Відеоблоги

Переплата по ЄСВ: коли та як повернути

Ви дізнаєтесь:

  1. У яких випадках можна повернути переплату по ЄСВ.
  2. Про сплату ЄП та звітування при припиненні ФОП.
  3. Про погашення зобов’язань з ЄСВ при припиненні ФОП.
Оберіть відео для перегляду

4.8(17)

Оцініть відео:

Переплата по ЄСВ: коли та як повернути

00:04:15

Ольга Целуйко

4.8(17)

Оцініть відео:

Подивімося, в яких випадках і як можна повернути переплату ЄСВ.

***

Відповідно до п. 5 Порядку зарахування у рахунок майбутніх платежів єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування або повернення надміру та/або помилково сплачених коштів, затвердженого наказом Мінфіну від 23.07.2021 № 417,

переплачений ЄСВ можна повернути, якщо:

  1. надміру або помилково сплатили внесок та/або фінансові санкції на належний рахунок 3556;
  2. помилково сплатили суму внеску та/або застосованих фінансових санкцій не на належний рахунок 3556;
  3. помилково сплатили внесок та/або застосовані фінансових санкцій на бюджетний рахунок за надходженнями
  4. помилково сплатили податкові зобов’язання з інших податків, зборів, штрафних (фінансових) санкцій та пені, передбачених ПКУ та іншими законами, на рахунок 3556;
  5. виявили технічну та/або методологічну помилку за сумами, які були зараховані на рахунок 3556 з єдиного рахунку.

В залежності від причини, ви можете по різному підійти до повернення цієї переплати. Вам потрібно подати заяву до територіального органу ДПС за місцем обліку: особисто, через електронний кабінет або поштою.

  • Якщо причина переплати пп. 1, 2, 4 п. 5 Порядку №417 – формою заяви, яку потрібно подати, є Додаток 1 до Порядку № 417.
  • Якщо причина переплати пп. 3 п. 5 Порядку №417 – подаєте заяву в довільній формі в порядку, який визначений п.43.4 ПКУ:

    «Платник податків подає заяву…, в якій зазначає напрям перерахування коштів: на поточний рахунок платника податків в установі банку; на єдиний рахунок (у разі його використання); на погашення грошового зобов’язання та/або податкового боргу з інших платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, незалежно від виду бюджету; повернення у готівковій формі коштів за чеком у разі відсутності у платника податків рахунка в банку
    ».

До заяви обов’язково додається копія розрахункового документа (квитанції, платіжного доручення тощо), що підтверджує сплату коштів на рахунок 3556. Якщо будете подавати заяву в електронній формі – додаєте електронну копію. Копія документа завіряється особисто.

Протягом одного робочого дня після надсилання електронної заяви вам буде повідомлено вхідний реєстраційний номер та дату реєстрації заяви в податковій, куди її направлено. Інформацію щодо отримання та реєстрації Заяви податковій ви можете переглянути в електронному кабінеті (у вкладці «Вхідні документи» меню «Вхідні/вихідні документи»).