Інструкція з охорони праці для контролера напівфабрикатів і готової продукції
_________________________________________________________
(повне найменування підприємства із зазначенням підпорядкованості)
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ___________________
(посада керівника підприємства)
______________________
( підпис, ім’я ПРІЗВИЩЕ)
___________ № _________
(число, місяць, рік)
Інструкція з охорони праці № __
для контролера напівфабрикатів і готової продукції
1. Загальні положення
1.1. Ця інструкція встановлює загальні вимоги з охорони праці для контролера напівфабрикатів і готової продукції. Вона може бути використана як основна для розроблення інструкцій, що діють на підприємстві.
1.2. Усі роботи, які проводяться контролером напівфабрикатів і готової продукції, повинні виконуватися відповідно до цієї інструкції.
1.3. Робочим місцем контролера напівфабрикатів і готової продукції є дільниці розкрійного, вирубного, заготівельного, збирального та технохімічного виробництв.
1.4. Мета операції – оцінка якості напівфабрикату, контроль якості готового взуття відповідно до чинних нормативно-правових документів.
1.5. Технологічний процес пов’язаний з забезпеченням контролю якості напівфабрикатів та готової продукції.
1.6. Обладнання та інвентар, які використовуються на робочому місці:
- товщиномір, лінійка;
- шаблони та лекала.
1.7. До виконання робіт за професією контролера напівфабрикатів і готової продукції допускаються особи, які:
- досягли 18 років відповідно до Закону України “Про охорону праці”;
- пройшли медичний огляд відповідно до Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України від 21.05.2007 №246 і не мають медичних протипоказань;
- пройшли навчання, інструктаж з охорони праці, ознайомлені з правилами поводження при виникненні аварій та надання першої допомоги потерпілим від нещасних випадків відповідно до вимог Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці, затвердженого наказом Держнаглядохоронпраці України від 26.01.2005 №15.
Конкретні дії щодо надання першої допомоги потерпілому при різних ураженнях повинні бути описані в інструкції з надання першої медичної допомоги, що вивчається контролером напівфабрикатів і готової продукції при проходженні первинного та наступних інструктажів з питань охорони праці.
Графік роботи контролера напівфабрикатів і готової продукції установлено відповідно до Правил внутрішнього трудового розпорядку.
1.8. Контролер напівфабрикатів і готової продукції зобов’язаний:
- піклуватися про особисту безпеку та здоров’я, а також про безпеку та здоров’я оточуючих людей у процесі виконання будь-яких робіт або під час знаходження на території підприємства;
- знати і виконувати вимоги інструкцій з охорони праці та по видах робіт на своєму робочому місці;
- виконувати роботу відповідно до вимог інструкційно-технологічної карти;
- вміти користуватися засобами колективного та індивідуального захисту;
- знати та виконувати Правила поводження з устаткуванням, інвентарем, користуватися технічним паспортом на устаткування;
- знати та виконувати обов’язки з охорони праці, передбачені колективним договором (трудовим договором), правилами внутрішнього трудового розпорядку підприємства, у тому числі:
- вчасно починати і закінчувати роботу, дотримуватися розкладу технологічної та обідньої перерви;
- не виконувати роботи, не передбачені змінним завданням;
- не перебувати на роботі в неробочий час без відповідного розпорядження керівника;
- дотримуватись правил корпоративного поводження;
- проходити у встановленому порядку медичні огляди;
- вміти надати допомогу потерпілому від нещасного випадку;
- перед початком роботи перевірити справність устаткування, огороджень, інженерно-технічних засобів безпеки, інвентарю, засобів пожежогасіння;
- співпрацювати з роботодавцем у справі організації безпечних і нешкідливих умов праці, особисто вживати можливих заходів щодо усунення будь-якої ситуації, яка створює загрозу його життю чи здоров’ю або людям, які його оточують та навколишньому середовищу;
- при виявленні недоліків чи небезпеки зобов’язаний повідомити безпосереднього керівника або іншу посадову особу.
Відповідно до Закону України “Про охорону праці” особи, які не виконують вимоги нормативно-правових актів та інструкцій з охорони праці, залежно від характеру порушень притягаються до дисциплінарної, матеріальної, адміністративної та кримінальної відповідальності.
1.9. До кола обов’язків контролера напівфабрикатів і готової продукції входить:
- візуальний контроль шкіряних товарів за виробничим призначенням, з урахуванням видів, сортів, товщини, та інших показників відповідно до діючих нормативних документів і методики;
- визначення фізико-механічних показників деталей, заготовок та готової продукції;
- оформлення встановленої документації (облік сортності, дефектів).
1.10. У процесі роботи контролера напівфабрикатів і готової продукції можливий вплив небезпечних і шкідливих виробничих факторів:
- хімічні матеріали;
- напруженість роботи;
- пил шкіряний;
- шум;
- електричний струм.
1.11. Контролеру напівфабрикатів і готової продукції відповідно до Положення про порядок забезпечення працівників спеціальним одягом, спеціальним взуттям та іншими засобами індивідуального захисту, затвердженого наказом Мінсоцполітики від 29.11.2018 № 1804, та Норм безплатної видачі спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту працівникам взуттєвої галузі промисловості, затверджених наказам Держгірпромнагляду України від 29.10.2007 №248, безплатно видаються засоби індивідуального захисту.
За встановленими нормами також видається мило.
1.12. При виконанні своїх обов’язків контролер напівфабрикатів і готової продукції зобов’язаний дотримуватися вимог санітарних норм і особистої гігієни:
- приступати до роботи тільки в засобах індивідуального захисту;
- прийняти і утримувати протягом зміни робоче місце в чистоті та порядку;
- зберігати та приймати їжу тільки в спеціально відведених місцях.
2. Вимоги безпеки перед початком роботи
2.1. Прийняти зміну в працівника, що змінюється, на робочому місці.
2.2. Переконатися в справності засобів індивідуального захисту.
2.3. Перевірити своє робоче місце, переконатися, що воно достатньо освітлене і не захаращене.
2.4. Дізнатися в працівника, що змінюється, про помічені недоліки і несправності обладнання та інвентарю. Якщо їх не усунено, повідомити майстра.
2.5. Перевірити шляхом зовнішнього огляду наявність і кріплення захисного заземлення та впевнитися в відсутності оголених проводів.
2.6. Підготувати для роботи необхідні інструменти та переконатися в їх справності.
2.7. У разі виявлення будь-якої несправності повідомити майстра. До роботи приступати з дозволу майстра після усунення несправності.
3. Вимоги безпеки під час роботи
3.1. Виконувати роботу доручену майстром.
3.2. Працювати в справних засобах індивідуального захисту.
3.3. Не допускати сторонніх осіб на своє робоче місце.
3.4. Не торкатися частин машин і механізмів, що рухаються і обертаються.
3.5. Не відкривати огороджень при включеному механізмі.
3.6. Під час роботи не використовувати несправне обладнання та інвентар.
3.7. При маркуванні напівфабрикатів і готової продукції бути обережним і уважним.
3.8. Утримувати в чистоті та порядку своє робоче місце і проходи, не захаращувати їх.
3.9. Під час руху по цеху бути обережним, не з’являтися несподівано із-за рогу або великогабаритного обладнання, переконатися у відсутності транспорту, що рухається.
3.10. У разі отримання травми на виробництві чи раптового захворювання негайно повідомити майстра або начальника цеху та звернутися до медпункту.
3.11. Надати необхідну допомогу постраждалому на виробництві та повідомити майстра про нещасний випадок.
4. Вимоги безпеки після закінчення роботи
4.1. Прибрати інструмент і пристрої в спеціально відведене для них місце.
4.2. Ретельно прибрати робоче місце, передати працівнику наступної зміни та повідомити його, майстра або іншого керівника підрозділу про недоліки, які мали місце під час роботи.
4.3. Вжити заходів особистої гігієни: старанно вимити руки водою з милом, при можливості прийняти душ.
4.4. Спеціальний одяг не виносити за межі підприємства, по мірі забруднення здавати для прання.
5. Вимоги безпеки в аварійних ситуаціях
5.1. При аварійному вимкненні електроенергії необхідно відключити джерело, яке послужило причиною виникнення аварії.
5.2. Залишатися на робочому місці до розпорядження майстра.
5.3. Ознаками можливих аварійних ситуацій є:
- витікання шкідливих та небезпечних парів, газів, розчинів, рідин;
- виникнення загорань та пожеж;
- руйнування, обвали, тріщини конструкції будівель та споруд.
5.4. У разі виникнення аварійної ситуації необхідно:
- припинити виробничий процес;
- від’єднати пошкоджену дільницю від електричного струму;
- попередити оточуючих про небезпеку;
- повідомити про те, що сталося керівника підрозділу чи підприємства;
- у випадку виникнення пожежі терміново повідомити пожежну охорону та розпочати пожежогасіння наявними засобами;
- при неможливості ліквідувати аварію необхідно залишити небезпечне місце.

Коментарів ще немає