Відеоблоги

Податкові перевірки за новим сценарієм

Ви дізнаєтесь:

  1. Які перевірки дозволено за Законом № 2260.
  2. Про наслідки зупинення перебігу строків, визначених податковим законодавством.
  3. Як стикуються «воєнний» та «карантинний» мораторії.
Оберіть відео для перегляду

4.6(21)

Оцініть відео:

Податкові перевірки за новим сценарієм<br><span class="record-item__lector">(відеозапис російською мовою)</span>

00:05:32

Олександр Смирнов

4.6(21)

Оцініть відео:

Що ж може робити податкова служба під час війни? Це питання хвилює кожного з нас. Відбувається велика кількість змін. Ми всі чекаємо, що все-таки відновлять перевірки в період дії воєнного стану, як би це не звучало. Тож з’ясуймо послідовно, які саме перевірки може здійснювати податкова служба. 

Які перевірки дозволено за Законом № 2260

На сьогодні в Україні за загальним правилом діє мораторій на проведення перевірок, із деякими винятками.

Згідно із Законом № 2260-IX дозволені камеральні перевірки. Тобто тепер ми не обмежені якимись окремими підставами для їх проведення.

Фактичні перевірки теж можуть проводити. А що з’являється додатково?

  • документальні позапланові перевірки, що проводяться на звернення платника податків та/або з підстав, визначених підпунктами 78.1.7 та 78.1.8 ПКУ…

Тобто перевірки, які пов’язані з реорганізацією/ліквідацією, а також із відшкодуванням ПДВ.

  • … та/або документальних позапланових перевірок платників податків, за якими отримано податкову інформацію, що свідчить про порушення платником податків валютного законодавства в частині дотримання граничних строків надходження товарів за імпортними операціями та/або валютної виручки за експортними операціями.

Таким чином податкова отримує нову можливість проведення перевірок. Нехай це й позапланові перевірки. Нехай це й перевірки, які стосуються конкретного переліку (зверніть увагу, що не всі пункти 78.1 ПКУ потрапили в цей перелік).

Втім бачимо, аналізуючи тенденцію, що перелік перевірок поступово зростає. Можемо припустити: перелік буде розширюватися й надалі.

Зупинення перебігу строків, визначених податковим законодавством

Окремо хочу звернути увагу на п. 69.10 підрозд. 10 підрозд. XX ПКУ:

  • Для платників податків та контролюючих органів зупиняється перебіг строків, визначених податковим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи.

Звідси виникає ряд питань у платників податків. Податкова несвоєчасно реагує на якісь запити або видає певні документи. Інформація в кабінеті платника податків з’являється із затримками, та ці затримки не викликані жодними причинами. Невже податкова порушує строки? Чи можемо ми в майбутньому скористатися тим, що податкова їх порушила?

Відповідь: ні, не можемо. Згідно з чинною редакцією ПКУ строки призупинені як для нас, так і для податкової служби. Податкова може виконати те, що в ПКУ вказано пропуском строків, і цей пропуск не буде вважатися порушенням податкового законодавства.

«Воєнний» та «карантинний» мораторій

Не забувайте, що сьогодні відповідно до пункту 522 ПКУ окрім «воєнного» досі діє «карантинний» мораторій. Поки існує карантин, що почався 18 березня 2020 та продовжується далі, ‒ існує і «карантинний» мораторій.

Виникає логічне запитання: як стикується «карантинний» мораторій з «воєнним», якщо переліки дозволених перевірок в обох випадках різні?

Відповідь: згідно з п. 2 підрозд. II Закону № 2120 від 15.03.2022 р. «дія пункту 522 підрозділу 10 розділу XX «Перехідних положень» зупиняється на період дії воєнного, надзвичайного стану». Отже, до завершення дії воєнного стану в Україні незалежно від того, будуть продовжувати карантин чи ні, пункт 522 ПКУ працювати не буде.

Висновок. Мораторій на проведення перевірок продовжено за виключенням деяких їх видів. Винятки шукайте в Податковому кодексі.