Охорона праці
06.12.2022

Інструкція з охорони праці для cушильника

24

_________________________________________________________

(повне найменування підприємства із зазначенням підпорядкованості)

ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказ_________________

(посада керівника підприємства

______________________

( підпис, ім’я ПРІЗВИЩЕ)

____________ № _______

(число, місяць, рік)

 

Інструкція з охорони праці № ___

для cушильника

 

1. Загальні положення

1.1. Ця інструкція встановлює загальні вимоги з охорони праці для сушильника. Вона може бути використана як основна для розроблення інструкцій, що діють на підприємстві.

1.2. Усі роботи, які проводяться сушильником, повинні виконуватися відповідно до цієї інструкції.

1.3. Робочим місцем каландрувальника є сушильна камера, пряжерозбивальний верстат.

1.4. Мета операції – отримання сухої пряжі в мотках.

1.5. Технологічний процес пов’язаний з сушінням та розбиванням пряжі.

1.6. Обладнання, яке використовується на робочому місці:

- сушильна камера;

- жердини;

- пряжерозбивальний верстат.

Обладнання складається:

- камера, паропроводи, вентилятори;

- електрообладнання;

- рухома балка;

- запобіжні пристрої.

1.7. До виконання робіт за професією сушильника допускаються особи, які:

- досягли 18 років відповідно до Закону України “Про охорону праці”;

- пройшли медичний огляд відповідно до Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України від 21.05.2007 №246, і не мають медичних протипоказань;

- пройшли навчання, інструктаж з охорони праці, ознайомлені з правилами поводження при виникненні аварій та надання першої допомоги потерпілим від нещасних випадків відповідно до вимог Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці, затвердженого наказом Держнаглядохоронпраці України від 26.01.2005 №15.

Конкретні дії щодо надання першої допомоги потерпілому при різних ураженнях повинні бути описані в інструкції з надання першої медичної допомоги, що вивчається сушильником при проходженні первинного та наступних інструктажів з питань охорони праці. 

Графік роботи сушильника установлено відповідно до Правил внутрішнього трудового розпорядку.

1.8. Сушильник зобов’язаний:

- піклуватися про особисту безпеку та здоров’я, а також про безпеку та здоров’я оточуючих людей у процесі виконання будь-яких робіт або під час знаходження на території підприємства;

- знати і виконувати вимоги інструкцій з охорони праці та по видах робіт на своєму робочому місці;

- виконувати роботу відповідно до вимог інструкційно-технологічної карти;

- вміти користуватися засобами колективного та індивідуального захисту;

- знати та виконувати Правила поводження з устаткуванням, інвентарем, користуватися технічним паспортом на устаткування;

- знати та виконувати обов’язки з охорони праці, передбачені колективним договором (трудовим договором), правилами внутрішнього трудового розпорядку підприємства, у тому числі:

- вчасно починати і закінчувати роботу, дотримуватися розкладу технологічної та обідньої перерви;

- не виконувати роботи, не передбачені змінним завданням;

- не перебувати на роботі в неробочий час без відповідного розпорядження керівника;

- дотримуватись правил корпоративного поводження;

- проходити у встановленому порядку медичні огляди;

- вміти надати допомогу потерпілому від нещасного випадку;

- перед початком роботи перевірити справність устаткування, огороджень, інженерно-технічних засобів безпеки, інвентарю, засобів пожежогасіння;

- співпрацювати з роботодавцем у справі організації безпечних і нешкідливих умов праці, особисто вживати можливих заходів щодо усунення будь-якої ситуації, яка створює загрозу його життю чи здоров’ю або людям, які його оточують та навколишньому середовищу;

- при виявленні недоліків чи небезпеки зобов’язаний повідомити безпосереднього керівника або іншу посадову особу.

Відповідно до Закону України “Про охорону праці” особи, які не виконують вимоги нормативно-правових актів та інструкцій з охорони праці, залежно від характеру порушень притягуються до дисциплінарної, матеріальної, адміністративної та кримінальної відповідальності.

1.9. До кола обов’язків сушильника входить:

- подавання пари в сушильну камеру;

- включення вентилятора для видалення вологи гарячого повітря із камери;

- укладання жердин з пряжею в сушильній камері;

- спостереження за приладами контролю процесу сушіння;

- зміна мотків на пряжерозбивальному верстаті;

- прибирання робочого місця;

- виконання інших робіт відповідно до єдиного тарифно-кваліфікаційного довідника та розрядів.

1.10. У процесі роботи на сушильника можливий вплив небезпечних і шкідливих виробничих факторів:

- гарячі поверхні обладнання;

- пара, паропроводи, вентилі;

- електричний струм.

1.11. Сушильнику відповідно до Положення про порядок забезпечення працівників спеціальним одягом, спеціальним взуттям та іншими засобами індивідуального захисту, затвердженого наказом Мінсоцполітики України від 29.11.2018  № 1804, та Норм безплатної видачі спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту працівникам трикотажного виробництва, затверджених наказом Держгірпромнагляду України від 10.11.2008 № 240, безплатно видаються засоби індивідуального захисту.

За встановленими нормами також видається мило.

1.12. При виконанні своїх обов’язків сушильник зобов’язаний дотримуватися вимог санітарних норм і особистої гігієни:

- приступати до роботи тільки в засобах індивідуального захисту;

- прийняти і утримувати протягом зміни робоче місце в чистоті та порядку;

- зберігати та приймати їжу тільки в спеціально відведених місцях.

 

2. Вимоги безпеки перед початком роботи

2.1. Прийняти зміну в працівника, що змінюється на робочому місці.

2.2. Переконатися в справності засобів індивідуального захисту.

2.3. Перевірити своє робоче місце, переконатися, що воно достатньо освітлено і не захаращено.

2.4. Дізнатися в працівника, що змінюється про помічені недоліки і несправності сушильної камери і пряжерозбивального верстата та інвентарю. Якщо їх не усунено, повідомити майстра.

2.5. Перевірити шляхом зовнішнього огляду наявність і кріплення захисного заземлення та впевнитися в відсутності оголених проводів.

2.6. Переконатися в справності сушильної рами, жердин, вентилів, пускових, огороджувальних і запобіжних пристроїв.

2.7. Перевірити наявність і справність робочого інструменту, допоміжних засобів.

2.8. У разі виявлення будь-якої несправності повідомити майстра. До роботи приступати з дозволу майстра після усунення несправності.

 

3. Вимоги безпеки під час роботи

3.1. Виконувати роботу доручену майстром.

3.2. Працювати в справних засобах індивідуального захисту.

3.3. Включати обладнання, переконавшись у відсутності сторонніх осіб на робочому місці, не залишати включене обладнання без нагляду.

3.4. Проводити навішування і знімання пряжі тільки після припинення подачі пари в сушильну камеру та видалення вентилятором волого гарячого повітря.

3.5. Проводити укладання жердин з пряжею на верхні яруси сушки обережно, для запобігання падіння жердин і травмування робітника.

3.6. Подачу пари проводити повільним відкриванням вентилів. Відкриваючи вентиль, стояти збоку, на відстані витягнутої руки.

3.7. Слідкувати за показниками манометра, не допускати переходу стрілки за червону риску.

3.8. Не залишати сушильну камеру без догляду.

3.9. При роботі на пряжерозбивальному верстаті, зміну мотків пряжі проводити при включеному запобіжному пристрої (фіксаторі рухомої балки).

3.10. Огляд, обмахування, чищення, змащення механізмів проводити тільки при виключеному електродвигуні і після повної зупинки усіх робочих органів.

3.11. Не допускати сторонніх осіб на своє робоче місце.

3.12. При будь-якій несправності необхідно вимкнути обладнання і повідомити  майстра.

3.13. Після усунення несправності включати обладнання тільки з дозволу майстра.

3.14. Утримувати в чистоті та порядку своє робоче місце і проходи, не захаращувати їх.

3.15. Не дозволяється під час роботи знімати огородження, проводити ремонтні роботи, перевіряти стан електродвигунів і електрообладнання, а також проводити ремонтні роботи.

3.16. Під час руху по цеху бути уважним, не з’являтися несподівано із-за рогу або крупно габаритного обладнання, переконатися у відсутності транспорту, що рухається.

3.17. У разі отримання травми на виробництві чи раптового захворювання негайно повідомити майстра або начальника цеху та звернутися до медпункту.

3.18. Надати необхідну допомогу постраждалому на виробництві та повідомити майстра про нещасний випадок.

 

4. Вимоги безпеки після закінчення роботи

4.1. Виключити сушильну камеру, видалити вентилятором вологе гаряче повітря.

4.2. Виключити пряже-розбивальний верстат і після повної зупинки робочих органів вичистити його.

4.3. Прибрати інструмент і пристрої в спеціально відведене для них місце.

4.4. Ретельно прибрати робоче місце, передати працівнику наступної зміни та повідомити його, майстра або іншого керівника підрозділу про недоліки, які мали місце під час роботи.

4.5. Вжити заходів особистої гігієни: старанно вимити руки водою з милом, при можливості прийняти душ.

4.6. Привести в порядок спеціальний одяг, зняти і прибрати його в окреме місце.

 

5. Вимоги безпеки в аварійних ситуаціях

5.1. При аварійному вимкненні електроенергії необхідно від’єднати обладнання від електричного струму головним вимикачем (рубильником).

5.2. Залишатися на робочому місці до розпорядження майстра.

5.3. Ознаками можливих аварійних ситуацій є:

- витікання шкідливих та небезпечних парів, газів, розчинів, рідин;

- виникнення загорянь та пожеж;

- руйнування, обвали, тріщини конструкції будівель та споруд.

5.4. У разі виникнення аварійної ситуації необхідно:

- припинити виробничий процес;

- від’єднати пошкоджену дільницю від електричного струму;

- попередити оточуючих про небезпеку;

- повідомити про те, що сталося керівника підрозділу чи підприємства;

- у випадку виникнення пожежі терміново повідомити пожежну охорону та розпочати пожежогасіння наявними засобами;

- при неможливості ліквідувати аварію необхідно залишити небезпечне місце.

Доступ до матеріалу надається лише
передплатникам платформи

Якщо ви вже зареєстровані на нашому сайті — будь ласка, .
Або , прямо зараз, це не вимагає ваших персональних даних і займе не більше однієї хвилини.

24

Коментарі

Коментарів ще немає

Накази
06.10.2025

Наказ про проведення щорічної інвентаризації

1

5109

Накази
10.09.2025

Наказ про облікову політику ТОВ

2

5618

Листи, довідки
15.10.2025

Довідка-розрахунок нарахування та сплати ЄСВ

1

4632

Інше
29.06.2025

Табель обліку використання робочого часу

9000

Облікові документи
02.06.2025

Відомість нарахування заробітної плати

1

4241