Посадова інструкція лікаря-гастроентеролога
|
ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «_______________» (назва підприємства)
|
ЗАТВЕРДЖУЮ
Директор Товариства з обмеженою відповідальністю «________________» підпис Ім’я ПРІЗВИЩЕ «__» ________ 20__ р. |
Посадова інструкція лікаря-гастроентеролога
(код КП 2221.2)
1. Загальні положення
1.1. Метою діяльності лікаря-гастроентеролога є надання консультативної гастроентерологічної допомоги населенню; впровадження нових прогресивних методів профілактики, діагностики, лікування та реабілітації пацієнтів з гастроентерологічними хворобами; проведення організаційно-методичної роботи з медичними працівниками суміжних спеціальностей, формування у населення здорового способу життя; проведення контролю за якістю диспансеризації хворих із захворюваннями органів травлення та їх медичного обслуговування лікарями суміжних спеціальностей; проведення аналізу гастроентерологічної захворюваності населення, яке проживає на території обслуговування закладу, розроблення, планування і впровадження заходів щодо зниження захворюваності.
1.2. Призначається на посаду та звільняється керівником лікувально-профілактичного закладу відповідно до законодавства.
1.3. У своїй роботі керується законодавством України про охорону здоров’я, Кодексом законів про працю України та нормативно-правовими актами, що визначають діяльність органів управління та закладів охорони здоров’я, організацію гастроентерологічної допомоги.
2. Завдання та обов’язки
2.1. Проводить консультативний прийом згідно з графіком, затвердженим адміністрацією закладу, регулюючи потік відвідувачів.
2.2. Надає консультативну гастроентерологічну допомогу хворим з патологією органів травлення у поліклініці та за потреби — вдома.
2.3. Проводить роботу з раннього виявлення гастроентерологічної патології у пацієнтів та їх активного оздоровлення.
2.4. Проводить заходи щодо оздоровлення юнаків призивного віку з патологією органів травлення.
2.5. Проводить ургентну госпіталізацію пацієнтів та забезпечує наданням їм на догоспітальному етапі невідкладної медичної допомоги.
2.6. За необхідності надає невідкладну медичну допомогу пацієнтам іншого профілю в межах знань з одержаної спеціальності.
2.7. Проводить відбір пацієнтів для направлення на санаторно-курортне лікування.
2.8. Широко використовує в роботі сучасні методи та засоби профілактики, діагностики, лікування, реабілітації пацієнтів.
2.9. Організовує та контролює якість проведення диспансеризації хворих із захворюваннями органів травлення дільничними лікарями-терапевтами та сімейними лікарями. Особисто проводить диспансеризацію тяжкохворих.
2.10. Здійснює експертизу тимчасової непрацездатності.
2.11. У роботі дотримується принципів медичної деонтології.
2.12. Забезпечує спадкоємність в роботі поліклініки та стаціонару з обов’язковим використанням галузевих стандартів медичних технологій.
2.13. Працює у тісному контакті з лікарями терапевтичного, інфекційного, хірургічного, проктологічного, рентгенологічного, імунологічного, ендоскопічного, фізіотерапевтичного профілів, лікарями з функціональної діагностики.
2.14. Бере участь у роботі лікарсько-консультативних та медико-соціальних експертних комісій під час розглядання питань щодо гастроентерологічних пацієнтів.
2.15. Готує пацієнтів до планової госпіталізації.
2.16. При неможливості діагностики захворювання, неефективності лікування та конфліктних випадках направляє хворих до спеціалізованих медичних закладів.
2.17. Організовує лікування пацієнтів із застосуванням інших організаційних форм (денних або домашніх стаціонарів).
2.18. Планує роботу та щомісяця проводить аналіз її результатів.
2.19. Веде лікарську документацію.
2.20. Бере участь у поширенні медичних знань серед населення. Формує у пацієнтів навички здорового способу життя.
2.21. Контролює своєчасне виконання призначень пацієнтам, які перебувають на амбулаторному лікуванні.
2.22. Направляє пацієнтів на обов’язкові медичні огляди з метою виявлення туберкульозу, онкозахворювань, педикульозу, корости, венеричних захворювань.
2.23. Інформує лікарів суміжних спеціальностей щодо досягнень медичної науки та передового практичного досвіду з питань профілактики, діагностики та лікування гастроентерологічних захворювань і реабілітації хворих.
2.24. Проводить аналіз захворюваності та розробляє заходи з профілактики хвороб органів травлення у населення території, яку обслуговує заклад.
2.25. Виконує інструкції з охорони праці та протипожежного захисту, дотримується правил користування апаратурою та обладнанням, профілактики внутрішньолікарняних інфекцій та професійного зараження СНІДом.
2.26. Виконує правила внутрішнього трудового розпорядку закладу.
2.27. Керує роботою підпорядкованого середнього медичного персоналу.
2.28. Звітує про свою роботу в установлені терміни відповідно до форм статистичної звітності.
2.29. Постійно удосконалює свій професійний рівень. Раз на п’ять років проходить курси підвищення кваліфікації та атестацію на присвоєння (підтвердження) кваліфікаційної категорії.
2.30. Інформує хворих щодо можливих ускладнень під час обстеження та лікування (під підпис).
2.31. Забезпечує естетичне оформлення свого кабінету.
2.32. Щорічно проходить профілактичні медичні огляди.
2.33. Працює у спеціальному медичному одязі. Не курить під час виконання службових обов’язків.
3. Права
Має право:
3.1. Одержувати інструктивну та методичну інформацію, необхідну для виконання службових обов’язків.
3.2. Призначати та скасовувати діагностично-лікувальні заходи залежно від стану пацієнта.
3.3. У разі ургентного стану пацієнта самостійно приймати рішення щодо його госпіталізації. Планову госпіталізацію погоджувати із завідувачем відділення.
3.4. Залучати лікарів інших спеціальностей до лікування пацієнтів.
3.5. Брати участь у нарадах з питань оцінки своєї роботи.
3.6. Бути захищеним від професійних захворювань та заражень. Вимагати забезпечення засобами індивідуального захисту для профілактики професійних захворювань і заражень.
3.7. Бути застрахованим на випадок професійного зараження СНІДом. У разі відсутності засобів індивідуального захисту відмовити в обслуговуванні ВІЛ-інфікованого або хворого на СНІД.
3.8. Безкоштовно користуватись медичною бібліотекою закладу.
3.9. Вимагати забезпечення робочого місця необхідним обладнанням, устаткуванням і канцтоварами для виконання службових обов’язків.
3.10. Вносити пропозиції щодо поліпшення роботи, впровадження нових форм і методів обслуговування хворих.
3.11. На правовий та соціальний захист.
3.12. Віддавати розпорядження підпорядкованому середньому медичному персоналу та контролювати його роботу.
3.13. Вносити пропозиції щодо заохочення і накладення стягнень на підпорядкований йому середній та молодший медичний персонал.
4. Відповідальність
4.1. Лікар-гастроентеролог несе відповідальність згідно із законодавством та нормативно-правовими актами, що визначають діяльність органів управління та закладів охорони здоров’я, організацію гастроентерологічної допомоги населенню та цією посадовою інструкцією.
4.2. Роботу лікаря-гастроентеролога оцінює керівник закладу відповідно до стандартів технологій лікувально-діагностичного процесу на основі обліку кількісних та якісних показників.
5. Повинен знати
5.1. Законодавство про охорону здоров’я і нормативно-правові акти, що регламентують діяльність органів управління та закладів охорони здоров’я, організацію гастроентерологічної допомоги населенню.
5.2. Основи права в медицині.
5.3. Права, обов’язки та відповідальність лікаря-гастроентеролога.
5.4. Організацію терапевтичної і гастроентерологічної, швидкої та невідкладної медичної допомоги.
5.5. Нормальну і патологічну анатомію та фізіологію органів і систем людини.
5.6. Патогенез захворювань органів травлення.
5.7. Методику обстеження хворого (опитування, огляд, пальпація, перкусія, аускультація).
5.8. Основи лабораторної, рентгенологічної, ендоскопічної, ультразвукової, функціональної діагностики захворювань органів травлення.
5.9. Клініку гастроентерологічних захворювань.
5.10. Диференційну діагностику гастроентерологічних захворювань.
5.11. Основи дієтотерапії.
5.12. Реабілітацію, диспансеризацію та експертизу непрацездатності при гастроентерологічній патології.
5.13. Основи фармакотерапії і фітотерапії.
5.14. Основі принципи призначення та механізми дії мінеральних вод.
5.15. Методи фізіотерапії та лікувальної фізкультури.
5.16. Показання і протипоказання до санаторно-курортного лікування.
5.17. Першу і невідкладну медичну допомогу при захворюваннях органів травлення.
5.18. Сучасну класифікацію хвороб органів травлення.
5.19. Клініку і діагностику інфекційних хвороб органів травлення та «гострого живота».
5.20. Правила призначення та обліку наркотичних, отруйних, токсичних і сильнодіючих препаратів.
5.21. Клініку, діагностику і тактику дій при особливо небезпечних інфекційних захворюваннях.
5.22. Правила оформлення медичної документації.
5.23. Сучасну літературу за фахом і методи її узагальнення.
5.24. Правила внутрішнього трудового розпорядку закладу.
5.25. Правила охорони праці та протипожежного захисту.
5.26. Правила користування діагностичною апаратурою та обладнанням.
5.27. Методи профілактики внутрішньолікарняних інфекцій та професійного зараження СНІДом.
5.28. Правила медичної деонтології.
6. Кваліфікаційні вимоги
6.1. Повна вища освіта (спеціаліст, магістр) за напрямом підготовки «Медицина», спеціальністю «Лікувальна справа». Інтернатура за спеціальністю «Терапія» з наступною спеціалізацією з «Гастроентерології».
6.2. Наявність сертифіката лікаря-спеціаліста.
6.3. Стаж роботи за фахом має відповідати наявній кваліфікаційній категорії з цієї спеціальності.
7. Взаємовідносини (зв’язки) за професією, посадою
7.1. У своїй діяльності лікар-гастроентеролог безпосередньо підпорядковується керівнику лікувально-профілактичного закладу, його заступникам з медичної роботи, експертизи тимчасової непрацездатності та завідувачу відділення.
7.2. Лікарю-гастроентерологу безпосередньо підпорядкований середній та молодший медичний персонал, який працює в гастроентерологічному кабінеті.
7.3. У межах лікувально-профілактичного закладу лікар-гастроентеролог має зв’язки з адміністрацією, бухгалтерією, відділом кадрів, реєстратурою, діагностичною службою, лікарями-спеціалістами, комісією з контролю якості роботи; комісією з профілактики внутрішньолікарняної інфекції, відділенням профілактики, протираковою комісією, протитуберкульозною комісією, службою охорони праці, господарчою частиною, відділом медстатистики, профспілковим комітетом.
7.4. За межами лікувально-профілактичного закладу лікар-гастроентеролог має професійні зв’язки із санітарно-епідеміологічною станцією; центром профілактики СНІДу; станцією швидкої медичної допомоги; науковим товариством за фахом; аптеками; страховими компаніями, в яких застраховані хворі; медичною бібліотекою; базами підвищення кваліфікації; атестаційною комісією.
7.5. У разі відсутності лікаря-гастроентеролога консультативний прийом пацієнтів з гастроентерологічними захворюваннями проводить лікар, з яким лікар-гастроентеролог працює за принципом взаємозамінності.

Коментарів ще немає