Посадова інструкція бухгалтера-ревізора

192

 

ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «_______________»

(назва підприємства)

 

ЗАТВЕРДЖУЮ

 

Директор Товариства з обмеженою відповідальністю «________________»

підпис       Ім’я ПРІЗВИЩЕ

 «__» ________ 20__ р.

 

ПОСАДОВА ІНСТРУКЦІЯ

бухгалтера-ревізора

(код КП — 2411.2)

 

1. Загальні положення

1.1. Ця посадова інструкція визначає функціональні обов’язки, права та відповідальність бухгалтера-ревізора.

1.2. Бухгалтер-ревізор належить до категорії «Професіонали».

Бухгалтер-ревізор:

1.3. Приймається на посаду та звільняється з неї наказом директора підприємства за погодженням з головним бухгалтером.

1.4. Безпосередньо підпорядковується головному бухгалтеру.

1.5. У своїй діяльності керується законодавством України з питань бухгалтерського та податкового обліку, захисту персональних даних, трудовим законодавством, локальними нормативними актами підприємства, зокрема Положенням про бухгалтерію, цією посадовою інструкцією.

1.6. За відсутності бухгалтера-ревізора (хвороба, відпустка, відрядження тощо) його обов’язки виконує інший працівник бухгалтерії відповідної кваліфікації за поданням головного бухгалтера та згідно з наказом керівника підприємства у порядку, передбаченому законодавством.

2. Завдання та обов’язки

2.1. Здійснює відповідно до чинних інструкцій і положень планові і за спеціальними завданнями документальні ревізії господарсько-фінансової діяльності підприємств з ведення бухгалтерського обліку майна, зобов’язань та господарських операцій, а також їх підрозділів, які є на самостійному балансі.

2.2. Своєчасно оформляє результати рев вії і подає їх до відповідних інстанцій для вживання необхідних заходів.

2.3. Дає оперативні вказівки керівникам ревізованого об’єкту щодо усунення виявлених порушень і недоліків, проведення контрольних перевірок виконаних робіт.

2.4. Контролює достовірність обліку коштів, які надходять, товарно-матеріальних цінностей і основних фондів, своєчасне відображення на рахунках бухгалтерського обліку операцій, пов’язаних з їх рухом, правильність витрачання матеріалів, палива, електроенергії, коштів, дотримання кошторисів витрат, порядок складання звітності на основі первинних документів, а також організацію проведення інвентаризацій та бухгалтерського обліку в підрозділах підприємства, а також додержання термінів перерахування податків і виплати заробітної плати.

2.5. Бере участь у розробленні і здійсненні заходів, які спрямовано на підвищення ефективності використання фінансових коштів, посилення контролю за господарсько-фінансовою діяльністю підприємств і організацій, забезпечення зберігання власності підприємств і правильну організацію бухгалтерського обліку.

2.6. Вживає необхідних заходів щодо використання в роботі сучасних технічних засобів. Контролює діяльність працівників підприємства щодо організації ведення бухгалтерського обліку і звітності.

3. Права

Має право:

3.1. За дорученням головного бухгалтера представляти інтереси підприємства з фінансових питань у відносинах з іншими підприємствами.

3.2. Ознайомлюватися з проектами рішень керівництва підприємства, що стосуються його діяльності.

3.3. Вносити на розгляд головного бухгалтера пропозиції щодо:

●        вдосконалення роботи, пов’язаної з виконанням обов’язків, передбачених цією посадовою інструкцією;

●        внесення змін до облікової політики підприємства, вдосконалення управлінського обліку та правил документообігу;

●        розроблення додаткової системи рахунків і регістрів аналітичного обліку, звітності й контролю господарських операцій;

●        збереження майна, раціонального та ефективного використання матеріальних, трудових та фінансових ресурсів, залучення кредитів та їх погашення, регулювання діяльності підприємства та інших питань, пов’язаних з інформацією про фінансовий стан підприємства та результати його діяльності.

3.4. Вимагати та отримувати особисто або за дорученням головного бухгалтера у керівників структурних підрозділів та інших працівників підприємства інформацію та документи, необхідні для виконання посадових обов’язків.

3.5. Відмовляти у прийнятті до обліку документів, підготовлених з порушенням встановлених вимог, а також документів щодо господарських операцій, які проводяться з порушенням законодавства.

3.6. Брати участь у колегіях, нарадах, зборах, засіданнях з питань, що стосуються його компетенції.

 

4. Відповідальність

Може бути притягнутий до відповідальності за:

4.1. Неналежне виконання або невиконання своїх посадових обов’язків, що передбачені посадовою інструкцією, — у межах, визначених законодавством України.

4.2. Недотримання порядку оформлення та подання до обліку первинних документів.

4.3. Порушення під час підготовки звітної бухгалтерської документації в установленому порядку та у визначені терміни.

4.4. Розголошення персональних даних фізичних осіб, комерційної таємниці підприємства, конфіденційної інформації, що міститься у бухгалтерській документації.

 

5. Повинен знати

5.1. Законодавчі акти, постанови, розпорядження, накази, керівні, методичні, нормативні матеріали з організації бухгалтерського обліку та складання звітності.

5.2. Форми і методи бухгалтерського обліку та аналізу господарської діяльності на підприємстві.

5.3. Порядок проведення документальних ревізій і перевірок щодо правильного ведення бухгалтерського обліку майна, зобов’язань та господарських операцій.

5.4. Організацію документообігу і порядок документального оформлення та відображення на рахунках бухгалтерського обліку операцій, пов’язаних з рухом основних засобів, товарно-матеріальних цінностей та коштів.

5.5. План і кореспонденцію рахунків.

5.6. Фінансове і господарське законодавство.

5.7. Економіку, організацію виробництва, праці та управління.

5.8. Ринкові методи господарювання; правила експлуатації обчислювальної техніки.

5.9. Трудове законодавство.

 

6. Кваліфікаційні вимоги

Провідний бухгалтер-ревізор: повна вища освіта відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст). Стаж роботи за професією бухгалтера-ревізора I категорії — не менше 2 років.

Бухгалтер-ревізор I категорії: повна освіта відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст); для магістра — без вимог до стажу роботи, спеціаліста — стаж роботи за професією бухгалтера-ревізора II категорії — не менше 2 років.

Бухгалтер-ревізор II категорії: повна вища освіта відповідного напряму підготовки (спеціаліст). Стаж роботи за професією бухгалтера-ревізора — не менше 1 року.

Бухгалтер-ревізор: повна вища освіта відповідного напряму підготовки (спеціаліст) без вимог до стажу роботи.

 

7. Взаємовідносини (зв’язки) за посадою

7.1. Взаємодіє зі структурними підрозділами з питань фінансово-господарської діяльності та державними органами під час перевірки фінансової діяльності підприємства.

7.2. Взаємодіє з державними органами під час перевірки фінансової діяльності підприємства тощо.

 

 

 

Доступ до матеріалу надається лише
передплатникам платформи

Якщо ви вже зареєстровані на нашому сайті — будь ласка, .
Або , прямо зараз, це не вимагає ваших персональних даних і займе не більше однієї хвилини.

192

Коментарі
0/700

Коментарів поки немає

Почніть розмову…

Накази
10.09.2025

Наказ про облікову політику ТОВ

12

7194

Інше
10.10.2025

Графік відпусток на 2026 рік затверджений директором

11

7002

Інше
30.06.2025

Табель обліку використання робочого часу

13

10014

Інше
25.11.2025

Журнал обліку роботи генератора

5

1454

Інше
12.11.2025

Штатний розпис на 2026 рік

2

679