Посадові інструкції
06.02.2023

Посадова інструкція шеф-кухаря

298

 

ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «_______________»

(назва підприємства)

 

ЗАТВЕРДЖУЮ

 

Директор Товариства з обмеженою відповідальністю «________________»

підпис                         Ім’я ПРІЗВИЩЕ

 «__» ________ 20__ р.

 

 

ПОСАДОВА ІНСТРУКЦІЯ

 шеф-кухаря

(код КП - 3570)

 

1. Загальні положення

1.1. Ця посадова інструкція визначає функціональні обов’язки, права та відповідальність шеф-кухаря.

1.2. Посада шеф-кухаря належить до розділу «Працівники сфери торгівлі та послуг» Національного класифікатора України «Класифікатор професій ДК003:2010», код професії – 3570.

1.3. Шеф-кухар призначається на посаду та звільняється з посади наказом директора ресторану.

1.4. Шеф-кухар безпосередньо підпорядковується директору ресторану.

1.5. У службовій діяльності шеф-кухар керується нормативно-правовими актами України, що регулюють громадське харчування, трудовим законодавством, локальними актами ресторану (Статутом, правилами внутрішнього трудового розпорядку, колективним договором та ін.), цією посадовою інструкцією,  організаційно-розпорядчими документами підприємства з відповідних питань.

1.6. За відсутності шеф-кухаря його обов’язки виконує особа, призначена у встановленому порядку, яка набуває відповідних прав та несе відповідальність за належне виконання покладених на неї обов’язків.

 

2. Завдання та обов’язки

Шеф-кухар:

2.1. Керує виробничо-господарською діяльністю підрозділу із забезпечення ритмічного випуску якісної продукції власного виробництва у належному асортименті.

2.2. Розробляє рецептури нових страв.

2.3. Організує вивчення попиту споживачів з метою забезпечення різноманітного асортименту страв, кулінарних виробів.

2.4. Складає заявки на необхідні продовольчі товари, напівфабрикати, сировину, забезпечує своєчасне їх отримання зі складу, контролює терміни, асортимент, кількість і якість їх надходження і реалізації.

2.5. Здійснює постійний контроль за технологією виготовлення їжі, нормами закладання сировини та додержанням санітарних правил.

2.6. Проводить у складі бракеражної комісії бракераж готової продукції.

2.7. Забезпечує раціональну організацію технологічного процесу, підбирає і розміщує кухарів та інших робітників виробництва, складає графіки виходу їх на роботу.

2.8. Контролює правильну експлуатацію технологічного устаткування, виробничого інвентарю, ваговимірювальних приладів.

2.9. Організовує облік та контролює складання і своєчасне подання звітності про виробничу діяльність.

2.10. Контролює додержання працівниками правил охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни, виробничої та трудової дисципліни, правил внутрішнього розпорядку.

2.11. Проводить інструктаж з технології виготовлення їжі, роботу з підвищення кваліфікації працівників.

 

3. Права

Шеф-кухар має право:

3.1. Ознайомлюватися з проектами рішень керівництва, що стосуються його діяльності.

3.2. Вносити на розгляд керівництва пропозиції щодо покращення роботи, пов’язаної з обов’язками, що передбачені цією інструкцією.

3.3. В межах своєї компетенції повідомляти керівництву про всі недоліки, виявлені в процесі його діяльності, та вносити пропозиції щодо їх усунення.

3.4. Вимагати від керівництва сприяння у виконанні ним посадових обов’язків.

3.5. Отримувати інформацію, необхідну для виконання своїх посадових обов’язків.

3.6. Самостійно приймати рішення в межах своєї компетенції.

3.7. Брати участь у нарадах, на яких розглядаються питання, що стосуються його компетенції.

3.8. Підвищувати свою професійну кваліфікацію на курсах удосконалення у встановленому порядку.

 

4. Відповідальність

Шеф-кухар несе відповідальність за:

4.1. Неналежне виконання або невиконання своїх посадових обов’язків, помилкові дії чи бездіяльність, неприйняття рішень, що сходять у сферу його компетенції, а також за невикористання або неповне використання своїх функціональних прав, що передбачені цією посадовою інструкцією, а також правилами внутрішнього трудового розпорядку, -в межах, визначених чинним законодавством України про працю та кримінальним законодавством України.

4.2. Правопорушення, скоєні в процесі здійснення своєї діяльності, в межах, визначених чинним адміністративним, кримінальним та цивільним законодавством України.

4.3. Завдання матеріальної шкоди в межах, визначених чинним цивільним законодавством та законодавством про працю України.

 

5. Повинен знати

Шеф-кухар повинен знати:

5.1. Нормативно-правові акти та документи з державного регулювання функціонування закладів харчування.

5.2. Вимоги щодо забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення; правові засади забезпечення якості та безпеки харчових продуктів і продовольчої сировини для здоров’я населення.

5.3. Категорії і види стандартів, нормативно-технічну документацію щодо сертифікації якості сировини, напівфабрикатів та готової продукції; асортимент, рецептури, технологію виготовлення усіх видів страв, кулінарних та кондитерських виробів, напоїв, вимоги до їх якості.

5.4. Порядок складання різних меню.

5.5. Норми закладки сировини та виходу готової продукції.

5.6. Порядок оформлення калькуляційних карток.

5.7. Методи лабораторного аналізу і контролю якості продукції.

5.8. Правила експлуатації відповідних видів технологічного обладнання, виробничого інвентарю, інструменту ваговимірювальних приладів, їх призначення та використання в технологічному процесі.

5.9. Наукові основи розпорядництва, регулювання і координації діяльності працівників нижчої кваліфікації; основи організації та нормування праці.

5.10. Системи і методи оцінки праці робітників.

5.11. Основи менеджменту, економіки; правила і норми охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни.

5.12. Основи трудового законодавства.

5.13. Правила і норми охорони праці.

 

6. Кваліфікаційні вимоги

6.1. На посаду шеф-кухаря може бути призначена особа, яка має перший або базовий рівень вищої освіти відповідного напряму підготовки (бакалавр, молодший бакалавр), стаж роботи на аналогічній посаді — не менш ніж 1 рік.

 

7. Взаємовідносини (зв’язки) за посадою

7.1. Шеф-кухар взаємодіє із структурними підрозділами ресторану: бухгалтерією, канцелярією, охороною.

Доступ до матеріалу надається лише
передплатникам платформи

Якщо ви вже зареєстровані на нашому сайті — будь ласка, .
Або , прямо зараз, це не вимагає ваших персональних даних і займе не більше однієї хвилини.

298

Коментарі

Коментарів ще немає

Накази
06.10.2025

Наказ про проведення щорічної інвентаризації

4899

Накази
10.09.2025

Наказ про облікову політику ТОВ

5397

Листи, довідки
15.10.2025

Довідка-розрахунок нарахування та сплати ЄСВ

1

4525

Облікові документи
02.06.2025

Відомість нарахування заробітної плати

4109

Інше
29.06.2025

Табель обліку використання робочого часу

8868