Посадові інструкції
01.09.2022

Посадова інструкція головного мікробіолога

21

 

ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «___________________________»

        (назва підприємства)

 

ЗАТВЕРДЖУЮ:

Директор Товариства з обмеженою відповідальністю «________________»

підпис                       Ім’я ПРІЗВИЩЕ

 «___» _________________ 20___ р.

 

ПОСАДОВА ІНСТРУКЦІЯ
головного мікробіолога
(код КП — 1237.1)

 

1. Загальні положення

1.1. Ця посадова інструкція визначає функціональні обов’язки, права та відповідальність головного мікробіолога.

1.2. Головний мікробіолог призначається на посаду та звільняється з посади у встановленому чинним трудовим законодавством порядку наказом керівника.

1.3. Головний мікробіолог підпорядковується безпосередньо керівнику підприємства.

1.4. Головний мікробіолог належить до категорії керівників та має у підпорядкуванні___________________________.

1.5. У службовій діяльності головний мікробіолог керується нормативно-правовими актами України, що регулюють виробництво медикаментів, трудовим законодавством, локальними актами підприємства (Статутом, правилами внутрішнього трудового розпорядку, колективним договором та ін.), цією посадовою інструкцією, організаційно-розпорядчими документами підприємства з відповідних питань.

1.6. За відсутності головного мікробіолога його обов’язки виконує особа, призначена у встановленому порядку, яка набуває відповідних прав та несе відповідальність за належне виконання покладених на неї обов’язків.

 

2. Завдання та обов’язки

Головний мікробіолог:

2.1. Виконує роботи з мікроорганізмами та продуктами їх життєдіяльності. Розробляє та веде технологічний процес виробництва медикаментів, вітамінів, бактеріальних, вірусних препаратів, алергенів та іншої біологічної продукції відповідно до встановленої технологічної документації.

2.2. Організовує та контролює зберігання вихідних штамів і еталонів мікроорганізмів та підтримує їх на живильних середовищах і тваринах. Перевіряє вірулентні властивості мікробних культур шляхом зараження відповідних тварин, птахів або культур тканин. Проводить імунізацію тварин-продуцентів.

2.3. Розробляє методики та проводить лабораторні аналізи (мікроскопію, висів на стерильність тощо), випробування та інші досліди живильного середовища, культурної рідини, сировини та напівфабрикатів.

2.4. Здійснює мікробіологічний контроль за стадіями виробництва: контролює стадійність розвитку культури, стерильність, веде температурний режим ферментації, відбирає проби для біохімічного аналізу всіх середовищ, а також контролює стерильні дільниці виробництва та здійснює контроль готової продукції.

2.5. Забезпечує відправлення зразків готової продукції в державні органи контролю. Виконує необхідні розрахунки щодо проведених мікробіологічних аналізів, випробувань і досліджень та узагальнює отримані результати.

2.6. Забезпечує виконання вимог санітарно-епідеміологічного режиму, які встановлені для даного виробництва.

2.7. Досліджує причини та вживає необхідних заходів з попередження або усунення відхилень мікробіологічного процесу від вимог технологічного регламенту.

2.8. Забезпечує своєчасне та точне заповнення документації, яка відображає режими роботи за стадіями мікробіологічного процесу виробництва біологічних препаратів.

2.9. Проводить роботу з удосконалення технології виробництва, методів лабораторних аналізів, випробувань і досліджень.

2.10. Бере участь у науково-дослідній роботі з розроблення, освоєння та впровадження у виробництво нових препаратів, прогресивних технологічних процесів.

2.11. Систематично вивчає вітчизняні та зарубіжні науково-технічні досягнення і передовий досвід у галузі виробництва та контролю аналогічної продукції.

2.12. Керує групою працівників, які виконують завдання науково-виробничих програм.

2.13. Розробляє методи проведення експертиз, досліджень, обстежень, вибирає необхідні засоби.

2.14. Обґрунтовує напрями нових досліджень та розробок та методи їх виконання, вносить пропозиції для включення до планів науково-виробничих робіт.

2.15. Приймає матеріал, що надійшов на дослідження, забезпечує його зберігання до закінчення дослідження, оформляє документацію щодо витрат матеріалів на проведення досліджень та санітарної обробки.

2.16. Проводить знезараження боксу, обробку робочого місця, стерилізацію інструментів.

2.17. Надає методичну та практичну допомогу з організації всіх видів робіт у межах своєї компетенції.

2.18. Бере участь у складанні річних планів мікробіологічних досліджень.

2.19. Здійснює вибірковий контроль за правильністю забору та транспортуванням матеріалу лабораторного дослідження.

2.20. Впроваджує нові методи виділення та ідентифікації мікроорганізмів.

2.21. Проводить експериментальні дослідження у галузі мікробіології.

2.22. Бере участь у розробці та освоєнні нових методів досліджень.

2.23. Бере участь у роботі семінарів, конференцій, лабораторних рад.

 

3. Права

Головний мікробіолог має право:

3.1. Вживати дії для запобігання та усунення випадків будь-яких порушень або невідповідностей.

3.2. Отримувати всі передбачені законодавством соціальні гарантії.

3.3. Вимагати сприяння у виконанні своїх посадових обов’язків і здійсненні прав.

3.4. Вимагати створення організаційно-технічних умов, необхідних для виконання посадових обов’язків та надання необхідного обладнання та інвентарю.

3.5. Знайомитися з проектами документів, що стосуються його діяльності.

3.6. Запитувати і отримувати документи, матеріали та інформацію, необхідні для виконання своїх посадових обов’язків і розпоряджень керівництва.

3.7. Підвищувати свою професійну кваліфікацію.

3.8. Повідомляти про виявлені в процесі своєї діяльності порушення і невідповідності і вносити пропозиції щодо їх усунення.

3.9. Ознайомлюватися з документами, що визначають права та обов’язки за займаною посадою, критерії оцінки якості виконання посадових обов’язків.

3.10. Давати підлеглим йому співробітникам та службам доручення, завдання з кола питань, що входять до його функціональних обов'язків.

3.11. Контролювати виконання виробничих завдань, своєчасне виконання окремих доручень та завдань підпорядкованими йому службами.

3.12. Запитувати та отримувати необхідні матеріали та документи, що належать до питань діяльності головного мікробіолога, підпорядкованих йому служб та підрозділів.

3.13. Взаємодіяти з іншими підприємствами, організаціями та установами з виробничих та інших питань, що належать до компетенції головного мікробіолога.

 

4. Відповідальність

Мікробіолог несе відповідальність за:

4.1. Невиконання або несвоєчасне виконання покладених цією посадовою інструкцією обов`язків та (або) невикористання наданих прав.

4.2. Недотримання правил внутрішнього трудового розпорядку, охорони праці, техніки безпеки, виробничої санітарії та протипожежного захисту.

4.3. Розголошення інформації про організацію (підприємство/установу), що відноситься до комерційної таємниці.

4.4. Невиконання або неналежне виконання вимог внутрішніх нормативних документів підприємства та законних розпоряджень керівництва.

4.5. Правопорушення, скоєні в процесі своєї діяльності, в межах, встановлених чинним адміністративним, кримінальним та цивільним законодавством.

4.6. Завдання матеріального збитку підприємству в межах, встановлених чинним адміністративним, кримінальним та цивільним законодавством.

4.7. Неправомірне використання наданих службових повноважень, а також використання їх в особистих цілях.

5. Повинен знати:

Головний мікробіолог повинен знати:

5.1. Технологію виробництва.

5.2. Технологічне та лабораторне обладнання прилади і правила їх експлуатації.

5.3. Державну фармакопею України.

5.3. Стандарти, технічні умови, а також положення, інструкції та інші керівні матеріали щодо виробництва та контролю готової продукції.

5.4. Методи проведення біологічного контролю виробництва та продукції.

5.5. Досвід передових вітчизняних і зарубіжних підприємств у галузі виробництва аналогічної продукції.

5.6. Економіку, організацію виробництва, праці та управління.

5.7. Основи трудового законодавства; правила охорони праці, виробничої санітарії і протипожежного захисту.

6. Кваліфікаційні вимоги

Повна вища освіта відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст) та підвищення кваліфікації. Стаж роботи за професією не менше 3 років.

 

7. Взаємовідносини за посадою

7.1. Головний мікробіолог взаємодіє із структурними підрозділами підприємства: виробничими підрозділами, складом, відділом кадрів, відділом збуту, канцелярією.

 

Доступ до матеріалу надається лише
передплатникам платформи

Якщо ви вже зареєстровані на нашому сайті — будь ласка, .
Або , прямо зараз, це не вимагає ваших персональних даних і займе не більше однієї хвилини.

21

Коментарі

Коментарів ще немає

Накази
06.10.2025

Наказ про проведення щорічної інвентаризації

1

4970

Накази
10.09.2025

Наказ про облікову політику ТОВ

5469

Листи, довідки
15.10.2025

Довідка-розрахунок нарахування та сплати ЄСВ

1

4557

Інше
29.06.2025

Табель обліку використання робочого часу

8918

Облікові документи
02.06.2025

Відомість нарахування заробітної плати

4154