Робоча інструкція кухаря дитячого харчування
|
ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «_______________» (назва підприємства)
|
ЗАТВЕРДЖУЮ
Директор Товариства з обмеженою відповідальністю «________________» підпис Ім’я ПРІЗВИЩЕ «__» ________ 20__ р.
|
РОБОЧА ІНСТРУКЦІЯ
кухаря дитячого харчування
(Код КП – 5122)
1. Загальні положення
1.1. Посада "Кухар дитячого харчування" відноситься до категорії "Робітники".
1.2. Знає та застосовує у діяльності:
- основи та особливості харчування дітей різного віку;
- характеристики та біологічну цінність харчових продуктів, ознаки та органолептичні методи визначення їх доброякісності;
- терміни та умови зберігання і використання продовольчої сировини та готової продукції, напівфабрикатів;
- особливості кулінарного оброблення продуктів для дітей;
- технологію виготовлення перших, других, солодких, холодних страв та виробів з тіста;
- особливості застосування в дитячому харчуванні жирів, речовин з гострим смаком;
- правила використання високоцінних круп та розширений асортимент страв з круп;
- вітамінозберігаючу технологію виготовлення страв;
- порядок використання вітамінних препаратів (аскорбінової кислоти, напоїв з шипшини тощо);
- режим та тривалість теплової обробки, норми співвідношення та послідовність закладання сировини;
- обсяг страв відповідно до віку дітей;
- правила подавання страв дітям;
- режими харчування дітей для I та II зміни;
- розподіл добового раціону на сніданок, обід та полудень за калорійністю;
- правила користування таблицею заміни продуктів;
- основи раціонального та безпечного харчування;
- правила роботи підприємств громадського харчування;
- санітарні правила для підприємств харчування;
- заходи щодо запобігання харчовим отруєнням;
- правила експлуатації відповідних видів технологічного обладнання, виробничого інвентарю, інструменту, ваговимірювальних приладів, посуду, їх призначення та використання в технологічному процесі;
- правила і норми охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни.
1.3. Призначається на посаду та звільняється з посади наказом по організації (підприємству/організації).
1.4. Підпорядковується безпосередньо ____________________.
1.5. Керує роботою _________________________.
1.6. Під час відсутності, заміщається особою, призначеною в установленому порядку, яка набуває відповідних прав і несе відповідальність за належне виконання покладених на нього обов'язків.
2. Характеристика робіт, завдання та посадові обов'язки
2.1. Складає замовлення та отримує від матеріально відповідальної особи необхідні продовольчі товари, напівфабрикати та сировину за кількістю та якістю, забезпечує їх зберігання для подальшого виготовлення страв та виробів.
2.2. Складає меню страв.
2.3. Використовує сезонні продукти, овочі, фрукти, зелень, молоко та молокопродукти.
2.4. Здійснює первинне механічне та теплове кулінарне оброблення продуктів.
2.5. Виготовляє для дітей різного віку відповідно до їх фізіологічних особливостей, правил раціонального та лікувально-профілактичного харчування гарячі і холодні супи, соуси; страви і гарніри з овочів та грибів, страви і гарніри з круп, бобових та макаронних виробів, страви з м'яса та м'ясних продуктів; страви з птиці, дичини і кролика; страви з риби та нерибних морепродуктів; страви з яєць, молока і сиру; холодні страви і закуски; солодкі страви; гарячі і холодні напої; страви і гарніри з борошна та кулінарні вироби; кондитерські вироби; страви, збагачені вітамінами, та вітамінізовані продукти.
2.6. Додержує санітарних норм, технології і рецептури виготовлення страв.
2.7. Порціює страви.
2.8. Застосовує особливі прийоми оздоблення страв з елементами привабливості.
2.9. Роздає страви відповідно до норм харчування для дітей різного віку.
2.10. Знає, розуміє і застосовує діючі нормативні документи, що стосуються його діяльності.
2.11. Знає і виконує вимоги нормативних актів про охорону праці та навколишнього середовища, дотримується норм, методів і прийомів безпечного виконання робіт.
3. Права
Кухар дитячого харчування має право:
3.1. Вживати дії для запобігання та усунення випадків будь-яких порушень або невідповідностей.
3.2. Отримувати всі передбачені законодавством соціальні гарантії.
3.3. Вимагати сприяння у виконанні своїх посадових обов'язків і здійсненні прав.
3.4. Вимагати створення організаційно-технічних умов, необхідних для виконання посадових обов'язків та надання необхідного обладнання та інвентарю.
3.5. Знайомитися з проектами документів, що стосуються його діяльності.
3.6. Запитувати і отримувати документи, матеріали та інформацію, необхідні для виконання своїх посадових обов'язків і розпоряджень керівництва.
3.7. Підвищувати свою професійну кваліфікацію.
3.8. Повідомляти про виявлені в процесі своєї діяльності порушення і невідповідності і вносити пропозиції щодо їх усунення.
3.9. Ознайомлюватися з документами, що визначають права та обов'язки за займаною посадою, критерії оцінки якості виконання посадових обов'язків.
4. Відповідальність
Кухар дитячого харчування несе відповідальність за:
4.1. Невиконання або несвоєчасне виконання покладених цією посадовою інструкцією обов`язків та (або) невикористання наданих прав.
4.2. Недотримання правил внутрішнього трудового розпорядку, охорони праці, техніки безпеки, виробничої санітарії та протипожежного захисту.
4.3. Розголошення інформації про організацію (підприємство/установу), що відноситься до комерційної таємниці.
4.4. Невиконання або неналежне виконання вимог внутрішніх нормативних документів організації (підприємства/установи) та законних розпоряджень керівництва.
4.5. Правопорушення, скоєні в процесі своєї діяльності, в межах, встановлених чинним адміністративним, кримінальним та цивільним законодавством.
4.6. Завдання матеріального збитку організації (підприємству/установі) в межах, встановлених чинним адміністративним, кримінальним та цивільним законодавством.
4.7. Неправомірне використання наданих службових повноважень, а також використання їх в особистих цілях.
5. Приклади робіт
5.1. Виготовлення молочних сумішей, в'язких, напівв'язких, розсипчастих каш з різних круп, пюре, салатів, вінегретів з фруктів та овочів; варіння м'ясних та курячих бульйонів; виготовлення вегетаріанських пюреподібних, холодних та заправлених супів, томатних, сметанних, молочних та фруктових соусів, суфле; виготовлення тюфтельок, сате, котлет, гуляшу та інших страв з нежирних м'ясних, курячих та рибних січених та розроблених на філе без кісток продуктів; виготовлення страв із субпродуктів, запіканок, каш, манників, пудингів, биточків з круп, овочів з м'ясом, яйцем та сиром, овочевих котлет, рагу, молочних та яєчних страв; виготовлення гарячих та холодних напоїв, фруктових та овочевих соків, компотів, киселів, морсів, мусів, желе та інших третіх страв; замішування дріжджового та прісного тіста; випікання булочок, пиріжків, оладків, млинців, ватрушок, сухариків та інших виробів.
6. Кваліфікаційні вимоги
Неповна вища освіта (молодший спеціаліст) за напрямом підготовки "Харчова технологія та інженерія" (спеціальність "Технологія харчування") чи професійно-технічна освіта.

Коментарів ще немає