Посадова інструкція техніка-механіка із меліорації сільськогосподарського виробництва
|
ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «_______________» (назва підприємства)
|
ЗАТВЕРДЖУЮ
Директор Товариства з обмеженою відповідальністю «________________» підпис Ім’я ПРІЗВИЩЕ «__» ________ 20__ р. |
ПОСАДОВА ІНСТРУКЦІЯ
техніка-механіка із меліорації сільськогосподарського виробництва
(код КП —3115)
1. Загальні положення
1.1. Ця посадова інструкція визначає функціональні обов'язки, права та відповідальність техніка-механіка із меліорації сільськогосподарського виробництва ________________ відділу (іншого структурного підрозділу) підприємства.
1.2. Технік-механік із меліорації сільськогосподарського виробництва належить до професійної групи «Фахівці» Національного класифікатора України «Класифікатор професій ДК003:2010».
1.3. Технік-механік із меліорації сільськогосподарського виробництва призначається на посаду та звільняється з неї наказом директора підприємства (іншого керівника) за поданням начальника відділу (іншого керівника або без подання).
1.4. Технік-механік із меліорації сільськогосподарського виробництва безпосередньо підпорядковується начальнику відділу (або іншому керівнику).
1.5. У своїй діяльності технік-механік із меліорації сільськогосподарського виробництва керується законодавчими та іншими нормативно-правовими (нормативно-технічними) актами України, Статутом (Положенням) підприємства, Положенням про ____________________ відділ підприємства, Правилами внутрішнього трудового розпорядку підприємства, наказами і розпорядженнями керівництва підприємства з відповідних питань, вказівками начальника виробничого відділу, відповідними інструкціями з охорони праці, цією посадовою інструкцією.
1.6. У разі відсутності техніка-механіка із меліорації сільськогосподарського виробництва на робочому місці (хвороба, відпустка, відрядження тощо) виконання його обов'язків забезпечує у межах компетенції інший працівник відділу (іншого структурного підрозділу) підприємства відповідної кваліфікації за вказівкою начальника відділу (розпорядженням іншого керівника підприємства).
1.7. У разі перерозподілу обов'язків між працівниками відділу до цієї посадової інструкції за наказом директора підприємства можуть бути внесені зміни або доповнення відповідно до чинного законодавства.
2. Завдання та обов'язки
Технік-механік із меліорації сільськогосподарського виробництва виконує такі функціональні завдання та обов'язки:
2.1. Забезпечує комплексну механізацію виробничих процесів у рослинництві й тваринництві.
2.2. Здійснює вибір та раціональне комплектування машинно-тракторних агрегатів, оптимальне розміщення і оснащення робочих місць та устаткування, безпечні умови роботи на них.
2.3. Організовує і забезпечує безаварійну та надійну роботу техніки і технологічного устаткування, їх своєчасний і якісний ремонт, підготовку планів-графіків технічного обслуговування і ремонту техніки, огляд та перевірку устаткування, замовлення на централізоване виконання технічних обслуговувань і капітальних ремонтів, одержання запасних частин, інструментів тощо.
2.4. Бере участь у прийманні та встановленні нового устаткування, впроваджує засоби механізації трудомістких робіт.
2.5. Забезпечує і проводить налагодження машин, устаткування, оцінює якість та ефективність їх роботи.
2.6. Організовує і забезпечує виконання механізованих робіт, операцій, процесів.
2.7. Вивчає конструкцію нових машин, устаткування і технічних комплексів, обґрунтовує їх придбання, впровадження у виробництво.
2.8. Формує парк машин для підприємств і організацій та проводить контроль якості машин, устаткування, вузлів, деталей, розробляє і веде технічну документацію.
2.9. Впроваджує прогресивні форми організації праці.
2.10. Користується сучасною обчислювальною технікою й персональним комп’ютером.
2.11. Сприяє підвищенню кваліфікації членів колективу, розвиває раціоналізаторський рух, використовує в роботі інформацію науково-технічних і періодичних видань.
2.12. Аналізує показники використання техніки й устаткування, визначає його економічну ефективність.
2.13. Веде первинну документацію з обліку та звітності.
2.14. Визначає економічні показники роботи підпорядкованої дільниці, впроваджує у виробництво новітні технології в галузях рослинництва, тваринництва й переробки сільськогосподарської продукції.
2.15. Контролює якість ремонтних робіт і з’ясовує причини браку.
2.16. Складає документацію на списання машин та механізмів, непридатних для використання.
2.17. Організовує технічне обслуговування і ремонт техніки, виконує слюсарні, діагностичні та регулювальні роботи.
2.18. Керує тракторами, автомобілями та самохідними сільськогосподарськими машинами.
2.19. Здійснює заходи щодо запобігання травматизму, професійним захворюванням, а також охорони навколишнього природного середовища. Виконує інженерні розрахунки деталей машин, простих механізмів і устаткування.
2.20. Дотримується правил і норм охорони праці, виробничої санітарії та протипожежного захисту.
3. Права
Для виконання своїх функцій Технік-механік із меліорації сільськогосподарського виробництва має право:
3.1. На належні умови своєї професійної діяльності
3.2. Вносити пропозиції начальнику виробничого відділу, а також у межах компетенції іншим керівникам підприємства з питань підвищення ефективності діяльності за своїм напрямом роботи.
3.3. Отримувати від структурних підрозділів підприємства доречні матеріали та інформацію, необхідну для виконання своїх посадових обов'язків.
3.4. Брати участь у вирішенні доречних питань на підприємстві та у відділі (відповідних виробничих ділянках, цехах) у відповідності до своєї компетенції.
3.5. Ознайомлюватися із всіма документами, які визначають його права та обов'язки, критерії оцінювання якості виконання ним своїх посадових обов'язків.
3.6. У межах компетенції за дорученням представляти інтереси підприємства перед сторонніми підприємствами, установами, організаціями, взаємодіяти з їх представниками, вести з ними переговори та ділове листування з відповідних питань.
3.7. Підписувати та візувати документи у межах своєї компетенції.
4. Відповідальність
4.1. Технік-механік із меліорації сільськогосподарського виробництва несе відповідальність за:
4.1.1. Неналежне виконання вимог організаційно-розпорядчих документів підприємства, що стосуються його напрямку діяльності.
4.1.2. Невиконання або неналежне виконання своїх посадових обов'язків згідно з цією посадовою інструкцією.
4.1.3. Перевищення своїх повноважень визначених цією посадовою інструкцією та іншими відповідними документами підприємства.
4.1.4. Вчинення матеріальних збитків підприємству з власної провини у межах, встановлених чинним законодавством України.
4.1.5. Недотримання правил і норм охорони праці, пожежної безпеки, охорони навколишнього середовища.
4.1.6. Недотримання вимог (настанов, процесів, процедур, протоколів, стандартів тощо) чинної на підприємстві системи управління якістю.
4.2. Оцінювання роботи техніка-механіка із меліорації сільськогосподарського виробництва здійснює начальник відділу (інший керівник). Основними показниками при оцінюванні роботи техніка-механіка із меліорації сільськогосподарського виробництва є своєчасність та повнота виконання ним свої посадових обов'язків, дотримання вимог відповідних нормативно-правових (нормативно-технічних) актів, організаційно-розпорядчих документів підприємства, що стосуються його напрямків діяльності, вимог чинної на підприємстві системи управління якістю.
5. Повинен знати
Технік-механік із меліорації сільськогосподарського виробництва повинен знати:
5.1. Закони України.
5.2. Постанови, накази, розпорядження, рішення та інші нормативно-правові акти органів державної влади і місцевого самоврядування з питань агропромислового комплексу та виробничої діяльності.
5.3. Прийоми й методи впровадження новітніх технологій у галузях рослинництва й тваринництва.
5.4. Призначення, конструкцію, технологічні процеси, параметри машин і механізмів, сферу їх застосування в сільськогосподарському виробництві.
5.5. Шляхи забезпечення ефективного використання техніки й устаткування, методику підвищення їх надійності.
5.6. Організаційно-технічні заходи щодо раціонального використання паливно-мастильних матеріалів, технічних рідин, електричної енергії, а також методи ощадливого використання й охорони навколишнього природного середовища.
5.7. Основні положення стандартизації, взаємозамінності деталей і агрегатів.
5.8. Вимоги до оформлення конструкторської та технологічної документації.
5.9. Економіку галузі, підприємства.
5.10. Основи планування та управління сільськогосподарським виробництвом.
5.11. Економічні методи господарювання.
5.12. Організацію, нормування, оплату та мотивацію праці; основи правознавства й управлінської діяльності.
5.13. Правила безпеки дорожнього руху.
5.14. Правила і норми охорони праці, виробничої санітарії та протипожежного захисту.
6. Кваліфікаційні вимоги
Технік-механік сільськогосподарського виробництва I категорії: базова або неповна вища освіта відповідного напряму підготовки (бакалавр або молодший спеціаліст). Стаж роботи за професією техніка-механіка сільськогосподарського виробництва II категорії — не менше 1 року.
Технік-механік сільськогосподарського виробництва II категорії: базова або неповна вища освіта відповідного напряму підготовки (бакалавр або молодший спеціаліст). Для бакалавра — без вимог до стажу роботи, молодшого спеціаліста — стаж роботи за професією техніка-механіка сільськогосподарського виробництва — не менше 2 років.
Технік-механік сільськогосподарського виробництва: базова або неповна вища освіта відповідного напряму підготовки (бакалавр або молодший спеціаліст). Без вимог до стажу роботи.

Коментарів ще немає