Оптимізація робочого часу для трьох сторожів у нічну зміну
Згідно зі ст. 61 КЗпП (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/322-08#n389) у Вас може бути підсумований облік, адже згідно з нормами даної статті на безперервно діючих підприємствах, в установах, організаціях, а також в окремих виробництвах, цехах, дільницях, відділеннях і на деяких видах робіт, де за умовами виробництва (роботи) не може бути додержана встановлена для даної категорії працівників щоденна або щотижнева тривалість робочого часу, допускається за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) підприємства, установи, організації запровадження підсумованого обліку робочого часу з тим, щоб тривалість робочого часу за обліковий період не перевищувала нормального числа робочих годин (статті 50 і 51).
Але в такому разі необхідно розробляти графіки роботи таким чином, щоб і не занижувати запланований робочий час порівняно з місячною нормою. Особливо у випадку погодинної оплати праці.
Якщо, наприклад, відпрацьовано заплановані 120 годин на місяць при нормі 172 годин, різниця у 52 години може бути трактована Держпрацею як простій з оплатою не менше 2/3 від тарифної ставки працівника згідно зі ст. 34, 113 КЗпП (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/322-08#n680).
Радимо вводити окладну форму і за зменшену норму часу нараховувати повний оклад або при погодинній оплаті змінювати графіки з метою дотримання норми робочого часу 40-годинного робочого тижня. Таким чином працівники не втратять частину зарплати через те, що їх норма була зменшена.
Якщо визначити час перерви заздалегідь неможливо, її можна взагалі не планувати, а приймання їжі дозволити у межах робочого часу.
Згідно зі ст. 66 КЗпП (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/322-08#n420) працівникам надається перерва для відпочинку і харчування тривалістю не більше двох годин.На тих роботах, де через умови виробництва перерву встановити не можна, працівникові повинна бути надана можливість приймання їжі протягом робочого часу. Перелік таких робіт, порядок і місце приймання їжі встановлюються роботодавцем за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) підприємства, установи, організації.
Раді допомогти, звертайтесь ще!
Відповідь від 15 хвилин!
Підключіть сервіс «Особистий консультант» та отримайте рішення всіх ваших робочих завдань від найкращих експертів-практиків країни.
Внесення запису про зміну прізвища в трудову книжку робітниці
Чи потрібно підвищувати оклади після обнулення індексації зарплати
Чи стосуються КВЕДи 80.10, 80.20 і 80.30 охоронної діяльності
Узагальнення товарів у фіскальному чеку та способи оплати
Алгоритм дій для переходу з ПДВ на ЄП 3 групу
Вибір оптимальної системи оподаткування для манекенниці як ФОП
Як розпочати ведення касової книги для ТОВ з ПРРО
Чи існує посада продавець-касир у сучасних компаніях
Документація для ФОП: сплата без призначення та РРО облік
Сплата ЄСВ за заробітну плату працівника на сумісництві
ПДВ на реалізацію с/г продукції нижче собівартості: нюанси
Поповнення статутного капіталу: що робити та наслідки цього
Чи необхідно підвищувати зарплату відповідно до нової мінімалки
Питання про застосування 7% ПДВ на медичні ваги
ТОВ-платник ПДВ, продаємо різні ваги. Придбали у постачальника медичні …
Розрахунок лікарняних: як визначити зарплату за відпрацьовані дні
Виправлення помилки в декларації з ПДВ: ліміти на дату
В декларації з ПДВ у службовому рядку 19.1 було …

