Відеоблоги

Помилка в ПДВ-декларації: що робити

Ви дізнаєтесь:

  • Як діяти, якщо помилка призвела до недоплати.
  • Про порядок застосування штрафних санкцій.
  • Про правила подання уточнюючого розрахунку з причини переплати ПДВ.
Оберіть відео для перегляду

5(6)

Оцініть відео:

Помилка в ПДВ-декларації: що робити

00:05:12

Сергій Дробоття

5(6)

Оцініть відео:


Дії бухгалтера у випадку, якщо помилка призвела до недоплати

Якщо самостійно знайшли помилку в декларації (у першому розділі, у другому розділі), ми дивимося до чого ця помилка призвела. Якщо вона призводить до недоплати, тобто ви щось недоплатили до бюджету, необхідно подати уточнюючий розрахунок. Нагадаю, що у нас три роки для виправлення помилок плюс період воєнного стану зараз. Ми вказуємо суму помилки у рядку 18, це різниця між тим, що було у декларації й різниця тим, що ми зазначили в уточнюючому розрахунку. І зазначаємо суму недоплати.


Порядок застосування штрафних санкцій у разі недоплати

Щодо суми штрафу. Ну, мабуть, сьогодні, в жовтні, у нас уже немає питань з цим. Чому? Тому що ось та норма Кодексу, яка з’явилася 27 травня, як на мене, написано дуже і дуже коряво, що у разі самостійного виправлення платником податку у податкових періодах до 25 липня, з дотриманням норм ст. 50, помилок, що призвели до заниження податкових зобов’язань у звітних періодах, що припадають на період воєнного стану. Дивіться, воєнний стану у нас продовжено, але чомусь сказали, що необхідно помилки виправити до 25 липня. Тобто ми зараз можемо знайти ці помилки у воєнному стані, як в травні, як в лютому і як вже в серпні, але необхідно виправити до 25 липня. В цьому разі штрафи не застосовуються. Тобто автор цієї норми зазначив, що необхідно всі помилки було виправити у деклараціях за лютий – травень до 25 липня, в такому випадку штраф 3% не застосовується. Якщо ми сьогодні подаємо уточнюючий розрахунок, наприклад до декларації за лютий або до декларації за травень, то дата подання уточнюючого розрахунку приходиться вже після 25 липня, відповідно штраф у нас необхідно нарахувати. Ну чомусь таку норму прописали й чомусь вона є, і податківці саме так роз’яснюють, що якщо 25 липня не подали уточнюючий розрахунок за періоди лютий-травень, там де у нас збільшення сплати податку до бюджету, то штраф необхідно уже сьогодні сплатити.


Порядок сплати штрафних санкцій та недоїмки

Нагадаю, що штраф сплачується до бюджету самостійно. Не шляхом перерахування коштів на електронний рахунок, а шляхом перерахування коштів до бюджету. А от недоплата (недоїмка), вона сплачується безпосередньо на електронний рахунок, а вже з електронного рахунку вона поступає в бюджет, казначейство списує з нашого електронного рахунку відповідну суму, яку ми самостійно зазначили у рядку 18 уточнюючого розрахунку.


Переплата з ПДВ: обмеження при поданні уточнюючого розрахунку

Якщо у вас уточнюючий розрахунок на переплату, тобто той же самий рядок 18, але там уже буде «-» у загальному підсумку, ні про які штрафи не йдеться. Тобто ви переплатили податок до бюджету в одному із попередніх періодів, завищили податкові зобов’язання, занизили податковий кредит. Таке теж може бути. Ми подаємо уточнюючий розрахунок, але тут є обмеження. Нагадую, обмеження знову ж з’явилися 27 травня, коли набув чинності Закон №2260. Тобто цим Законом внесені зміни до ПКУ і тимчасово, на період дії воєнного стану, платникам ПДВ заборонено подавати уточнюючі розрахунки до декларації за звітні періоди до лютого 2022 року у разі якщо у цих уточнюючих розрахунках сума переплати або збільшення бюджетного відшкодування. Тобто якщо, наприклад, ви дійсно знайшли зараз помилку в декларації за грудень 2021 року, переплата, ви подати уточнюючий розрахунок не маєте поки що права, заборона законодавством. Тобто чекаємо закінчення воєнного стану або зміни цієї норми, коли у нас дозволять подавати уточнюючий розрахунок із переплатою. Але зверніть увагу, якщо у вас переплата уже з’явилася в декларації за лютий і пізніше, подавати уточнюючий розрахунок можна.

Умови подання уточнюючого розрахунку за будь-який період

Якщо у вас збільшення/зменшення від’ємного значення без декларування бюджетного відшкодування, ви уточнюючий розрахунок можете подавати за будь-який період, в тому числі і до лютого 2022 року. Головне щоб у вас не було переплати, тобто рядка 18 в декларації зі знаком «-» і не було рядка 20.2, бюджетне відшкодування, в цьому уточнюючому розрахунку. Якщо у вас збільшується/зменшується рядок 21, то відповідно у вас є право на подання уточнюючого розрахунку, але за умови, що це коригування у рядку 21 потім не призведе до переплати у періодах до лютого 2022 року. Тому що таке теж може бути. Наприклад, в січні минулого року у вас там коригування рядка 21, а це коригування за собою потягнуло переплату, наприклад, в декларації за вересень 2021 року і там буде переплата. Дійсно, у вас такий уточнюючий розрахунок до декларації за вересень просто не приймуть, тому що заборонено, тимчасово, приймати такі уточнюючі розрахунки.