Посадова інструкція бухгалтера-ревізора
|
ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «_______________» (назва підприємства)
|
ЗАТВЕРДЖУЮ
Директор Товариства з обмеженою відповідальністю «________________» підпис Ім’я ПРІЗВИЩЕ «__» ________ 20__ р. |
ПОСАДОВА ІНСТРУКЦІЯ
бухгалтера-ревізора
(код КП — 2411.2)
1. Загальні положення
1.1. Ця посадова інструкція визначає функціональні обов’язки, права та відповідальність бухгалтера-ревізора.
1.2. Бухгалтер-ревізор належить до категорії «Професіонали».
Бухгалтер-ревізор:
1.3. Приймається на посаду та звільняється з неї наказом директора підприємства за погодженням з головним бухгалтером.
1.4. Безпосередньо підпорядковується головному бухгалтеру.
1.5. У своїй діяльності керується законодавством України з питань бухгалтерського та податкового обліку, захисту персональних даних, трудовим законодавством, локальними нормативними актами підприємства, зокрема Положенням про бухгалтерію, цією посадовою інструкцією.
1.6. За відсутності бухгалтера-ревізора (хвороба, відпустка, відрядження тощо) його обов’язки виконує інший працівник бухгалтерії відповідної кваліфікації за поданням головного бухгалтера та згідно з наказом керівника підприємства у порядку, передбаченому законодавством.
2. Завдання та обов’язки
2.1. Здійснює відповідно до чинних інструкцій і положень планові і за спеціальними завданнями документальні ревізії господарсько-фінансової діяльності підприємств з ведення бухгалтерського обліку майна, зобов’язань та господарських операцій, а також їх підрозділів, які є на самостійному балансі.
2.2. Своєчасно оформляє результати рев вії і подає їх до відповідних інстанцій для вживання необхідних заходів.
2.3. Дає оперативні вказівки керівникам ревізованого об’єкту щодо усунення виявлених порушень і недоліків, проведення контрольних перевірок виконаних робіт.
2.4. Контролює достовірність обліку коштів, які надходять, товарно-матеріальних цінностей і основних фондів, своєчасне відображення на рахунках бухгалтерського обліку операцій, пов’язаних з їх рухом, правильність витрачання матеріалів, палива, електроенергії, коштів, дотримання кошторисів витрат, порядок складання звітності на основі первинних документів, а також організацію проведення інвентаризацій та бухгалтерського обліку в підрозділах підприємства, а також додержання термінів перерахування податків і виплати заробітної плати.
2.5. Бере участь у розробленні і здійсненні заходів, які спрямовано на підвищення ефективності використання фінансових коштів, посилення контролю за господарсько-фінансовою діяльністю підприємств і організацій, забезпечення зберігання власності підприємств і правильну організацію бухгалтерського обліку.
2.6. Вживає необхідних заходів щодо використання в роботі сучасних технічних засобів. Контролює діяльність працівників підприємства щодо організації ведення бухгалтерського обліку і звітності.
3. Права
Має право:
3.1. За дорученням головного бухгалтера представляти інтереси підприємства з фінансових питань у відносинах з іншими підприємствами.
3.2. Ознайомлюватися з проектами рішень керівництва підприємства, що стосуються його діяльності.
3.3. Вносити на розгляд головного бухгалтера пропозиції щодо:
● вдосконалення роботи, пов’язаної з виконанням обов’язків, передбачених цією посадовою інструкцією;
● внесення змін до облікової політики підприємства, вдосконалення управлінського обліку та правил документообігу;
● розроблення додаткової системи рахунків і регістрів аналітичного обліку, звітності й контролю господарських операцій;
● збереження майна, раціонального та ефективного використання матеріальних, трудових та фінансових ресурсів, залучення кредитів та їх погашення, регулювання діяльності підприємства та інших питань, пов’язаних з інформацією про фінансовий стан підприємства та результати його діяльності.
3.4. Вимагати та отримувати особисто або за дорученням головного бухгалтера у керівників структурних підрозділів та інших працівників підприємства інформацію та документи, необхідні для виконання посадових обов’язків.
3.5. Відмовляти у прийнятті до обліку документів, підготовлених з порушенням встановлених вимог, а також документів щодо господарських операцій, які проводяться з порушенням законодавства.
3.6. Брати участь у колегіях, нарадах, зборах, засіданнях з питань, що стосуються його компетенції.
4. Відповідальність
Може бути притягнутий до відповідальності за:
4.1. Неналежне виконання або невиконання своїх посадових обов’язків, що передбачені посадовою інструкцією, — у межах, визначених законодавством України.
4.2. Недотримання порядку оформлення та подання до обліку первинних документів.
4.3. Порушення під час підготовки звітної бухгалтерської документації в установленому порядку та у визначені терміни.
4.4. Розголошення персональних даних фізичних осіб, комерційної таємниці підприємства, конфіденційної інформації, що міститься у бухгалтерській документації.
5. Повинен знати
5.1. Законодавчі акти, постанови, розпорядження, накази, керівні, методичні, нормативні матеріали з організації бухгалтерського обліку та складання звітності.
5.2. Форми і методи бухгалтерського обліку та аналізу господарської діяльності на підприємстві.
5.3. Порядок проведення документальних ревізій і перевірок щодо правильного ведення бухгалтерського обліку майна, зобов’язань та господарських операцій.
5.4. Організацію документообігу і порядок документального оформлення та відображення на рахунках бухгалтерського обліку операцій, пов’язаних з рухом основних засобів, товарно-матеріальних цінностей та коштів.
5.5. План і кореспонденцію рахунків.
5.6. Фінансове і господарське законодавство.
5.7. Економіку, організацію виробництва, праці та управління.
5.8. Ринкові методи господарювання; правила експлуатації обчислювальної техніки.
5.9. Трудове законодавство.
6. Кваліфікаційні вимоги
Провідний бухгалтер-ревізор: повна вища освіта відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст). Стаж роботи за професією бухгалтера-ревізора I категорії — не менше 2 років.
Бухгалтер-ревізор I категорії: повна освіта відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст); для магістра — без вимог до стажу роботи, спеціаліста — стаж роботи за професією бухгалтера-ревізора II категорії — не менше 2 років.
Бухгалтер-ревізор II категорії: повна вища освіта відповідного напряму підготовки (спеціаліст). Стаж роботи за професією бухгалтера-ревізора — не менше 1 року.
Бухгалтер-ревізор: повна вища освіта відповідного напряму підготовки (спеціаліст) без вимог до стажу роботи.
7. Взаємовідносини (зв’язки) за посадою
7.1. Взаємодіє зі структурними підрозділами з питань фінансово-господарської діяльності та державними органами під час перевірки фінансової діяльності підприємства.
7.2. Взаємодіє з державними органами під час перевірки фінансової діяльності підприємства тощо.

Коментарів ще немає