Охорона праці
04.12.2022

Інструкція з охорони праці для кондитера

55

________________________________________________________

(повне найменування підприємства із зазначенням підпорядкованості)

ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказ ________________________

(посада керівника підприємства

_____________________________

( підпис, ім’я ПРІЗВИЩЕ)

________________ № __________

(число, місяць, рік)

 

Інструкція з охорони праці № ___

для кондитера

 

1. Загальні положення

1.1. Ця інструкція встановлює вимоги з охорони праці для кондитера і призначена для навчання методів безпечної роботи і дотримання вимог охорони праці.

Режим роботи — безперервний.

1.2. До роботи допускаються особи, які досягли 18-річного віку, пройшли медичне обстеження та не мають медичних протипоказань; вступний інструктаж, спеціальне навчання, перевірку знань постійно діючою комісією з питань охорони праці, первинний інструктаж; стажування для отримання навичок безпечного ведення виробничих процесів протягом 2–15 змін (залежно від стажу, досвіду і характеру роботи); мають І кваліфікаційну групу допуску з електробезпеки.

1.3. При експлуатації установок, що використовують газ, робітник до призначення на самостійну роботу зобов’язаний пройти навчання безпечних методів і прийомів виконання робіт у газовому господарстві і перевірку знань у встановленому порядку.

1.4. Працівник зобов’язаний:

— додержувати зобов’язань щодо охорони праці, передбачених колективним договором (угодою, трудовим договором) та правилами внутрішнього трудового розпорядку підприємства;

— проходити у встановленому порядку попередні та періодичні медичні огляди;

— співпрацювати із власником у справі організації безпечних і нешкідливих умов праці, особисто вживати посильних заходів щодо усунення будь-якої виробничої ситуації, яка створює загрозу його життю чи здоров’ю або людей, які його оточують, і навколишньому природному середовищу; повідомляти про небезпеку безпосереднього керівника або іншу посадову особу;

— утримувати в порядку і чистоті робоче місце;

— дотримувати встановленого протипожежного режиму; не користуватися відкритим вогнем;

— вміти надавати першу медичну допомогу потерпілим при нещасних випадках;

— знати і виконувати вимоги цієї інструкції, правила виробничої санітарії, правила поводження з машинами, устаткуванням та іншими засобами виробництва;

– не перебувати на території в нетверезому стані, не вживати спиртних напоїв та наркотичних речовин;

— курити і приймати їжу тільки у спеціально відведених місцях (зазначити конкретно).

Працівник має право відмовитися від дорученої роботи, якщо виникла виробнича ситуація, небезпечна для його життя чи здоров’я або для людей, які його оточують, і навколишнього середовища.

1.5. У робочій зоні можливий вплив:

— шкідливих виробничих факторів:

– підвищеної запиленості робочої зони (пил борошна, цукру);

– підвищений рівень інфрачервоної радіації;

– шкідливі речовини в повітрі робочої зони;

— небезпечних виробничих факторів:

– рухомі частини механічного устаткування, що переміщують сировину, напівфабрикати, посуд;

– ножі при ручному різанні бісквіта;

– слизькість підлоги, що може призвести до падіння людини і травмування;

– підвищена температура поверхонь устаткування, виробів; підвищена температура повітря робочої зони;

– знижена вологість повітря;

– підвищена (знижена) рухливість повітря;

– ураження електричним струмом;

– гострі крайки, задирки і шорсткість на поверхнях устаткування, інвентарю, тари.

Шкідливі та небезпечні фактори конкретизуються згідно з результатами атестації робочих місць.

1.6. Для усунення можливості впливу небезпечних і шкідливих виробничих чинників передбачено:

1.6.1. Обгородження всіх частин і деталей машин, що обертаються, муфт і ремінних передач, інших небезпечних зон, знімати які і працювати при відсутності яких забороняється.

1.6.2. Вивішування попереджувальних знаків безпеки на всіх пускачах для попередження випадкового пуску устаткування, яке знаходиться на ремонті, наладці або очистці.

1.6.3. Для попередження ураження електрострумом усі частини електроустаткування, що можуть опинитися під напругою, мають бути оснащені захисним заземленням-зануленням. Усі відкриті струмовідні частини щитів, пускачів мають бути закриті запірними пристроями, відкривати які можуть лише особи електротехнічного персоналу.

1.6.4. Для запобігання падінь працівників на підлозі й інших шляхах переміщення використовують покриття, що не ковзає, і носять спеціальне взуття.

1.7. Виконуйте такі правила особистої гігієни:

— залишайте всі особисті речі і верхній одяг в облаштованих для цього місцях;

— приймайте їжу тільки у спеціально облаштованих для цього місцях;

— при користуванні туалетом залишайте санітарний одяг у тамбурі, при виході — вимийте руки водою, ополосніть дезінфікуючим розчином і водою.

Для попередження і запобігання поширенню шлунково-кишкових, паразитарних і ін. захворювань робітник зобов’язаний: коротко стригти нігті; старанно мити руки з милом — перед початком роботи, при переході від однієї операції до іншої, після кожної перерви в роботі і зіткнення із забрудненими предметами, а також після відвідування туалету (бажано дезінфікуючими засобами).

При виготовленні кондитерських виробів не допускається носити ювелірні прикраси, покривати нігті лаком.

1.8. При одержанні травми треба негайно звернутися в медпункт і повідомити безпосереднього керівника або іншу посадову особу про нещасний випадок, що трапився, і причини, які викликали травму. При травмах товаришів по роботі надати їм допомогу, повідомити у медпункт.

1.9. На території підприємства пересувайтеся пішохідними доріжками, проїзну частину дороги переходьте в установлених місцях.

1.10. Кондитер забезпечується санітарним одягом:

— сорочка бавовняна;

— брюки бавовняні;

— ковпак бавовняний або косинка бавовняна;

— рушник;

— тапочки.

1.11. Дотримуйтесь правил користування первинними засобами пожежогасіння, протипожежним інвентарем; запам’ятайте місця їх розташування.

1.12. За порушення вимог цієї інструкції працівник притягується до дисциплінарної, адміністративної, матеріальної та кримінальної відповідальності згідно із законодавством України.

 

2. Вимоги безпеки перед початком роботи

2.1. Одягніть санітарний одяг, застебніть його на всі ґудзики, сховайте волосся під головний убір.

2.2. Прийміть зміну згідно з установленим порядком. Ознайомтеся із зауваженнями та пропозиціями попередньої зміни щодо технічного стану устаткування.

Перевірте:

— справність намазувального механізму;

— чи немає сторонніх предметів усередині устаткування;

— справність манометра на резервуарі для крему;

— наявність і справність пристосувань: шкребків, щіток, табличок «Не вмикати! Працюють люди!»;

— наявність та справність первинних засобів пожежогасіння;

— наявність і справність захисного заземлення, освітлення і вентиляції.

2.3. Підготуйте необхідний для роботи інвентар (шкребки, ножі, відсаджувальні мішечки).

2.4. Приберіть сторонні предмети з робочого місця і шляхів переміщення, переконайтеся у відсутності речовин, що викликають ковзання.

2.5. При виявленні несправностей і відмов устаткування не приступайте до роботи, повідомте безпосереднього керівника або іншу посадову особу. Не виконуйте самостійно ремонт, наладку устаткування.

2.6. Перед запуском устаткування в роботу переконайтеся, що при його пуску не виникне небезпеки для інших працівників, які можуть опинитися в небезпечних зонах.

 

3. Вимоги безпеки під час роботи

3.1. Щоб запобігти травмуванню і виникненню травмонебезпечних ситуацій, треба додержувати таких вимог:

— не залишайте працююче устаткування без нагляду і не допускайте до роботи на ньому сторонніх осіб без дозволу керівника;

— працюйте на справному устаткуванні, при виявленні несправностей повідомте безпосереднього керівника робіт;

— не працюйте на устаткуванні зі знятими або несправними захисними засобами травмонебезпечних зон;

— не відчиняйте дверці електрошаф і не ремонтуйте електроустаткування, не наступайте на електропроводи;

— не вмикайте устаткування при обірваних проводах або видимих пошкодженнях захисного заземлення (занулення);

— не виконуйте роботи, які не входять до ваших обов’язків;

— будьте уважними до сигналів внутрішньоцехового транспорту.

3.2. Тримайте робоче місце в чистоті, своєчасно прибирайте з підлоги дрібняк напівфабрикатів, крем, розсипані барвники.

3.3. Не захаращуйте робоче місце, залишайте вільними підходи до устаткування.

3.4. Дотримуйте обережності при вирізанні бісквіта з форм, зачищенні форм і різанні бісквітного напівфабрикату ножем. Тримайте ніж у напрямку «від себе».

3.5. При різанні бісквіта на різальній машині не знімайте під час роботи загородження з різального пристрою.

3.6. Не очищайте різальний пристрій від дрібняку напівфабрикату на ходу машини.

3.7. Для запобігання несприятливому впливу інфрачервоного випромінювання на організм робітник зобов’язаний максимально заповнювати посудом робочу поверхню плит, своєчасно вимикати електрошафи, секції електроплит або перемикати їх на меншу потужність.

3.8. Для запобігання попаданню в повітря виробничих приміщень шкідливих речовин слід:

— не порушувати технологічних процесів готування кондитерських виробів;

— операції з просіювання борошна, цукрової пудри робити на спеціально обладнаних робочих місцях;

— пропікати в печах нові форми, листи до використання їх для випічки. Не використовувати для випічки форми і листи з нагаром.

3.9. Не проштовхувати тісто руками, не підсувати руки під загородження і не протирати вальці під час роботи тісто-розкатувальної машини.

3.10. Очищення череневих листів від залишків продуктів, прибирання полиць, стелажів здійснювати за допомогою щіток, йоржів, дерев’яних лопаток.

3.11. При використанні механізму для подрібнення горіхів не перемішувати горіхи руками.

3.12. Під час роботи бісквіто-різальної машини не допускається поправляти руками бісквітні заготовки і збирати обрізки поблизу струнорізального пристрою.

3.13. Знімати з плити і переносити бачки з гарячим цукровим сиропом потрібно удвох, у рукавицях. При цьому кришка бачка повинна бути знята, а він має бути заповнений не більш ніж на 3/4 об’єму.

3.14. Для розбивання яєць користуватися спеціальним пристосуванням. Не розбивати яйця ножем.

3.15. Бути обережними при роботі з миючими та дезінфікуючими розчинами, не допускати їх розбризкування. Концентрація розчинів не повинна перевищувати: кальцинованої соди (для обробки) — 0,5 %; хлораміну — 0,5 % або хлорного вапна — 2,0 % (для дезінфекції).

3.16. Зберігати дезінфікуючий розчин для яєць у маркованому посуді із закритою кришкою у спеціально відведеному місці.

3.17. Переносьте бачки з дезінфікуючим розчином удвох.

3.18. Стежте за рівнем маси в намазувальній машині.

3.19. Величину щілини намазувальної машини регулюйте при вимкненому електроприводі машини.

3.20. Стежте за герметичністю закриття кришки резервуара кремонаповнювального пристрою.

3.21. Стежте за показами манометра. Тиск у резервуарі не повинен перевищувати 0,2 МПа.

3.22. Будьте обережні під час перенесення барвників і ароматизувальних речовин. Посуд заповнюйте не більше ніж на 3/4 об’єму, закривайте його кришкою.

3.23. Встановлюйте (знімайте) посуд плавно, без поштовхів.

3.24. Завантаження кремо-наповнювача або воронки намазувальної машини масою з бачка, каструлі, фляги проводьте удвох. Користуйтеся сходами-площадкою.

3.25. При перевезенні стелажів з напівфабрикатом або готовою продукцією переміщайте візок повільно, штовхаючи його в напрямку «від себе». Стежте, щоб шлях пересування був вільним.

3.26. Внутрішній огляд, очистку устаткування і транспортувальних пристроїв виконуйте тільки при знеструмлених електродвигунах. На пусковому пристрої повинен бути вивішений попереджувальний плакат «Не вмикати — працюють люди!».

При огляді користуйтеся переносною електролампою напругою не вище 12 В із захисною арматурою.

3.27. Про всі недоліки у роботі устаткування, нещасні випадки, що трапилися з вами або з товаришами по роботі, факти порушення технологічного процесу повідомте безпосереднього керівника або іншу посадову особу, зробіть відповідний запис у змінному журналі.

 

4. Вимоги безпеки після закінчення роботи

4.1. Перед зачищенням і прибиранням устаткування необхідно:

4.1.1. Зупинити устаткування кнопкою «Стоп».

4.1.2. Повісити на пускачі табличку «Не вмикати! Працюють люди!».

4.1.3. Використовувати для очищення тільки спеціальні шкребки.

4.2. При вологому прибиранні устаткування не допускайте попадання води в пускову апаратуру.

4.3. По закінченні очищення та прибирання установіть усі загородження, інструмент і пристосування на встановлені місця.

4.4. Прийміть душ, санітарний одяг складіть у шафу.

4.5. Про всі виявлені порушення в процесі роботи повідомте безпосереднього керівника або іншу посадову особу і змінного працівника.

 

5. Вимоги безпеки в аварійних ситуаціях

5.1. Аварійною ситуацією є обставини, розвиток яких може призвести до серйозних поломок устаткування, руйнації будівельних конструкцій, пожеж, травмувань або загибелі людей. Такими ситуаціями на робочому місці кондитера можуть бути:

— сторонні звуки, удари при роботі устаткування, його підвищена вібрація;

— поява напруги на поверхні устаткування;

— поява диму, іскріння, загоряння обмоток електродвигунів, електропроводки, пускової апаратури.

При зазначених ознаках знеструмте устаткування і повідомте безпосереднього керівника або іншу посадову особу.

5.2. При загорянні електроустаткування використовуйте тільки вуглекислотні або порошкові вогнегасники, що зберігаються (зазначити місце).

5.3. Для гасіння інших осередків пожежі користуйтеся пінними вогнегасниками, що зберігаються (зазначити місце).

5.4. При ситуаціях, які безпосередньо загрожують життю і здоров’ю — неконтрольоване горіння, руйнація будівельних конструкцій тощо, покинути цех через евакуаційний вихід і перейти до центрального входу в будівлю.

5.5. Якщо є потерпілі, надайте їм першу медичну допомогу; якщо треба, викличте «швидку допомогу».

5.6. При пожежі викличте пожежників і приступіть до її гасіння наявними засобами пожежогасіння.

5.7. В усіх випадках виконуйте вказівки безпосереднього керівника.

Доступ до матеріалу надається лише
передплатникам платформи

Якщо ви вже зареєстровані на нашому сайті — будь ласка, .
Або , прямо зараз, це не вимагає ваших персональних даних і займе не більше однієї хвилини.

55

Коментарі

Коментарів ще немає

Накази
06.10.2025

Наказ про проведення щорічної інвентаризації

1

5103

Накази
10.09.2025

Наказ про облікову політику ТОВ

2

5616

Листи, довідки
15.10.2025

Довідка-розрахунок нарахування та сплати ЄСВ

1

4633

Інше
29.06.2025

Табель обліку використання робочого часу

9003

Облікові документи
02.06.2025

Відомість нарахування заробітної плати

1

4240