Охорона праці
08.12.2022

Інструкція з охорони праці для контролера якості

45

_________________________________________________________

(повне найменування підприємства із зазначенням підпорядкованості)

ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказ___________________

(посада керівника підприємства

______________________

( підпис, ім’я ПРІЗВИЩЕ)

___________ № __________

(число, місяць, рік)

 

Інструкція з охорони праці № ___

для контролера якості

 

1. Загальні положення

1.1. Ця інструкція встановлює загальні вимоги з охорони праці для контролера якості. Вона може бути використана як основна для розроблення інструкцій, що діють на підприємстві.

1.2. Усі роботи, які проводяться контролером якості, повинні виконуватися відповідно до цієї інструкції.

1.3. Робочим місцем контролера якості є прийомно-контрольний відділ оздоблювального виробництва.

1.4. Мета операції – контроль якості готових тканин відповідно до чинних нормативно-правових документів.

1.5. Технологічний процес пов’язаний з забезпеченням контролю якості готових тканин відповідно до чинних нормативно-правових документів.

1.6. Обладнання та інвентар, які використовується на робочому місці:

- бракувальна машина; 

- 3-х метровий стіл;

- тягачі з візками.

Основними механізмами бракувальної  машини є:

- намотувальний пристрій;

- накатні ножі.

1.7. До виконання робіт за професією контролера якості допускаються особи, які:

- досягли 18 років відповідно до Закону України “Про охорону праці”;

- пройшли медичний огляд відповідно до Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України від 21.05.2007 №246 і не мають медичних протипоказань;

- пройшли навчання, інструктаж з охорони праці, ознайомлені з правилами поводження при виникненні аварій та надання першої допомоги потерпілим від нещасних випадків відповідно до вимог Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці, затвердженого наказом Держнаглядохоронпраці України від 26.01.2005 №15.

Конкретні дії щодо надання першої допомоги потерпілому при різних ураженнях повинні бути описані в інструкції з надання першої медичної допомоги, що вивчається контролером якості при проходженні первинного та наступних інструктажів з питань охорони праці. 

Графік роботи контролера якості установлено відповідно до Правил внутрішнього трудового розпорядку.

1.8. Контролер якості зобов’язаний:

- піклуватися про особисту безпеку та здоров’я, а також про безпеку та здоров’я оточуючих людей у процесі виконання будь-яких робіт або під час знаходження на території підприємства;

- знати і виконувати вимоги інструкцій з охорони праці та по видах робіт на своєму робочому місці;

- виконувати роботу відповідно до вимог інструкційно-технологічної карти;

- вміти користуватися засобами колективного та індивідуального захисту;

- знати та виконувати Правила поводження з устаткуванням, інвентарем, користуватися технічним паспортом на устаткування;

- знати та виконувати обов’язки з охорони праці, передбачені колективним договором (трудовим договором), правилами внутрішнього трудового розпорядку підприємства, у тому числі:

- вчасно починати і закінчувати роботу, дотримуватися розкладу технологічної та обідньої перерви;

- не виконувати роботи, не передбачені змінним завданням;

- не перебувати на роботі в неробочий час без відповідного розпорядження керівника;

- дотримуватись правил корпоративного поводження;

- проходити у встановленому порядку медичні огляди;

- вміти надати допомогу потерпілому від нещасного випадку;

- перед початком роботи перевірити справність устаткування, огороджень, інженерно-технічних засобів безпеки, інвентарю, засобів пожежогасіння;

- співпрацювати з роботодавцем у справі організації безпечних і нешкідливих умов праці, особисто вживати можливих заходів щодо усунення будь-якої ситуації, яка створює загрозу його життю чи здоров’ю або людям, які його оточують та навколишньому середовищу;

- при виявленні недоліків чи небезпеки зобов’язаний повідомити безпосереднього керівника або іншу посадову особу.

Відповідно до Закону України “Про охорону праці” особи, які не виконують вимоги нормативно-правових актів та інструкцій з охорони праці, залежно від характеру порушень притягуються до дисциплінарної, матеріальної, адміністративної та кримінальної відповідальності.

1.9. До кола обов’язків контролера якості входить:

-  здійснення візуального контролю якості готових тканин;

- оформлення встановленої документації;

- прибирання робочого місця;

- виконання інших робіт відповідно до єдиного тарифно-кваліфікаційного довідника та розрядів.

1.10. У процесі роботи контролера якості можливий вплив небезпечних і шкідливих виробничих факторів:

- ножиці;

- голки;

- частини обладнання, що рухаються;

- намотувальний пристрій бракувальної машини і 3-х метрового столу;

- тягачі з візками; 

- транспортер подачі готової продукції;

- візки, що рухаються;

- електрообладнання;

- внутрішньоцеховий електротранспорт.

1.11. Контролеру якості відповідно до Положення про порядок забезпечення працівників спеціальним одягом, спеціальним взуттям та іншими засобами індивідуального захисту, затвердженого наказом Мінсоцполітики від 29.11.2018  № 1804, та Норм безплатної видачі спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту працівникам текстильного (бавовняного) виробництва, затверджених наказом Держгірпромнагляду України від 08.12.2008 №263 безплатно видаються засоби індивідуального захисту.

За встановленими нормами також видається мило.

1.12. При виконанні своїх обов’язків контролер якості зобов’язаний дотримуватися вимог санітарних норм і особистої гігієни:

- приступати до роботи тільки в засобах індивідуального захисту;

- прийняти і утримувати протягом зміни робоче місце в чистоті та порядку;

- зберігати та приймати їжу тільки в спеціально відведених місцях.

 

2. Вимоги безпеки перед початком роботи

2.1. Прийняти зміну в працівника, що змінюється, на робочому місці.

2.2. Переконатися в справності засобів індивідуального захисту.

2.3. Перевірити своє робоче місце, переконатися, що воно достатньо освітлене і не захаращене сторонніми предметами.

2.4. Дізнатися в працівника, що змінюється, про помічені недоліки і несправності обладнання та інвентарю. Якщо їх не усунено, повідомити майстра.

2.5. Перевірити наявність і кріплення захисного заземлення та впевнитися в відсутності оголених проводів.

2.6. Переконатися в справності бракувальної машини, її пускових, огороджувальних і запобіжних пристроїв.

2.7. Перевірити наявність і справність робочого інструменту.

2.8. У разі виявлення будь-якої несправності обладнання, пристроїв, пристосувань, інструментів, засобів індивідуального захисту повідомити майстра. До роботи приступати з дозволу майстра після усунення несправності.

 

3. Вимоги безпеки під час роботи

3.1. Виконувати роботу доручену майстром.

3.2. Працювати в справних засобах індивідуального захисту.

 3.3. Не допускати сторонніх осіб на своє робоче місце.

3.4. Не торкатися механізмів обладнання, що рухаються і обертаються.

3.5. Виключати бракувальну машину і 3-х метровий стіл при заправці їх тканиною.

3.6. При включеному обладнанні не дозволяється:

- заправляти тканиною накатні ножі;

- відвантажувати куски готової продукції при робочому транспортері;

- проводити чищення механічних частин машини;

- змащувати машину.

3.7. Не дозволяється включати бракувальну машину і 3-х метровий стіл при відсутності огороджень.

3.8. Бути уважним у зоні руху щілинного конвейєра, візків і транспорту, що рухаються.

3.9. Вага розбракованої контролером тканини  не повинна перевищувати 12 кг.

3.10. Не залишати включеним обладнання без нагляду.

3.11. Утримувати в чистоті та порядку своє робоче місце і проходи, не захаращувати їх.

3.12. Під час руху по цеху бути уважним, не з’являтися несподівано із-за рогу або великогабаритного обладнання, переконатися у відсутності транспорту, що рухається.

3.13. У разі отримання травми на виробництві чи раптового захворювання негайно повідомити майстра або начальника цеху та звернутися до медпункту.

3.14. Надати необхідну допомогу постраждалому на виробництві та повідомити майстра про нещасний випадок.

 

4. Вимоги безпеки після закінчення роботи

4.1. Прибрати інструмент і пристрої в спеціально відведене для них місце.

4.2. Ретельно прибрати своє робоче місце, почистити обладнання, сміття винести в спеціально відведене для цього місце.

4.3. Повідомити працівника наступної зміни, майстра або іншого керівника підрозділу про недоліки, які мали місце під час роботи.

4.4. Вжити заходів особистої гігієни: старанно вимити руки водою з милом, при можливості прийняти душ.

4.5. Привести в порядок спеціальний одяг, зняти і прибрати його в окреме місце.

 

5. Вимоги безпеки в аварійних ситуаціях

5.1. При аварійному вимкненні електроенергії необхідно від’єднати машину від електричного струму головним вимикачем (рубильником).

5.2. Залишатися на робочому місці до розпорядження майстра.

5.3. Ознаками можливих аварійних ситуацій є:

- витікання шкідливих та небезпечних парів, газів, розчинів, рідин;

- виникнення загорянь та пожеж;

- руйнування, обвали, тріщини конструкції будівель та споруд.

5.4. У разі виникнення аварійної ситуації необхідно:

- припинити виробничий процес;

- від’єднати пошкоджену дільницю від електричного струму;

- попередити оточуючих про небезпеку;

- повідомити про те, що сталося керівника підрозділу чи підприємства;

- у випадку виникнення пожежі терміново повідомити пожежну охорону та розпочати пожежогасіння наявними засобами;

- при неможливості ліквідувати аварію необхідно залишити небезпечне місце.

Доступ до матеріалу надається лише
передплатникам платформи

Якщо ви вже зареєстровані на нашому сайті — будь ласка, .
Або , прямо зараз, це не вимагає ваших персональних даних і займе не більше однієї хвилини.

45

Коментарі

Коментарів ще немає

Накази
06.10.2025

Наказ про проведення щорічної інвентаризації

1

5109

Накази
10.09.2025

Наказ про облікову політику ТОВ

2

5618

Листи, довідки
15.10.2025

Довідка-розрахунок нарахування та сплати ЄСВ

1

4632

Інше
29.06.2025

Табель обліку використання робочого часу

9000

Облікові документи
02.06.2025

Відомість нарахування заробітної плати

1

4241