Посадові інструкції
23.08.2023

Посадова інструкція сестри медичної з дієтичного харчування

17

 

ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «_______________»

(назва підприємства)

 

ЗАТВЕРДЖУЮ

 

Директор Товариства з обмеженою відповідальністю «________________»

підпис       Ім’я ПРІЗВИЩЕ

 «__» ________ 20__ р.

 

ПОСАДОВА ІНСТРУКЦІЯ

сестри медичної з дієтичного харчування

(код КП 3231)

 

1. Загальні положення

1.1. Ця посадова інструкція визначає функціональні обов’язки, права та відповідальність сестри медичної з дієтичного харчування закладу охорони здоров’я (ЗОЗ).

1.2. Посада сестри медичної з дієтичного харчування належить до посад середнього медичного персоналу.

1.3. Мета роботи сестри медичної з дієтичного харчування — забезпечувати фізіологічну потребу пацієнтів у поживних речовинах і відновлювати порушені функції (органів травлення, кровообігу, сечовиділення тощо) та процеси обміну (порушення жирового, вуглеводного, білкового, водно-сольового обміну), зумовлені захворюванням людини.

1.4. Сестру медичну з дієтичного харчування приймають на посаду і звільняють з неї наказом генерального директора ЗОЗ за погодженням завідувача відділення дієтології та лікувального харчування.

1.5. Сестра медична з дієтичного харчування:

1.5.1. Безпосередньо підпорядковується завідувачу відділення дієтології та лікувального харчування. Під час виконання посадових завдань та обов’язків функціонально підпорядковується черговому лікарю-дієтологу.

1.5.2. У роботі керується законодавством України про охорону здоров’я, положенням про відділення дієтології та лікувального харчування, принципами й правилами медичної етики та деонтології, правилами внутрішнього трудового розпорядку й іншими локальними нормативними актами лікарні, цією посадовою інструкцією.

1.5.3. Під час роботи носить спеціальний медичний одяг, має охайний вигляд.

1.5.4. Проходить періодичні профілактичні медичні огляди в установлені строки.

1.6. За відсутності сестри медичної з дієтичного харчування (хвороба, відпустка, відрядження тощо) її посадові обов’язки доручають іншому медичному працівнику ЗОЗ у порядку, передбаченому законодавством.

 

2. Завдання та обов’язки

2.1. Під керівництвом лікаря-дієтолога проводить медичне обстеження, аби виявити/перевірити стан пацієнта, визначити проблеми з харчуванням та встановити/підтвердити діагноз.

2.2. Фіксує у медичній картці пацієнта інформацію про вагу та її зміни, проблеми з жуванням або ковтанням, наявність діареї/запору, алергії на певні страви.

2.3. За результатами досліджень бере участь у визначенні дієтичних і харчових потреб пацієнта, чинників ризику/дієтичних обмежень, складу, енергетичної цінності окремих страв та добових раціонів, потреби хворих в основних харчових продуктах та розробці меню-розкладки.

2.4. Доглядає за важкохворими, пацієнтами з ознаками недоїдання, алергічних реакцій або за тими, хто відмовився вживати їжу. Контролює своєчасне приймання їжі відповідно до визначеної дієти.

2.5. Контролює:

·                     дотримання санітарно-протиепідемічних правил утримання харчоблоку (кухні), буфету;

·                     умови транспортування;

·                     якість харчових продуктів, які надходять до закладу;

·                     дотримання умов і термінів придатності харчових продуктів під час зберігання;

·                     дотримання особистої гігієни та своєчасність проходження періодичних медичних оглядів працівників харчоблоку, водія й експедитора, що транспортують харчі.

2.6. Забезпечує закладання продуктів відповідно до меню-розкладки, дотримання технології приготування страв та їхню якість, відпуск і порціювання страв, сервірування обідніх столів, транспортування готової їжі у буфет та роздачу страв.

2.7. Складає технологічні карти, зведені відомості за кількістю порцій, меню-вимоги на видачу продуктів харчування.

2.8. Розраховує зміни потреби в харчових продуктах для страв базової дієти, корегує дієтичне харчування, контролює склад середньодобових наборів продуктів харчування.

2.9. Перевіряє якість готових дієтичних страв (бракераж), проводить полівітамінізацію раціонів, вітамінізацію страв, контролює склад, якість продуктів харчування, які передають хворим відвідувачі, та їхню відповідність переліку дозволених (рекомендованих) для передачі залежно від номера дієти/столу.

2.10. Обліковує дієтичне харчування, накопичувальні відомості щодо витрат продуктів харчування, бере участь у впровадженні нових технологій дієтичного харчування, контролює виконання норм харчування.

2.11. Бере участь у протиепідемічних заходах, якщо в ЗОЗ/відділенні виник осередок інфекції.

2.12. Якщо виникла аварійна ситуація в ЗОЗ/відділенні, вживає необхідних заходів щодо її ліквідації, надає першу медичну допомогу потерпілому, вживає заходів за розпорядженням працівників швидкої (невідкладної) медичної допомоги, аварійних служб, пожежної охорони.

2.13. Пропагує правила здорового харчування серед населення, дає рекомендації під час розроблення планів, меню і програм харчування.

2.14. Веде необхідну медичну документацію.

2.15. Негайно повідомляє безпосередньому керівнику про кожен випадок виробничого травматизму і професійних захворювань, а також про надзвичайні ситуації, які загрожують здоров’ю і життю для неї й оточення, виявлені недоліки і порушення правил охорони праці.

 

3. Права

Має право:

3.1. Вносити пропозиції керівництву ЗОЗ щодо вдосконалення лікувально-діагностичного процесу, зокрема з питань організації та умов своєї праці.

3.2. У межах компетенції повідомляти керівництву ЗОЗ про недоліки, виявлені в роботі відділення дієтології та лікувального харчування, вносити пропозиції щодо їх усунення.

3.3. Брати участь в нарадах, що проводять у ЗОЗ, на яких розглядають питання, що належать до її компетенції.

3.4. Запитувати, одержувати і користуватися інформаційними матеріалами та нормативно-правовими документами, необхідними для виконання посадових обов’язків.

3.5. Брати участь у науково-практичних конференціях і нарадах, на яких розглядають питання, пов’язані з лікувальним харчуванням, роботою відділення дієтології та лікувального харчування.

3.6. Підвищувати кваліфікацію в установлені строки, проходити в установленому порядку атестацію з правом отримання (підтвердження) відповідної кваліфікаційної категорії.

3.7. На робоче місце з необхідним устаткуванням, засобами медичного призначення для виконання службових обов’язків.

 

4. Відповідальність

Може бути притягнута до відповідальності за:

4.1. Неякісне та несвоєчасне виконання покладених на неї посадових обов’язків.

4.2. Неналежну організацію роботи, несвоєчасне і некваліфіковане виконання наказів, розпоряджень і доручень керівництва ЗОЗ, відділення, порушення вимог нормативно-правових актів у галузі медицини.

4.3. Порушення правил внутрішнього розпорядку ЗОЗ та відділення, протипожежної безпеки й охорони праці.

4.4. Несвоєчасне та якісне оформлення медичної та іншої службової документації, передбаченої нормативно-правовими документами.

Роботу сестри медичної з дієтичного харчування оцінює завідувач відділення дієтології та лікувального харчування за показниками діяльності, якістю виконання службових обов’язків та за виявленими недоліками в роботі.

 

5. Повинен знати

5.1. Законодавство про охорону здоров’я та нормативні документи, що регламентують діяльність ЗОЗ.

5.2. Права, обов’язки та відповідальність сестри медичної з дієтичного харчування.

5.3. Номенклатуру лікувальних дієт різного призначення та профілю.

5.4. Особливості лікувальної кулінарії.

5.5. Технологію приготування страв.

5.6. Норми вмісту продуктів харчування в стравах.

5.7. Строки реалізації продуктів харчування та умови їх зберігання.

5.8. Методи асептики й антисептики.

5.9. Організацію санітарно-протиепідемічного та лікувально-охоронного режимів.

5.10. Правила оформлення медичної документації.

5.11. Основні показники якості надання медичної допомоги населенню.

5.12. Правила та норми охорони праці, протипожежного захисту, вимоги санітарно-епідемічного нагляду, безпечні прийоми роботи на медичному устаткуванні відділення дієтології та лікувального харчування.

 

6. Кваліфікаційні вимоги

6.1. Початковий або перший рівень вищої освіти за ступенем молодшого бакалавра або бакалавра в галузі знань «Охорона здоров’я», спеціальністю «Медсестринство» або «Технології медичної діагностики та лікування».

6.2. Спеціалізація за фахом «Дієтотерапія».

6.3. Без вимог до стажу роботи.

 

7. Взаємовідносини (зв’язки) за професією, посадою

7.1. Під час виконання посадових обов’язків сестра медична з дієтичного харчування виконує розпорядження та вказівки чергового лікаря-дієтолога, з яким працює у відділенні дієтології та лікувального харчування.

7.2. У межах ЗОЗ має службові зв’язки з реєстратурою, приймальним відділенням, медичним персоналом інших структурних підрозділів ЗОЗ, харчоблоком та господарчою частиною.

7.3. За межами ЗОЗ має службові зв’язки із Держпродспоживслужбою, комісією з контролю якості роботи, медичною бібліотекою, організаціями підвищення кваліфікації та атестаційною комісією.

Доступ до матеріалу надається лише
передплатникам платформи

Якщо ви вже зареєстровані на нашому сайті — будь ласка, .
Або , прямо зараз, це не вимагає ваших персональних даних і займе не більше однієї хвилини.

17

Коментарі

Коментарів ще немає

Інше
10.10.2025

Графік відпусток на 2026 рік затверджений директором

1

5498

Накази
10.09.2025

Наказ про облікову політику ТОВ

2

5752

Накази
06.10.2025

Наказ про проведення щорічної інвентаризації

1

5221

Листи, довідки
15.10.2025

Довідка-розрахунок нарахування та сплати ЄСВ

2

4687

Інше
29.06.2025

Табель обліку використання робочого часу

9076

Облікові документи
02.06.2025

Відомість нарахування заробітної плати

2

4309