Відеоблоги

Підсумки тижня 11-15.12.2023

Оберіть тему для перегляду

5(9)

Оцініть відео:

Ставки місцевих податків і зборів на 2024 рік

00:00:37

Олена Афоніна

5(9)

Оцініть відео:

5(5)

Оцініть відео:

Нова форма податкової декларації про майновий стан і доходи з 2024 року

00:03:02

Олена Афоніна

5(5)

Оцініть відео:

5(5)

Оцініть відео:

Визначені нові базові норми витрат палива

00:02:22

Олена Афоніна

5(5)

Оцініть відео:

5(4)

Оцініть відео:

У 2024 році планують збільшити зарплати бюджетникам

00:01:29

Олена Афоніна

5(4)

Оцініть відео:

5(4)

Оцініть відео:

Порядок функціонування е-кабінету змінився

00:00:59

5(4)

Оцініть відео:

5(4)

Оцініть відео:

Нові ознаки доходів фізосіб для додатка 4ДФ Податкового розрахунку

00:01:59

Олена Афоніна

5(4)

Оцініть відео:

5(4)

Оцініть відео:

Знову оновили план-графік податкових перевірок на 2023 рік

00:01:01

Олена Афоніна

5(4)

Оцініть відео:

5(4)

Оцініть відео:

Спрощено використання удосконалених е-підписів

00:01:21

Олена Афоніна

5(4)

Оцініть відео:

5(4)

Оцініть відео:

Мінфін ініціює зміни до форми фіскального чека

00:01:33

Олена Афоніна

5(4)

Оцініть відео:

5(4)

Оцініть відео:

Строк оскарження рішень ДПС закріплять у ПКУ

00:01:00

Олена Афоніна

5(4)

Оцініть відео:

5(4)

Оцініть відео:

З нового року запрацює ринок землі для юросіб

00:00:40

Олена Афоніна

5(4)

Оцініть відео:

5(5)

Оцініть відео:

Важливі дати для бухгалтера

00:02:54

Олена Афоніна

5(5)

Оцініть відео:

Ставки місцевих податків і зборів на 2024 рік

Відповідно до вимог пункту 12.3 Податкового кодексу України, сільські, селищні, міські ради, в межах своїх повноважень приймають рішення про встановлення місцевих податків і зборів та податкових пільг зі сплати місцевих податків і зборів.

На вебпорталі ДПС вже розміщено зведену інформацію про розмір і дату встановлення на відповідних територіях ставок місцевих податків та/або зборів у 2024 році, а також про встановлені на відповідних територіях податкові пільги.

Нова форма податкової декларації про майновий стан і доходи з 2024 року

Наказом від 28.08.2023 № 467 Мінфін затвердив зміни до форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо її заповнення. Зміни внесено:

  • до порядку розрахунку суми ПДФО, що підлягає поверненню з бюджету у зв’язку з використанням права на податкову знижку за витратами, понесеними відповідно до п. 166.3 ПКУ;

Нагадаю, що це можуть бути витрати частини суми процентів, сплачених таким платником податку за користування іпотечним житловим кредитом, суму коштів або вартість майна, у вигляді пожертвувань або благодійних внесків неприбутковим організаціям, суми коштів, сплачених платником податку на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти, суми коштів сплачених платником податку на користь закладів охорони здоров’я для компенсації вартості платних послуг з лікування, а також суми коштів у вигляді орендної плати за договором оренди житла (квартири, будинку), оформленим і сплачених платником податку, який має статус внутрішньо переміщеної особи та інші вказані у п. 166.3 ПКУ. Крім витрат, зазначених у пп. 166.3.10 ПКУ, а саме суми витрат платника податку на придбання акцій (інших корпоративних прав), емітентом яких є юридична особа, яка набула статус резидента Дія Сіті.

  • до порядку декларування доходів від продажу (міни) об’єктів нерухомого майна, неподільного об’єкта незавершеного будівництва/ майбутнього об’єкта нерухомості, подільного об’єкта незавершеного будівництва та відступлення прав за договором купівлі-продажу неподільного об’єкта незавершеного будівництва/майбутнього об’єкта нерухомості, щодо якого сплачено частково ціну та зареєстровано обтяження речових прав на користь покупця;

  • та виокремлено ПЗ з ПДФО у вигляді мінімального ПЗ, що підлягає сплаті фізичними особами, які здійснюють підприємницьку діяльність, та можливості здійснення виправлення самостійно виявлених помилок надалі.

Також у новій редакції викладено додатки КІК, Ф3, Ф4.

Наказ № 467 набере чинності 30 грудня 2023 року.


До речі, для фізичних осіб – підприємців готуємо онлайн-форум «Аудит у ФОПів перед складанням звітності: практичні кейси для єдинників та загальносистемників». 22 грудня його проведуть Ольга Целуйко і Галина Лоза. Для всіх бухгалтерів участь у заході безкоштовна. Ви дізнаєтеся про граничні ліміти, сплату ЄСВ і податкові наслідки-2023, а також про ризики втрати статусу єдиноподатника. Ви розберетеся з підготовкою первинки до звітності загальносистемника, а також визначите, що обов'язково треба врахувати, щоб не отримати штраф. Реєстрація – за посиланням.

Визначені нові базові норми витрат палива

Науково-технічна рада ДП «ДержавтотрансНДІпроект» 17 листопада 2023 року розглянула і ухвалила протоколом № 3 «Методичні рекомендації з нормування витрат палива, електричної енергії, мастильних, інших експлуатаційних матеріалів автомобілями та технікою» та «Базові норми витрат».

Документи призначені для забезпечення єдиного методичного підходу в цій сфері в Україні.

До першої редакції «Базових норм витрат» включені постійні норми останньої редакції «Норм витрат палива і мастильних матеріалів на автомобільному транспорті» та нові норми для 169 моделей (модифікацій) автомобілів, що пройшли апробацію.

На відміну від «Норм витрат», «Методичні рекомендації» дозволяють систематично оновлювати перелік постійних базових норм.

Додано новий підрозділ 3.6 «Планування потреб паливно-мастильних матеріалів під час стихійного лиха або дії воєнного стану».

Загалом методичні підходи нових документів містять низку нововведень, які дозволяють:

  • краще враховувати особливості роботи в інтенсивних умовах руху, експлуатації автомобілів і техніки в зоні бойових дій, 

  • задовольнити потреби суб’єктів у нормуванні витрат електричної енергії на заряджання електромобілів та плагін-гібридних автомобілів, витрат реагенту систем селективної каталітичної нейтралізації відпрацьованих газів дизелів, вирішувати інші актуальні питання.

До речі, за допомогою наведеного XLS-файлу, який є прикладом розрахунку експлуатаційної витрати палива, можна розрахувати експлуатаційні витрати палива, заповнюючи файл щоденно, відповідно до подорожніх листів або інших документів, що застосовуються суб‘єктом.


Звертаю увагу, що рішення про використання норм списання витрат ПММ потрібно зафіксувати власним наказом по підприємству. Зразок відповідного наказу ви можете знайти у сервісі «Документи» за посиланням.

Також там можна завантажити необхідні бланки та зразки документів з прикладами їх заповнення. Бібліотека постійно доповнюється і наразі налічує вже 4 500 документів. Ми постійно опрацьовуємо нові запити та робимо все можливе, щоб розширювати цей розділ.

У 2024 році планують збільшити зарплати бюджетникам

На сайті СПО профспілок оприлюднили проєкт постанови КМУ «Деякі питання оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери». Згідно з документом, посадові оклади (тарифні ставки) розраховуються, зважаючи на розмір посадового окладу (тарифної ставки) працівника 1 тарифного розряду:

  • з 1 січня 2024 року – 3 195 грн;

  • з 1 квітня 2024 року – 3 600 грн.

Керівникам установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери потрібно забезпечити диференціацію заробітної плати працівників, які отримують заробітну плату на рівні мінімальної у межах фонду оплати праці, шляхом встановлення доплат, надбавок, премій з урахуванням складності, відповідальності та умов виконуваної роботи, кваліфікації працівника, результатів його роботи.

У разі прийняття постанова набере чинності з дня її опублікування та буде застосовуватися з 1 січня 2024 року.


Для того, щоб підготуватися до змін у зарплатних показниках на 2024 рік і складанні річної та зарплатної звітності, запрошуємо 18 грудня на майстер-клас «Зміни в зарплаті, індексації 2024 & Річна звітність ЮО 3 група, норми палива і звіт про авто в ТЦК». Лекторами будуть Тетяна Гуль та Ірина Губіна. Реєструйтеся безкоштовно прямо зараз за посиланням.

Порядок функціонування е-кабінету змінився

Мінфін наказом № 633 розширив  перелік податкової інформації, яку може бути надано контрагенту  за попередньо згодою платника податків у визначеному обсязі.

Додатком 5 до Порядку функціонування Електронного кабінету визначено  форму, яка містить наступну  податкову інформацію:

  • інформацію щодо реєстраційних та облікових даних платника податків,

  • звітності з трансферного ціноутворення, податкової та фінансової звітності,

  • податкового боргу,

  • суми нарахованих і сплачених податкових зобов’язань,

  • видів економічної діяльності,

  • перелік товарів згідно з УКТ ЗЕД,

  • інформацію щодо включення до / виключення з переліку платників, які відповідають критеріям ризиковості платника податку.

Також, щоб мінімізувати ризики платників податків доповнено форму додатку 5 інформацією, що міститься у врахованих таблицях даних платника ПДВ.

Нові ознаки доходів фізосіб для додатка 4ДФ Податкового розрахунку

Мінфін оприлюднив проєкт наказу «Про затвердження Змін до Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску».

Проєкт наказу передбачає редакційні зміни до Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку. Зокрема, уточнено, що юридична особа під час подання Податкового розрахунку за відокремлений підрозділ зазначає дані про відокремлений підрозділ в рядку 033 (а не 032, як тепер) заголовної частини Податкового розрахунку. Крім того, підкориговано розділ 4 Порядку щодо заповнення додатків звіту.

Додаток 1 до Порядку «Таблиця відповідності кодів категорій застрахованих осіб та кодів бази нарахування і розмірів єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» доповнили новим рядком 81 «Особи, які мають спеціальне звання Бюро економічної безпеки України».

Також передбачили зміни у «Довідник ознак доходів фізичних осіб». Вводять такі нові ознаки доходів:

  • 210 – допомога по частковому безробіттю;

  • 211 – компенсація за пошкоджену нерухомість під час війни.

І відповідно до чинних норм податкового законодавства приводять ознаки доходів фізичних осіб 111, 112,156, 189, 193.


А ми продовжуємо готувати вас до прийнятих законодавчих змін щодо використання і компенсації відпусток під час воєнного стану, які наберуть чинності після підписання законопроєкту № 8313. 19 грудня запрошуємо на майстер-клас «Зміни у компенсаціях по відпустках: залишки відпусток, як бухгалтеру закрити рік без помилок і боргів», який проведе Тетяна Гуль. Реєстрація безкоштовна за посиланням.

Знову оновили план-графік податкових перевірок на 2023 рік

Податківці не зупиняються! Вони знову внесли зміни до плану-графіка перевірок на 2023 рік. Цього разу – до розділу І плану-графіка «Документальні планові перевірки платників податків – юридичних осіб» та розділу ІІ плану-графіка «Документальні планові перевірки фінансових установ, постійних представництв та представництв нерезидентів». Тож до кінця року ДПС перевірить 1017 юросіб і фінустанов. Це на 44 перевірки менше, ніж планували у листопаді.

Не зазнали змін:

  • розділ ІІІ плану-графіка «Документальні планові перевірки фізичних осіб» станом на 02.11.2023;

  • розділ IV плану-графіка «Документальні планові перевірки платників податків – юридичних осіб з питань правильності обчислення, повноти і своєчасності сплати податку на доходи фізичних осіб, військового збору та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» станом на 04.12.2023.

Актуальні плани перевірок за посиланням.

Спрощено використання удосконалених е-підписів

Кабмін ухвалив постанову від 12.12.2023 № 1298, яка унормовує технічні вимоги до створення та перевірки удосконалених електронних підписів (УЕП) або печаток. Це дозволить використовувати такі підписи для отримання електронних послуг на постійній основі. Використання кваліфікованого е-підпису (КЕП) більше не вимагатиметься.

Раніше вдосконалені електронні підписи та печатки використовували тимчасово в межах експерименту на період воєнного стану.

Постанова значно спростить отримання та використання вдосконалених електронних підписів. Замість КЕПу тепер можна буде використовувати УЕП, якщо законом не вимагається інше.

Крім того, фізичні та юридичні особи зможуть використовувати електронний підпис, не зберігаючи його на захищеному носії. Це, зокрема, дасть змогу забезпечити безперебійне функціонування електронного документообігу та перевірки користувачів.

Постанова також допоможе гармонізувати українське законодавство у сфері електронних довірчих послуг з європейським.

Отже, грудень – останній місяць використання токенів. А випуск нашої постійної рубрики «7 хвилин» про необхідність підпису на е-документах, правила завірення та ризики невизнання первинки ви можете знайти за посиланням.

Мінфін ініціює зміни до форми фіскального чека

Мінфін оприлюднив проєкт наказу «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 21 січня 2016 року № 13», яким пропонує передбачити:

  • можливість зазначення у фіскальному касовому чеку спрощеної назви товару та використання для визначення групи товарів чи послуг Державного класифікатора продукції та послуг (ДК 016:2010);

  • визначення ідентифікатора електронної марки акцизного податку / серійного номера електронної марки акцизного податку обов’язковим реквізитом розрахункового документа при роздрібній торгівлі алкогольними напоями, тютюновими виробами та рідинами, що використовуються в електронних сигаретах;

  • доповнення форм розрахункових документів реквізитами паспортного документа та інформацією, необхідною для контролю обсягів проданих тютюнових виробів та алкогольних напоїв (для магазинів безмитної торгівлі);

  • визначення понять «платіжний термінал, з’єднаний з реєстратором розрахункових операцій / програмним реєстратором розрахункових операцій» та платіжний термінал, поєднаний з реєстратором розрахункових операцій/програмним реєстратором розрахункових операцій».

А також вносить ряд технічних правок з метою термінологічної узгодженості наказу Мінфіну від 21.01.2016 № 13 «Про затвердження Положення про форму та зміст розрахункових документів/електронних розрахункових документів, Порядку подання звітності, пов’язаної із використанням книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок), форми № ЗВР-1 Звіту про використання книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок)» з нормами іншого законодавства, зокрема законодавства у сфері платіжних послуг.

Строк оскарження рішень ДПС закріплять у ПКУ

На сайті Верховної Ради України 6 грудня 2023 року зареєстровано законопроєкт № 10321 щодо приведення у відповідність деяких норм Податкового та Митного кодексів України.

Зокрема, законопроєктом пропонують оновити п. 56.23 ПКУ, яким встановлено правила оскарження рішень про відмову в реєстрації ПН/РК в ЄРПН, про неврахування таблиці даних платника ПДВ, про відповідність платника ПДВ критеріям ризиковості.

Отже, у ПКУ з'явиться норма, за якою протягом 10 робочих днів платник ПДВ має право подати скаргу до ДПС на відповідне рішення податківців. Контролери ж мають розглянути скаргу протягом 10 календарних днів. До речі, строк розгляду податківцями таких скарг не може бути продовжено.

З нового року запрацює ринок землі для юросіб

І новини про ринок землі в Україні. На конференції УКАБ «Ведення агробізнесу в Україні» міністр аграрної політики та продовольства Микола Сольський повідомив, що з 1 січня запрацює земельний ринок для юридичних осіб, як і планувалось. Змін до другого етапу земельної реформи не буде.

На думку міністра війна навпаки спонукає пришвидшувати реформи, а не сповільнювати їх.

Але є прогнозні побоювання, що поява юросіб на ринку спровокує зростання ціни на землю на 15-20 %. Крім того, аграрії виступають проти впровадження другого етапу, принаймні до закінчення війни в Україні.

Важливі дати для бухгалтера

І наостанок нагадаю про граничні дати подання звітності найближчими днями.


18 грудня

Останній день реєстрації податкових накладних і розрахунків коригування, складених з 16 по 30 листопада.


20 грудня

Останній день подання до ДПС:

  • податкової декларації з ПДВ за листопад 2023 року.
  • декларації з акцизного податку за листопад 2023 року. Звертаємо увагу, що акцизну декларацію слід подавати за оновленою формою. Нагадуємо, Мінфін наказами від 28.07.2023 № 414 та від 18.08.2023 № 444 (чинні з 05.10.2023) привів форму декларації до вимог чинного законодавства.
  • податкової декларації з рентної плати за листопад 2023 року та додатків до неї:
  • розрахунку з рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України (додаток 4-1 до декларації);
  • розрахунку з рентної плати за користування надрами для видобування вуглеводневої сировини (додаток 2-1 до декларації);
  • розрахунку з рентної плати за транспортування нафти і нафтопродуктів магістральними нафтопроводами та нафтопродуктопроводами (додаток 10-1 до декларації);
  • розрахунку з рентної плати за транзитне транспортування трубопроводами аміаку територією України (додаток 11-1 до декларації).

Останній день подання до ТЦК:

  • інформації про автотранспорт , а саме про наявність транспортних засобів і техніки, їх технічний стан, а також про громадян, які працюють на підприємствах, в установах та організаціях на таких транспортних засобах і техніці, за формою згідно з додатком 1 до Положення про військово-транспортний обов'язок, затвердженого постановою КМУ від 28.12.2000 №1921.

Останній день сплати:

  • ЄСВ з доходу за листопад 2023 року; 
  • авансового внеску з єдиного податку за грудень 2023 року платниками, що належать до 1-ї та 2-ї груп.

Останній день реєстрації в ЄРПН зведених податкових накладних та розрахунків коригування до них складених в листопаді за операціями, визначеними пунктом 198.5 та пунктом 199.1 ПКУ. А саме за товарами/послугами, необоротними активами, придбаними/виготовленими з ПДВ, у разі якщо такі товари/послуги, необоротні активи призначаються для їх використання або починають використовуватися, зокрема в неоподатковуваних операціях. Або у разі якщо придбані та/або виготовлені товари/послуги, необоротні активи частково використовуються в оподатковуваних операціях, а частково – ні.


21 грудня

Останній день подання до ДПС заяви про відмову від спрощеної системи оподаткування з I кварталу 2024 року.