Посадова інструкція контролера-касира
|
ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «_______________» (назва підприємства)
|
ЗАТВЕРДЖУЮ
Директор Товариства з обмеженою відповідальністю «________________» підпис Ім’я ПРІЗВИЩЕ «__» ________ 20__ р. |
ПОСАДОВА ІНСТРУКЦІЯ
контролера-касира
(код КП — 4211)
1. Загальні положення
1.1. Дана посадова інструкція визначає функціональні обов'язки, права та відповідальність контролера-касира (далі — контролера-касира).
1.2. Контролер-касир належить до професійної групи «Технічні службовці».
1.3. Приймається на роботу та звільняється з неї наказом керівника підприємства торгівлі за поданням головного бухгалтера підприємства торгівлі (або іншого керівника).
1.4. Безпосередньо підпорядковується головному бухгалтеру підприємства торгівлі (або іншому керівнику).
1.5. Мета діяльності на посаді (головна функція) – здійснення касових операцій у підприємстві торгівлі.
1.6. Робоче місце контролера-касира знаходиться в окремому приміщенні каси підприємства торгівлі в адміністративному корпусі (секції, поверху, частині тощо) підприємства торгівлі та обладнане телефонним апаратом, персональним комп'ютером, сейфом.
1.7. У разі відсутності контролера-касира на робочому місці (хвороба, відпустка, відрядження тощо) за розпорядженням головного бухгалтера підприємства торгівлі (іншого керівника) його заміщує інший працівник бухгалтерії підприємства торгівлі відповідної кваліфікації.
1.8. Оригінал даної посадової інструкції зберігається у начальника відділу кадрів, 1 копія – у головного бухгалтера, 2 копія – у працівника.
1.9. У разі перерозподілу обов'язків між працівниками підприємства торгівлі до даної посадової інструкції за наказом керівника підприємства торгівлі можуть бути внесені зміни або доповнення відповідно до чинного законодавства.
2. Завдання та обов'язки
Контролер-касир виконує такі функціональні завдання та обов'язки:
2.1. Вивчає асортимент товарів, що є на складі.
2.2. Бере участь у визначенні якості товарів за органолептичними ознаками.
2.3. Бере участь у відборі зразків для лабораторного аналізу.
2.4. Звіряє суми реалізації з показаннями касових лічильників.
2.5. Бере участь у проведенні інвентаризації матеріальних цінностей, складанні товарних звітів, актів на брак, нестачу, пересортицю та актів приймання-здавання при передаванні матеріальних цінностей.
2.6. Змінює за вказівкою відповідальної особи шифри (умовні позначки) на чеках, використовує штампи або відтиски «Сплачено», «Рахунок», «Контроль».
2.7. В разі обриву контрольної стрічки повідомляє відповідальну особу і разом з нею підписує місце обриву.
2.8. Складає акти на невикористані та повернені споживачами чеки.
2.9. Оформляє фінансові документи і робить відповідні записи у книзі касира-операціоніста.
2.10. Вирішує спірні питання із споживачами у разі відсутності відповідальної особи.
2.11. Керує роботою контролерів-касирів більш низької кваліфікації.
3. Права
Для виконання своїх функцій контролер-касир має право:
3.1. Подавати на розгляд головного бухгалтера (іншого керівника) пропозиції щодо вдосконалення роботи, пов’язаної з обов’язками, що передбачені цією посадовою інструкцією.
3.2. Підписувати та візувати відповідні документи у межах своєї компетенції.
3.3. Вимагати від працівників підприємства торгівлі надання документів, необхідних для виконання своїх посадових обов’язків.
3.4. Звертатися до керівництва підприємства торгівлі з питань забезпечення організаційно-технічних умов, необхідних для належного виконання своїх посадових обов'язків.
4. Відповідальність
Контролер-касир несе відповідальність за:
4.1. Невиконання або неякісне виконанням своїх обов'язків у відповідності до цієї посадової інструкції.
4.2. Порушення вимог чинного законодавства та відповідних інструкцій щодо порядку здійснення касових операцій.
4.3. Проведення касових операцій, які не відповідають чинному законодавству.
4.4. Неправильне оформлення документів з касових операцій
4.5. Незабезпечення збереження наявних готівкових грошових коштів.
4.6. Недостовірну звітність з касових операцій
4.7. Заподіяння матеріальної шкоди підприємства торгівлі з власної вини в межах, встановлених законодавством України.
4.8. Нетактовну поведінку по відношенню к працівникам та відвідувачам (пацієнтам) підприємства торгівлі.
4.9. Недотримання правил і норм охорони праці, пожежної безпеки, внутрішнього розпорядку.
4.10. Оцінювання роботи контролера-касира здійснює головний бухгалтер підприємства торгівлі з врахуванням повноти, якості та своєчасності здійснення ним своїх посадових обов'язків.
5. Повинен знати
Контролер-касир повинен знати:
5.1. Основні вимоги стандартів і технічних умов до якості товарів, тари та до їх маркування.
5.2. Органолептичні методи визначення якості товарів.
5.3. Ознаки доброякісності і сортності товарів.
5.4. Основні види сировини, з якої виготовлені товари.
5.5. Види браку і правила бракеражу.
5.6. Порядок проведення інвентаризації.
5.7. Порядок складання та оформлення товарних звітів, актів на брак, пересортицю товарів, актів приймання-здавання при передаванні матеріальних цінностей.
5.8. Правила і норми охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни.
6. Кваліфікаційні вимоги
Професійно-технічна освіта з присвоєнням кваліфікації контролера-касира без вимог до стажу роботи або підвищення кваліфікації/

Коментарів ще немає