Відеоблоги

ПДВ після повернення з ЄП 2%: податковий кредит та податкові зобов’язання

Ви дізнаєтесь:

  • В який термін зареєструвати ПН/РК після відновлення статусу платника ПДВ.
  • У якому випадку і як нараховуються компенсуючі ПЗ.
  • Про підстави для отримання права на податковий кредит.
Оберіть відео для перегляду

5(7)

Оцініть відео:

ПДВ після повернення з ЄП 2%: податковий кредит та податкові зобов'язання

00:06:58

Ольга Целуйко

5(7)

Оцініть відео:


Перебування на ЄП та термін реєстрації ПН/РК

Якщо ви перейшли на єдиний податок 2% до 15 липня 2022 року і до дати переходу:

  • не зареєстрували ПН/РК за період з лютого по травень

    У вас, згідно з ПКУ, є можливість зареєструвати такі податкові накладні протягом 60 календарних днів після відновлення ПДВ-статусу. Несвоєчасна реєстрація почнеться 61-го дня.

  • не зареєструвати ПН/РК за періоди починаючи з червня 2022 року

    Ящо граничний термін, передбачений для реєстрації такої податкової накладної або розрахунку коригування, настав до дня переходу на єдиний податок за ставкою 2%, – то вам потрібно зареєструвати такі податкові накладні загальними правилами до переходу. А строки ці встановлені у п. 201.10 ПКУ.

 

Облік ПДВ при реалізації товарів, придбаних до переходу на ЄП 2%

Вище ми розглянули ситуацію, які операції з ПДВ при переході могли бути незавершені, які документи ще не зареєстровані, яка звітність не подана. Тут є нюанси. Коли ми повертаємося, у нас розморожується ПДВ-статус і встановлені перехідними положеннями ПКУ особливості стосовно ПДВ. Вони стосуються нарахування компенсуючих податкових зобов’язань по тим товарам, які придбавалися з ПДВ, а були використані (поставлені або реалізовані),коли ви перейшли вже на 2%. В такому разі ви маєте cкомпенсувати той податковий кредит, який вам, як вважає Держава, вже не потрібен на єдиному податку.

А як ви будете компенсувати, якщо у вас був заморожений статус? Так ось тут і передбачено: коли ви повернулися – ви все компенсували. Тобто ви не можете підхопити цей податковий кредит і далі його використати, якщо ви щось реалізували, купили товар з ПДВ, а продавали його, коли перейшли на сплату 2%.

База оподаткування при нарахуванні компенсуючих ПЗ

База оподаткування визначається:

  • за необоротними активами – виходячи з балансової вартості, що склалась станом на початок звітного періоду, протягом якого здійснюються такі операції;
  • за товарами – виходячи з вартості їх придбання.

Тобто тут, так би мовити, «звичайні» правила. І для цілей нарахування компенсуючих податкових зобов’язань ми будемо говорити саме про ті активи, які фактично використані – тобто продані, реалізовані в період перебування на єдиному податку 2%.

Якщо ж ви після переходу на 2% продовжуєте використовувати необоротні активи у своїй господарській діяльності, тоді компенсуючі податкові зобов’язання не нараховуються. Це питання якраз стосується основних засобів. Якщо ви їх не продавали, не переводили до групи вибуття, то нічого не відбувається. Користуйтеся ними надалі: той податковий кредит, що у вас був, залишається. Це тільки якщо ви вирішили їх продавати. Бо по товарах – воно простіше, воно зрозуміліше.

 

Компенсуючі ПЗ при експорті платником ЄП 2%

При переході на єдиний податок 2% втрачаються підстави для застосування нульової ставки ПДВ при експорті товарів. Чому? Тому що це ставка, а ми ж не платники ПДВ, у нас все заморожено. А отже, необхідно визначити податкові зобов’язання з ПДВ за тим же п. 198.5 ПКУ по тим товарам, що були придбані з ПДВ до переходу 2% і які ми експортували вже в статусі єдинника. Розумієте? Або використали їх для виробництва тієї продукції, яку ми експортували знову ж таки на ставці 2%. Цей механізм передбачає складання не пізніше останнього дня того періоду, коли у вас відновилась ПДВ-реєстрація зведеної податкової накладної по таким товарам, які ви реалізували в періоді, коли перейшли на 2%

Всі ці моменти, як виявилось на практиці, є незручними. І тому багато хто, попрацювавши в колі платників єдиного податку 2%, вирішив повернутися до звичайних умов господарювання, тобто бути повноцінним платником ПДВ.

Право на податковий кредит

Хочу сказати в контексті нарахування компенсуючих податкових зобов’язань за п. 198.5, що покупець може включити вхідний ПДВ, коли отримав зареєстровану в єдиному реєстрі податкову накладну від постачальника. Тобто до моменту реєстрації податкової накладної у нас немає права на податковий кредит, і компенсуючі податкові зобов’язання по таких операціях не нараховуються. Це слід врахувати після повернення до ПДВ-статусу.

Оскільки у нас був особовий період, на який ми включали у податковий кредит на підставі первинних документів, то тут існує правило: якщо ваш постачальник не має можливості виконати свої податкові зобов’язання через бюджет чи сплачує єдиний податок за ставкою 2%, то ви маєте можливість мати податковий кредит по таких первинних документах.