Відеоблоги

ФОП не має грошей для сплати податків: чи виникне податковий борг

Ви дізнаєтесь:

  • Чи є несплата ЄСВ податковим боргом.
  • Про наслідки несплати єдиного податку.
  • Як кваліфікувати борг по ЄП під час воєнного стану.
Оберіть відео для перегляду

4.9(27)

Оцініть відео:

ФОП не має грошей для сплати податків: чи виникне податковий борг

00:04:54

Ольга Целуйко

4.9(27)

Оцініть відео:

Невчасна сплата ЄСВ

Якщо немає грошей сплатити ЄСВ, як кваліфікувати таку заборгованість? Згідно з Законом №2464, сума ЄСВ, яка своєчасно не нарахована або не сплачена, вона є недоїмкою. І вона не є податковим боргом, тому що це не податок, і не є підставою для виключення ФОПа з реєстру платників єдиного податку. Але потрібно пам’ятати, що несплачений ЄСВ, це буде заборгованість, яка немає можливості для розстрочення чи відстрочення і не підлягає списанню. Тобто навіть якщо ви припиняєте свою діяльність і маєте борги за якісь минулі періоди по ЄСВ, вони вам не списуються. Ну ми знаємо, що були списані борги підприємцям за 2017-2019 роки, але це була окрема історія і були прийняті під неї окремі нормативні акти. А так, за загальними правилами, вона не підлягає списанню.

Невчасна сплата єдиного податку: загальні правила

Що робити, якщо у вас немає грошей сплатити єдиний податок? Ну перше, це, ми розуміємо, така собі «порада», якщо декларацію ви не подаєте, тобто у вас податкова не знає, що ви там декларуєте, вона не розуміє взагалі чи працюєте ви чи не працюєте. І тому у вас немає узгодженого податкового зобов’язання, яке ви повинні сплатити. А ось якщо ви подали декларацію, то виникає податкове зобов’язання, яке ми маємо сплатити. І за загальними правилами, ви бачите пункт Кодексу на слайді, платники єдиного податку зобов’язані перейти на загальну систему, якщо у них податковий борг з єдиного податку буде більший ніж 3060 грн на кожне перше число місяця протягом двох послідовних кварталів.

Невчасна сплата єдиного податку під час війни

Так ось, як впливає воєнний стан і ті зміни в законодавстві, які були внесені у зв’язку з введенням воєнного стану, на цю норму? Якщо ви не сплатили єдиний податок, чи це буде податковий борг, чи ні? І ось ми маємо такий дуже хороший лист податкової від 5 травня 2022 року №4064/6/99-00-13-01-06, де податківці зазначають, що податковим обов’язком визнається обов’язок платника обчислити, задекларувати та сплатити суму податку або збору. Виконанням податкового обов’язку визнається сплата в повному обсязі платником відповідних сум. Ну це зрозуміло, це загальні норми Податкового кодексу. Але вони приходять до наступного висновку. Що на період дії правового режиму воєнного стану перебіг визначених Податковим кодексом строків, зокрема сплати податків та зборів і подання звітності, зупинено. І це випливає з пункту 69.9 підрозділу 10 «Перехідних положень» Податкового кодексу. Таким чином, починаючи з 24 лютого 2022 року і до припинення воєнного стану підстав для виникнення податкового боргу, в розумінні, що таке податковий борг, відсутні. І такі грошові зобов’язання вважаються просто не сплаченими.

Ми приходимо до висновку, що навіть якщо у вас ось цей борг виник в період, не раніше, а в період, починаючи з введення воєнного стану, що далі ви не можете щось сплатити, але ви нарахували  та відобразили його, цей податок, то навіть якщо він буде більший ніж встановлена Податковим кодексом сума, він не буде розглядатися як податковий борг. Тому що всі строки сплати податків призупиненні. І це просто несплачений податок, але не борг. І ось цим ми можемо користатися і це дає нам спокій працювати і чекати, коли з’являться гроші, щоб сплатити свої податкові зобов’язання. Тобто не нервуйтесь. Ось це головне.