Інструкція з виробничої санітарії та особистої гігієни

117

_______________________________________________________

(повне найменування підприємства із зазначенням підпорядкованості)

ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказ___________________

(посада керівника підприємства

________________________

( підпис, ім’я ПРІЗВИЩЕ)

___________ № __________

(число, місяць, рік)

 

Інструкція №___

з виробничої санітарії та особистої гігієни 

 

1. Загальні положення

1.1. Інструкція розроблена відповідно до законодавства про охорону праці, Державних санітарних норм та правил «Гігієнічна класифікація праці за показниками шкідливості та небезпечності факторів виробничого середовища, важкості та напруженості трудового процесу», затверджених наказом МОЗ від 08.04.2014 № 248.

1.2. Інструкція поширюється на всі підрозділи підприємства та обов’язкова для усіх працівників. Невиконання зазначених у ній вимог є порушенням трудової дисципліни, за яке до порушника застосовують заходи впливу відповідно до законодавства.

1.3. Вимоги виробничої санітарії та особистої гігієни регламентують норми виробничого середовища, санітарні норми й правила, інші державні нормативні акти.

1.4. Норми виробничого середовища встановлюють допустимі значення санітарно-гігієнічних параметрів умов праці на робочих місцях, які забезпечують підтримання працездатності та здоров’я працівника протягом його трудової діяльності.

1.5. До санітарно-гігієнічних показників умов праці належать нормовані параметри на робочих місцях:

●                     температура повітря;

●                     вологість повітря;

●                     швидкість руху повітря;

●                     запиленість повітря;

●                     рівень електромагнітних випромінювань;

●                     рівень іонізуючих випромінювань тощо.

1.6. Забезпечення встановлених нормативами показників виробничого середовища має бути передбачене проєктними рішеннями будівництва, реконструкції, а також улаштуванням систем та засобів колективного захисту (шумопоглинальні перегородки, системи вентиляції, аспірації, опалення, кондиціювання тощо), використанням працівниками засобів індивідуального захисту (спецодяг, фірмовий одяг, захисні окуляри тощо).

1.7. Нормативи виробничого середовища залежно від характеру роботи передбачають забезпечення працівників санітарно-побутовими приміщеннями: гардеробними, санвузлами, умивальними, душовими, кімнатами приймання їжі тощо.

1.8. Згідно із санітарними правилами та затвердженим МОЗ переліком певні категорії працівників і особи віком до 21 року повинні проходити обов’язкові попередні (до початку роботи) та періодичні (протягом роботи) медичні огляди.

 

2. Обов’язки працівників

2.1. Постійно мати охайний зовнішній вигляд.

2.2. Перебувати на робочому місці в одязі, прийнятному відповідній посаді чи виконуваній роботі.

2.3. Волосся має бути чисто вимитим, зачіска — охайною відповідно до статі, посади та роботи.

2.4. Користуватися місцями загального користування (санвузли, вбиральні тощо) за їхнім призначенням, дотримуючись прийнятих правил користування ними.

2.5. Після відвідування місць загального користування, а також перед прийманням їжі обов’язково мити руки.

2.6. Приймати їжу можна під час призначених для цього перерв і тільки у спеціально обладнаних для цього приміщеннях (місцях).

Заборонено користуватися посудом, рушниками й іншими предметами індивідуального використання спільно з іншими людьми.

2.7. Дотримуватися встановленого в підрозділі питного режиму. Заборонено пити воду з непризначених для цього баків, пляшок та інших ємностей і джерел водопостачання.

2.8. Заборонено вживати напої та їжу безпосередньо на робочих місцях.

2.9. Для куріння цигарок використовувати спеціально відведені для цього місця. Курити на робочих місцях заборонено.

2.10. Під час роботи з небезпечними речовинами необхідно користуватися засобами індивідуального захисту — гумовими рукавичками, окулярами, масками, респіраторами тощо, передбаченими правилами безпеки під час виконання таких робіт.

2.11. Після робіт із небезпечними речовинами необхідно вимити обличчя та руки з милом, а також прополоскати рот.

2.12. Спецодяг та фірмовий одяг необхідно своєчасно прати. Він завжди має бути чистим.

2.13. Зберігати спеціальний одяг у місцях, відведених для перевдягання та зберігання одягу.

2.14. Завжди утримувати робоче місце в чистоті та належному санітарному стані.

2.15. Якщо у вас чи ваших колег погіршився стан здоров’я під час роботи, необхідно звернутися по медичну допомогу, за потреби — викликати швидку медичну допомогу.

2.16. Категорично заборонено вживати спиртні напої на робочому місці, а також перебувати у стані алкогольного, наркотичного чи токсикологічного сп’яніння на території підприємства.

 

3. Рекомендації, як убезпечитися від зараження респіраторними інфекційними хворобами

3.1. Основне правило: захворів — сиди вдома. Не ризикуйте власним здоров’ям і здоров’ям інших.

Залишайтеся вдома, доки повністю не одужаєте, навіть якщо у вас легкі симптоми захворювання.

Утримуючись від контакту з довколишніми і не відвідуючи лікувальні заклади, ви допомагаєте цим закладам працювати ефективніше та захищаєте себе й довколишніх від можливого зараження вірусними інфекціями.

3.2. Основні запобіжні заходи для захисту від респіраторних інфекцій.

Виконуйте рекомендації фахівців, центральних і місцевих органів охорони здоров’я, а також підприємства, де ви працюєте, щодо захисту себе й довколишніх від вірусів.

Щоб захистити своє здоров’я і здоров’я довколишніх, дотримуйтеся таких правил:

3.2.1. Регулярно мийте руки з милом та/або обробляйте їх спиртовмісним антисептичним засобом.

Миття рук зменшує кількість респіраторних вірусів, які можуть поширюватися, коли ви торкаєтеся рук інших людей або поверхонь — клавіатури, мобільних телефонів, пультів дистанційного керування телевізором, столів та дверних ручок.

Якщо на поверхні рук присутній вірус, то обробка їх спиртовмісним засобом або миття з милом вб’є його.

Правила миття рук з милом:

●                     тривалість процедури — 20—40 с;

●                     вода має бути теплою, а не холодною чи гарячою;

●                     це обов’язкова процедура, якщо руки видимо забруднені, після приходу з вулиці, перед прийманням їжі, після відвідування туалету, якщо відсутній антисептик для рук.

Правила обробки рук спиртовмісним антисептиком:

●                     спиртовмісний антисептик для рук — розчин із вмістом спирту 60—80% або із 2% хлоргексидину (інші засоби, що реалізують як «антисептик для рук», наприклад настій ромашки або розчини із 40%-вим вмістом спирту, не є такими);

●                     антисептик має покривати всю поверхню шкіри рук (у середньому на одну обробку слід використовувати 3 мл розчину, а це 24—27 «пшиків» кишеньковим диспенсером, тому рекомендовано його просто наливати в долоню);

●                     тривалість обробки — близько 30 с;

●                     особливу увагу приділіть нігтям — там накопичується найбільше бруду;

●                     це обов’язкова процедура в разі будь-яких контактів із потенційно забрудненими об’єктами;

●                     у разі частого користування антисептиком застосовуйте крем для рук, щоб уникнути підсушування та утворення тріщин шкіри;

●                     контролюйте доступ дітей до антисептика — він містить спирт і токсичний для приймання всередину.

3.2.2. Не торкайтеся брудними руками своїх очей, носа та рота.

Руки торкаються багатьох поверхонь, на яких може бути вірус. Торкаючись руками, що містять інфекцію, очей, носа та рота, можна перенести вірус зі шкіри рук до організму.

3.2.3. Дотримуйтеся дистанції в громадських місцях.

Тримайтеся від людей на відстані щонайменше 1 м, особливо якщо у них кашель, нежить і підвищена температура.

Кашляючи або чхаючи, людина, яка хворіє респіраторною інфекцією, поширює навколо себе дрібні краплі, що містять вірус. Якщо ви перебуваєте занадто близько до такої людини, то можете заразитися вірусом при вдиханні повітря.

Уникайте скупчення людей. Якщо є змога, не користуйтеся ліфтом та громадським транспортом.

3.2.4. Дотримуйтеся правил респіраторної гігієни.

При кашлі та чханні прикривайте рот і ніс серветкою або згином ліктя. Одразу викидайте серветку в контейнер для сміття з кришкою і обробляйте руки спиртовмісним антисептиком або мийте їх з милом.

Прикривання рота й носа при кашлі та чханні дає змогу запобігти поширенню вірусів та інших хвороботворних мікроорганізмів. Якщо при кашлі або чханні прикривати ніс і рот рукою, мікроби можуть потрапити на ваші руки, а потім на предмети або людей, до яких ви торкаєтеся.

3.2.5. Використовуйте захисну маску:

●                     обов’язково — якщо захворіли і маєте респіраторні симптоми (кашель, нежить);

●                     у громадських будівлях;

●                     якщо перебуваєте у місцях великого скупчення людей — для додаткового захисту.

3.2.6. Якщо йдете на вулицю, слід надягти одяг із закритими рукавами та головний убір. Довге волосся не розпускати. Ліпше відмовитися від сторонніх предметів та ювелірних прикрас, бо на них може осідати вірус. Із собою носити серветки або одноразові рукавички, щоб відчиняти ними двері. Опісля одразу викидати їх.

Перед виходом на вулицю надягти медичну маску. Якщо ви вийшли на прогулянку й не контактуватимете ні з ким, маску можна не вдягати.

Використовуйте маску правильно:

●                     вона має покривати ніс і рот та щільно прилягати, без відступів по краях;

●                     не чіпайте зовнішню частину маски руками, а якщо доторкнулися, помийте руки з милом чи обробіть спиртовмісним антисептиком;

●                     одноразові маски змінюйте й викидайте що дві години, за потреби їх можна змінювати як тільки вони стануть вологими чи забрудняться;

●                     не використовуйте одноразову маску повторно.

3.2.7. Підтримуйте чистоту робочого місця та внутрішнього навколишнього середовища. Очищайте й дезінфікуйте якомога частіше за допомогою мийних і дезінфекційних засобів поверхні та предмети, до яких часто торкаються, — телефони, столи, клавіатури та дверні ручки. Проводьте якомога частіше наскрізне провітрювання приміщень та вологі прибирання з використанням дезінфекційних засобів.

3.2.8. Уникайте контакту з особами, які мають симптоми респіраторного захворювання.

3.2.9. Повернувшись додому, продезінфікуйте мобільні засоби зв’язку, ключі, сумки та інші предмети, вимийте руки з милом протягом не менше ніж 20 с або обробіть їх антисептиком.

Проводьте щоденний температурний скринінг.

3.2.10. У разі користування особистим транспортом дезінфікуйте ручки дверей і поверхню салону.

 

Доступ до матеріалу надається лише
передплатникам платформи

Якщо ви вже зареєстровані на нашому сайті — будь ласка, .
Або , прямо зараз, це не вимагає ваших персональних даних і займе не більше однієї хвилини.

117

Коментарі
0/700

Коментарів поки немає

Почніть розмову…

Накази
10.09.2025

Наказ про облікову політику ТОВ

11

7089

Інше
10.10.2025

Графік відпусток на 2026 рік затверджений директором

10

6883

Інше
30.06.2025

Табель обліку використання робочого часу

13

9958

Інше
25.11.2025

Журнал обліку роботи генератора

4

1384

Інше
12.11.2025

Штатний розпис на 2026 рік

2

567