Відеоблоги

ТЦК більше не вручатимуть повістки, виписані вручну на вулиці?

Ви дізнаєтесь:

  • Про нові форми повісток, хто та як їх виписує
  • Чому неможливо виписати повістку на вулиці
  • За яких умов вручення повістки на вулиці є правомірним
Оберіть відео для перегляду

5(6)

Оцініть відео:

Повістки на вулиці більше не будуть виписувати?

00:06:56

Тетяна Шолкова

5(6)

Оцініть відео:

А чи знаєте ви, що форма повістки дещо змінилась? Тепер виписати її «на колінці» серед вулиці практично неможливо.


Повістки на вулиці більше не будуть виписувати

Урядовці постановою КМУ від 16.08.2024 № 951 затвердили нові форми повісток. Замість одного зразка повістки тепер їх буде два:

  • повістка, оформлена на бланку;

  • повістка, яку формуватимуть за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов'язаних та резервістів.

Чим відрізнятимуться форми повісток?


Хто і як виписує та підписує повістки

Повістку на бланку має підписати посадова особа в ТЦК, яка її видає. Вона ж зазначає дату її підписання. Окрім того, керівник ТЦК або його відділу має засвідчити повістку особистим підписом та скріпити гербовою печаткою. Цікаво, що у бланку повістки не передбачили окремого місця для такого підпису.

У повістках, сформованих у реєстрі, одразу вказують прізвище та ім'я керівника ТЦК або його відділу, а також дату накладення кваліфікованого електронного підпису. Причому накладення на такі повістки електронного підпису має відбуватися у день її формування.


Наявність QR-коду на повістках, сформованих у реєстрі

У ньому буде зашифрована вся інформація з повістки, а також реєстраційний номер поштового відправлення, якщо така повістка буде надіслана поштою. Військовозобов'язані зможуть перевірити чинність такої повістки, зчитавши QR-код, зокрема, за допомогою мобільного застосунку «Резерв+».


Порядок виписування повісток та правомірність їх вручення на вулиці

Ми переконані, що виписування повісток на вулицях – неправомірне. Насправді їх і раніше не повинні були виписувати «на колінці», але ж таких випадків чимало.

З ухваленням постанови № 951 з'явилося більше аргументів на користь того, що повістки не можуть виписувати просто на вулиці. Перш за все, одразу відкидаємо можливість виписування повісток з QR-кодом, адже їх не виписують, а формують в реєстрі.

Далі – про повістки на бланку. Пам'ятаємо, що керівник ТЦК або його відділу засвідчує повістку особистим підписом і скріплює гербовою печаткою. До того ж в абз. 4 п. 30 Порядку № 560 чітко визначили:

«Реєстраційний номер повістки фіксується в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов'язаних та резервістів».

Тобто номер повістки має бути закріплений за конкретним військовозобов'язаним.

Отже, для того, щоб правомірно вручити повістку, вона повинна бути:

  • зареєстрована в реєстрі після того, як буде відомо прізвище, ім'я та по батькові особи, яку планують викликати;

  • засвідчена підписом керівника ТЦК і скріплена печаткою.

Як ви розумієте, без порушення виписати повістку на вулиці практично неможливо, адже навряд чи керівник ТЦК мандрує вулицями з метою вручення повісток. Тож, якщо вам намагаються серед вулиці виписати повістку – фіксуйте це на відео.


Підстави для правомірного вручення повісток на вулиці

Утім, це не означає, що повістку не можуть вручити на вулиці під час заходів оповіщення. Зокрема, у представників ТЦК групи оповіщення можуть бути кілька оформлених повісток, як на бланку, так і сформованих в реєстрі, з усіма заповненими реквізитами, в тому числі з прізвищем того, кому мають вручати повістку.

Представник ТЦК або група оповіщення під час квартирного обходу можуть вручити заздалегідь оформлену повістку. Нагадаємо, представники ОСББ можуть разом із ТЦК та поліцією вручати повістки за місцем проживання. Не забуваймо, що у того, хто вручає повістку, має бути службове посвідчення особи, уповноваженої вручати повістки.


Підсумки

  • Вручити повістку на вулиці, на блокпосту, за місцем проживання можуть, якщо ця повістка вже зареєстрована в реєстрі і в ній зазначені прізвище, ім'я та по батькові.

  • Виписати на вулиці повістку не можуть. Якщо таке відбуватиметься, радимо проводити відеозйомку і заявляти про грубе порушення законодавства.

  • Вручити повістку на вулиці можуть під час заходів оповіщення.