Посадова інструкція майстра зміни
|
ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «_______________» (назва підприємства)
|
ЗАТВЕРДЖУЮ
Директор Товариства з обмеженою відповідальністю «________________» підпис Ім’я ПРІЗВИЩЕ «__» ________ 20__ р.
|
Посадова інструкція майстра зміни
(код КП 1222.2)
1. Загальні положення
1.1. Ця посадова інструкція визначає функціональні обов'язки, права та відповідальність майстра зміни цеху (дільниці, іншого структурного підрозділу) підприємства.
1.2. Майстер зміни належить до професійної групи «Керівники».
1.3. Майстер зміни призначається на посаду та звільняється з неї наказом директора підприємства (іншого керівника).за поданням начальника цеху (іншого керівника або без подання).
1.4. Майстер зміни безпосередньо підпорядковується начальнику цеху (або іншому керівнику). Майстер зміни у межах наданих повноважень здійснює керівництво групою (зміною) працівників (дільниці).
1.5. У своїй діяльності майстер зміни керується законодавчими та іншими нормативно-правовими (нормативно-технічними) актами України, що регулюють діяльність у відповідній галузі промисловості (виді економічної діяльності), відповідними національними і міжнародними стандартами з управління якістю і стандартизації, Статутом (Положенням) підприємства, Положенням про систему управління якістю на підприємстві (Настановою з якості), Положенням про цех (дільницю) підприємства, Правилами внутрішнього трудового розпорядку підприємства, наказами і розпорядженнями керівництва підприємства з відповідних питань, вказівками начальника цеху, відповідними інструкціями з охорони праці, цією посадовою інструкцією.
1.6. Головна функція майстра зміни (мета діяльності на посаді) – забезпечення виконання змінних виробничих завдань дільницями та бригадами, дотримання встановленої технології виробництва виробів, виконання робіт (послуг), ритмічного випуску продукції високої якості.
1.7. Робоче місце майстра зміни знаходиться у відповідному приміщенні, кабінеті (на дільниці) у цеху, за умовами праці відповідає чинним нормам і стандартам, і обладнане сучасними засобами зв'язку і комунікації, персональним комп'ютером, який підключено до локальної мережі підприємства та Інтернету, іншим відповідним обладнанням, місцями зберігання документації (сейфом), а також на відповідних виробничих об'єктах (дільницях).
1.8. У разі відсутності майстра зміни на робочому місці (хвороба, відпустка, відрядження тощо) виконання його обов'язків забезпечує у межах компетенції інший працівник цеху (іншого структурного підрозділу) підприємства відповідної кваліфікації за розпорядженням начальника цеху (іншого керівника підприємства).
1.9. Оригінал цієї посадової інструкції зберігається у відділі кадрів підприємства, 1-а копія – у начальника цеху, 2-а копія - у майстра зміни.
1.10. У разі перерозподілу обов'язків між працівниками цеху (іншого структурного підрозділу) до цієї посадової інструкції за наказом директора підприємства можуть бути внесені зміни або доповнення відповідно до чинного законодавства.
2. Завдання та обов'язки
Майстер зміни виконує такі функціональні завдання та обов'язки:
2.1. Забезпечує виконання змінних виробничих завдань дільницями та бригадами, дотримання встановленої технології виробництва виробів, виконання робіт (послуг), ритмічний випуск продукції високої якості.
2.2. Організовує своєчасну підготовку виробництва, раціональне завантаження та роботу устаткування.
2.3. Здійснює оперативний контроль за забезпеченням матеріальними та енергетичними ресурсами, технічно правильною експлуатацією устаткування та інших основних засобів, економним витрачанням сировини, палива, матеріалів, виявляє, запобігає та усуває причини порушень процесу виробництва.
2.4. Бере участь у роботі з оперативного планування виробництва, поліпшення нормування, атестації та раціоналізації робочих місць, розповсюдження передових прийомів і методів праці, зниження трудових витрат.
2.5. Аналізує результати виробничої діяльності дільниці, бригади за зміну, причини, що спричиняють простої устаткування і зниження якості виробів (робіт, послуг), бере участь у розробленні та впровадженні заходів щодо усунення виявлених недоліків.
2.6. Забезпечує правильне і своєчасне оформлення первинних документів з обліку робочого часу, виробітку, заробітної плати, простоїв.
2.7. Сприяє поширенню передового досвіду, розвитку раціоналізації та винахідництва.
2.8. Веде оперативний облік просування продукції відповідно до технологічного процесу та за робочими місцями, виконання виробничих завдань.
2.9. Контролює додержання працівниками технологічної, виробничої і трудової дисципліни, правил і норм з охорони праці, виробничої санітарії та протипожежного захисту.
2.10. Подає пропозиції щодо заохочення працівників, які відзначилися, накладання дисциплінарних стягнень на порушників виробничої і трудової дисципліни.
2.11. Веде виховну роботу в колективі
2.12. Бере участь у розслідуванні аварій і нещасних випадків та у виконанні заходів щодо запобігання їм.
2.13. Веде технічну документацію
2.14. У межах компетенції бере участь у розробці, впровадженні та функціонуванні за напрямом своєї роботи системи управління якістю на підприємстві, дотримується відповідних настанов (інструкцій, стандартів тощо) з якості.
2.15. Постійно підвищує свою кваліфікацію.
2.16. Дотримується правил і норм охорони праці, пожежної безпеки, охорони навколишнього середовища, а також контролює їх дотримання підпорядкованими працівниками.
3. Права
Для виконання своїх функцій майстер зміни має право:
3.1. На належні умови своєї професійної діяльності
3.2. Давати вказівки підлеглому персоналу, контролювати їх роботу
3.3. Вносити пропозиції начальнику цеху, а також у межах компетенції іншим керівникам підприємства з питань підвищення ефективності діяльності підприємства за напрямом своєї роботи..
3.4. Отримувати від структурних підрозділів підприємства доречні матеріали та інформацію, необхідну для виконання своїх посадових обов'язків.
3.5. Брати участь у вирішенні доречних питань на підприємстві та у цеху у відповідності до своєї компетенції.
3.6. Ознайомлюватися із всіма документами, які визначають його права та обов'язки, критерії оцінювання якості виконання ним своїх посадових обов'язків.
3.7. У межах компетенції за дорученням представляти інтереси підприємства перед сторонніми підприємствами, установами, організаціями, взаємодіяти з їх представниками, вести з ними переговори та ділове листування з відповідних питань, що пов'язані з управлінням якістю на підприємстві та стандартизацією
3.8. Підписувати та візувати документи у межах своєї компетенції.
4. Відповідальність
4.1. Майстер зміни несе відповідальність за:
4.1.1. Неналежне виконання вимог організаційно-розпорядчих документів підприємства, що стосуються його напрямку діяльності.
4.1.2. Невиконання або неналежне виконання своїх посадових обов'язків згідно з цією посадовою інструкцією, а також невиконання своїх обов'язків підлеглими працівниками, недостатній ступінь контролю за їх роботою.
4.1.3. Перевищення своїх повноважень визначених цією посадовою інструкцією та іншими відповідними документами підприємства.
4.1.4. Вчинення матеріальних збитків підприємству з власної провини у межах, встановлених чинним законодавством України.
4.1.5. Недотримання правил і норм охорони праці, пожежної безпеки, охорони навколишнього середовища.
4.1.6. Недотримання вимог (процесів, процедур, протоколів, стандартів) чинної на підприємстві системи управління якістю.
4.2. Оцінювання роботи майстра зміни здійснює начальник цеху (дільниці, інший керівник). Основними показниками при оцінюванні роботи майстра зміни є своєчасність та повнота виконання ним своїх посадових обов'язків, дотримання вимог відповідних нормативно-правових (нормативно-технічних) актів, організаційно-розпорядчих документів підприємства, що стосуються його напрямків діяльності, вимог чинної на підприємстві системи управління якістю.
5. Повинен знати
Майстер зміни повинен знати:
5.1. нормативні і методичні матеріали з оперативного управління виробництвом;
5.2. технічні вимоги до продукції, що випускається, технологію її виробництва;
5.3. виробниче устаткування цеху та правила його технічної експлуатації;
5.4. системи і методи обліку процесу виробництва;
5.5. порядок тарифікації робіт та робітників;
5.6. норми і розцінки на роботи, порядок їх перегляду;
5.7. основи економіки, організації виробництва, праці та управління;
5.8. техніко-економічне та оперативно-виробниче планування;
5.9. чинні положення з оплати праці та матеріального стимулювання;
5.10. основи трудового законодавства
5.11. методи обробки інформації з використанням сучасних технічних засобів комунікацій і зв'язку, комп'ютерів, відповідні прикладні програмні засоби;
5.12. вимоги (процеси, процедури, протоколи, стандарти) чинної на підприємстві системи управління якістю за профілем своєї діяльності;
5.13. правила і норми охорони праці, виробничої санітарії, пожежної безпеки, охорони навколишнього середовища.
6. Кваліфікаційні вимоги
Вища освіта другого рівня за ступенем магістра або першого рівня за ступенем бакалавра та спеціальністю відповідної галузі знань. Стаж роботи за фахом – не менше 2 років.
7. Взаємовідносини (зв'язки) за посадою
Для виконання обов'язків та реалізації своїх прав майстер зміни взаємодіє із:
7.1. іншими працівниками цеху (дільниці) з питань, що пов'язані з виконанням майстром своїх посадових обов'язків, надання та отримання відповідної інформації (матеріалів, документів тощо);
7.2. керівниками та іншими працівниками інших виробничих ділянок (цехів) з питань отримання/надання відповідної інформації (матеріалів, документів тощо);
7.3. представниками інших структурних підрозділів на підприємстві з питань отримання/надання відповідної інформації (матеріалів, документів тощо);
7.4. представниками інших (сторонніх) підприємств, установ, організацій у межах компетенції з питань, що представляють спільний інтерес для зазначених організацій та підприємства або що пов'язані з повноваженнями сторонніх організацій у відповідних сферах.

Коментарів ще немає