Посадова інструкція головного ливарника
| 
   ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «_______________» (назва підприємства) 
  | 
  
   ЗАТВЕРДЖУЮ 
 Директор Товариства з обмеженою відповідальністю «________________» підпис Ім’я ПРІЗВИЩЕ «__» ________ 20__ р.  | 
 
Посадова інструкція головного ливарника
(код КП 1222.1)
1. Загальні положення
1.1. Ця посадова інструкція визначає функціональні обов'язки, права та відповідальність головного ливарника підприємства.
1.2. Головний ливарник належить до професійної групи «Керівники».
1.3. Головний ливарник призначається на посаду та звільняється з неї наказом директора підприємства за поданням заступника директора підприємства (або без подання).
1.4. Головний ливарник безпосередньо підпорядковується директору підприємства (заступнику директора, іншому керівнику). Головному ливарнику підпорядковуються відповідні служби (підрозділи, цехи, працівники), що пов'язані із ливарним виробництвом.
1.5. У своїй діяльності головний ливарник керується законодавчими та іншими нормативно-правовими (нормативно-технічними) актами України що є чинними для відповідної галузі та ливарного виробництва, Статутом (Положенням) підприємства, Положенням про систему управління якістю на підприємстві (Керівним документом з якості на підприємстві), Положенням про службу головного ливарника, Правилами внутрішнього трудового розпорядку, наказами і розпорядженнями керівництва підприємства з відповідних питань, відповідними інструкціями з охорони праці та навколишнього середовища, цією посадовою інструкцією.
1.6. Головна функція головного ливарника (мета діяльності на посаді) – організаційно-технологічне забезпечення ливарного виробництва на підприємстві.
1.7. Робоче місце головного ливарника знаходиться в окремому кабінеті адміністративного офісу підприємства, та обладнане засобами зв'язку і комунікації, персональним комп'ютером, якого підключено до локальної мережі підприємства та Інтернету, а також відповідною оргтехнікою, місцями зберігання документації (сейфом), бібліотечкою інформаційних матеріалів з відповідних питань, а також за необхідності на відповідних об'єктах ливарного виробництва на підприємстві.
1.8. У разі відсутності головного ливарника на робочому місці (хвороба, відпустка, відрядження тощо) виконання його обов'язків забезпечує у межах компетенції інший працівник підприємства відповідної кваліфікації за розпорядженням директора підприємства.
1.9. Оригінал цієї посадової інструкції зберігається у відділі кадрів підприємства, 1-а копія – у заступника директора підприємства, 2-а копія у головного ливарника.
1.10. У разі перерозподілу обов'язків між керівними працівниками підприємства до цієї посадової інструкції за наказом директора підприємства можуть бути внесені зміни або доповнення відповідно до чинного законодавства.
2. Завдання та обов'язки
Головний ливарник виконує такі функціональні завдання та обов'язки:
2.1. Керує виконанням всього комплексу робіт з технологічної підготовки ливарного виробництва.
2.2. Здійснює технічне керування ливарним виробництвом, забезпечуючи виконання виробничих програм випуску конкурентоспроможної продукції за заданим асортиментом та визначеними техніко-економічними показниками.
2.3. Організовує розроблення і впровадження у ливарне виробництво прогресивних, економічно і екологічно обгрунтованих технологічних процесів, які гарантують високий рівень технологічної підготовки ливарного виробництва, продуктивності праці і якості продукції, що виробляється, на рівні кращих вітчизняних та світових зразків.
2.4. Бере участь у розробленні перспективних і оперативно-календарних програм технологічної підготовки ливарного виробництва, розрахунків та обґрунтувань до них.
2.5. Організовує впровадження нової техніки, комплексної механізації та автоматизації виробничих процесів, розроблення стандартів, технічних умов і технологій на нові види продукції ливарного виробництва.
2.6. Очолює роботу зі складання розрахунків виробничих потужностей ливарного устаткування (агрегатів) і його завантаження, з розроблення норм витрат основних і допоміжних матеріалів та інших техніко-економічних нормативів з ливарного виробництва.
2.7. Керує розробленням технологічної документації і здійснює контроль за забезпеченням нею ливарного виробництва.
2.8. Бере участь у вирішенні питань підвищення ефективності ливарного виробництва, внутрішньогосподарської кооперації, у розробленні графіків проведення планово-запобіжних та капітальних ремонтів основних агрегатів та устаткування, а також у прийманні їх після ремонту.
2.9. Забезпечує розвиток і повне використання виробничих потужностей, контроль за суворим додержанням установленої технології та режимів роботи з урахуванням вимог охорони навколишнього середовища, правил експлуатації устаткування, правил з охорони праці, а також вимог до сировини, матеріалів і готової продукції.
2.10. Керує складанням технічних завдань на реконструкцію і модернізацію агрегатів та устаткування, підготовкою до пуску новозбудованих об'єктів і тих, що реконструюються, та забезпечує своєчасне освоєння проектних потужностей.
2.11. Бере участь у складанні планів науково-дослідних робіт, впровадження нової техніки, передової технології і механізації трудомістких процесів, організаційно-технічних заходів щодо технічного переозброєння та реконструкції діючого ливарного виробництва, удосконалення методів технічного контролю ливарного виробництва, покращення якості продукції, організації праці, забезпечує їх виконання.
2.12. Керує проведенням дослідних та експериментальних робіт з освоєння нових технологічних процесів і режимів ливарного виробництва.
2.13. Розглядає та готує висновки на раціоналізаторські пропозиції та винаходи, які стосуються устаткування, технології та організації ливарного виробництва, організовує роботу з вивчення та впровадження передового вітчизняного і світового досвіду в цій галузі.
2.14. Координує діяльність підрозділів і працівників підприємства, які здійснюють технологічну підготовку ливарного виробництва, організовує роботу з підвищення їх кваліфікації.
2.15. У межах компетенції бере участь у розробці, впровадженні та функціонуванні за напрямком своєї роботи системи управління якістю на підприємстві, дотримується відповідних настанов (інструкцій, стандартів тощо) з якості.
2.16. У встановленому порядку підвищує свою професійну кваліфікацію.
2.17. Дотримується правил і норм охорони праці, пожежної безпеки, охорони навколишнього середовища, а також контролює їх дотримання підпорядкованими підрозділами (працівниками).
3. Права
Для виконання своїх функцій головний ливарник має право:
3.1. Давати розпорядження (указівки) підпорядкованим структурним підрозділам (працівникам) підприємства.
3.2. Вносити пропозиції керівництву підприємства з питань покращення ефективності діяльності та якості продукції ливарного виробництва підприємства.
3.3. Отримувати від структурних підрозділів підприємства доречні матеріали та інформацію, необхідну для виконання своїх посадових обов'язків.
3.4. Брати участь у вирішенні відповідних питань щодо функціонування на підприємстві системи управління якістю у відповідності до своєї компетенції.
3.5. Ознайомлюватися із усіма документами, які визначають його права та обов'язки, критерії оцінювання якості виконання ним своїх посадових обов'язків.
3.6. У межах компетенції за дорученням представляти інтереси підприємства перед сторонніми підприємствами, установами, організаціями, взаємодіяти з їх представниками, вести з ними переговори та ділове листування з відповідних питань.
3.7. Підписувати та візувати документи у межах своєї компетенції.
4. Відповідальність
4.1. Головний ливарник несе відповідальність за:
4.1.1. Неналежне виконання вимог організаційно-розпорядчих документів підприємства, що стосуються його напрямку діяльності.
4.1.2. Недотримання вимог (процесів, процедур, протоколів, стандартів) чинної на підприємстві системи управління якістю.
4.1.3. Перевищення або недостатнє використання своїх повноважень, визначених цією посадовою інструкцією та іншими відповідними документами підприємства.
4.1.4. Вчинення матеріальних збитків підприємству з власної провини у межах, встановлених чинним законодавством України.
4.1.5. Невиконання або неналежне виконання інших своїх посадових обов'язків згідно з цією посадовою інструкцією.
4.1.6. Недотримання правил і норм охорони праці, пожежної безпеки, охорони навколишнього середовища.
4.2. Оцінювання роботи головного ливарника здійснює керівник підприємства (заступник керівника). Основними показниками при оцінюванні роботи головного ливарника є своєчасність та повнота виконання ним своїх посадових обов'язків, дотримання вимог організаційно-розпорядчих документів підприємства, що стосуються його напрямків діяльності, вимог чинної на підприємстві системи управління якістю.
5. Повинен знати
Головний ливарник повинен знати:
5.1. нормативні та методичні матеріали з технологічної підготовки ливарного виробництва;
5.2. профіль, спеціалізацію та особливості організаційно-технологічної структури підприємства, перспективи його розвитку;
5.3. технологію ливарного виробництва та продукції, що виробляється підприємством;
5.4. організацію технологічної підготовки виробництва у галузі і на підприємстві;
5.5. виробничі потужності, технічні характеристики, конструктивні особливості та режими роботи устаткування (агрегатів) ливарного виробництва підприємства, правила його експлуатації;
5.6. порядок і методи планування технологічної підготовки виробництва;
5.7. технічні вимоги до сировини, матеріалів, напівфабрикатів та готової продукції ливарного виробництва;
5.8. методи проведення технічних розрахунків;
5.9. стандарти, технічні умови та інші керівні матеріали з розроблення та оформлення технічної документації;
5.10. основи патентознавства, стандартизації та сертифікації;
5.11. вимоги раціональної організації праці під час проектування технологічних процесів;
5.12. передовий вітчизняний та світовий досвід проектування і технологічної підготовки ливарного виробництва;
5.13. вимоги (настанови, стандарти, інструкції, процеси тощо) впровадженої на підприємстві системи управління якістю за профілем своєї діяльності
5.14. основи економіки та менеджменту, організацію виробництва, праці та управління;
5.15. методи обробки інформації з використанням сучасних технічних засобів комунікацій і зв'язку, комп'ютерів, відповідні прикладні програмні засоби;
5.16. основи трудового законодавства;
5.17. правила і норми охорони праці, пожежної безпеки, охорони навколишнього середовища.
6. Кваліфікаційні вимоги
6.1. Другий (магістерський) рівень вищої освіти відповідного напряму підготовки (галузі знань). Стаж роботи за професіями керівників нижчого рівня відповідного професійного спрямування - не менше 2 років.
7. Взаємовідносини (зв'язки) за посадою
Для виконання обов'язків та реалізації своїх прав головний ливарник взаємодіє із:
7.1. керівниками, іншими працівниками підпорядкованих структурних підрозділів підприємства з питань контролю і координації їх роботи, надання відповідних розпоряджень (вказівок, завдань), а також надання та отримання відповідної інформації (матеріалів, документів тощо);
7.2. керівниками (іншими працівниками) інших структурних підрозділів підприємства з питань надання та отримання відповідної інформації (матеріалів, документів тощо);
7.3. представниками інших (сторонніх) підприємств, установ, організацій у межах компетенції з питань, що представляють спільний інтерес для зазначених організацій та підприємства або що пов'язані з повноваженнями сторонніх організацій у відповідних сферах.

Коментарів ще немає