Посадові інструкції
27.09.2022

Посадова інструкція майстра виробничої служби

34

 

ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «_______________»

(назва підприємства)

 

 

 

 

ЗАТВЕРДЖУЮ

 

Директор Товариства з обмеженою відповідальністю «________________»

підпис       Ім’я ПРІЗВИЩЕ

 «__» ________ 20__ р.

 

Посадова інструкція майстра виробничої служби

(код КП 1222.2)

 

1. Загальні положення

1.1. Ця посадова інструкція визначає функціональні обов'язки, права та відповідальність майстра виробничої служби підприємства.

1.2. Майстер виробничої служби належить до професійної групи «Керівники».

1.3. Майстер виробничої служби призначається на посаду та звільняється з неї наказом директора підприємства (іншого керівника).за поданням начальника служби (начальника дільниці, іншого керівника або без подання).

1.4. Майстер виробничої служби безпосередньо підпорядковується начальнику служби (або іншому керівнику). Майстер виробничої служби у межах наданих повноважень здійснює керівництво групою (зміною) працівників служби (дільниці).

1.5. У своїй діяльності майстер виробничої служби керується законодавчими та іншими нормативно-правовими (нормативно-технічними) актами України, що регулюють діяльність у галузі металургії, відповідними національними і міжнародними стандартами з управління якістю і стандартизації, Статутом (Положенням) підприємства, Положенням про систему управління якістю на підприємстві (Настановою з якості), Положенням про виробничу службу підприємства, Правилами внутрішнього трудового розпорядку підприємства, наказами і розпорядженнями керівництва підприємства з відповідних питань, вказівками начальника служби, відповідними інструкціями з охорони праці, цією посадовою інструкцією.

1.6. Головна функція майстра виробничої служби (мета діяльності на посаді) – забезпечення виконання плану робіт виробничої служби у встановлені строки.

1.7. Робоче місце майстра виробничої служби знаходиться у відповідному приміщенні, кабінеті служби, за умовами праці відповідає чинним нормам і стандартам, і обладнане сучасними засобами зв'язку і комунікації, персональним комп'ютером, який підключено до локальної мережі підприємства та Інтернету, іншим відповідним обладнанням, місцями зберігання документації (сейфом), а також за необхідності на відповідних виробничих об'єктах (дільницях) .

1.8. У разі відсутності майстра виробничої служби на робочому місці (хвороба, відпустка, відрядження тощо) виконання його обов'язків забезпечує у межах компетенції інший працівник служби підприємства відповідної кваліфікації за розпорядженням начальника служби (іншого керівника підприємства).

1.9. Оригінал цієї посадової інструкції зберігається у відділі кадрів підприємства, 1-а копія – у начальника служби, 2-а копія - у майстра виробничої служби.

1.10. У разі перерозподілу обов'язків між працівниками виробничого відділу до цієї посадової інструкції за наказом директора підприємства можуть бути внесені зміни або доповнення відповідно до чинного законодавства.

 

2. Завдання та обов'язки

Майстер виробничої служби виконує такі функціональні завдання та обов'язки:

2.1. Забезпечує виконання плану робіт виробничої служби у встановлені строки.

2.2. Контролює дотримання технологічної послідовності виконання робіт.

2.3. Впроваджує заходи із запобігання браку і підвищення якості робіт, використання резервів підвищення продуктивності праці у виробничій службі.

2.4. Забезпечує раціональне використання обладнання і транспортних засобів, економне витрачання матеріалів, відповідні умови для виконання робітниками встановлених норм виробітку.

2.5. Вносить пропозиції щодо присвоєння та підвищення розрядів робітникам.

2.6. Встановлює згідно з планом виробничі завдання робітникам, проводить виробничий інструктаж.

2.7. Видає наряди, приймає роботу, оформляє завершені роботи, документи з обліку робочого часу, виробітку, заробітної плати, простоїв.

2.8. Контролює дотримання робітниками виробничої і трудової дисципліни, правил і норм з охорони праці.

2.9. Готує пропозиції щодо заохочення робітників або накладання стягнення на порушників трудової і виробничої дисципліни.

2.10. Проводить роботу з підвищення рівня технічних знань робітників та веде виховну роботу в колективі

2.11. Аналізує результати діяльності виробничої служби, контролює витрати фонду заробітної плати, забезпечує правильне і своєчасне оформлення первинних документів.

2.12. Організовує роботу з підвищення кваліфікації та професійної майстерності працівників, веде виховну роботу в колективі

2.13. У межах компетенції бере участь у розробці, впровадженні та функціонуванні за напрямком своєї роботи системи управління якістю на підприємстві, дотримується відповідних настанов (інструкцій, стандартів тощо) з якості.

2.14. Постійно підвищує свою кваліфікацію.

2.15. Дотримується правил і норм охорони праці, пожежної безпеки, охорони навколишнього середовища, а також контролює їх дотримання підпорядкованими працівниками.

 

3. Права

Для виконання своїх функцій майстер виробничої служби має право:

3.1. На належні умови своєї професійної діяльності

3.2. Давати вказівки підлеглому персоналу, контролювати їх роботу

3.3. Вносити пропозиції начальнику служби, а також у межах компетенції іншим керівникам підприємства з питань підвищення ефективності діяльності підприємства за напрямом своєї роботи..

3.4. Отримувати від структурних підрозділів підприємства доречні матеріали та інформацію, необхідну для виконання своїх посадових обов'язків.

3.5. Брати участь у вирішенні доречних питань на підприємстві та у цеху у відповідності до своєї компетенції.

3.6. Ознайомлюватися із всіма документами, які визначають його права та обов'язки, критерії оцінювання якості виконання ним своїх посадових обов'язків.

3.7. У межах компетенції за дорученням представляти інтереси підприємства перед сторонніми підприємствами, установами, організаціями, взаємодіяти з їх представниками, вести з ними переговори та ділове листування з відповідних питань, що пов'язані з управлінням якістю на підприємстві та стандартизацією

3.8. Підписувати та візувати документи у межах своєї компетенції.

 

4. Відповідальність

4.1. Майстер виробничої служби несе відповідальність за:

4.1.1. Неналежне виконання вимог організаційно-розпорядчих документів підприємства, що стосуються його напрямку діяльності.

4.1.2. Невиконання або неналежне виконання своїх посадових обов'язків згідно з цією посадовою інструкцією, а також невиконання своїх обов'язків підлеглими працівниками, недостатній ступінь контролю за їх роботою.

4.1.3. Перевищення своїх повноважень визначених цією посадовою інструкцією та іншими відповідними документами підприємства.

4.1.4. Вчинення матеріальних збитків підприємству з власної провини у межах, встановлених чинним законодавством України.

4.1.5. Недотримання правил і норм охорони праці, пожежної безпеки, охорони навколишнього середовища.

4.1.6. Недотримання вимог (процесів, процедур, протоколів, стандартів) чинної на підприємстві системи управління якістю.

4.2. Оцінювання роботи майстра виробничої служби здійснює начальник служби. Основними показниками при оцінюванні роботи майстра виробничої служби є своєчасність та повнота виконання ним своїх посадових обов'язків, дотримання вимог відповідних нормативно-правових (нормативно-технічних) актів, організаційно-розпорядчих документів підприємства, що стосуються його напрямків діяльності, вимог чинної на підприємстві системи управління якістю.

 

5. Повинен знати

Майстер виробничої служби повинен знати:

5.1. законодавчі і нормативно-правові акти, методичні та інші керівні матеріали, які регулюють порядок діяльності виробничої служби;

5.2. технічні характеристики і вимоги до продукції, яка виробляється або послуг, що надаються службою;

5.3.  технологію виробництва;

5.4. правила технічної експлуатації устаткування;

5.5. порядок тарифікації робіт та робітників;

5.6. норми і розцінки на роботи, чинні положення з оплати праці;

5.7.  основи економіки, організації виробництва, праці й управління;

5.8. основи трудового законодавства;

5.9. правила внутрішнього трудового розпорядку

5.10. методи обробки інформації з використанням сучасних технічних засобів комунікацій і зв'язку, комп'ютерів, відповідні прикладні програмні засоби;

5.11. вимоги (процеси, процедури, протоколи, стандарти) чинної на підприємстві системи управління якістю за профілем своєї діяльності;

5.12. правила і норми охорони праці, виробничої санітарії, пожежної безпеки, охорони навколишнього середовища.

 

6. Кваліфікаційні вимоги

Другий (магістерський) або перший (бакалаврський) рівень вищої освіти відповідного напрямку підготовки (галузі знань). Стаж роботи за фахом – не менше 2 років.

 

7.  Взаємовідносини (зв'язки) за посадою

Для виконання обов'язків та реалізації своїх прав майстер виробничої служби взаємодіє із:

7.1. іншими працівниками служби з питань, що пов'язані з виконанням майстром своїх посадових обов'язків, надання та отримання відповідної інформації (матеріалів, документів тощо);

7.2. керівниками та іншими працівниками інших виробничих підрозділів (ділянок, цехів, дільниць) з питань отримання/надання відповідної інформації (матеріалів, документів тощо);

7.3. представниками інших структурних підрозділів на підприємстві з питань отримання/надання відповідної інформації (матеріалів, документів тощо);

7.4. представниками інших (сторонніх) підприємств, установ, організацій у межах компетенції з питань, що представляють спільний інтерес для зазначених організацій та підприємства або що пов'язані з повноваженнями сторонніх організацій у відповідних сферах.

Доступ до матеріалу надається лише
передплатникам платформи

Якщо ви вже зареєстровані на нашому сайті — будь ласка, .
Або , прямо зараз, це не вимагає ваших персональних даних і займе не більше однієї хвилини.

34

Коментарі

Коментарів ще немає

Накази
06.10.2025

Наказ про проведення щорічної інвентаризації

1

5032

Накази
10.09.2025

Наказ про облікову політику ТОВ

1

5526

Листи, довідки
15.10.2025

Довідка-розрахунок нарахування та сплати ЄСВ

1

4585

Інше
29.06.2025

Табель обліку використання робочого часу

8958

Облікові документи
02.06.2025

Відомість нарахування заробітної плати

1

4202