Інструкція з охорони праці для бармена
_________________________________________________________
(повне найменування підприємства із зазначенням підпорядкованості)
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ ________________________
(посада керівника підприємства
_____________________________
( підпис, ім’я ПРІЗВИЩЕ)
________________ № __________
(число, місяць, рік)
Інструкція з охорони праці № ___
для бармена
1. Загальні положення
1.1. Ця інструкція є документом, що містить обов’язкові для дотримання барменом вимоги з охорони праці при виконанні робіт, визначених його функціональними обов’язками.
1.2. Інструкція розроблена відповідно до Положення про розробку інструкцій з охорони праці, затвердженого наказом Держнаглядохоронпраці від 29.01.1998 № 9 (в редакції наказу Міністерства соціальної політики України від 30.03.2017 № 526), Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці, затвердженого наказом Держнаглядохоронпраці від 26.01.2005 № 15, з наступними змінами та Правил охорони праці для підприємств громадського харчування, затверджених наказом Держнаглядохоронпраці від 25.06.96 №107 (НПАОП 55.0-1.02-96).
1.3. У своїй діяльності бармен керується цією інструкцією та іншими локальними нормативними актами, що діють на підприємстві, за невиконання яких він несе відповідальність згідно з чинним законодавством.
1.4. До роботи барменом може бути допущена особа, не молодша 18 років, яка має середню професійно-технічну освіту відповідного напряму, пройшла вступний інструктаж з питань охорони праці та виробничої санітарії, первинний інструктаж на робочому місці, інструктаж з пожежної безпеки, навчання правилам безпечної експлуатації електричного обладнання та отримала відповідне посвідчення, а також пройшла медичний огляд і не має протипоказань до виконання обов’язків за станом здоров’я.
1.5. Бармен повинен проходити у встановленому порядку попередній і періодичні медичні огляди, з відміткою про це в особистій медичній книжці.
1.6. Бармен повинен знати:
асортимент, рецептуру, технологію виготовлення, правила оформлення і відпуску напоїв, страв, закусок і кондитерських виробів;
температурні режими подавання готових до споживання та змішаних напоїв, закусок і страв;
умови та терміни зберігання кулінарної продукції і товарів;
правила етикету і технологію обслуговування споживачів за барною стійкою та в залі;
правила роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами;
форми розрахунку і порядок оформлення рахунків зі споживачами;
правила експлуатації відповідних видів технологічного обладнання, реєстраторів розрахункових операцій, інвентарю, інструменту, ваговимірювальних приладів, посуду тощо;
правила експлуатації відео та аудіотехніки;
правила і норми охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни, основи підприємництва, конфліктології.
1.7. Під час виконання роботи на бармена можуть впливати такі небезпечні та шкідливі виробничі фактори, як: вологість робочої зони та забрудненість повітряного середовища, недостатнє освітлення робочого місця, отруєння, підвищена температура страв, слизька підлога при потраплянні на неї рідини чи продуктів тощо.
1.8. Для запобігання розповсюдженню інфекційних захворювань бармен під час виконання покладених на нього обов’язків зобов’язаний:
використовувати за призначенням спецодяг і засоби індивідуального захисту та дбайливо ставитись до них;
мати охайний вигляд, заправлене волосся, своєчасно та коротко підстрижені нігті;
не заколювати спецодяг та не тримати в кишенях одягу булавки, скляні і гострі предмети;
приймати їжу та пити воду в спеціально відведених для цього місцях;
дотримуватись правил особистої гігієни, ретельно мити руки перед початком роботи, після кожної перерви в роботі, після роботи із забрудненими предметами, після відвідування вбиральні і перед прийомом їжі, а також змінювати спецодяг залежно від його забруднення;
при інфекційному захворюванні (зокрема у разі захворювання членів своєї сім’ї), появі ознак застуди або шлункової дисфункції, отриманні зовнішніх ушкоджень, слід повідомити безпосереднє керівництво та провести відповідне лікування.
1.9. Також бармен повинен:
виконувати вимоги інструкцій з охорони праці, пожежної безпеки та електробезпеки, та дотримуватись трудової і технологічної дисципліни, правил внутрішнього трудового розпорядку, які діють на підприємстві;
не приступати і не виконувати роботу у стані алкогольного, наркотичного або медикаментозного сп’яніння, у хворобливому або стомленому стані;
не торкатись до рухомих частин механізмів (обладнання), до струмовідних частин, електричних дротів, пристроїв заземлення тощо;
не залишати на робочому місці будь-які легкозаймисті рідини і матеріали;
знати місця розташування аптечки, первинних засобів пожежогасіння та вміти користуватися ними;
знати та вміти надавати домедичну допомогу потерпілому в разі нещасного випадку.
1.10. Бармен забезпечується за встановленими нормами санітарним одягом, санітарним взуттям, а також засобами індивідуального захисту, які повинні зберігатися в окремих приміщеннях, ізольованих від інших предметів чи матеріалів.
2. Вимоги безпеки перед початком роботи
2.1. Перед початком роботи бармен повинен отримати завдання від безпосереднього керівника.
2.2. Одягнути взуття, санітарний одяг.
2.3. Ретельно вимити руки дезінфекційним засобом.
2.4. Підготувати робоче місце до виконання робіт, упевнитись, що воно достатньо освітлене, перевірити відсутність на робочому місці сторонніх предметів, розлитої на підлозі води або розсипаних залишків продуктів харчування тощо.
2.5. Підібрати та підготувати необхідний інвентар, інструменти, посуд.
2.6. Перевірити справність обладнання для приготування холодних і гарячих напоїв.
2.7. Підготувати до продажу продукти та інші товари.
2.8. Пересвідчитися, що посуд не має тріщин та відбитих гострих країв, а емальований посуд пошкодженої емалі.
2.9. Переконатися, що контрольно-вимірювальні прилади (ваги та інше) мають інвентарний номер, відповідають метрологічним, експлуатаційним і санітарно-гігієнічним вимогам та засвідчені в установленому порядку в органах держстандарту.
2.10. Перевірити справність всіх пускових та блокувальних пристроїв механізованого обладнання, приладів автоматики та сигналізації.
2.11. Повідомити безпосереднього керівника про всі виявлені порушення санітарного стану на робочому місці і несправність обладнання, інструментів, пристосувань та не приступати до роботи до усунення недоліків.
3. Вимоги безпеки під час виконання роботи
3.2. Бармен повинен виконувати обов’язки по роботі, на яку він прийнятий згідно з трудовим договором та щодо якої пройшов навчання й інструктаж з охорони праці.
3.3. Бармен має бути уважним і обережним, подаючи замовлені товари та напої.
3.4. Перед вмиканням обладнання переконатись у відсутності сторонніх предметів та в надійності його кріплення.
3.5. Розкриття пляшок з напоями проводити на столі з допомогою штопора або ключа, попередньо обтерши їх зовні чистою тканиною.
3.6. При відкриванні пляшок з напоями не спрямовувати їх у напрямку людей. Забороняється витягувати коркові пробки з горловини пляшки шляхом ударяння по дну пляшки долонею руки або по твердій поверхні.
3.7. Пуск холодильного обладнання здійснювати після перевірки його справності.
3.8. Скляні пляшки і склянки необхідно ставити на стіл та переміщувати їх таким чином, щоб вони не розбилися.
3.9. При використанні електрочайників, електрокип’ятильників тощо потрібно слідкувати щоб кабель живлення не торкався нагрітих поверхонь чи предметів.
3.10. При використанні електронного контрольно-касового апарату необхідно:
переконатися в справності вилки та шнура живлення;
не допускати потрапляння на клавіатуру і корпус води;
у разі несправності апарату припинити роботу і вимкнути його;
після закінчення роботи вимкнути електроживлення.
3.11. Бармену не дозволяється:
включати та виключати обладнання, робота на якому не входить у коло його обов’язків;
ремонтувати електронний контрольно-касовий апарат після пуску, працювати на апараті вологими руками при знятій кришці корпусу;
експлуатувати електронагрівач та кавоварку за відсутності (недостатності) води в них, за несправного манометра, сигнальної лампочки, датчика автоматичного включення (вимкнення) живлення, запобіжного клапана тощо;
експлуатувати холодильну камеру зі знятим огородженням повітроохолоджувача, без піддонів випарника та збору конденсату;
завантажувати холодильну камеру продуктами до пуску холодильної машини і досягнення температури, необхідної для їхнього зберігання;
включати в електромережу обладнання з несправними вилками, пошкодженою ізоляцією дротів та використовувати несправні розетки;
нарізати продукти, якщо рухомі частини обладнання виступають за межі робочої поверхні, на якій воно встановлено, а також у разі ненадійного кріплення ножів або неякісного їх загострення;
відкривати щити освітлення, замінювати запобіжники та лампочки, торкатися оголених проводів.
4. Вимоги безпеки після закінчення роботи
4.1.Після закінчення роботи бармен повинен привести в порядок робоче місце.
4.2. Від’єднати електрообладнання від електромережі, злити воду з електронагрівальних та інших приладів, які використовувалися в роботі.
4.3. Витерти та прибрати посуд, прибори, таці та інший інвентар.
4.4. Зняти спецодяг та покласти його у відведене для зберігання місце.
4.5. Привести себе у порядок, вимити руки і обличчя та переодягнутися.
4.6. Повідомити свого керівника про особливості зміни та нештатні події, що відбулися під час роботи.
5. Вимоги безпеки в аварійних ситуаціях
5.1. При виникненні аварії або ситуації, яка може призвести до неї, потрібно вжити заходів щодо їх усунення, попередити тих, хто поруч, про небезпеку, повідомити про подію керівництво підприємства та діяти згідно з планом ліквідації аварії.
5.2. У разі несправності електрообладнання, яке перебувало в експлуатації, перериванні подачі електроенергії чи появі незвичного шуму або вібрації слід негайно зупинити роботу устаткування.
5.3. У випадку пожежі (чи загоряння) необхідно:
вжити заходів щодо евакуації працівників із приміщення відповідно до плану евакуації;
негайно повідомити надзвичайну службу;
сповістити про подію керівництво підприємства;
приступити до ліквідації загоряння відповідно до інструкції з пожежної безпеки.
5.4. Якщо стався нещасний випадок і є потерпілі, а також при раптовому захворюванні працівника необхідно:
усунути дію на організм небезпечних та шкідливих факторів, які загрожують здоров’ю і життю потерпілого (звільнити його від дії електричного струму, винести із зараженої території, загасити одяг, що горить тощо);
надати потерпілому першу допомогу (в залежності від враження - відновити прохідність дихальних шляхів, провести штучне дихання, зовнішній масаж серця, зупинити кровотечу, іммобілізувати місце перелому, наклавши пов’язку тощо) та викликати швидку медичну допомогу або ж здійснити заходи щодо транспортування постраждалого у найближчий медичний заклад;
виконати інші дії щодо надання медичної допомоги постраждалому відповідно до приписів, передбачених відповідною інструкцією, яка діє на підприємстві.
5.5. В подальшому необхідно виконувати вказівки керівництва підприємства.

Коментарів ще немає