Посадові інструкції
24.07.2022

Посадова інструкція технолога з виробництва та переробки продукції тваринництва

66

 

ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «_______________»

(назва підприємства)

 

ЗАТВЕРДЖУЮ

 

Директор Товариства з обмеженою відповідальністю «________________»

підпис                         Ім’я ПРІЗВИЩЕ

 «__» ________ 20__ р.

 

 

Посадова інструкція

 технолога з виробництва

та переробки продукції тваринництва

(Код КП – 3213)

 

1. Загальні положення

1.1. Технолог з виробництва та переробки продукції тваринництва належить до професійної групи "Фахівці".

1.2. Призначення на посаду технолога з виробництва та переробки продукції тваринництва та звільнення з неї здійснюється наказом керівника підприємства за поданням __________________________________ із дотриманням вимог чинного законодавства про працю.

1.3. Технолог з виробництва та переробки продукції тваринництва підпорядковується безпосередньо ________________________________________.

1.4. За відсутності технолога з виробництва та переробки продукції тваринництва його обов'язки виконує особа, призначена у встановленому порядку, яка набуває відповідних прав та несе відповідальність за належне виконання покладених на неї обов'язків.

1.5. Технолог з виробництва та переробки продукції тваринництва у своїй діяльності керується чинним законодавством України, наказами та інструкціями відповідних галузевих міністерств, цією посадовою інструкцією та іншими нормативними документами, затвердженими у встановленому порядку.

1.6. ____________________________________________________________.

 

2. Завдання та обов'язки

Технолог з виробництва та переробки продукції тваринництва:

2.1. Забезпечує підвищення ефективності та рентабельності виробництва тваринницької продукції у сільськогосподарських підприємствах різних форм власності.

2.2. Упроваджує енерго- та ресурсозберігаючі технології, сприяє зростанню продуктивності сільськогосподарських тварин методом сучасної селекції і біотехнології, створює біологічно та господарсько обґрунтовані умови експлуатації тварин: повноцінну годівлю, програмований рівень вирощування молодняку, сучасні технології, оптимальний мікроклімат.

2.3. Створює міцну кормову базу.

2.4. Розраховує потребу в кормах.

2.5. Розробляє збалансовані раціони, контролює режими і техніку годівлі тварин.

2.6. Організовує раціональне використання кормів і пасовищ.

2.7. Упроваджує на фермах прогресивні способи утримання, годівлі та догляду за поголів'ям тварин, сучасні методи матеріального стимулювання.

2.8. Розробляє та дотримується операційних карт технологічних процесів у тваринництві, контролює ведення зоотехнічного і племінного обліку.

2.9. Виконує заходи, передбачені планом селекційно-племінної роботи, проводить бонітування, відбір і добір тварин та їх відтворення.

2.10. Здійснює спрямоване вирощування молодняку.

2.11. Дотримується вимог щодо ведення племінного обліку класифікації за типом, генетичної експертизи походження тварин і оцінки їх за власною продуктивністю та якістю нащадків з використанням комп'ютерних програм.

 

2.12. Контролює дотримання ідентифікації і збереження сперми в умовах, які встановлено технологічними і ветеринарно-санітарними вимогами.

2.13. Оцінює екстер'єр тварин порівняно з бажаним типом конкретної породи; забезпечує роботу лабораторій із визначення в продукції вмісту поживних речовин та її якості.

2.14. Бере участь у розробленні та впровадженні безвідходних технологій виробництва продукції тваринництва, обґрунтованих норм обслуговування.

2.15. Надає допомогу в технології ведення тваринництва особистих присадибних і фермерських господарств.

2.16. Ефективно застосовує чинні норми з оплати праці, веде документацію, організовує облік та складає звітність з технології тваринництва.

2.17. Відповідно до вимог держстандартів, використовуючи необхідні прилади, обладнання та методики, проводить розрахунок технологічних процесів виготовлення цільномолочної продукції, вершкового масла і сирів, а також оцінює їх якість; проводить оцінку вгодованості забійних тварин та одержаних від них туш; оцінює свіжість м'яса органолептичними і лабораторними методами з метою виготовлення м'ясної продукції високої якості.

2.18. Проводить розрахунок виходу основної продукції для переробки м'яса і виготовлення натуральних м'ясних продуктів; визначає втрати сировини та вихід готової продукції під час виготовлення ковбасних та м'ясних консервів.

2.19. Контролює дотримання технологічних вимог під час переробки молока, м'яса та іншої продукції тваринництва, застосовує контрольно-вимірювальні прилади для оцінки якості продукції і параметрів мікроклімату тваринницьких приміщень, розробляє заходи з профілактики хвороб і отруєнь сільськогосподарських тварин, запобігає їх падежу.

2.20. Контролює додержання працівниками виробничої і технологічної дисципліни, правил і норм з охорони праці, виробничої санітарії та протипожежного захисту, охорони навколишнього середовища.

2.21. ___________________________________________________________.

 

3. Права

Технолог з виробництва та переробки продукції тваринництва має право:

3.1. В межах своєї компетенції повідомляти безпосередньому керівнику про всі недоліки, виявлені в процесі його професійної діяльності, та вносити пропозиції щодо їх усунення.

3.2. Вносити на розгляд керівництва пропозиції щодо покращення роботи, пов'язаної з обов'язками, що передбачені цією інструкцією.

3.3. Вимагати від керівництва сприяння у виконанні ним посадових обов'язків.

3.4. Удосконалювати свою професійну кваліфікацію у встановленому порядку.

3.5. ____________________________________________________________.

 

4. Відповідальність

Технолог з виробництва та переробки продукції тваринництва несе відповідальність:

4.1. За неналежне виконання або невиконання своїх посадових обов'язків, що передбачені цією посадовою інструкцією, а також правилами внутрішнього трудового розпорядку, - в межах, визначених чинним законодавством України про працю та адміністративним законодавством України.

4.2. За правопорушення, скоєні в процесі здійснення своєї діяльності, - в межах, визначених чинним адміністративним, кримінальним та цивільним законодавством України.

4.3. За завдання матеріальної шкоди - в межах, визначених чинним цивільним законодавством та законодавством про працю України.

4.4. ____________________________________________________________.

 

5. Технолог з виробництва та переробки продукції
тваринництва повинен знати:

5.1. Закони, постанови, накази, розпорядження, рішення та інші нормативно-правові акти органів державної влади і місцевого самоврядування з питань агропромислового комплексу і галузі тваринництва.

5.2. Будову та функції органів, систем органів організму сільськогосподарських тварин, їх біологічні особливості, основні закони успадкування господарсько-корисних ознак, походження, методи оцінки екстер'єру тварин, поживності кормів, принципи нормованої годівлі, параметри мікроклімату тваринницьких приміщень.

5.3. Розведення та годівлю сільськогосподарських тварин, зоогігієну, основи ветеринарної медицини, досягнення науки і передовий досвід у галузі тваринництва.

5.4. Технології виробництва і переробки продукції тваринництва.

5.5. Прогресивні енерго- та ресурсозберігаючі екологічно чисті технології виробництва тваринницької продукції.

5.6. Будову та принцип дії контрольно-вимірювальних приладів для оцінки якості продукції і параметрів мікроклімату тваринницьких приміщень.

5.7. Параметри контролю технологічних процесів переробки продукції тваринництва.

5.8. Сучасні методи якісного аналізу продукції тваринництва.

5.9. Державні стандарти на продукцію тваринництва.

5.10. Сучасні методи економічного аналізу та прогнозування ефективності роботи сільськогосподарських підприємств, основи менеджменту та маркетингу у тваринництві.

5.11. Основи інформатики, обчислювальної техніки та програмування.

5.12. Правове регулювання підприємницької діяльності у тваринництві.

5.13. Правила і норми охорони праці, виробничої санітарії та протипожежного захисту, охорони навколишнього середовища.

5.14. ___________________________________________________________.

 

6. Кваліфікаційні вимоги

6.1. Технолог з виробництва та переробки продукції тваринництва I категорії: базова вища освіта відповідного напряму підготовки (бакалавр) та підвищення кваліфікації. Стаж роботи за професією технолога з виробництва та переробки продукції тваринництва II категорії - не менше 1 року.

6.2. Технолог з виробництва та переробки продукції тваринництва II категорії: базова вища освіта відповідного напряму підготовки (бакалавр) та підвищення кваліфікації. Стаж роботи за професією технолога з виробництва та переробки продукції тваринництва - не менше 2 років.

6.3. Технолог з виробництва та переробки продукції тваринництва: базова вища освіта відповідного напряму підготовки (бакалавр). Без вимог до стажу роботи.

6.4. ____________________________________________________________.

 

Доступ до матеріалу надається лише
передплатникам платформи

Якщо ви вже зареєстровані на нашому сайті — будь ласка, .
Або , прямо зараз, це не вимагає ваших персональних даних і займе не більше однієї хвилини.

66

Коментарі

Коментарів ще немає

Накази
06.10.2025

Наказ про проведення щорічної інвентаризації

4910

Накази
10.09.2025

Наказ про облікову політику ТОВ

5405

Листи, довідки
15.10.2025

Довідка-розрахунок нарахування та сплати ЄСВ

1

4530

Облікові документи
02.06.2025

Відомість нарахування заробітної плати

4114

Інше
29.06.2025

Табель обліку використання робочого часу

8874