Відеоблоги

Підсумки тижня 03-07.07.2023

Оберіть тему для перегляду

4.6(17)

Оцініть відео:

Перехід на новий формат реквізиту «Призначення платежу» до 1 грудня 2023 року

00:01:38

Олена Афоніна

4.6(17)

Оцініть відео:

5(7)

Оцініть відео:

Законопроєкт № 8401 прийнято: зміни з 1 серпня

00:05:26

Олена Афоніна

5(7)

Оцініть відео:

5(7)

Оцініть відео:

Про наслідки для платників податків від скасування карантину

00:03:51

Олена Афоніна

5(7)

Оцініть відео:

5(7)

Оцініть відео:

Внесено зміни до форми ПН та до декларації з ПДВ

00:01:31

Олена Афоніна

5(7)

Оцініть відео:

5(5)

Оцініть відео:

Додаток РІ до податкової декларації з податку на прибуток оновлено

00:00:57

Олена Афоніна

5(5)

Оцініть відео:

5(4)

Оцініть відео:

Результати документальних перевірок ДПС будуть оформлювати з урахуванням змін

00:01:39

Олена Афоніна

5(4)

Оцініть відео:

5(4)

Оцініть відео:

Довідники податкових пільг знову оновлено

00:00:33

Олена Афоніна

5(4)

Оцініть відео:

5(4)

Оцініть відео:

Зміни до ПКУ для покращення адміністрування ПДВ, акцизного податку, податку на прибуток та ПДФО

00:01:55

Олена Афоніна

5(4)

Оцініть відео:

5(6)

Оцініть відео:

Важливі дати для бухгалтера

00:01:39

Олена Афоніна

5(6)

Оцініть відео:

Перехід на новий формат реквізиту «Призначення платежу» до 1 грудня 2023 року

З 1 липня 2023 року Порядок, затверджений наказом Мінфіну від 24.07.2015 № 666, втратив чинність, і при сплаті податків і зборів слід користуватися нормами Порядку, затвердженого наказом Мінфіну від 22.03.2023 № 148, а саме в частині заповнення реквізиту «Призначення платежу».

Отже, остаточний перехід на використання виключно структурованого призначення платежу під час сплати податків та зборів мав відбутися з 1 липня 2023 року. Але НБУ в листі від 30.06.2023 № 11-0008/47215 зобов'язав банки продовжити такий перехід до 1 грудня 2023 року.

А до того часу податкова оброблятиме платіжки, заповнені по-старому, як і раніше.

Як коментує в телеграм-каналі податковий консультант Олександр Зарайський, банки не врахували, що їм необхідно внести у своє програмне забезпечення відповідні зміни, пов’язані із переходом на новий формат призначення платежу для сплати податків та ЄСВ, і вони виявилися просто не готові до зміни цього формату з 1 липня 2023 року. Тож НБУ був змушений звернутися до Держказначейства із цього питання. У відповідь на запит Держказначейство та ДПС України повідомили, що мають змогу приймати й обробляти платежі зі старим форматом. Фактично НБУ надав дозвіл банківським установам та надавачам фінансових послуг приймати платіжні документи навіть з трішки неформатним призначенням, головне, щоб інші обов’язкові реквізити були правильними.

Отже, сплачуючи податки та ЄСВ, наразі можна писати призначення платежу як по-старому, так і по-новому. Остаточний перехід на новий формат має відбутися 1 грудня 2023 року. 

Законопроєкт № 8401 прийнято: зміни з 1 серпня

ВРУ нарешті поставила остаточну крапку і прийняла в цілому податковий законопроєкт №8401 з урахуванням останніх правок від Податкового комітету. Коротко розповім про головні зміни, затверджені у законопроєкті.

  1. Скасовується система 2 % єдиного податку для ФОПів та юридичних осіб, врегульовуються відповідні перехідні положення на інші системи оподаткування. Платник матиме право подати заяву про відмову від застосування 2 % ЄП і вказати, на яку систему оподаткування він хоче перейти. Без подання такої заяви він автоматично переводитиметься на систему, на якій перебував до вибору спрощеної.

  2. ФОПам і платникам єдиного податку І та II груп відновлюється обов’язок сплачувати єдиний податок, крім тих, податкова адреса яких знаходиться на територіях бойових дій або на тимчасово окупованих територіях України.

  3. Мораторій на документальні перевірки залишається чинним, з урахуванням наступного:

    • дозволяється проведення документальних позапланових перевірок за окремими підставами;
    • планові перевірки до кінця воєнного стану проводяться виключно щодо суб'єктів господарювання у сфері виробництва та/або реалізації підакцизної продукції, у сфері грального бізнесу, та тих, які надають фінансові, платіжні послуги.

  4. У період з 1 серпня 2023 року і до кінця воєнного стану встановлюється мораторій на проведення документальних перевірок з питань сплати ЄСВ.

  5. Відновлення застосування штрафних санкцій за порушення податкового законодавства та правильності нарахування, обчислення і сплати ЄСВ.

  6. До кінця воєнного стану в разі, якщо платник сплатить донараховану за результатом перевірки суму податків або ЄСВ протягом 30 днів, він звільняється від штрафів і пені, нарахованих на таку суму.

  7. «Технічний борг» в електронному кабінеті не враховуватиметься під час визначення можливості платника продовжувати перебування на спрощеній системі.

  8. До платників податків на прифронтових територіях (зокрема і на територіях можливих бойових дій) не вживатимуться заходи з погашення податкового боргу.

  9. Платники податків звільняються від відповідальності за порушення у сфері застосування РРО, вчинені у період з 1 січня 2022 року до 1 жовтня 2023 року, а також за порушення у сфері сплати ЄСВ, вчинені з початку воєнного стану й до 1 серпня 2023 року.

  10. З 1 жовтня 2023 року відновлюється застосування штрафних санкцій за порушення порядку використання РРО/ПРРО (крім санкцій за порушення, що вчинені на окупованих територіях або територіях бойових дій).

  11. Водночас встановлюється зменшений розмір штрафу (25 % та 50 % вартості товару замість 100 % і 150 % відповідно) за незастосування РРО/ПРРО, невидавання розрахункового документа або видавання розрахункового документа на неповну суму покупки, що застосовуються до ФОПів – платників єдиного податку (до закінчення воєнного стану, але не довше ніж до 1 серпня 2025 року).

  12. Платники податків звільняються від фінансової відповідальності за порушення у сфері застосування РРО (окрім, як під час торгівлі підакцизними товарами), якщо вони були вчинені на прифронтових територіях (зокрема і на територіях можливих бойових дій).

  13. ФОПам-платникам ЄП без ПДВ надається можливість вказувати в розрахункових документах назви товарів (послуг) за спрощеною формою.

Але вже 1 липня депутат Разумков повідомив, що він разом з командою «Розумної політики» зареєстрували блокувальну постанову до руйнівного, за його словами, законопроєкту № 8401. Також він пообіцяв використати всі законні механізми й не допустити, щоб законопроєкт № 8401 набрав чинності. Свою обіцянку він підкріпив зареєстрованою блокувальною постановою.

Зі свого боку Данило Гетманцев відповів, що «фестиваль блокувальних постанов» щодо законопроєкту № 8401 ні на що не впливає. Мінфін наголошує, що законопроєкт № 8401 не передбачає підвищення податків та не вводить нові ставки податків. Насамперед його норми спрямовані на повернення податкового законодавства до довоєнного стану. 

У відповідь бізнес вже майже місяць збирає підписи та закликає президента накласти вето на законопроєкт № 8401. До речі, петиція з цього питання набрала вже понад 20 000 підписів. Отже, чекаємо на реакцію гаранта, а також продовжуємо слідкувати за подіями, які розгортаються навколо прийняття законопроєкту № 8401.


І всі ці зміни не заважають нам готуватися до привітань колег зі святом Дня бухгалтера та аудитора. Тож запрошуємо всіх на святковий ефір, який відбудеться 12 липня. Тема онлайн-конференції: «Законопроєкт № 8401: відміна пільг та наслідки для ФОПів і юросіб & експертні ПДВ-поради з розблокування ПН/РК & зарплатний звіт: практичні кейси для II кварталу». Лекторами на цьому святковому заході будуть Ірина Губіна, Сергій Дробоття і Тимур Алієв. А ще на вас чекають приємні сюрпризи, подарунки та розіграші. Реєструйтесь абсолютно безкоштовно за посиланням.

Про наслідки для платників податків від скасування карантину

У зв’язку із завершенням карантину, з 1 липня 2023 року припиняється дія норм Податкового кодексу, якими згідно з розпорядженням Кабміну від 25.03.2020 № 338 «Про переведення єдиної державної системи цивільного захисту у режим надзвичайної ситуації» на період дії карантину встановлювалися окремі пільгові режими оподаткування.

Крім того, 30 червня 2023 року завершується дія окремих правил оподаткування ПДВ та акцизним податком операцій з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України бензинів моторних, важких дистилятів, скрапленого газу, біодизеля, палива моторного альтернативного, що класифікуються за кодами УКТ ЗЕД, визначеними пунктом 41 підрозділу 5 розділу XX ПКУ (п. 82 підрозд. 2, п. 41 підрозд. 5 розд. XX ПКУ).

Отже, з 1 липня відновлюються правила оподаткування, які були змінені або призупинені до 1 липня 2023 року та/або до завершення дії карантину.

Щодо ПДВ

  • Cкасовується звільнення від оподаткування ПДВ операцій з ввезення на митну територію та/або операцій з постачання на митній території України товарів, з переліку постанови КМУ від 20.03.2020 № 224.

  • Припиняється дія п. 72 підрозд. 2 розд. XX ПКУ щодо операцій, які здійснювались громадськими об'єднаннями та/або благодійними організаціями під час карантину, не включалися ними при обрахунку загальної суми для цілей обов’язкової реєстрації платником ПДВ.

  • Відновлюється оподаткування ПДВ за ставкою 20 % операцій з ввезення на митну територію України та постачання на митній території України пального (крім випадків, коли такі товари відповідно до ПКУ оподатковуються ПДВ за ставкою 0 %).

Щодо ставок акцизного податку

  • Відновлюються базові ставки акцизного податку, встановлені пп. 215.3.4 ПКУ, а саме:

    • на бензини моторні, інші нафтопродукти – 213,50 євро за 1 000 літрів;
    • на важкі дистиляти – 139,50 євро за 1 000 літрів;
    • на паливо моторне альтернативне – 162 євро за 1 000 літрів.

Щодо відвантаження спирту етилового для виробництва дезінфекційних засобів

  • Скасовується тимчасовий порядок відвантаження спирту етилового для виробництва дезінфекційних засобів.

  • Починають застосовуватися до виробників лікарських засобів загальні вимоги щодо оподаткування, цільового використання та погашення податкових векселів, які встановлені ст. 229 ПКУ при виробництві дезінфекційних засобів, з використанням спирту етилового, який оподатковується за ставкою 0 гривень за 1 літр 100-відсоткового спирту.

Щодо податку на прибуток підприємств

  • Для платників податку на прибуток підприємств припиняється застосування різниць, щодо зменшення фінансового результату до оподаткування на суму доходу, включеного до складу доходів звітного періоду за правилами бухобліку у вигляді:

    • отриманої одноразової компенсації суб’єктам господарювання відповідно до Закону від 04.12.2020 № 1071-IX;
    • списаних штрафних санкцій і пені відповідно до п. 23 та списаного податкового боргу відповідно до п. 24 та п.п. 26.2 п. 26 підрозд. 10 розд. XX ПКУ.

Всі питання щодо наслідків скасування карантину бухгалтери можуть вирішити за допомогою наших експертів з оплати праці, кадрових питань, бухгалтерського і податкового обліку. Наш унікальний сервіс «Особистий консультант» допоможе всім передплатникам Бухгалтерської Відеоплатформи №1. На всі запитання ви отримаєте відповіді. Кваліфіковані експерти цілодобово приймають запитання та відповідають впродовж 24 годин в робочі дні в залежності від складності запиту. Навіть у суботу і неділю запитання приймаються цілодобово, а відповідь надається у понеділок.

Внесено зміни до форми ПН та до декларації з ПДВ

Наказом Мінфіну від 17.05.2023 № 256 внесено зміни до:

  • приміток 4 та 5 форми податкової накладної, затвердженої наказом Мінфіну від 31.12. 2015 № 1307;
  • форми податкової декларації з податку на додану вартість, затвердженої наказом Мінфіну від 28.01.2016 № 21;
  • Порядку заповнення податкової накладної, затвердженому наказом Мінфіну від 31.12.2015 № 1307;
  • Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затвердженому наказом Мінфіну від 28.01.2016 № 21.

Зміни мають косметичний характер і лише у п. 12 Порядку заповнення ПН є зміни, які варто врахувати: «У разі здійснення операцій з вивезення за межі митної території України товарів, до яких застосовано режим експортного забезпечення, що підлягають оподаткуванню ПДВ за основною ставкою або ставкою 14 %, складається окрема ПН, в якій у рядку “Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причин” робиться позначка “X” та зазначається тип причини 22. У графі “Отримувач (покупець)” такої ПН зазначаються найменування (прізвище, ім’я, по батькові (за наявності)) нерезидента та через кому – країна, в якій зареєстрований покупець (нерезидент), а у рядку “Індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)” проставляється умовний ІПН “300000000000”, рядок “Податковий номер платника податку або серія (за наявності) та номер паспорта” не заповнюється».

Наказ № 256 набирає чинності з дня, наступного за днем його офіційного опублікування. Наразі він ще офіційно не опублікований.

Додаток РІ до податкової декларації з податку на прибуток оновлено

Не встигли попередні зміни до декларації з податку на прибуток (які було прийнято на початку червня) набрати чинності, як Мінфін знов вносить зміни до додатка РІ, що є невіддільною частиною цієї декларації.

Отже, наказом Мінфіну від 28.06.2023 №353 внесено косметичні зміни до додатка РІ до Податкової декларації з податку на прибуток підприємств, затвердженої наказом Мінфіну від 20.10.2015 №897.

Також внесено косметичні правки до додатка ДІЯ до цієї декларації (рядок 06.3 ДІЯ), зокрема рядок за кодом 3 викладено у новій редакції.

Наказ № 353 набирає чинності з дня його офіційного опублікування. Наразі наказ № 353, а також наказ № 302, до якого і вносяться зміни, ще не опубліковані. Якщо наказ № 302 опублікують в III кварталі, то вперше звітуватимемо за новою формою вже за підсумками 2023 року.

Результати документальних перевірок ДПС будуть оформлювати з урахуванням змін

До розділу III Порядку оформлення результатів документальних перевірок дотримання законодавства України з питань податкового, валютного та іншого законодавства платниками податків, затвердженого наказом Мінфіну від 20.08.2015 № 727, внесено зміни наказом Мінфіну від 05.06.2023 № 291 (не набрав чинності).

В акті (довідці) документальної перевірки, зокрема, зазначатимуть:

  • повне і скорочене (за наявності) найменування платника податків;
  • дані про наявність рахунків / електронних гаманців платника податків із зазначенням інформації щодо надання повідомлення про їх відкриття (закриття);
  • інформацію про направлення запитів небанківських надавачів платіжних послуг/емітентів електронних грошей;
  • виявлені факти порушень небанківськими надавачами платіжних послуг/емітентами електронних грошей встановленого порядку перерахування коштів для сплати сум ЄСВ;
  • у разі встановлення порушення у сфері ЗЕД необхідно відобразити такі відомості: найменування небанківського надавача платіжних послуг/емітента електронних грошей, установи резидента, через яку здійснюються розрахунки за договором (контрактом).


Про нову форму авансового звіту ми вже неодноразово згадували у своїх новинах. Тепер пропонуємо розібратися в правилах його застосування, визначити ситуації, коли треба обов’язково складати авансовий звіт, а коли ні, та зʼясувати бухоблікові правила підзвіту. Запрошуємо на майстер-клас з Іриною Губіною «Новий авансовий звіт: підзвітні кошти зі звітом і без нього, як відображати в бухобліку», який відбудеться 13 липня. Безкоштовна реєстрація за посиланням.

Довідники податкових пільг знов оновлено

30 червня на офіційному вебпорталі ДПСУ опубліковано нові (станом на 01.07.2023 р.):

У довідниках № 117/1 та № 117/2 надано перелік пільг з податку на прибуток, плати за землю, ПДВ, акцизного податку, податку на нерухоме майно, місцевих податків та зборів, а також початок та кінець дії пільг.

Зміни до ПКУ для покращення адміністрування ПДВ, акцизного податку, податку на прибуток та ПДФО

На вебпорталі ДПСУ розміщено проєкт закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо приведення у відповідність кодів УКТ ЗЕД та уточнення окремих положень».

Законопроєктом запропоновано внести до ПКУ зміни, які дозволять усунути невідповідність у кодуванні товарів, зокрема і підакцизних, та уникнути ускладнень під час адміністрування ПДВ, акцизного податку, податку на прибуток підприємств та ПДФО.

Крім того, законопроєктом передбачено зміни до ПКУ щодо:

  • доповнення поняття «тютюнові вироби» словами «вдихання без горіння шляхом нагрівання» з метою охоплення цією категорією тютюновмісних виробів для електричного нагрівання (ТВЕН) за допомогою підігрівача з електронним управлінням;

  • надання права контролюючому органу приймати рішення про врахування / неврахування таблиці даних платника ПДВ, про неврахування таблиці даних платника ПДВ, про відповідність / невідповідність платника ПДВ критеріям ризиковості платника податку в порядку та на підставах, визначених Кабміном;

  • встановлення особливостей оскарження рішень контролюючих органів про неврахування таблиці даних платника ПДВ та про відповідність платника ПДВ критеріям ризиковості платника податку;

  • внесення технічних правок щодо заміни поняття «основні фонди» поняттям «основні засоби» та виключення ставки податку в розмірі 20 %, яка застосовувалась до доходів нерезидентів та прирівняних до них осіб при виплаті ними доходів за виробництво та/або розповсюдження реклами;

  • заміни поняття «статутний фонд», яке вживається у ст. 98, пп. 165.1.18, 165.1.44, п. 198.1 ПКУ, поняттям «статутний капітал»;

  • приведення термінології у відповідність із законодавством про реабілітацію у сфері охорони здоров’я щодо заміни слів «реабілітаційна установа» словами «реабілітаційний заклад» задля зрозумілого та однозначного трактування норм права. 

Важливі дати для бухгалтера

І наостанок нагадаю про строки подання статистичної звітності.

10 липня – останній день подання:

    • звіту про обсяг оптового товарообороту за червень;
    • звіту про виробництво промислової продукції за видами за червень;
    • звіту по заборгованості страхувальника зі сплати страхових коштів до Фонду соціального страхування України за I півріччя 2023 року;
    • звіту за II квартал про експорт (імпорт) послуг, звіту про прямі іноземні інвестиції;
    • звіту про прямі інвестиції за кордон.

12 липня – останній день подання:

    • звіту за червень про економічні показники короткострокової статистики промисловості;
    • звіту про транспортування вантажів трубопроводами.

14 липня – останній день подання:

    • звіту за червень про виконання будівельних робіт;
    • звіту про використання книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок);
    • довідки про використані розрахункові книжки;
    • звіту за червень про поставку (закупівлю) продукції (товарів, послуг) за державним оборонним замовленням.