Відеоблоги

Підсумки тижня 01-05.01.2024

Оберіть тему для перегляду

5(27)

Оцініть відео:

З 1 січня 2024 року змінено реквізити окремих рахунків

00:01:02

Олена Афоніна

5(27)

Оцініть відео:

5(15)

Оцініть відео:

ПДФО з надходжень на карти фізосіб – фейк

00:02:20

Олена Афоніна

5(15)

Оцініть відео:

5(12)

Оцініть відео:

Чергові зміни до ПКУ від Гетманцева

00:02:35

Олена Афоніна

5(12)

Оцініть відео:

5(14)

Оцініть відео:

Ставки податку на нерухомість у 2024 році

00:01:03

Олена Афоніна

5(14)

Оцініть відео:

5(12)

Оцініть відео:

За роботу під обстрілами платитимуть більше

00:01:49

Олена Афоніна

5(12)

Оцініть відео:

4.9(10)

Оцініть відео:

Суб’єкти первинного фінмоніторингу звітують за 2023 рік

00:01:09

Олена Афоніна

4.9(10)

Оцініть відео:

5(9)

Оцініть відео:

Відновлення декларування: які декларації необхідно подати

00:02:21

Олена Афоніна

5(9)

Оцініть відео:

5(9)

Оцініть відео:

З 1 січня діє нова реєстраційна форма

00:02:23

Олена Афоніна

5(9)

Оцініть відео:

5(10)

Оцініть відео:

Правила заповнення Балансу підкоригують

00:00:59

Олена Афоніна

5(10)

Оцініть відео:

5(10)

Оцініть відео:

Коли сплачувати податок при несвоєчасному звітуванні

00:02:19

Олена Афоніна

5(10)

Оцініть відео:

5(11)

Оцініть відео:

Оновлено Державний реєстр РРО

00:00:30

Олена Афоніна

5(11)

Оцініть відео:

5(10)

Оцініть відео:

Важливі дати для бухгалтера

00:01:46

Олена Афоніна

5(10)

Оцініть відео:

З 1 січня 2024 року змінено реквізити окремих рахунків

Відповідно до наказу Державної казначейської служби України від 25.12.2023 № 324, з 1 січня 2024 року змінено реквізити бюджетних рахунків за кодами платежів

  • 14020800 «Акцизний податок на транспортні засоби»; 
  • 19011000 «Екологічний податок, який справляється за викиди в атмосферне повітря двоокису вуглецю стаціонарними джерелами забруднення»; 
  • 21010500 «Дивіденди (дохід), нараховані на акції (частки) господарських товариств, у статутних капіталах яких є державна власність». 

Водночас реквізити решти бюджетних рахунків для зарахування податків і зборів залишаються незмінними

Інформація про актуальні реквізити рахунків для сплати податкових платежів та єдиного внеску розміщена в електронному кабінеті платників на вебпорталі ДПС у рубриці «Рахунки для сплати платежів». Отже, щоб бути впевненим на 100 % у правильності реквізитів, радимо при заповненні платіжок перевірити необхідні реквізити в е-кабінеті.

ПДФО з надходжень на карти фізосібфейк

Цього тижня топ-обговоренням в інтернеті була інформація про оподаткування будь-яких переказів на картки фізосіб за ставкою 18 %. Мінфін наголошує, що ці некоректні висновки могли бути зроблені на основі інформації з розділу 4.3.1 Нацстратегії:

«Всі доходи фізичних осіб отримані поза межами підприємницької діяльності, крім тих, що прямо передбачені Податковим кодексом України, підлягатимуть оподаткуванню за загальною ставкою податку на доходи фізичних осіб, передбаченою Податковим кодексом України».

Насправді це означає:

  1. В тексті відсутні слова про «будь-які надходження на картку фізособи».
  2. Фраза про вимоги щодо «оподаткування доходів, отриманих поза межами підприємницької діяльності» відображає загальні принципи оподаткування, які вже і так існують у чинному податковому законодавствіце розділ IV Податкового кодексу України.

Також зазначається, що зміни в оподаткуванні можуть бути запроваджені не раніше року наступного за тим, в якому буде забезпечена конфіденційність і захист даних в системах ДПС (зокрема й інформації, одержаної від платників податків та податкових агентів).

Але чи дійсно це так? Народний депутат Ніна Южаніна в цьому не впевнена. Адже Нацстратегією розширюють повноваження податківців в частині доступу до інформації про рух коштів на банківських рахунках платників податків.

І це дійсно є у затвердженій Нацстратегії: «Отримання контролюючими органами доступу до банківської інформації надасть можливість підсилити аналітичну складову в роботі податкової, запровадити нові сервіси для сумлінних платників податків, зокрема зі складання проєктів податкових декларацій за платників податків, що дозволить звести подання податкової звітності до одного «кліку», запровадити прогресивну шкалу ставок оподаткування та багато інших речей, які на сьогодні є природними для європейських податкових систем».

Нагадаємо, що Національна стратегія доходів України на 2024 – 2030 роки охоплює заходи з посилення фіскальної спроможності України та адаптацію податкового і митного законодавства до стандартів ЄС, зокрема пропонується реформа спрощеної системи та відновлення прогресивної шкали ПДФО.

Чергові зміни до ПКУ від Гетманцева

28 грудня 2023 року пан Гетманцев зареєстрував у ВРУ законопроєкт № 10381. Його метавдосконалити адміністрування податків та зборів, врахувати позитивну на користь платника податків судову практику, увідповіднити між собою та узгодити окремі положення податкового законодавства тощо.

Отже, проєктом закону пропонується:

  • скасувати відповідальність за помилкове зазначення платником податків у платіжних документах неправильного бюджетного рахунку отримувача коштів (за умови своєчасної сплати);

  • скасувати обмеження для платників МПЗ щодо строку для звернення про проведення звірки даних, який наразі становить лише 30 днів з дня вручення ППР;

  • надати можливість враховувати прохання платника податків про включення до Реєстру неприбуткових установ та організацій, реєстрації платником ПДВ та ЄП не лише при держреєстрації нової юрособи, але й під час подання заяви про держреєстрацію змін до відомостей про юрособу;

  • встановити, що рішення про обовязкову евакуацію населення в межах території територіальної громади є підставою для встановлення сільськими, селищними, міськими радами, військовими адміністраціями та військово-цивільними адміністраціями податкових пільг щодо плати за землю та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки;

  • вирішити питання налагодження обміну інформацією між податковими органами та Центральним депозитарієм цінних паперів і депозитарними установами, уповноваженими обслуговувати рахунки власників часток товариств в обліковій системі часток товариств;

  • осучаснити порядок залучення товарних бірж до продажу майна, що перебуває у податковій заставі;

  • узгодити розміри орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності зі змінами у Земельному кодексі України;

  • осучаснити термінологію щодо класифікації будівель та споруд у цілях оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки тощо.


Як
бачимо, удосконаленню податкової системи немає меж. А нам залишається слідкувати за всіма змінами та вивчати закони й положення, які вводяться в дію. Саме тому 12 січня запрошуємо на безкоштовну онлайн-конференцію «Податкові перевірки-2024 & ПДВ декларація і перерахунок & Доходи/витрати на спрощеній і загальній». Лекторами будуть Богдан Янків, Сергій Дробоття та Ольга Целуйко. Реєстрація – за посиланням.

Ставки податку на нерухомість у 2024 році

Згідно з пп. 266.5.1 ПКУ, ставки податку для об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних та юридичних осіб, встановлюються рішенням сільської, селищної, міської ради або ради об'єднаних територіальних громад, що створені згідно з законом та перспективним планом формування територій громад, залежно від місця розташування (зональності) та типів таких об'єктів нерухомості у розмірі, що не перевищує 1,5 % розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, за 1 кв. м бази оподаткування.

У 2024 рік розмір мінімальної заробітної плати у місячному розмірі з 1 січня — 7 100 гривень, тож максимальна ставка податку на нерухомість за 1 кв. м складає 7 100 × 1,5 % = 106,50 грн. Але сільські, селищні, міські ради в межах своїх повноважень самостійно приймають рішення про встановлення місцевих податків, зборів та податкових пільг.

Ознайомтеся з актуальними ставками на вебпорталі податкової.

За роботу під обстрілами платитимуть більше

29 грудня 2023 року Кабмін вніс зміни до постанов від 25.04.2023 № 391 і від 25.08.2023 № 928 і тим самим підвищив зарплати тим, хто працює в умовах інтенсивних обстрілів на території активних бойових дій. Це стосується також і державних службовців.

Отже, суть нововведень:

  • збільшити вдвічі розмір надбавки працівникам за роботу під час інтенсивних обстрілів на територіях, на яких ведуться активні бойові дії, в розрахунку на місяць пропорційно робочим дням, коли відбувались обстріли.

Перелік робіт, за які виплачується така надбавка, визначатиме начальник обласної військової адміністрації:

  • держслужбовцям, які працюють в особливих умовах на територіях активних бойових дій під час інтенсивних обстрілів, посадові оклади визначатимуть з урахуванням коефіцієнта 3 в розрахунку на місяць пропорційно робочим дням, коли відбувались обстріли.

Водночас перелік працівників буде погоджуватися з відповідною обласною військовою адміністрацією.


З
24 грудня 2023 року застосовуються нові підходи у наданні щорічних та неоплачуваних відпусток. Як ці оновлення мають реалізовуватися на практиці? Як змінилися правила обчислення середньої зарплати при нарахуванні відпускних, компенсації за невикористані відпустки? Як застосувати нові обмеження в лікарняних/декретних? Якими є нюанси оплати днів відрядження і відображення виплат в податковому розрахунку? Знайдемо відповіді на всі ці запитання і розберемо важливі аспекти на онлайн-інтенсиві «Оформлення (не)оплачуваних відпусток, розрахуноксередньоїдля усіх видів виплатзміни-2024». Його 10 січня проведуть Тетяна Гуль і Людмила Смердова. Реєструйтеся безкоштовно за посиланням та почуєте кваліфіковані розяснення наших експертів.

Субєкти первинного фінмоніторингу звітують за 2023 рік

Мінфін нагадує про необхідність подати звітність за 2023 рік субєктам первинного фінансового моніторингу (СПФМ) – казино, букмекерам, залам гральних автоматів, онлайн-покер-румам, операторам лотерей, аудиторам, бухгалтерам, податковим консультантам, рієлторам, а також торговцям мистецтвом, дорогоцінним камінням і металами.

Інформація у звіті відображає, зокрема, такі показники:

  • загальну кількість клієнтів СПФМу розрізі рівня ризику ділових відносин, фактів їх належності до публічних діячів або членів сімей таких діячів;

  • кількість та загальний обсяг фінансових операцій (послуг), здійснених (наданих) СПФМ;

  • загальну кількість та обсяг фінансових операцій, за якими було відмовлено СПФМ.

Звіти необхідно надіслати до Мінфіну до 11 січня 2024 року.

Детальні інструкції щодо заповнення та подання звітності були завчасно направлені до СПФМ, органів професійного самоврядування, а також розміщені на сайті Мінфіну.

Відновлення декларування: які декларації необхідно подати

12 жовтня 2023 року набрав чинності Закон України від 20.09.2023 № 3384-IX, яким визначили порядок подання декларацій особами, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в умовах воєнного стану

Отже, цим законом відновили декларування доходів. Кампанія декларування за 2021-2022 роки триватиме до 31 січня 2024 року.

Тож після відновлення декларування до 31 січня 2024 року публічні службовці мають подати:

  • щорічні декларації (з будь-якою позначкою) за 2021-2022 роки;

  • декларацію при звільненні за 2022-2023 роки, якщо обовязок подання декларації настав до 11.10.2023 включно;

  • декларацію кандидата на посаду за 2021 та 2022 роки, якщо кінцевий строк їх подання настав у період з 24.02.2022 по 11.10.2023 включно.

Якщо у декларанта існує обов'язок подати декларацію кандидата на посаду та щорічну декларацію (з будь-якою позначкою) за один і той самий звітний період, то у випадку подання першою щорічної декларації за відповідний звітний період, декларація кандидата на посаду за цей період не подається.

А у разі переведення субєкта декларування на іншу посаду декларація при звільненні не подається. Звільнення за переведенням або у разі, якщо особа стала переможцем конкурсу і через це звільнилася з посади в одному органі й упродовж 30 календарних днів прийнята на посаду, яка також вимагає подання декларації, не вважається припиненням діяльності. У таких випадках обовязку подати декларацію при звільненні немає.

Але якщо особа звільнилася після набрання чинності законом, тобто з 12 жовтня 2023 року або пізніше, то вона має подати декларацію при звільненні протягом 30 календарних днів з дня припинення відповідної діяльності.

Крім того, з 1 січня до 31 березня 2024 включно публічні службовці, крім тих, які мають право на відтермінування, мають подати щорічні декларації за 2023 рік.

З 1 січня діє нова реєстраційна форма

Мінюст наказом від 26.12.2023 №4416/5 запровадив нову форму заяви у сфері державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осібпідприємців і громадських формувань:

  • Заява щодо державної реєстрації обліку часток юридичної особи в обліковій системі часток (форма 10).

Також установлено, що до впровадження технічної можливості подання Центральним депозитарієм цінних паперів (ЦДЦП) заяви за формою 10 в електронній формі відповідно до законодавства, реєстраційні дії проводяться з урахуванням такого:

  • подання ЦДЦП відповідної заяви в електронній формі здійснюється з використанням системи електронної взаємодії органів виконавчої влади (СЕВ ОВВ);

  • прийняття заяви від ЦДЦП здійснюється не пізніше наступного робочого дня з дня її надходження до Мінюсту за описом, сформованим за допомогою програмних засобів ведення ЄДР юросіб, ФОП та громадських формувань;

  • в день прийняття заяви від ЦДЦП примірник опису супровідним листом Мінюстом надсилається ЦДЦП з використанням СЕВ ОВВ;

  • за результатом проведення реєстраційної дії на підставі заяви від ЦДЦП виписка з ЄДР юросіб, ФОП та громадських формувань супровідним листом Мін'юсту надсилається ЦДЦП з використанням СЕВ ОВВ;

  • у разі включення до ЄДР відомостей про дату початку обліку часток ТОВ або товариства з додатковою відповідальністю в обліковій системі часток, держреєстратор, що проводить відповідну реєстраційну дію, перед її проведенням формує витяг з ЄДР з відомостями про перелік учасників ТОВ або товариства з додатковою відповідальністю, актуальних на момент проведення реєстраційної дії. Він додається до супровідного листа Мін'юсту, що надсилається ЦДЦП за результатом проведеної реєстраційної дії (крім випадку, коли відповідні відомості наявні у виписці з ЄДР юросіб, ФОП та громадських формувань, сформованої за результатом проведення такої реєстраційної дії).


Звертаю
увагу, що зразки форм, заяв, наказів, первинних документів, бланків та зразків документів з прикладами їх заповнення необхідних в роботі бухгалтера ви можете знайти й завантажити на нашій Бухгалтерській Відеоплатформі №1 у сервісі «Документи». Бібліотека постійно доповнюється і наразі налічує вже 4 500 документів. Ми постійно опрацьовуємо нові запити та робимо все можливе, щоб розширювати цей розділ.

Правила заповнення Балансу підкоригують

На сайті Мінфіну з'явився проєкт наказу «Про внесення змін до Методичних рекомендацій щодо заповнення форм фінансової звітності».

Проєкт підготовлено з метою увідповіднення Методичних рекомендацій щодо заповнення форм фінансової звітності, затверджених наказом Міністерства фінансів України від 28.03.2013 № 433, до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку.

Мінфін у Методрекомендаціях до заповнення фінзвітності хоче уточнити, що у статті «Довгострокові фінансові інвестиції» відображаються фінансові інвестиції на період більше ніж один рік, а також усі інвестиції, які не можуть бути вільно реалізовані в будь-який момент. У цій статті виділяються фінансові інвестиції, які згідно з відповідними національними положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку обліковуються методом участі в капіталіУ цій статті також виділяється (окремо відображається) заборгованість за внесками до статутних капіталів субєктів господарювання, на яку зменшується сума інших фінансових інвестицій.

Коли сплачувати податок при несвоєчасному звітуванні

Податківці нагадали, що відповідно до п. 31.1 ПКУ строком сплати податку та збору визнається період, що розпочинається з моменту виникнення податкового обовязку платника податку зі сплати конкретного виду податку і завершується останнім днем строку, протягом якого такий податок чи збір має бути сплачений у порядку, визначеному податковим законодавством. Податок або збір, що не був сплачений у визначений строк, вважається не сплаченим своєчасно.

Момент виникнення податкового обовязку платника податків, зокрема і податкового агента, визначається календарною датою.

Відповідно до п. 57.1 ПКУ, платник податків зобовязаний самостійно сплатити суму податкового зобовязання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого ПКУ для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених ПКУ.

Податковий агент зобовязаний сплатити суму податкового зобовязання (суму нарахованого (утриманого) податку), самостійно визначеного ним з доходу, що виплачується на користь платника податку – фізичної особи та за рахунок такої виплати, у строки, передбачені ПКУ.

Отжеплатник податків у разі подання звітності до граничного терміну сплати, зобовязаний самостійно сплатити суму податкового зобовязання, зазначену у поданій ним податковій декларації, до граничного терміну сплати відповідної декларації.

Тобто, якщо подали звітність після граничного терміну, сплатіть суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій декларації, самостійно до її подання. Оскільки граничний термін сплати вже минув.


Ви
юрособа і хочете вчасно, без помилок подати річну декларацію з податку на прибуток? Або ви підприємець чи юрособа на 3 групі ЄП і хочете відзвітуватися з єдиного податку? Обовязково завітайте на майстер-клас «Річна звітність і зміни з ЄП для ФОП і ЮО & Декларація з податку на прибуток: помилки, штрафи», який 8 січня для вас проведе Ірина Губіна. Реєструйтеся прямо зараз безкоштовно за посиланням

Оновлено Державний реєстр РРО 

На вебсайті податкової опубліковано наказ ДПСУ від 29.12.2023 № 1122, яким викладено у новій редакції Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій.

Оновлений Реєстр РРО містить перелік моделей різної модифікації РРО, які дозволені до первинної реєстрації та такі, первинна реєстрація яких заборонена, в кількості 209 моделей.

Важливі дати для бухгалтера

І наостанок нагадаю про граничні дати подання звітності найближчими днями.

8 січня – останній день подання до Держстату:

  • звіту з праці за грудень 2023 року (форма № 1-ПВ (місячна));
  • звіту з праці за ІV квартал 2023 року (форма № 1-ПВ (квартальна));
  • звіту про заборгованість з оплати праці за грудень 2023 року (форма № 3-борг (місячна));
  • звіту про роботу міського електротранспорту за грудень 2023 року (форма № 2-етр (місячна));
  • звіту про перевезення вантажів та пасажирів автомобільним транспортом за грудень 2023 року (форма № 51-авто (місячна));
  • звіту про роботу підприємства водного транспорту за грудень 2023 року (форма № 51-вод (місячна));
  • звіту про основні показники роботи авіаційного підприємства за грудень 2023 року (форма № 51-ца (місячна));
  • звіту про надходження культур зернових і зернобобових та олійних на перероблення та зберігання за грудень 2023 року (форма № 1-зерно (місячна));
  • звіту про ціни на ринку житла за ІV квартал 2023 року (форма № 1-ціни (житло) (квартальна)).

9 січня – останній день подання:

до ДПС за грудень 2023 року

  • звіту про обсяги виробництва та реалізації спирту (форма № 1-РС);
  • звіту про обсяги виробництва та реалізації алкогольних напоїв (форма № 2-РС);
  • звіту про обсяги виробництва та реалізації тютюнових виробів (форма № 3-РС);
  • звіту про обсяги придбання та реалізації алкогольних напоїв у оптовій мережі (форма № 1-ОА);
  • звіт про обсяги придбання та реалізації тютюнових виробів у оптовій мережі (форма № 1-ОТ).

до Держстату

  • звіту про обсяг оптового товарообороту за грудень 2023 року (форма № 1-опт (місячна));
  • звіту про виробництво промислової продукції за видами за грудень 2023 року (форма № 1-П (місячна)).

10 січня – останній день подання до Держстату:

  • звіту про використання добрив і пестицидів за 2023 рік (форма № 9-сг (річна));
  • звіту про площі та валові збори сільськогосподарських культур, плодів, ягід і винограду за 2023 рік (форма № 29-сг(річна));
  • звіту про експорт-імпорт послуг за IV квартал 2023 року (форма № 9-ЗЕЗ (квартальна));
  • звіту підприємства з іноземними інвестиціями за IV квартал 2023 року (форма № 10-зез (квартальна));
  • звіту підприємства про інвестиції за кордон за IV квартал 2023 року (форма № 13-зез (квартальна));
  • звіту про економічні показники короткотермінової статистики промисловості за грудень 2023 року (форма № 1-ПЕ (місячна)).

12 січня – останній день подання до Держстату:

  • звіт про транспортування вантажів магістральними трубопроводами за грудень 2023 року (форма № 12-труб (місячна));
  • обстеження ділової активності промислового підприємства за грудень 2023 року (форма № 2К-П (місячна)).