Робоча інструкція продавця непродовольчих товарів
|
ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «_______________» (назва підприємства)
|
ЗАТВЕРДЖУЮ
Директор Товариства з обмеженою відповідальністю «________________» підпис Ім’я ПРІЗВИЩЕ «__» ________ 20__ р.
|
Робоча інструкція продавця непродовольчих товарів
(продавця взуття, продавця текстильних товарів, продавця електропобутових товарів, продавця лісоматеріалів та будівельних матеріалів тощо) 3-го розряду
(код КП 5220)
1. Загальні положення
1.1. Ця робоча інструкція визначає функціональні обов’язки, права та відповідальність продавця непродовольчих товарів 3-го розряду магазину № 1 (іншого структурного підрозділу) підприємства.
1.2. Продавець непродовольчих товарів 3-го розряду належить до професійної групи «Робітники».
1.3. Прийняття на роботу та звільнення з роботи продавця непродовольчих товарів 3-го розряду здійснюються керівником підприємства за поданням керуючого магазином (іншого керівника або без подання).
1.4. Безпосередньо підпорядковується керуючому магазином (завідувачу секції, іншому керівнику).
1.5. Документи, якими керується у роботі продавець непродовольчих товарів 3-го розряду: чинним законодавством України у сфері торгівлі, умовами свого трудового договору, положенням про комерційну таємницю, відповідними стандартами у сфері торгової діяльності і обслуговування клієнтів, Положенням про магазин (секцію), інструкціями з охорони праці, санітарії і гігієни, пожежної безпеки, правилами внутрішнього трудового розпорядку, наказами, розпорядженнями і вказівками керівника підприємства, керуючого магазином (завідувача секцією), цією робочою інструкцією.
1.6. Головна функція продавця непродовольчих товарів 3-го розряду (мета діяльності за професією) – здійснення продажу відповідних груп непродовольчих товарів, забезпечення високої якості обслуговування клієнтів.
1.7. Робоче місце продавця непродовольчих товарів 3-го розряду знаходиться у відповідній секції магазину, за умовами праці відповідає чинним нормативним актам і стандартам.
1.8. У разі відсутності продавця непродовольчих товарів 3-го розряду на робочому місці (хвороба, відпустка тощо) тимчасове виконання його обов’язків забезпечує у встановленому порядку інший робітник магазину відповідної кваліфікації за вказівкою керуючого магазином (іншого керівника).
1.9. Оригінал цієї робочої інструкції зберігається у відділі кадрів підприємства, 1-а копія – у керуючого магазином (завідувача секції), 2-а копія — у робітника.
1.10. У разі перерозподілу обов’язків між працівниками підприємства до цієї робочої інструкції наказом директора підприємства можуть бути внесені зміни або доповнення відповідно до законодавства.
2. Завдання та обов’язки
Продавець непродовольчих товарів 3-го розряду виконує такі робочі завдання та обов’язки:
2.1. Раціонально та ефективно організовує працю на своєму робочому місці, яке знаходиться у відповідних приміщеннях магазину, забезпечує підтримання чистоти і порядку на своєму робочому місці згідно з чинними нормативними документами відповідної сфери.
2.2. До початку роботи готує робоче місце до обслуговування клієнтів (покупців), перевіряє наявність та справність торгово-технологічного обладнання, інвентарю та інструментів, готує до роботи ЕККА або контрольно-касову книгу, отримує і готує пакувальний матеріал.
2.3. Готує товар до продажу, розпаковує, розглядає зовнішній вигляд виробу, комплектує, перевіряє експлуатаційні властивості, підпрасовує.
2.4. Розміщує та викладає товари за групами, видами, сортами з урахуванням товарного сусідства, частоти попиту та зручності роботи.
2.5. Заповнює та прикріплює ярлики ціни.
2.6. Оформляє прилавкові вітрини.
2.7. Здійснює обслуговування покупців, показує товари, демонструє їх в дії, консультує щодо конструктивних особливостей окремих видів товарів, їх призначення, властивостей, якості, правил догляду за ними, цін, стану моди поточного сезону.
2.8. Здійснює відмірювання, зважування, підрахування вартості покупки, зчитує сканером штрихкодові позначки товару, відбиває вартість покупки на електронному контрольно-касовому апараті (ЕККА) (або перевіряє реквізити поданого чеку), видає покупку.
2.9. Підраховує гроші (чеки) та здає їх в установленому порядку.
2.10. Звіряє суму реалізації з показаннями касового лічильника.
2.11. Прибирає нереалізовані товари і тару.
2.12. Готує товари до інвентаризації
2.13. Дотримується норм технологічного процесу із здійснення продажу відповідних груп товарів.
2.14. Вживає необхідних заходів для недопущення браку в роботі.
2.15. Дотримується правил охорони праці, протипожежної безпеки та виробничої санітарії, охорони навколишнього середовища, дотримується норм, методів і прийомів безпечного ведення робіт.
2.16. Використовує в разі необхідності засоби попередження і усунення природних і непередбачених негативних явищ (пожежі, аварії, повені тощо).
2.17. У встановленому порядку підвищує свою кваліфікацію та професійну майстерність.
2.18. Виконує у встановленому порядку та в межах своєї кваліфікації інші нескладні завдання керуючого магазином (завідувача секції).
3. Права
Продавець непродовольчих товарів 3-го розряду має право:
3.1. Своєчасно одержувати від відповідних працівників магазину (підприємства) необхідні для роботи матеріали, інвентар, засоби праці тощо, що належать до сфери його діяльності.
3.2. Вносити на розгляд керуючого магазином (завідувачу секції) пропозиції щодо покращення ефективності своєї роботи.
3.3. Звертатися керуючого магазином (завідувачу секції) з питань забезпечення організаційно-технічних умов, необхідних для належного виконання своїх робочих обов’язків.
3.4. Ознайомлюватися із скаргами та іншими документами, які містять оцінку його роботи, давати на них пояснення.
3.5. Підписувати або візувати відповідні документи у межах своєї компетенції
4. Відповідальність
4.1. Продавець непродовольчих товарів 3-го розряду несе відповідальність за:
4.1.1. Невиконання або неякісне та несвоєчасне виконання своїх робочих обов’язків;
4.1.2. Допущений брак у роботі;
4.1.3. Неохайний зовнішній вигляд при виконанні своїх обов’язків.
4.1.4. Втрату та псування з власної провини відповідного обладнання, засобів, матеріалів тощо, а також їх неправильне використання.
4.1.5. Заподіяння матеріальної шкоди підприємству з власної провини в межах, встановлених законодавством України.
4.1.6. Недотримання норм та правил продажу відповідних груп непродовольчих товарів, обслуговування покупців, охорони праці, пожежної безпеки, охорони навколишнього середовища під час виконання своїх робочих обов’язків.
4.1.7. Невиконання інших вимог цієї робочої інструкції.
4.2. Оцінювання роботи продавця непродовольчих товарів 3-го розряду здійснює керуючий магазином (завідувач секції). Основним критерієм оцінювання роботи продавця непродовольчих товарів 3-го розряду є повнота, якість та своєчасність виконання ним своїх робочих обов’язків, дотримання ним вимог відповідних нормативних документів, інструкцій тощо.
5. Повинен знати
Продавець непродовольчих товарів 3-го розряду повинен знати:
5.1. асортимент, якісні характеристики товарів певної групи та виробників товарів,
5.2. правила зберігання, технічні можливості, ознаки браку; умови експлуатації, гарантійні терміни служби відповідних товарів,
5.3. перелік додаткових послуг, що надаються покупцеві;
5.4. перелік товарів належної якості, що не підлягають обміну (поверненню);
5.5. правила підготовки товарів до продажу;
5.6. способи показу та пакування товарів;
5.7. принципи розміщення, викладки товарів і оформлення прилавкових вітрин;
5.8. правила розшифрування артикулів, штрихового коду товару;
5.9. прийоми підбору, примірки, відмірювання, відрізу, комплектування товарів;
5.10. шкали розмірів і правила їх визначення;
5.11. правила зберігання товарів і терміни їх реалізації;
5.12. порядок використання товарно-касових книг,
5.13. правила експлуатації відповідних видів торгово-технологічного обладнання, ЕККА, виробничого інвентарю, інструменту, ваговимірювальних приладів, їх призначення та використання в торгово-технологічному процесі;
5.14. порядок розрахунку з покупцями;
5.15. правила поводження з тарою;
5.16. порядок обміну товарів;
5.17. правила продажу непродовольчих товарів;
5.18. правила торговельного обслуговування населення;
5.19. правила і норми охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни
6. Кваліфікаційні вимоги
Повна загальна середня освіта та професійно-технічна освіта без вимог до стажу роботи або повна загальна середня освіта та професійна підготовка на виробництві. Підвищення кваліфікації та стаж роботи за професією продавця непродовольчих товарів (на ринку) 2 розряду — не менше 1 року та кваліфікаційна атестація на виробництві з присвоєнням 3 розряду.
7. Взаємовідносини (зв’язки) за професією
Для виконання обов’язків та реалізації своїх прав продавець непродовольчих товарів 3-го розряду взаємодіє (контактує) з:
7.1. Іншими працівниками магазину (секції) з питань, що пов’язані з виконанням продавцем своїх робочих обов’язків, надання та отримання відповідної інформації (матеріалів, документів тощо);
7.2. Працівниками інших структурних підрозділів підприємства (вказати яких) з питань, що пов’язані з виконанням продавцем своїх робочих обов’язків, отримання/надання відповідної інформації, документів, матеріалів тощо;
7.3. Представниками інших (сторонніх) підприємств, установ, організацій у межах компетенції з питань, що представляють спільний інтерес для зазначених організацій та підприємства або що пов’язані з повноваженнями сторонніх організацій у відповідних сферах.

Коментарів ще немає