційні отвори електроприладів;

·         використовувати побутові електронагрівальні прилади без негорючих підставок та (або) в місцях, де їх застосування не передбачено нормативними документами, що діють на підприємстві;

·         використовувати саморобні побутові електронагрівальні прилади;

·         залишати працюючі електронагрівальні прилади без нагляду.

1.15. Обробні дошки повинні бути виготовлені з твердої породи дерева, мати рівну поверхню без тріщин.

Не допускаються на них тріщини і задирки.

1.16. Ножі повинні мати гладкі, без задирок, зручні і міцно насаджені рукоятки.

Ріжучі частини необхідно заточувати регулярно і своєчасно.

1.17. Ножі і мусати повинні мати на рукоятках запобіжні виступи.

1.18. Перенос гострих, ріжучих, колючих інструментів виконувати в чохлах, піхвах. Зберігати інструмент в пеналах.

 

2. Вимоги безпеки перед початком роботи

2.1. Залишити в гардеробі вуличний одяг, особисті речі. Прибрати з кишень колючо-ріжучі, крихкі та гострі предмети.

2.2. Одягти спецодяг: куртку білу бавовняну, фартух білий прорезинений, нарукавники білі бавовняні, берет або шапочка біла бавовняна.

2.3. Підготувати робочу зону для безпечного виконання роботи:

·                перевірити оснащеність робочого місця, справність обладнання, електропроводки на видимі пошкодження. При несправності повідомити безпосередньому керівнику про виявлені недоліки;

·                візуально перевірити ззовні достатність освітлення і справність вимикачів і розеток.

2.4.            Оброблювач риби перед початком роботи має підготувати до роботи використовувані інструменти та матеріали тощо.

2.5. Робоче місце оброблювача риби повинно утримуватись в чистоті, захаращення робочих місць і проходів не допускається.

2.6. Виявлені перед початком роботи незначні порушення вимог безпеки оброблювач риби може усунути власними силами, а при неможливості це зробити самостійно – повідомити про це керівника, вжити відповідних заходів щодо їх усунення. До усунення неполадок до роботи не приступати.

2.7. Перед початком роботи необхідно ретельно мити руки теплою водою з милом, а потім 0,2% розчином хлорного вапна, а потім знову помити теплою водою.

2.8. Перевірити, чи правильно загострені ножі, чи добре закріплені на ручках, чи немає на них тріщин, околів.

 

3. Вимоги безпеки під час виконання роботи

3.1. Оброблювач риби має виконувати тільки ту роботу, по якій пройшов навчання, інструктаж з охорони праці і до якої допущений працівником, відповідальним за безпечне виконання робіт.

3.2. Не передоручати свою роботу стороннім особам.

3.3. Під час знаходження на робочому місці оброблювач риби не повинен здійснювати дії, які можуть спровокувати нещасний випадок:

•        не палити в приміщеннях;

•        не торкатися оголених проводів;

•        не працювати на обладнанні мокрими руками;

•        не розмахувати гострими і ріжучими предметами;

·                працювати інструментами, ненадійно закріпленими на рукоятках.

3.4. Оброблювач риби повинен дотримуватися правил переміщення в приміщенні і на території підприємства, користуватися тільки відведеними для руху проходами. Не захаращувати встановлені проходи і проїзди.

3.5. Оброблювач риби має дотримуватися режиму праці та відпочинку в залежності від тривалості та виду трудової діяльності (раціональний режим праці та відпочинку передбачає дотримання перерв), зберігати і приймати їжу тільки у встановлених і спеціально обладнаних місцях.

3.6. Оброблювач риби має дотримуватися вимог та приписів знаків безпеки, сигнальних кольорів і розмітки; вміти надавати першу медичну допомогу потерпілим при нещасних випадках; знати номери телефонів для виклику екстрених служб (пожежної охорони, швидкої медичної допомоги, аварійної служби газового господарства і т. д.) і термінового інформування безпосереднього і вище стоячих керівників, місце зберігання аптечки, шляхи евакуації людей при надзвичайних ситуаціях.

3.7.            Забороняється працювати при недостатньому освітленні й при місцевому освітленні.

3.8.            Оброблювач риби має стежити за чистотою повітря в приміщенні. При провітрюванні не допускати утворення протягів. Сміття необхідно збирати в спеціальні ємності і кожен день видаляти з приміщення.

3.9.        Не допускаються до роботи працівники у стані алкогольного, наркотичного чи токсикологічного сп’яніння.

3.10.        Обробка мороженого м'яса риби проводиться після його розмороження.

3.11.        Оброблення м’яса риби необхідно проводити згідно зі схемою розрубування. При цьому в приміщенні не повинно бути сторонніх осіб.

3.12.        Щоб не поранити руки при виконанні операцій з ножем необхідно:

- працювати в захисних рукавицях;

- поєднувати рухи лівої і правої рук;

- не тримати руку на лінії руху ножа;

- тримати ніж переважно лезом «від себе», при русі ножа «на себе» стояти збоку від лінії руху ножа;

- слідувати за чистотою рук і рукоятки ножа. Брудна слизька рукоятка може привести до травми, у міру необхідності проводити миття рук і ножів;

- не допускати різких рухів ножем, тому що ніж може змінити напрямок і привести до травми;

- не залишати ніж на оброблюваній сировині, на обвалочній дошці, не тримати ніж в руці навіть при коротких перервах в роботі, а вкладати його в футляр.

Не проводити самим заточку ножів, вона повинна проводитися спеціально призначеним працівником, який повинен збирати ріжучий інструмент на робочих місцях і переносити його в спеціальному ящику.

 

4. Вимоги безпеки після закінчення роботи

4.1. Відключити електричне електрообладнання, що використовувалось під час роботи.

4.2. Привести в порядок робоче місце, прибрати сміття і відходи.

4.3. Робочий інструмент, столи, ємності помити, продезінфікувати згідно санітарних норм. Інвентар, інструмент протерти і сховати в призначене для них місце. Колючий, ріжучий інструмент покласти в чохли чи пенали.

4.4. Зачистити колоду ножем і посипати сіллю.

4.5. Повідомити керівника робіт про недоліки у роботі обладнання, що використовувалося, а також інші недоліки, що мали місце під час роботи.

 

5. Вимоги безпеки в аварійних ситуаціях

5.1. В аварійній ситуації слід сповістити про небезпеку оточуючих людей і діяти відповідно до плану ліквідації аварій.

5.2. У разі виникнення загоряння або пожежі, необхідно негайно повідомити про це в пожежну частину та попередити оточуючих людей і вжити заходів для гасіння пожежі.

5.3. При травмуванні, отруєнні або раптовому захворюванні припинити роботу і звернутися за допомогою до медпрацівника, а в разі його відсутності – надати собі або іншим постраждалим першу долікарську допомогу і повідомити про те, що трапилося безпосередньому керівнику. Далі діяти за його вказівкою.

5.4. У ситуаціях, які загрожують життю та здоров'ю – покинути небезпечну зону.

5.5. При попаданні людини під дію електроструму необхідно негайно зупинити подачу електроструму до кімнати (відключити автомат на розподільному електрощітку чи рубильник).

5.6. Дії при ураженні електричним струмом:

- необхідно звільнити потерпілого від дії електричного струму, відключивши електрообладнання від джерела живлення, а при неможливості відключення - відтягнути його від струмоведучих частин за одяг або застосувавши підручний ізоляційний матеріал;

- за відсутності у потерпілого дихання і пульсу необхідно робити йому штучне дихання і непрямий (зовнішній) масаж серця, звернувши увагу на зіниці. Розширені зіниці свідчать про різке погіршення кровообігу мозку. При такому стані оживлення необхідно починати негайно, після чого викликати швидку медичну допомогу.

5.7. Дії при пораненні:

- для надання першої допомоги при пораненні необхідно розкрити індивідуальний пакет, накласти на рану стерильний перев’язувальний матеріал і зав’язати її бинтом;

- якщо індивідуального пакету немає, то для перев’язки необхідно використати чисту носову хустинку, чисту полотняну ганчірку тощо. На те місце ганчірки, що приходиться безпосередньо на рану, бажано накапати декілька капель настойки йоду, щоб одержати пляму розміром більше рани, а після цього накласти ганчірку на рану.

5.8. Дії при переломах, вивихах, ударах, розтягненні:

- при переломах і вивихах кінцівок необхідно пошкоджену кінцівку укріпити шиною, фанерною пластинкою, палицею, картоном або іншим подібним предметом. Пошкоджену руку можна також підвісити за допомогою перев’язки або хустки до шиї і прибинтувати до тулуба;

- при передбачуваному переломі черепа (несвідомий стан після удару голови, кровотеча з вух або рота) необхідно прикласти до голови холодний предмет (грілку з льодом або снігом, чи холодною водою) або зробити холодну примочку;

- при підозрі перелому хребта необхідно потерпілого покласти на дошку, не підіймаючи його, чи повернути потерпілого на живіт обличчям у низ, наглядаючи при цьому, щоб тулуб не перегинався з метою уникнення ушкодження спинного мозку;

- при переломі ребер, ознакою якого є біль при диханні, кашлю, чханні, рухах необхідно туго забинтувати груди чи стягнути їх рушником під час видиху.

5.9. Дії при теплових опіках:

- при опіках вогнем,- парою, гарячими предметами ні в якому разі не можна відкривати пухирі, які утворюються, та перев’язувати опіки бинтом;

- при опіках першого ступеня (почервоніння) обпечене місце обробляють ватою, змоченою етиловим спиртом; при опіках другого ступеня (пухирі) обпечене місце обробляють спиртом, 3 % марганцевим розчином або 4 % розчином таніну;

- при опіках третього ступеня (зруйнування шкіряної тканини) накривають рану стерильною пов’язкою та викликають лікаря.

5.10. Дії при кровотечі:

- для того, щоб зупинити кровотечу, необхідно підняти поранену кінцівку вверх, кровоточиву рану закрити перев’язувальним матеріалом (із пакета), складеним у клубочок, придавити її зверху, не торкаючись самої рани, потримати протягом 4 хвилин;

- при сильній кровотечі, яку не можна зупинити пов’язкою, застосовується здавлювання кровоносних судин, які живлять поранену область, за допомогою згинання кінцівок у суглобах, а також пальцями, джгутом або закруткою; при великій кровотечі необхідно терміново викликати лікаря.

 

Доступ до матеріалу надається лише
передплатникам платформи

Якщо ви вже зареєстровані на нашому сайті — будь ласка, .
Або , прямо зараз, це не вимагає ваших персональних даних і займе не більше однієї хвилини.

19

Коментарі

Коментарів ще немає

Накази
06.10.2025

Наказ про проведення щорічної інвентаризації

1

5032

Накази
10.09.2025

Наказ про облікову політику ТОВ

1

5526

Листи, довідки
15.10.2025

Довідка-розрахунок нарахування та сплати ЄСВ

1

4585

Інше
29.06.2025

Табель обліку використання робочого часу

8958

Облікові документи
02.06.2025

Відомість нарахування заробітної плати

1

4202