Посадова інструкція інспектора-товарознавця
|
ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «_______________» (назва підприємства)
|
ЗАТВЕРДЖУЮ
Директор Товариства з обмеженою відповідальністю «________________» підпис Ім’я ПРІЗВИЩЕ «__» ________ 20__ р. |
ПОСАДОВА ІНСТРУКЦІЯ
інспектора-товарознавця
(Код КП – 3419)
1. Загальні положення
1.1. Ця посадова інструкція визначає функціональні обов'язки, права та відповідальність інспектора-товарознавця.
1.2. Посада інспектора-товарознавця належить до розділу «Фахівці» Національного класифікатора України «Класифікатор професій ДК003:2010», код професії – 3419.
1.3. Інспектор-товарознавець призначається на посаду та звільняється з посади наказом директора підприємства торгівлі.
1.4. Інспектор-товарознавець безпосередньо підпорядковується директору підприємства торгівлі.
1.5. У службовій діяльності інспектор-товарознавець керується законами, постановами, розпорядженнями та іншими нормативно-правовими актами органів державної влади і місцевого самоврядування з питань торгівлі; іншими нормативними документами, а також локальними правовими актами підприємства торгівлі (Статутом, правилами внутрішнього трудового розпорядку тощо) та цією посадовою інструкцією.
1.6. За відсутності інспектора-товарознавця його обов'язки виконує особа, призначена у встановленому порядку, яка набуває відповідних прав та несе відповідальність за належне виконання покладених на неї обов'язків.
2. Завдання та обов'язки
Інспектор-товарознавець:
2.1. Готує експертний висновок про якість товарів у разі виникнення розбіжностей між виробниками, постачальниками та покупцями.
2.2 Готує розпорядження щодо подальшого використання забракованих товарів.
2.3. Бере участь у погодженні проектів стандартів, технічних умов та іншої нормативно-технічної документації на товари споживчого або виробничо-технічного призначення.
2.4. Проводить відбір зразків (проб) для визначення відповідності якості товарів, які перевіряються, вимогам стандартів та іншої нормативно-технічної документації.
2.5. Бере участь у роботі художньо-технічної ради, атестаційних, дегустаційних та інших комісій, пов’язаних з оцінкою якості товарів.
2.6. Бере участь у роботі порівняльних конкурсів якості товарів споживчого призначення і контролює виконання рішень за підсумками конкурсу.
2.7. Розглядає пропозиції, заяви, скарги на низьку якість товарів, порушення в роботі підприємств торгівлі та громадського харчування і вживає необхідних заходів.
2.8. Проводить перевірку якості товарів, які надійшли у продаж.
2.9. Здійснює контроль за дотриманням працівниками підприємств торгівлі правил приймання, відвантаження, пакування, зберігання та строків реалізації товарів (продукції).
2.10. Перевіряє наявність та правильність оформлення сертифіката відповідності.
2.11. Перевіряє стан та умови зберігання товарів на базах і складах.
2.12. Бере участь у проведенні на підприємствах, що виготовляють продовольчі товари, вибіркові і разові перевірки якості товарів, що перевіряються.
2.13. Контролює дотримання стандартів, технічних умов, відповідність товарів затвердженим зразкам, еталонам, рецептурам і технологічним інструкціям.
2.14. Здійснює, у разі потреби, перевірку якості сировини, що використовується, матеріалів та комплектуючих деталей і виробів на підприємствах промисловості.
2.15. Контролює додержання торговельними підприємствами цін на товари.
2.16. Готує приписи, обов’язкові до виконання керівниками підприємств щодо усунення виявлених недоліків та порушень.
3. Права
Інспектор-товарознавець має право на:
3.1. Надання йому роботи, обумовленої трудовим договором.
3.2. Робоче місце, що відповідає державним нормативним вимогам охорони праці та умовами, передбаченими колективним договором.
3.3. Своєчасну і в повному обсязі виплату заробітної плати у відповідності зі своєю кваліфікацією, складністю праці, кількістю і якістю виконаної роботи.
3.4. Відпочинок, що забезпечується встановленням нормальної тривалості робочого часу, скороченого робочого часу для окремих професій і категорій працівників, наданням щотижневих вихідних днів, неробочих святкових днів, оплачуваних щорічних відпусток.
3.5. Повну достовірну інформацію про умови праці та вимоги охорони праці на робочому місці.
3.6. Професійну підготовку, перепідготовку і підвищення своєї кваліфікації в порядку, установленому законодавством.
3.7. Об'єднання, включаючи право на створення професійних спілок та вступ до них для захисту своїх трудових прав, свобод і законних інтересів.
3.8. Ведення колективних переговорів і укладення колективних договорів і угод через своїх представників, а також на інформацію про виконання колективного договору, угод.
3.9. Захист своїх трудових прав, свобод і законних інтересів всіма не забороненими законом засобами.
3.10. Відшкодування шкоди, заподіяної йому у зв'язку з виконанням трудових обов'язків, і компенсацію моральної шкоди в порядку, установленому законодавством.
3.11. Отримання матеріалів і документів, що відносяться до своєї діяльності.
3.12. Взаємодію з іншими підрозділами підприємства торгівлі для вирішення оперативних питань своєї професійної діяльності.
4. Відповідальність
Інспектор-товарознавець несе відповідальність за:
4.1. Невиконання або несвоєчасне виконання покладених цією посадовою інструкцією обов`язків та (або) невикористання наданих прав.
4.2. Недотримання правил внутрішнього трудового розпорядку, охорони праці, техніки безпеки, виробничої санітарії та протипожежного захисту.
4.3. Розголошення інформації про підприємство торгівлі, що відноситься до комерційної таємниці.
4.4. Невиконання або неналежне виконання вимог внутрішніх нормативних документів підприємство торгівлі та законних розпоряджень керівництва.
4.5. Правопорушення, скоєні в процесі своєї діяльності, в межах, встановлених чинним адміністративним, кримінальним та цивільним законодавством.
4.6. Завдання матеріального збитку підприємству торгівлі в межах, встановлених чинним адміністративним, кримінальним та цивільним законодавством.
4.7. Неправомірне використання наданих службових повноважень, а також використання їх в особистих цілях.
5. Повинен знати
5.1. Інспектор-товарознавець повинен знати:
5.2. Чинне законодавство України, що регламентує підприємницьку діяльність.
5.3. Нормативно-правові акти та документи з державного регулювання функціонування підприємств торгівлі та організації продажу продовольчих та непродовольчих товарів.
5.4. Порядок здійснення експортно-імпортних операцій із закупівлі, постачання, зберігання, транспортування та реалізації продовольчих та непродовольчих товарів.
5.5. Порядок обміну товарів.
5.6. Умови постачання товарів та правила їх приймання, зберігання та реалізації.
5.7. Товарні класифікації України та зарубіжних країн.
5.8. Принципи сертифікації систем контролю якості товарів на виробничих підприємствах та підприємствах торгівлі.
5.9. Категорії і види стандартів, іншу нормативно-технічну документацію щодо сертифікації товарів та послуг у торгівлі.
5.10. Правові засади забезпечення якості та безпеки харчових продуктів і продовольчої сировини для здоров’я споживачів.
5.11. Стандарти та технічні умови щодо якості сировини, напівфабрикатів та готової продукції.
5.12. Порядок вилучення та обороту або знищення харчових продуктів, продовольчої сировини і супутніх матеріалів, що не відповідають установленим нормам.
5.13. Порядок тимчасового припинення діяльності підприємств сфери торгівлі, які систематично реалізують недоброякісні товари, порушують правила торгівлі, умови зберігання і транспортування товарів.
5.14. Основи етики та психології в торгівлі.
5.15. Правила і норми охорони праці, протипожежного захисту, санітарні норми і правила.
6. Кваліфікаційні вимоги
Інспектор-товарознавець I категорії: базова або неповна вища освіта (бакалавр або молодший спеціаліст) за напрямом підготовки «Торгівля» (спеціальності «Товарознавство та комерційна діяльність», «Товарознавство та експертиза в митній справі»). Стаж роботи за професією інспектора-товарознавця II категорії — не менше 1 року та кваліфікаційна атестація на виробництві з присвоєнням I категорії.
Інспектор-товарознавець II категорії: базова або неповна вища освіта (бакалавр або молодший спеціаліст) за напрямом підготовки «Торгівля» (спеціальності «Товарознавство та комерційна діяльність», «Товарознавство та експертиза в митній справі»); для бакалавра — без вимог до стажу робота, молодшого спеціаліста -стаж роботи за професією інспектора-товарознавця — не менше 2 років та кваліфікаційна атестація на виробництві з присвоєнням II категорії.
Інспектор-товарознавець: неповна вища освіта (молодший спеціаліст) за напрямом підготовки «Торгівля» (спеціальності «Товарознавство та комерційна діяльність», «Товарознавство та експертиза в митній справі»), без вимог до стажу роботи.

Коментарів ще немає