Посадова інструкція майстра контрольного (дільниці, цеху)
|
ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «_______________» (назва підприємства)
|
ЗАТВЕРДЖУЮ
Директор Товариства з обмеженою відповідальністю «________________» підпис Ім’я ПРІЗВИЩЕ «__» ________ 20__ р.
|
Посадова інструкція майстра контрольного (дільниці, цеху)
(код КП 1222.2)
1. Загальні положення
1.1. Ця посадова інструкція визначає функціональні обов'язки, права та відповідальність майстра контрольного цеху (дільниці, іншого структурного підрозділу) підприємства.
1.2. Майстер контрольний належить до професійної групи «Керівники».
1.3. Майстер контрольний призначається на посаду та звільняється з неї наказом директора підприємства (іншого керівника).за поданням начальника цеху (іншого керівника або без подання).
1.4. Майстер контрольний безпосередньо підпорядковується начальнику цеху (або іншому керівнику). Майстер контрольний у межах наданих повноважень здійснює керівництво групою (зміною) працівників (дільниці).
1.5. У своїй діяльності майстер контрольний керується законодавчими та іншими нормативно-правовими (нормативно-технічними) актами України, що регулюють діяльність у відповідній галузі промисловості (виді економічної діяльності), відповідними національними і міжнародними стандартами з управління якістю і стандартизації, Статутом (Положенням) підприємства, Положенням про систему управління якістю на підприємстві (Настановою з якості), Положенням про цех (дільницю) підприємства, Правилами внутрішнього трудового розпорядку підприємства, наказами і розпорядженнями керівництва підприємства з відповідних питань, вказівками начальника цеху, відповідними інструкціями з охорони праці, цією посадовою інструкцією.
1.6. Головна функція майстра контрольного (мета діяльності на посаді) – організація на закріпленій дільниці роботи з контролю і підвищення якості продукції і послуг, комплектності виробів, що випускаються, і обліку браку.
1.7. Робоче місце майстра контрольного знаходиться у відповідному приміщенні, кабінеті (на дільниці) у цеху, за умовами праці відповідає чинним нормам і стандартам, і обладнане сучасними засобами зв'язку і комунікації, персональним комп'ютером, який підключено до локальної мережі підприємства та Інтернету, іншим відповідним обладнанням, місцями зберігання документації (сейфом), а також на відповідних виробничих об'єктах (дільницях) .
1.8. У разі відсутності майстра контрольного на робочому місці (хвороба, відпустка, відрядження тощо) виконання його обов'язків забезпечує у межах компетенції інший працівник цеху (іншого структурного підрозділу) підприємства відповідної кваліфікації за розпорядженням начальника цеху (іншого керівника підприємства).
1.9. Оригінал цієї посадової інструкції зберігається у відділі кадрів підприємства, 1-а копія – у начальника цеху, 2-а копія - у майстра контрольний.
1.10. У разі перерозподілу обов'язків між працівниками цеху (іншого структурного підрозділу) до цієї посадової інструкції за наказом директора підприємства можуть бути внесені зміни або доповнення відповідно до чинного законодавства.
2. Завдання та обов'язки
Майстер контрольний виконує такі функціональні завдання та обов'язки:
2.1. Організовує на закріпленій дільниці роботу з контролю і підвищення якості продукції і послуг, комплектності виробів, що випускаються, і облік браку.
2.2. Контролює правильність встановлення сортності продукції (виробів, напівфабрикатів тощо) відповідно до затверджених зразків (еталонів), стандартів, технічних умов та іншої нормативно-технічної документації, дотримання технологічних режимів на всіх стадіях виробничого процесу, інструкцій і методик з технічного контролю на робочих місцях, якість тари і упаковки, технічний стан обладнання і транспортних засобів, збереження сировини, матеріалів, напівфабрикатів, комплектуючих виробів, готової продукції.
2.3. Вживає заходів щодо попередження виробництва і запобігання випуску продукції, яка не відповідає встановленим вимогам, виявляє причини і винуватців браку, надходження рекламацій на готову продукцію, а також розробленню і впровадженню заходів, спрямованих на підвищення якості і конкурентоспроможності продукції та послуг.
2.4. Керує роботою з оформлення технічної документації, що посвідчує якість і комплектність виробів (паспортів, сертифікатів тощо), які випускаються або поставляються, бере участь у здаванні готової продукції, виконаних робіт (послуг) замовникам.
2.5. Перевіряє дотримання інструкцій і методик з технічного контролю на робочих місцях, а також здійснює контроль якості тари та упаковки, технічного стану устаткування і засобів транспорту, зберігання сировини, матеріалів, напівфабрикатів, комплектуючих виробів, готової продукції.
2.6. Стежить за виконанням графіків перевірки на точність виробничого устаткування та оснащення, технічним станом контрольно-вимірювальних засобів, наявністю їх на робочих місцях і своєчасним поданням для державної перевірки.
2.7. Бере участь у розробленні і впровадженні більш досконалих систем управління якістю і методів контролю, включаючи вхідний контроль комплектуючих виробів, матеріалів, напівфабрикатів, які надходять та передбачають механізацію та автоматизацію контрольних операцій, і у проведенні заходів, пов'язаних з введенням нових і переглядом чинних стандартів, технічних умов, нормативів якісних показників і інструкцій.
2.8. Бере участь у здаванні готової продукції, виконаних робіт (послуг) замовникам.
2.9. Організовує облік браку, бере участь у вивченні причин виникнення виробничих дефектів готової продукції і рекламацій, що надійшли, а також у розробленні і впровадженні заходів з підвищення якості продукції, виконуваних робіт (послуг), запобігання й усунення причин випуску неякісних виробів.
2.10. Виконує роботу, пов'язану з атестацією промислової продукції за категоріями якості.
2.11. Контролює додержання підлеглими йому робітниками правил і норм охорони праці виробничої і трудової дисципліни, правил внутрішнього трудового розпорядку.
2.12. Готує пропозиції щодо заохочення, згідно з установленим порядком, кращих працівників, а також подає пропозиції щодо притягнення до дисциплінарної відповідальності за порушення виробничої і трудової дисципліни.
2.13. Організовує роботу з підвищення кваліфікації і професійної майстерності робітників, навчання їх іншим та суміжним професіям.
2.14. Веде виховну роботу в колективі
2.15. Бере участь у розслідуванні аварій і нещасних випадків та у виконанні заходів щодо запобігання їм.
2.16. Веде технічну документацію
2.17. У межах компетенції бере участь у розробці, впровадженні та функціонуванні за напрямком своєї роботи системи управління якістю на підприємстві, дотримується відповідних настанов (інструкцій, стандартів тощо) з якості.
2.18. Постійно підвищує свою кваліфікацію.
2.19. Дотримується правил і норм охорони праці, пожежної безпеки, охорони навколишнього середовища, а також контролює їх дотримання підпорядкованими працівниками.
3. Права
Для виконання своїх функцій майстер контрольний має право:
3.1. На належні умови своєї професійної діяльності
3.2. Давати вказівки підлеглому персоналу, контролювати їх роботу
3.3. Вносити пропозиції начальнику цеху, а також у межах компетенції іншим керівникам підприємства з питань підвищення ефективності діяльності підприємства за напрямком своєї роботи..
3.4. Отримувати від структурних підрозділів підприємства доречні матеріали та інформацію, необхідну для виконання своїх посадових обов'язків.
3.5. Брати участь у вирішенні доречних питань на підприємстві та у цеху у відповідності до своєї компетенції.
3.6. Ознайомлюватися із всіма документами, які визначають його права та обов'язки, критерії оцінювання якості виконання ним своїх посадових обов'язків.
3.7. У межах компетенції за дорученням представляти інтереси підприємства перед сторонніми підприємствами, установами, організаціями, взаємодіяти з їх представниками, вести з ними переговори та ділове листування з відповідних питань, що пов'язані з управлінням якістю на підприємстві та стандартизацією
3.8. Підписувати та візувати документи у межах своєї компетенції.
4. Відповідальність
4.1. Майстер контрольний несе відповідальність за:
4.1.1. Неналежне виконання вимог організаційно-розпорядчих документів підприємства, що стосуються його напрямку діяльності.
4.1.2. Невиконання або неналежне виконання своїх посадових обов'язків згідно з цією посадовою інструкцією, а також невиконання своїх обов'язків підлеглими працівниками, недостатній ступінь контролю за їх роботою.
4.1.3. Перевищення своїх повноважень визначених цією посадовою інструкцією та іншими відповідними документами підприємства.
4.1.4. Вчинення матеріальних збитків підприємству з власної провини у межах, встановлених чинним законодавством України.
4.1.5. Недотримання правил і норм охорони праці, пожежної безпеки, охорони навколишнього середовища.
4.1.6. Недотримання вимог (процесів, процедур, протоколів, стандартів) чинної на підприємстві системи управління якістю.
4.2. Оцінювання роботи майстра контрольного здійснює начальник цеху (дільниці, інший керівник). Основними показниками при оцінюванні роботи майстра контрольний є своєчасність та повнота виконання ним своїх посадових обов'язків, дотримання вимог відповідних нормативно-правових (нормативно-технічних) актів, організаційно-розпорядчих документів підприємства, що стосуються його напрямків діяльності, вимог чинної на підприємстві системи управління якістю.
5. Повинен знати
Майстер контрольний повинен знати:
5.1. законодавчі і нормативні правові акти, методичні, нормативні та інші керівні матеріали з управління якістю продукції;
5.2. технологічні процеси і режими виробництва;
5.3. основні технологічні і конструктивні дані продукції, що випускається;
5.4. технічні вимоги до сировини, матеріалів, напівфабрикатів, комплектуючих виробів;
5.5. методи відбирання проб, порядок атестації якості промислової продукції, види виробничого браку, методи його запобігання та усунення;
5.6. правила проведення випробувань і приймання продукції;
5.7. порядок оформлення технічної документації, яка посвідчує якість продукції (робіт, послуг);
5.8. основи економіки, організації праці; виробництва та управління;
5.9. правила внутрішнього трудового розпорядку;
5.10. основи трудового законодавства
5.11. методи обробки інформації з використанням сучасних технічних засобів комунікацій і зв'язку, комп'ютерів, відповідні прикладні програмні засоби;
5.12. вимоги (процеси, процедури, протоколи, стандарти) чинної на підприємстві системи управління якістю за профілем своєї діяльності;
5.13. правила і норми охорони праці, виробничої санітарії, пожежної безпеки, охорони навколишнього середовища.
6. Кваліфікаційні вимоги
Вища освіта другого рівня за ступенем магістра або першого рівня за ступенем бакалавра та спеціальністю відповідної галузі знань. Стаж роботи за фахом – не менше 2 років.
7. Взаємовідносини (зв'язки) за посадою
Для виконання обов'язків та реалізації своїх прав майстер контрольний взаємодіє із:
7.1. іншими працівниками цеху (дільниці) з питань, що пов'язані з виконанням майстром своїх посадових обов'язків, надання та отримання відповідної інформації (матеріалів, документів тощо);
7.2. керівниками та іншими працівниками інших виробничих ділянок (цехів) з питань отримання/надання відповідної інформації (матеріалів, документів тощо);
7.3. представниками інших структурних підрозділів на підприємстві з питань отримання/надання відповідної інформації (матеріалів, документів тощо);
7.4. представниками інших (сторонніх) підприємств, установ, організацій у межах компетенції з питань, що представляють спільний інтерес для зазначених організацій та підприємства або що пов'язані з повноваженнями сторонніх організацій у відповідних сферах.

Коментарів ще немає