Інструкція з охорони праці для буфетниці
_________________________________________________________
(повне найменування підприємства із зазначенням підпорядкованості)
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ ____________________
(посада керівника підприємства
_________________________
( підпис, ім’я ПРІЗВИЩЕ)
_____________ № __________
(число, місяць, рік)
Інструкція з охорони праці № ___
для буфетниці
1. Загальні положення
1.1. Інструкція з охорони праці для буфетниці (далі — буфетниця) розроблена відповідно до:
● Положення про розробку інструкцій з охорони праці, затвердженого наказом Держнаглядохоронпраці від 29.01.1998 № 9;
● Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці, затвердженого наказом Держнаглядохоронпраці від 26.01.2005 № 15, з наступними змінами і доповненнями.
1.2. У своїй діяльності буфетниця керується:
● нормативно-правовими актами про охорону праці та навколишнє середовище;
● цією інструкцією та іншими локальними актами, які діють на підприємстві.
1.3. У разі пошкодження здоров’я з вини власника буфетниця має право на відшкодування в установленому порядку заподіяної їй шкоди.
1.4. За невиконання вимог цієї інструкції буфетниця несе відповідальність згідно з чинним законодавством.
1.5. До роботи буфетницею допускаються особи, які досягли 18-літнього віку, які мають відповідну кваліфікацію, пройшли навчання по правилах безпечної експлуатації апаратів, машин, обладнання, медичний огляд, вступний інструктаж з охорони праці, інструктаж на робочому місці та інструктаж з пожежної безпеки.
1.6. Буфетниця повинна знати правила експлуатації відповідних видів технологічного обладнання, виробничого інвентарю, інструменту, правила і норми охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни.
1.7. На буфетницю можуть впливати такі шкідливі виробничі фактори, як:
● Підвищена температура обладнання;
● Підвищені температура, вологість повітря робочої зони;
● Підвищені шум, вібрація на робочому місці;
● Незахищені струмоведучі частини електрообладнання;
● Недостатня освітленість робочої зони;
● Протяги;
● Захаращеність робочого місця;
● Відсутність спеціальних пристосувань, інструменту;
● Інші негативні фактори.
1.8. З метою дотримання правил охорони праці буфетниця повинна:
● неухильно керуватися вимогами правил внутрішнього трудового розпорядку, інструкцій з охорони праці, пожежної безпеки та електробезпеки;
● знати обсяг кваліфікаційних вимог відповідно до наданого розряду та забезпечити раціональну організацію праці на своєму робочому місці;
● суворо дотримуватись правил особистої гігієни та санітарних правил;
● не приступати і не виконувати роботу у стані алкогольного, наркотичного або медикаментозного сп’яніння, у хворобливому або втомленому стані;
● користуватися спецодягом та засобами індивідуального захисту;
● знати місця розташування первинних засобів пожежогасіння та вміти користуватися ними.
1.9. Буфетниця забезпечується за встановленими галузевими нормами спеціальним робочим одягом та взуттям куртка біла бавовняна, шапочка біла бавовняна, фартух білий бавовняний, рушник, кітель білий полотняний, блузка біла бавовняна, наколка біла.
Заколювати спецодяг і тримати у кишенях одягу булавки, скляні та інші гострі предмети забороняється.
1.10. Робоче місце буфетниці повинно утримуватись у порядку і чистоті, має бути забезпечене захисними і запобіжними пристроями та мати достатнє освітлення.
1.11. Буфетниці забороняється:
● працювати на несправному обладнанні, устаткуванні;
● працювати за відсутності на обладнанні засобів захисту, захисного заземлення;
● працювати при несправності автоматичного виключення живлення обладнання;
● працювати за несправної дії вентиляційних пристроїв;
● працювати за відсутності під ногами сухого настилу, який ізолює буфетницю від підлоги;
● виконувати самостійно ремонт, наладку устаткування;
● виконувати роботу в брудному спецодязі;
2. Вимоги безпеки перед початком роботи
2.1. Одягти спецодяг, перевірити наявність засобів захисту.
2.2. Інструмент, пристосування розташувати в зручному і безпечному для користування порядку.
2.3. Перевірити справність обладнання, наявність на ньому засобів захисту, захисного заземлення, справність автоматичного виключення їх живлення
2.4. Перед включенням кип'ятильника необхідно переконатись у справності автоматики, поплавкового пристрою, заповненні його водою і безупинному її надходженні.
3. Вимоги безпеки під час виконання роботи
3.1. Відкривати крани подачі пари і гарячої води на кавоварку необхідно плавно, без ривків.
3.2. Забороняється експлуатація кавоварки за відсутності води в котлі, несправності манометра, сигнальної лампочки рівня води, датчика автоматичного виключення живлення котла.
3.3. При застосуванні гідрофорів (підсилювачів тиску) до кавоварних машин гідравлічної дії з блок-кранами дуплекс-вимикач тиску гідрофору повинен бути налагоджений на вимикання насосу після досягнення в резервуарі тиску не більше 0,29 МПа.
3.4. Забороняється працювати на кавоварці при несправних тепловому автоматі, регуляторі тиску, манометрі та запобіжному клапані.
3.5. Під час роботи кип'ятильника не повинно бути парування, викиду кип'ятку. З метою уникнення опіку парою і кип'ятком забороняється відкривати кришку збірника кип'ятку.
3.6. При роботі з ножом лезо необхідно тримати від себе.
3.7. Забороняється експлуатація машини для нарізки гастрономічних товарів без огороджувального щитка ножа і заточувального пристрою, експлуатація заточувального пристосування без блокувального пристрою.
3.8. Забороняється перевіряти гостроту ріжучих кромок ножа рукою.
3.9. Не допускається підтримувати продукт в лотку рукою чи іншими предметами під час роботи машини, перевіряти зазори на працюючій машині.
3.10. Відкривати консервні банки необхідно спеціальними ключами або пристроями..
3.11. При відкриванні пляшок з шипучими напоями не можна направляти їх горловину в напрямку людей.
3.12. При заливанні кави, какао у резервуар автомату для продажу гарячих напоїв треба користуватись спеціальною підставкою. Використання інших випадкових підставок, стільців, ящиків забороняється.
4. Вимоги безпеки після закінчення роботи
4.1. Вимкнути обладнання.
4.2. При відключенні механічного та теплового обладнання вимикаються пакетні перемикачі та кнопкові станції, після цього вимикаються рубильники, магнітні пускачі та станції управління.
4.3. Механізм кавомолки необхідно очищати тільки щіткою чи сухою ганчіркою. Зовнішні поверхні кавомолки протираються сухою ганчіркою.
4.4. Злити кип'яток із збірника кип'ятку, закрити крани зливу кип'ятку та на трубопроводі підводу холодної води.
4.5. Прибрати робоче місце, інструмент.
4.6. Доповісти керівникові про всі недоліки, які мали місце під час роботи.
5. Вимоги безпеки в аварійній ситуації
5.1. Негайно відключити всіх споживачів електроструму.
5.2. Повідомити про те, що сталося, керівникові робіт.
5.3. Не допускати до небезпечної зони сторонніх осіб.
5.4. Якщо є потерпілі, надавати їм першу медичну допомогу. При необхідності викликати "швидку медичну допомогу".
5.5. Якщо сталася пожежа - викликати пожежну частину та приступити до гасіння підручними засобами пожежогасіння.
5.6. В усіх випадках виконувати вказівки керівника по ліквідації аварійної ситуації.

Коментарів ще немає