Посадова інструкція лікаря-дієтолога
|
ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «_______________» (назва підприємства)
|
ЗАТВЕРДЖУЮ
Директор Товариства з обмеженою відповідальністю «________________» підпис Ім’я ПРІЗВИЩЕ «__» ________ 20__ р. |
Посадова інструкція лікаря-дієтолога
(код КП — 2229.2)
1. Загальні положення
1.1. Ця посадова інструкція визначає функціональні обов’язки, права та відповідальність лікаря-дієтолога.
1.2. Посада лікаря-дієтолога належить до розділу «Професіонали» Національного класифікатора України ДК 003:2010 «Класифікатор професій», код професії — 2229.2.
1.3. Лікар-дієтолог призначається на посаду і звільняється з посади наказом головного лікаря закладу охорони здоров’я.
1.4. Лікар-дієтолог безпосередньо підпорядковується керівнику закладу охорони здоров’я або його заступнику.
1.5. У своїй роботі лікар-дієтолог керується чинним законодавством України про охорону здоров’я, нормативно-правовими актами, які визначають діяльність органів управління та закладів охорони здоров’я, правилами внутрішнього трудового розпорядку, наказами, розпорядженнями керівних осіб, інструкціями з охорони праці та цією посадовою інструкцією.
1.6. У разі відсутності лікаря-дієтолога його посадові обов’язки виконує призначена в установленому порядку особа, з якою він працює за принципом взаємозамінності, з набуттям відповідних прав і відповідальності за неналежне виконання покладених на нього обов’язків.
1.7. Робочим місцем лікаря-дієтолога є кабінет лікаря-дієтолога.
2. Завдання та обов’язки
Лікар-дієтолог виконує такі функціональні завдання та обов’язки:
2.1. Організовує лікувальне й лікувально-профілактичне харчування у закладі.
2.2. Здійснює контроль за роботою харчового блоку закладу та дотриманням установленого порядку виписування харчування хворим.
2.3. Визначає хімічний склад, енергетичну цінність окремих страв та добових раціонів.
2.4. Працює у тісному контакті з лікарями інших спеціальностей, надавати їм консультативну допомогу.
2.5. Консультує хворих із питань раціонального лікувально-профілактичного та дієтичного харчування.
2.6. Бере участь у проведенні протиепідемічних заходів у разі виникнення осередку інфекції.
2.7. Дотримується принципів медичної деонтології.
2.8. Керує роботою підпорядкованого середнього та молодшого медичного персоналу.
2.9. Організовує підготовку персоналу з дієтичного харчування.
2.10. Планує роботу та систематично проводить аналіз кількісних та якісних її показників.
2.11. Веде лікарську документацію.
2.12. Бере участь у моніторингу здоров’я населення, поширенні медичних знань серед населення щодо раціонального та дієтичного харчування.
2.13. Постійно удосконалює свій професійний рівень..
2.14. Впроваджує заходи, спрямовані на збереження матеріальних цінностей закладу охорони здоров’я.
2.15. Знає та виконує вимоги нормативних актів про охорону праці.
2.16. Дотримується правил внутрішнього трудового розпорядку.
2.17. Проходить у встановленому порядку попередній та періодичні медичні огляди і робити всі необхідні щеплення.
3. Права
Лікар-дієтолог має право:
3.1. Одержувати інструктивну та методичну інформацію, необхідну для виконання службових обов’язків.
3.2. Приймати рішення у межах своєї компетенції.
3.3. Залучати лікарів інших спеціальностей до проведення консультацій пацієнтам.
3.4. Брати участь у нарадах з питань оцінювання своєї роботи.
3.5. Бути захищеним від професійних захворювань та заражень. Вимагати забезпечення засобами індивідуального захисту для профілактики професійних захворювань та заражень.
3.6. Раз на п’ять років підвищувати кваліфікацію у навчальних закладах післядипломної освіти.
3.7. Проходити атестацію для присвоєння (підтвердження) кваліфікаційної категорії.
3.8. Вимагати забезпечення робочого місця обладнанням, устаткуванням та канцтоварами, необхідними для виконання службових обов’язків.
3.9. Давати розпорядження підпорядкованому середньому та молодшому медичному персоналу і контролювати його роботу.
3.10. Вносити пропозиції щодо заохочування та накладання стягнень на підпорядкований йому середній та молодший медичний персонал.
3.11. Вносити пропозиції щодо поліпшення роботи, впровадження нових форм та методів обслуговування пацієнтів.
3.12. Брати участь у нарадах, на яких розглядають питання, що стосуються його діяльності.
4. Відповідальність
Лікар-дієтолог несе відповідальність за:
4.1. Несумлінну роботу і помилкові дії, за бездіяльність і неприйняття рішень, які входять до його обов’язків і компетенції відповідно до чинного законодавства України.
4.2. Порушення принципів медичної етики та деонтології.
4.3. Недотримання правил внутрішнього трудового розпорядку, норм охорони праці, техніки безпеки, виробничої санітарії та протипожежного захисту.
4.4. Несвоєчасне і неякісне оформлення медичної та іншої службової документації, передбаченої чинними нормативно-правовими документами.
4.5. Ненадання в установленому порядку статистичної та іншої інформації щодо своєї діяльності.
4.6. Невиконання або неналежне виконання вимог внутрішніх нормативних документів закладу охорони здоров’я та розпоряджень керівництва.
4.7. Незабезпечення дотримання трудової дисципліни та виконання посадових обов’язків підлеглими йому працівниками.
4.8. Несвоєчасне інформування керівництва та неоперативне вжиття заходів щодо усунення порушень техніки безпеки, протипожежних і санітарних правил, що створюють загрозу для діяльності закладу охорони здоров’я, безпеки його працівників, пацієнтів і відвідувачів.
4.9. Розголошення інформації про заклад охорони здоров’я, що належить до комерційної таємниці.
4.10. Правопорушення, скоєні у процесі своєї професійної діяльності, у межах, встановлених чинним адміністративним, кримінальним та цивільним законодавством України.
4.11. Завдання матеріальних збитків закладу охорони здоров’я у межах, встановлених чинним адміністративним, кримінальним та цивільним законодавством України.
4.12. Неправомірне використання наданих службових повноважень, а також використання їх з особистою метою.
4.13. Порушення законодавчих та інших нормативних актів, створення перешкод для діяльності посадових осіб органів державного нагляду за охороною праці та представників професійних спілок.
5. Повинен знати
5.1. Права, обов’язки і відповідальність лікаря-дієтолога.
5.2. Чинне законодавство про охорону здоров’я та нормативні документи, що регламентують діяльність органів управління та закладів охорони здоров’я.
5.3. Основи права у медицині.
5.4. Фізіологію і патологію травлення, патофізіологію білкового, ліпідного, вуглеводного, водно-мінерального обміну.
5.5. Основи раціонального харчування людини та складання харчових раціонів, режим харчування.
5.6. Характеристику харчової та біологічної цінності основних харчових продуктів.
5.7. Сучасні теорії харчування.
5.8. Організацію та основні принципи лікувально-профілактичного та дієтичного харчування у закладах охорони здоров’я
5.9. Характеристику лікувальних дієт.
5.10. Технологію приготування дієтичних страв, у т. ч. зниженої чи підвищеної біологічної цінності.
5.11. Характеристику харчових блоків та функціональні обов’язки персоналу харчового блоку.
5.12. Особливості лікувального харчування дітей, підлітків, осіб похилого віку.
5.13. Дію мінеральних вод.
5.14. Харчові отруєння та їх профілактику.
5.15. Правила оформлення медичної документації з дієтології.
5.16. Сучасні джерела отримання медичної інформації, фахову медичну літературу.
5.17. Правила та норми охорони праці, техніки безпеки, виробничої санітарії, протипожежного захисту.
5.18. Етику ділового спілкування.
5.19. Державну мову.
6. Кваліфікаційні вимоги
6.1.Вища освіта другого рівня за ступенем магістра за напрямом підготовки «Медицина», спеціальністю «Лікувальна справа»; інтернатури за спеціальністю «Терапія» зі вступною спеціалізацією з «Дієтології».
6.2. Наявність сертифіката лікаря-спеціаліста.
6.3. Стаж роботи за фахом має відповідати наявній кваліфікаційній категорії з цієї спеціальності.
7. Взаємовідносини (зв’язки) за посадою
7.1. Лікарю-дієтологу підпорядкований середній, а також молодший медичний персонал, який працює у кабінеті лікаря-дієтолога.
7.2. У межах закладу лікар-дієтолог має зв’язки з адміністрацією, бухгалтерією, відділом кадрів, реєстратурою, діагностичною службою, лікарями-спеціалістами медичного закладу, комісією з контролю якості роботи, комісією з профілактики внутрішньо-лікарняних інфекцій, службою охорони праці, господарчою частиною, відділом медичної статистики.
7.3. Професійні зв’язки за межами закладу — зі стаціонарними відділеннями, центром профілактики ВІЛ/СНІДу, страховими компаніями, базами підвищення кваліфікації, атестаційними комісіями.

Коментарів ще немає