Розбори законів

Особливості переходу на сплату податку на прибуток з ЄП 2%

Ви дізнаєтесь:

  • За який період подавати Декларацію
  • Як визначити фінрезультат після переходу з ЄП 2%
  • Про нові законодавчі норми щодо усунення подвійного оподаткування
Оберіть відео для перегляду

5(5)

Оцініть відео:

Особливості переходу на сплату податку на прибуток з ЄП 2%

00:06:32

Олена Афоніна

5(5)

Оцініть відео:


Поговоримо про тих платників єдиного податку за ставкою 2%, які з 1 серпня повертаються на загальну систему оподаткування.

***

Декларація з податку на прибуток

Перше питання, яке постає у колишніх платників єдиного податку: як звітувати з податку на прибуток у 2023 році?

Як відомо, декларація подається наростаючим підсумком з 1 січня. Якщо з початку року підприємство вже перебувало на спрощеній системі, і повернулося на загальну систему 1 серпня, то у декларації відображається фінрезультат за період з 1 серпня по 31 грудня. Якщо платник перебував на спрощеній системі протягом кількох місяців, то з прибуткової декларації слід прибрати фінрезультат за ці місяці. Як це зробити?

Треба виключити з розрахунку фінрезультату доходи і витрати за місяці перебування на спрощеній системі. Механізму такого розрахунку немає, тож його доведеться розробити самостійно – на практиці переважно беруть доходи і витрати за первинними документами.

При цьому фінзвітність складається суцільним порядком за весь рік цілком. Тобто у рядку 01 декларації відображається дохід з 01.01.2023 по 31.12.2023, а у рядку 02 – результати діяльності за період з 01.08.2023 по 31.12.2023 (якщо декларація річна), або за період з 01.08.2023 по 30.09.2023 (якщо декларація квартальна).

Для цілей визнання операцій контрольованими граничний обсяг доходу визначається за всі місяці – незалежно від системи оподаткування.

Друге питання: чи подавати декларацію за 9 місяців?

Згідно із Законом № 3219 треба зважати на обсяг доходу за 2022 рік – якщо він більше 40 млн. грн., треба подавати декларацію за 9 місяців, якщо менше – тільки річну декларацію. Звертаємо увагу: дохід визначається загальним підсумком незалежно від системи оподаткування.


Перехідні операції

При розрахунку об’єкта оподаткування в декларації слід врахувати нові правила при переході зі спрощеної системи з особливостями на загальну систему. Зміни відбулися у п.4-1 підр.4 Перехідних положень ПКУ.

Як і раніше, при отриманні оплати на загальній системі за товари/послуги, відвантажені/надані на спрощеній системі, треба збільшити фінрезультат (нагадаємо, що це мають робити навіть платники, які не застосовують податкові різниці). Але з 1 серпня можна буде одночасно зменшити фінрезультат на собівартість – так як у бухгалтерському обліку.

Зверніть увагу! Закон № 3219 діє з 1 серпня, тому поширюється лише на оплати, які будуть надходити після цієї дати. Тобто зменшити фінрезультат за оплатами, отриманими раніше, не можна.

Аналогічні зміни відбулися і в дзеркальній ситуації, коли оплата надійшла на спрощеній системі, а відвантаження відбулося на загальній.

Такої норми взагалі раніше не було і виникало подвійне оподаткування: спочатку єдиним податком, а потім податком на прибуток. Тобто в бухобліку відображено дохід і витрати в сумі собівартості і відповідно сформовано фінрезультат. Тепер за допомогою податкових різниць цей фінрезультат фактично обнуляється і операція не оподатковується податком на прибуток. Відповідно операція оподатковується лише єдиним податком.

На кого поширюються ці норми? На всіх колишніх платників єдиного податку за будь-якою ставкою, крім платників єдиного податку 4 групи.

В Інфолисті № 4/2023 наведено приклади розрахунку суми коригування фінрезультату у випадках отримання часткових передплат (питання 1.1 і 1.2).


Розрахунок амортизації

Для нарахування амортизації в податковому обліку з 1 серпня треба визначити залишкову вартість та строк корисного використання. Для цього слід нарахувати податкову амортизацію за всі місяці, у тому числі за місяці перебування на спрощеній системі.

Тобто залишкова вартість розраховується як різниця між первісною вартістю і сумою податкової амортизації. При цьому враховуються не лише основні засоби і нематеріальні активи, придбані до переходу на спрощену систему, а й ті, які були придбані на спрощеній системі.

Строк корисного використання так само враховується за всі місяці – у тому числі під час перебування на спрощеній системі.


Податкові різниці

Закон № 3219 виключає період перебування на спрощеній системі при застосуванні деяких податкових різниць.

Так, за період перебування на спрощеній системі оподаткування не враховуються показники, що беруть участь в розрахунку податкової різниці за п.140.2 ПКУ.

Зокрема, не враховуються проценти, нараховані у цей період на кредити від нерезидентів,. Також не враховуються бухгалтерські показники за період перебування на спрощеній системі, які задіяні в розрахунках.

Сума боргових зобов’язань за операціями з нерезидентами, та сума власного капіталу також  визначаються лише за період перебування на загальній системі.

Щодо збільшення фінрезультату на 30% вартості товарів, імпортованих або експортованих в операціях з певними нерезидентами (п.140.5.4 і 140.5.5-1 ПКУ).

Якщо товари були ввезені в Україну або вивезені з України до 1 серпня (під час сплати єдиного податку), то ця різниця не застосовується.

Також фінрезультат не збільшується на суму витрат по нарахуванню роялті у випадках, передбачених п.140.5.7 ПКУ, якщо роялті нараховано до 01.08.2023.

І нарешті, коригування фінрезультату на дооцінки та уцінки, враховані на інструменти власного капіталу, перекласифіковані у фінансові зобов’язання, не здійснюються за період перебування на спрощеній системі. 

***