Посадові інструкції
09.06.2025

Посадова інструкція бухгалтера-ревізора

189

 

ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «_______________»

(назва підприємства)

 

ЗАТВЕРДЖУЮ

 

Директор Товариства з обмеженою відповідальністю «________________»

підпис       Ім’я ПРІЗВИЩЕ

 «__» ________ 20__ р.

 

ПОСАДОВА ІНСТРУКЦІЯ

бухгалтера-ревізора

(код КП — 2411.2)

 

1. Загальні положення

1.1. Ця посадова інструкція визначає функціональні обов’язки, права та відповідальність бухгалтера-ревізора.

1.2. Бухгалтер-ревізор належить до категорії «Професіонали».

Бухгалтер-ревізор:

1.3. Приймається на посаду та звільняється з неї наказом директора підприємства за погодженням з головним бухгалтером.

1.4. Безпосередньо підпорядковується головному бухгалтеру.

1.5. У своїй діяльності керується законодавством України з питань бухгалтерського та податкового обліку, захисту персональних даних, трудовим законодавством, локальними нормативними актами підприємства, зокрема Положенням про бухгалтерію, цією посадовою інструкцією.

1.6. За відсутності бухгалтера-ревізора (хвороба, відпустка, відрядження тощо) його обов’язки виконує інший працівник бухгалтерії відповідної кваліфікації за поданням головного бухгалтера та згідно з наказом керівника підприємства у порядку, передбаченому законодавством.

2. Завдання та обов’язки

2.1. Здійснює відповідно до чинних інструкцій і положень планові і за спеціальними завданнями документальні ревізії господарсько-фінансової діяльності підприємств з ведення бухгалтерського обліку майна, зобов’язань та господарських операцій, а також їх підрозділів, які є на самостійному балансі.

2.2. Своєчасно оформляє результати рев вії і подає їх до відповідних інстанцій для вживання необхідних заходів.

2.3. Дає оперативні вказівки керівникам ревізованого об’єкту щодо усунення виявлених порушень і недоліків, проведення контрольних перевірок виконаних робіт.

2.4. Контролює достовірність обліку коштів, які надходять, товарно-матеріальних цінностей і основних фондів, своєчасне відображення на рахунках бухгалтерського обліку операцій, пов’язаних з їх рухом, правильність витрачання матеріалів, палива, електроенергії, коштів, дотримання кошторисів витрат, порядок складання звітності на основі первинних документів, а також організацію проведення інвентаризацій та бухгалтерського обліку в підрозділах підприємства, а також додержання термінів перерахування податків і виплати заробітної плати.

2.5. Бере участь у розробленні і здійсненні заходів, які спрямовано на підвищення ефективності використання фінансових коштів, посилення контролю за господарсько-фінансовою діяльністю підприємств і організацій, забезпечення зберігання власності підприємств і правильну організацію бухгалтерського обліку.

2.6. Вживає необхідних заходів щодо використання в роботі сучасних технічних засобів. Контролює діяльність працівників підприємства щодо організації ведення бухгалтерського обліку і звітності.

3. Права

Має право:

3.1. За дорученням головного бухгалтера представляти інтереси підприємства з фінансових питань у відносинах з іншими підприємствами.

3.2. Ознайомлюватися з проектами рішень керівництва підприємства, що стосуються його діяльності.

3.3. Вносити на розгляд головного бухгалтера пропозиції щодо:

●        вдосконалення роботи, пов’язаної з виконанням обов’язків, передбачених цією посадовою інструкцією;

●        внесення змін до облікової політики підприємства, вдосконалення управлінського обліку та правил документообігу;

●        розроблення додаткової системи рахунків і регістрів аналітичного обліку, звітності й контролю господарських операцій;

●        збереження майна, раціонального та ефективного використання матеріальних, трудових та фінансових ресурсів, залучення кредитів та їх погашення, регулювання діяльності підприємства та інших питань, пов’язаних з інформацією про фінансовий стан підприємства та результати його діяльності.

3.4. Вимагати та отримувати особисто або за дорученням головного бухгалтера у керівників структурних підрозділів та інших працівників підприємства інформацію та документи, необхідні для виконання посадових обов’язків.

3.5. Відмовляти у прийнятті до обліку документів, підготовлених з порушенням встановлених вимог, а також документів щодо господарських операцій, які проводяться з порушенням законодавства.

3.6. Брати участь у колегіях, нарадах, зборах, засіданнях з питань, що стосуються його компетенції.

 

4. Відповідальність

Може бути притягнутий до відповідальності за:

4.1. Неналежне виконання або невиконання своїх посадових обов’язків, що передбачені посадовою інструкцією, — у межах, визначених законодавством України.

4.2. Недотримання порядку оформлення та подання до обліку первинних документів.

4.3. Порушення під час підготовки звітної бухгалтерської документації в установленому порядку та у визначені терміни.

4.4. Розголошення персональних даних фізичних осіб, комерційної таємниці підприємства, конфіденційної інформації, що міститься у бухгалтерській документації.

 

5. Повинен знати

5.1. Законодавчі акти, постанови, розпорядження, накази, керівні, методичні, нормативні матеріали з організації бухгалтерського обліку та складання звітності.

5.2. Форми і методи бухгалтерського обліку та аналізу господарської діяльності на підприємстві.

5.3. Порядок проведення документальних ревізій і перевірок щодо правильного ведення бухгалтерського обліку майна, зобов’язань та господарських операцій.

5.4. Організацію документообігу і порядок документального оформлення та відображення на рахунках бухгалтерського обліку операцій, пов’язаних з рухом основних засобів, товарно-матеріальних цінностей та коштів.

5.5. План і кореспонденцію рахунків.

5.6. Фінансове і господарське законодавство.

5.7. Економіку, організацію виробництва, праці та управління.

5.8. Ринкові методи господарювання; правила експлуатації обчислювальної техніки.

5.9. Трудове законодавство.

 

6. Кваліфікаційні вимоги

Провідний бухгалтер-ревізор: повна вища освіта відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст). Стаж роботи за професією бухгалтера-ревізора I категорії — не менше 2 років.

Бухгалтер-ревізор I категорії: повна освіта відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст); для магістра — без вимог до стажу роботи, спеціаліста — стаж роботи за професією бухгалтера-ревізора II категорії — не менше 2 років.

Бухгалтер-ревізор II категорії: повна вища освіта відповідного напряму підготовки (спеціаліст). Стаж роботи за професією бухгалтера-ревізора — не менше 1 року.

Бухгалтер-ревізор: повна вища освіта відповідного напряму підготовки (спеціаліст) без вимог до стажу роботи.

 

7. Взаємовідносини (зв’язки) за посадою

7.1. Взаємодіє зі структурними підрозділами з питань фінансово-господарської діяльності та державними органами під час перевірки фінансової діяльності підприємства.

7.2. Взаємодіє з державними органами під час перевірки фінансової діяльності підприємства тощо.

 

 

 

Доступ до матеріалу надається лише
передплатникам платформи

Якщо ви вже зареєстровані на нашому сайті — будь ласка, .
Або , прямо зараз, це не вимагає ваших персональних даних і займе не більше однієї хвилини.

189

Коментарі

Коментарів ще немає

Накази
06.10.2025

Наказ про проведення щорічної інвентаризації

1

5110

Накази
10.09.2025

Наказ про облікову політику ТОВ

2

5623

Листи, довідки
15.10.2025

Довідка-розрахунок нарахування та сплати ЄСВ

1

4639

Інше
29.06.2025

Табель обліку використання робочого часу

9004

Облікові документи
02.06.2025

Відомість нарахування заробітної плати

2

4245