Інструкція з охорони праці для лаборанта хіміко-бактеріологічного аналізу
_________________________________________________________
(повне найменування підприємства із зазначенням підпорядкованості)
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ______________________
(посада керівника підприємства
___________________________
( підпис, ім’я ПРІЗВИЩЕ)
______________ № __________
(число, місяць, рік)
Інструкція з охорони праці № ____
для лаборанта хіміко-бактеріологічного аналізу
1. Загальні положення
Ця інструкція встановлює вимоги з охорони праці для лаборанта хіміко-бактеріологічного аналізу (далі лаборант) і призначена для навчання методам безпечної роботи і дотриманню вимог охорони праці. Постійне робоче місто лаборанта - лабораторія хімічно-бактеріологічного аналізу. Лаборант виконує таку роботу:
- проводить різноманітні хіміко-бактеріологічні аналізи води, харчових продуктів, сировини, напівфабрикатів і готових виробів за затвердженими методиками;
- визначає кислотність, густину, вміст вуглецевих речовин, солей, капілярність, наявність хлористих, сірчанокислих і кальцієвих солей, вміст жирових і воскоподібних речовин тощо;
- веде контрольно-облікові записи.
1.1. До роботи лаборантом допускаються особи які досягли 18-літнього віку, що пройшли медогляд і придатні по стану здоров'я, інструктаж з питань охорони праці (вступний, первинний на робочому місці), інструктажі з пожежної безпеки, перевірку знань на 1 кваліфікаційну групу допуску по електробезпеці і навчені прийомам надання першої долікарської допомоги потерпілому та стажування на робочому місці протягом від 2 до 15 змін (залежно від стажу, досвіду і характеру роботи).
1.2. Лаборант зобов'язаний:
- додержувати зобов'язань щодо охорони праці, передбачених колективним договором (угодою, трудовим договором) та правилами внутрішнього трудового розпорядку підприємства;
- проходити у встановленому порядку попередні та періодичні медичні огляди;
- співробітничати з власником у справі організації безпечних і нешкідливих умов праці, особисто вживати посильних заходів щодо усунення будь-якої виробничої ситуації, яка створює загрозу його життю чи здоров'ю або людей, які його оточують, і навколишньому природному середовищу, повідомляти про небезпеку свого безпосереднього керівника або іншу посадову особу;
- утримувати в порядку і чистоті своє робоче місце;
- дотримувати встановленого протипожежного режиму; не користуватися відкритим вогнем.
- вміти надавати першу медичну допомогу потерпілим при нещасних випадках;
- знати і виконувати вимоги даної інструкції, правила виробничої санітарії, правила поводження з машинами, устаткуванням і іншими засобами виробництва;
- не знаходитися на території в нетверезому стані, не вживати спиртні напої та наркотичні речовини;
- курити і приймати їжу тільки в спеціально відведених місцях (зазначити конкретно);
- знати місця та порядок відбирання проб; властивості реактивів, що застосовуються, ступінь їх небезпечності для людини та правила роботи з ними; процес виконання робіт та порядок проведення аналізів
- знати будову, види, призначення та правила користування контрольно-вимірювальними приладами та іншім лабораторним устаткуванням.
Лаборант має право відмовитися від дорученої роботи, якщо створилася виробнича ситуація, небезпечна для його життя чи здоров'я, або для людей, які його оточують, і навколишнього середовища.
1.3. В робочій зоні можливий вплив: шкідливих виробничих факторів:
- кислот, лугів та їх розчинів;
- підвищеної температури електронагрівальних приладів і лабораторного устаткування;
- надмірний тиск в апаратах, ємностях та трубопроводах води та розчинів;
- недостатня освітленість робочої зони, небезпечних виробничих факторів:
- відкритого полум'я газових пальників;
- електричного струму (при порушенні ізоляції струмоприймачів, відсутності або несправності заземлення чи занулення);
- битого хімпосуду, пляшок, скляних осколків;
- слизькість підлоги, що може призвести до падіння людини і
можливого травмування;
- підвищена швидкість руху повітря.
Шкідливі та небезпечні фактори конкретизуються згідно результатів атестації робочих місць.
1.4. На території підприємства пересувайтесь по пішохідних доріжках, проїзну частину дороги переходьте в установлених місцях.
1.5. При виконанні роботи використовуйте такий санодягта засоби індивідуального захисту:
- халат бавовняний білий;
- фартух із прогумованої тканини із кислотозахисним просоченням (черговий); рукавички комбіновані;
- рукавички гумові (чергові);
- окуляри захисні (чергові);
1.6. При одержанні травми треба негайно звернутися в медпункт і повідомити свого безпосереднього керівника або іншу посадову особу про нещасний випадок, що трапився, і причини, що викликали травму. При травмі співробітників надати допомогу, повідомити у медпункт.
1.7. Додержуйтесь вимог особистої гігієни: верхній одяг, головний убір, вуличне взуття, особисті речі залишайте у влаштованих для цього місцях;
- роботу виконуйте в чистому санодязі;
- приймайте їжу в кімнаті для приймання їжі.
1.8. Додержуйтесь правил користування первинними засобами пожежогасіння, протипожежним інвентарем; знайте місця їх розташування.
1.9. За порушення вимог даної інструкції працівник притягується до дисциплінарної, адміністративної, матеріальної та кримінальної відповідальності згідно з законодавством України.
2. Вимоги безпеки перед початком роботи
2.1. Надягніть санодягта ЗІЗ, застебніть його на всі ґудзики, сховайте волосся під головний убір.
2.2. Підготуйте робоче місце, перевірте стан хімічного посуду і приладів для проведення аналізів, засобів індивідуального захисту.
2.3. Здійсніть перевірку цілісності газової мережі у лабораторії, за допомогою мильного розчину. При виявленні несправностей газового обладнання зверніться до працівника газової служби підприємства.
2.4. Увімкніть у лабораторії припливно-витяжну вентиляцію.
2.5. Ознайомтесь із зауваженнями попередньої зміни щодо стану лабораторного устаткування, посуду і приладів.
2.6. Приберіть сторонні предмети з робочого місця і шляхів переміщення, переконатися у відсутності речовин, що викликають ковзання.
2.7. Перевірте наявність та справність первинних засобів пожежогасіння.
2.8. При виявленні несправностей і відмов устаткування, не приступайте до роботи, повідомте свого безпосереднього керівника або іншу посадову особу. Не виконувати самостійно ремонт, наладку устаткування.
2.9. Перед запуском у роботу устаткування переконайся, що при його пуску не виникне небезпека для інших працівників, що можуть виявитися в небезпечних зонах.
3. Вимоги безпеки під час роботи
3.1. Під час роботи будьте уважними, не відвертайте свою увагу та інших. Якщо в роботі виникла необхідність використати незнайомий вам реактив, вимагайте проведення позачергового інструктажу з охорони праці.
3.2. Щоб запобігти травмуванню та виникненню травмонебезпечних ситуацій,
дотримуйтесь таких вимог:
- не залишайте працюючі лабораторні та нагрівальні прилади без нагляду та не допускайте до роботи на них сторонніх осіб;
- працюйте на справному устаткуванні та приладах, справними пристроями;
- при виявленні несправностей повідомте зав. лабораторією або ліквідуйте їх власними силами, якщо це входить у ваші обов'язки;
- не наступайте на переносні електричні проводи, що лежать на підлозі, не доторкайтесь до неізольованих або пошкоджених проводів, не відчиняйте дверці електрошаф та не ремонтуйте електроустаткування, яке вийшло з ладу; не виконуйте роботи, які не входять у ваші обов'язки;
- не давайте стороннім особам хімічні реактиви та посуд без дозволу вашого керівника.
3.3. Не захаращуйте робоче місце непотрібними в даний момент приладами, посудом, хімреактивами тощо; не допускайте захаращення підходів до засобів пожежогасіння.
3.4. Своєчасно прибирайте випадково пролиті вогненебезпечні рідини, луги, кислоти, тощо.
3.5. Поводьтеся акуратно з хімічним посудом, він дуже крихкий і може спричинити поранення рук.
3.6. Не зберігайте будь-які речовини без зазначення їх найменування. Пам'ятайте, що весь посуд з реактивами повинен мати чіткі надписи або етикетки.
3.7. Не користуйтесь скляним посудом, якщо він має відколи, тріщини або гострі вінця, не залишайте його на робочому місці.
3.8. Під час складання хімічних приборів у шийку склянок вставляйте попередньо обтиснуті відповідного розміру коркові пробки, колбу (склянку) обгорніть рушником, тримайте її лівою рукою поблизу шийки, а правою рукою вставляйте пробку в шийку повільно, із слабким натиском.
3.9. Гумові (каучукові) пробки підбирайте за розміром отворів у колбі (склянці). При свердленні отворів у пробках для змащення свердла користуйтесь технічним вазеліном.
3.10. При заїданні скляних пробок злегка постукайте по шийці склянки дерев'яним молоточком; якщо пробка не відкривається, намочіть в гарячій воді чистий кусочок тканини і швидко обгорніть ним шийку склянки. Якщо цього недостатньо, помістіть шийку на кілька годин у чистий спирт.
3.11. Відкривайте склянки з агресивними їдкими речовинами так, щоб шийка склянки була направлена від себе та працюючого поруч. Пробки в барабанах і бутлях з лугами, кислотами та іншими речовинами відкривайте плавно, поступово звільняючи пробку для випуску скупченого газу.
3.12. Не допускайте розбризкування реактивів при переливанні їх в іншу ємність.
3.13. Не набирайте ротом у піпетку рідини, які викликають опіки та отруєння, для цієї мети використовуйте піпетку з гумовою грушею.
3.14. Роботи по виготовленню хімічних реактивів з їдких і
агресивних речовин лаборант повинен проводити у витяжній шафі з включеною за півгодини до початку роботи вентиляцією.
3.15. При роботі з концентрованими кислотами і лугами використовуйте засоби індивідуального захисту (захисні окуляри, гумові рукавички, фартух з нагрудником із кислотозахисним просоченням).
3.16. Бутлі з кислотами, лугами та іншими їдкими речовинами транспортуйте спеціальними візками або переносьте удвох в спеціально обладнаних для цієї мети носилках або корзинах.
3.17. Переливайте (зливайте) кислоти, луги та інші їдкі речовини з бутля в мілку тару за допомогою скляних сифонів з грушею або ручних насосів.
Концентровані кислоти, сірчаний ефір, рідкий аміак переливайте у витяжній шафі з включеною тягою, при цьому дверці витяжних шаф, по можливості, закривайте (використовуйте захисні окуляри, гумові рукавички).
3.18. Під час роботи з кислотами, лугами та їх розчинами не нахиляйтесь над ними, щоб уникнути вдихання парів і газів, які виділяються.
3.19. При приготуванні розчинів сірчаної кислоти вливайте її в воду тонким струменем при безперервному перемішуванні. Цю операцію проводьте у фарфоровій склянці, тому що вона супроводжується сильним розігрівом.
3.20. Не використовуйте сірчану кислоту в вакуум - ексикаторах як водопоглинаючу
речовину.
3.21. В місцях зберігання азотної кислоти не допускайте скупчення пилу, стружки та інших займистих речовин.
3.22. В лабораторії концентровані кислоти (азотну, сірчану, соляну) зберігайте в товстостінному скляному посуді ємністю не більше 2-х літрів у витяжній шафі на скляних або фарфорових піддонах. Склянки з азотною кислотою, яка димить, зберігайте в спеціальних ящиках із нержавіючої сталі.
3.23. При приготуванні розчинів лугу невеликі кусочки беріть щипцями або фарсроровими ложками, опускайте їх у воду і безперервно переміщуйте. Великі куски лугу розколюйте на дрібні кусочки в спеціально відведеному місці, попередньо накривши їх цупкою тканиною.
3.24. Не допускайте проливання агресивних рідин.
3.25. Відроблені кислоти і луги збирайте порізно в спеціальний посуд (скляні бутлі або керамічні банки). Тільки після нейтралізації злийте їх в місця, які спеціально відведені для цього. Не зливайте в каналізацію розбавлені, концентровані та відроблені кислоти, луги.
3.26. Отруйні речовини зберігайте під замком. Ключ повинен знаходитись у особи, яка відповідає за їх зберігання та видачу.
3.27. Перед початком роботи з ЛЗР підготуйте вогнегасні засоби.
3.28. Легкозаймисті та горючі рідини (за винятком речовин, які мають низьку температуру кипіння) зберігайте в товстостінних банках (склянках) з притертими пробками. Банки ставте в спеціальний металевий ящик, який щільно закривається кришкою, стіни і дно якого викладені азбестом. Місткість скляного посуду не повинна перевищувати 1 л.
3.29. На внутрішньому боці кришки зробіть чіткий надпис із зазначенням найменування, загальної допустимої норми зберігання горючих та легкозаймистих рідин для даного приміщення.
3.30. Склянки, які містять більш, ніж 50 мл ЛЗР, зберігайте в металевому ящику для пального. Загальний запас одночасного зберігання вогненебезпечних рідин не повинен перевищувати добової потреби.
3.31. Переганяйте та нагрівайте низькокиплячі речовини (ефіри, спирти, есенції тощо) в круглодонних колбах, які виготовлені з тугоплавкого скла, на "банях", заповнених відповідним теплоносієм (водою, силіконовою рідиною тощо) в залежності від температури кипіння даної речовини.
3.32. Щоб уникнути вибуху, не переганяйте ефіри, спирти та інші речовини досуха. Під час випарювання у колбі повинна залишитись певна кількість речовини (не менше 10% першопочаткового об'єму).
3.33. При нагріванні ЛЗР у кількості більшій, ніж 0,5л, під прибор підставте кювету достатньої місткості для запобігання розливу рідини у випадку аварії.
3.34. Якщо розіб'ється посуд з ЛЗР, розлиту рідину і розбите скло засипте піском. Після цього обережно зберіть осколки скла і просочений рідиною пісок на дерев'яну лопату, фанеру або алюмінієвий лист.
3.35. При роботі з ЛЗР виключіть газові пальники, електроплити з відкритою спіраллю, спиртівки і т.д. Нагрів здійснюйте на водяній "бані" або на безполум'яних нагрівальних приладах.
3.36. Не виливайте горючі рідини в каналізацію. Відроблені горючі рідини збирайте в спеціальну тару, яка закривається герметично і підлягає видаленню з лабораторії (в кінці робочого дня) для регенерації або знищення цих рідин.
3.37. Не залишайте без нагляду включені газові пальники та інші нагрівальні прилади.
3.38. Дотримуйтесь такого порядку розпалювання газового пальника: запаліть сірник, піднесіть його до пальника і поступово відкрийте кран. При проскакуванні полум'я в пальнику, негайно погасіть його.
Після остигання запаліть пальник у такому порядку: закрийте доступ повітря, піднесіть полум'я, відкрийте газовий кран, запаліть пальник і відрегулюйте надходження повітря.
3.39. Щоб запобігти загорянню, не ставте електронагрівальні прилади на незахищений теплоізоляційним листом стіл або близько стіни.
3.40. Не ставте мокрий посуд на розігріту електроплитку. Рідини нагрівайте в термостійкому посуді.
3.41. Не допускайте доторкання електричних проводів до гарячих поверхонь, шлангів газополум'яної апаратури, кислот, лугів, які можуть зруйнувати ізоляцію.
3.42. Перед увімкненням електроприладів у мережу перевірте стан шнура, розетки та штепсельної вилки. Не підключайте до однієї розетки декілька електроприладів сумарною потужністю більше ніж 1 кВт.
3.43. Остерігайтесь опіків під час переносу посуду з гарячою рідиною. Захищайте при цьому руки рукавицями або користуйтесь спеціальними пристосуваннями.
3.44. Щоб запобігти опікам при митті посуду хромовою сумішшю не допускайте попадання її на шкіру.
Якщо це сталося, змийте суміш сильним струменем води і нейтралізуйте 2%-ним розчином соди. 3.45. Про всі недоліки у роботі устаткування, нещасні випадки, що трапилися з Вами або співробітниками, факти порушення технологічного процесу повідомте свого безпосереднього керівника або іншу посадову особу, зробіть відповідний запис у змінному журналі.
4. Вимоги безпеки після закінчення роботи
4.1. Після закінчення роботи упорядкуйте робоче місце: приберіть прилади, апарати; посуд з хімічними речовинами і розчинниками, закрийте пробками і поставте у відведене місце.
4.2. Перевірте, чи вимкнені всі електронагрівальні та освітлювальні прилади, закриті крани газових пальників, підвідні газові крани, чи вимкнені всі електронагрівальні прилади, зачинені кватирки, фрамуги.
4.3. Перевірте, чи видалені з приміщення горючі легкозаймисті та відпрацьовані рідини.
Вимкніть вентиляцію.
4.4. Сповістіть свого безпосереднього керівника і наступну зміну про всі помічені недоліки, стан посуду і приладів.
4.5. Зніміть санодяг і повісьте його в спеціально відведену шафу.
4.6. Вимийте руки і обличчя теплою водою з милом або прийміть ДУШ.
5. Вимоги безпеки в аварійних ситуаціях
5.1. При відчуванні запаху газу в лабораторії не вмикайте та не вимикайте освітлення та електроприлади, нічого не запалюйте, зробіть природне провітрювання, перекрийте спільний кран на газопроводі і негайно повідомте газову службу і адміністрацію. До з'ясування і усунення причини появи запаху газу закрийте приміщення і не допускайте в нього людей.
5.2. При порушенні герметичності трубопроводів перекрийте ділянку технологічної лінії, що вийшла з ладу і повідомте адміністрацію.
5.3. При виникненні пожежі: вимкніть прилади (устаткування), припливно-витяжну вентиляцію; сповістіть пожежну охорону (ДПД) та адміністрацію; розпочніть гасіння, використовуючи передбачені засоби пожежогасіння. Гасіть полум'я перш за все піском, кошмою, вогнегасником, а де можливо - водою. Якщо загорілась рідина, легша за воду (ефір, спирт тощо), гасити полум'я водою неможна, бо палаюча рідина спливе і буде продовжувати горіти. Такі палаючі рідини гасіть вуглекислотним вогнегасником (ОУ-2, ОУ-5). Не можна гасити полум'я водою, якщо в полум'ї або біля нього знаходяться натрій, калій.
5.4. При загорянні одягу накиньте на потерпілого азбестову або бавовняну ковдру, халат, пальто тощо. Погасивши вогонь, надайте потерпілому необхідну допомогу згідно з інструкцією з надання першої (долікарської) допомоги.
5.5. При проливанні кислоти засипте її піском, щоб він увібрав кислоту, пісок та осколки розбитого скла зберіть за допомогою совка і щітки, а залите місце засипте вапном або кальцинованою содою, замийте водою і витріть насухо.
Під час прибирання розлитої соляної або азотної кислоти надіньте на обличчя пов'язку, просочену 10%-ним розчином питної соди.
5.6. При проливанні лугу засипте його піском або тирсою, щоб увібрався луг. Після прибирання піску або тирси місце змийте слабким розчином оцтової кислоти, потім водою і витріть насухо.
5.7. При попаданні кислоти на шкіру або в очі негайно змийте її сильним струменем води протягом 10—15 хвилин, потім промийте розчином питної соди (1 чайна ложка на склянку води). При попаданні лугу - змийте його сильним струменем води протягом 10—15 хвилин, обробіть місце опіку розчином лимонної, оцтової кислоти (3—6% за об'ємом) або борної кислоти (1 чайна ложка на склянку води).
Повідомте безпосереднього керівника про те, що сталося.
5.8.При обставинах, що загрожують життю та здоров'ю -пожежа, вибух, руйнація споруди необхідно вийти через евакуаційний вихід до визначених місць (вказати конкретно) зосередження.

Коментарів ще немає