Посадові інструкції
19.05.2025

Посадова інструкція бухгалтера

3143

 

ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «_______________»

(назва підприємства)

 

ЗАТВЕРДЖУЮ

 

Директор Товариства з обмеженою відповідальністю «________________»

підпис       Ім’я ПРІЗВИЩЕ

 «__» ________ 20__ р.

 

 

ПОСАДОВА ІНСТРУКЦІЯ

бухгалтера

(Код КП — 3433)

 

1. Загальні положення

1.1. Ця посадова інструкція визначає функціональні обов’язки, права та відповідальність бухгалтера підприємства.

1.2. Бухгалтер належить до професійної групи «Фахівці».

1.3. Бухгалтер у встановленому порядку призначається на посаду та звільняється з неї наказом керівника підприємства за поданням головного бухгалтера.

1.4. Бухгалтер безпосередньо підпорядковується головному бухгалтеру.

1.5. У своїй діяльності бухгалтер  керується чинним законодавством України з відповідних питань бухгалтерського обліку та аналізу господарської діяльності, відповідними внутрішніми документами підприємства, статутом підприємства, Колективним договором, Правилами внутрішнього трудового розпорядку, Положенням про бухгалтерію підприємства, наказами і розпорядженнями керівництва підприємства з питань бухгалтерського обліку та аналізу господарської діяльності, вказівками головного бухгалтера, відповідними інструкціями з охорони праці, цією посадовою інструкцією.

1.6. Головна функція бухгалтера (мета діяльності на посаді) — здійснення у межах компетенції відповідних операцій з бухгалтерського обліку та аналізу господарської діяльності.

1.7. У разі відсутності бухгалтера на робочому місці (хвороба, відпустка, відрядження тощо) виконання його обов’язків забезпечує у межах компетенції інший працівник бухгалтерії (іншого структурного підрозділу) підприємства відповідної кваліфікації за розпорядженням керівника підприємства.

1.8. У разі перерозподілу обов’язків між працівниками підприємства до цієї посадової інструкції за наказом керівника підприємства можуть бути внесені зміни або доповнення відповідно до чинного законодавства.

1.9. _________________________________________________________________.

 

2. Завдання та обов’язки

Бухгалтер виконує такі функціональні завдання та обов’язки:

2.1. Самостійно складає або приймає до обліку первинні документи, систематизує інформацію, відображену в цих документах, готує проміжні розрахунки для обліку господарських операцій та подає їх на розгляд.

2.2. Здійснює накопичення та узагальнення інформації у потрібному розрізі (деталізації) про:

2.2.1 наявність та рух грошових коштів та грошових документів у касі підприємства, а також грошових коштів, що знаходяться на поточних рахунках у національній валюті, інших рахунках в банку в іноземній валюті, а також грошових коштів в дорозі;

2.2.2 одержання та погашення заборгованості за довгостроковими та короткостроковими позиками;

2.2.3 розрахунки з постачальниками та підрядниками, покупцями і замовниками, різними дебіторами і кредиторами:

2.2.4 видані та отримані короткострокові чи довгострокові векселі, довгострокові і поточні зобов’язання;

2.2.5 наявність та рух основних засобів, інших необоротних матеріальних активів, нематеріальних активів,

2.2.6 знос необоротних активів, а також капітальні і фінансові інвестиції;

2.2.7 наявність та рух виробничих запасів;

2.2.8 витрати на виробництво;

2.2.9 доходи від операційної, інвестиційної і фінансової діяльності підприємства; власний капітал та забезпечення зобов’язань.

2.3.Нараховує заробітну плату, виконує інші розрахунки з працівниками, громадянами та юридичними особами відповідно до чинного законодавства.

2.4. Бере участь у проведенні інвентаризації активів та зобов’язань.

2.5. Веде аналітичний облік у розрізі об’єктів позабалансового обліку.

2.6. Бере участь у розробці, впровадженні та функціонуванні за напрямком своєї роботи системи управління якістю на підприємстві.

2.7. У встановленому порядку підвищує свою професійну кваліфікацію.

2.8. Дотримується під час роботи правил і норм охорони праці, пожежної безпеки, охорони навколишнього середовища.

2.9.______________________________________________________________.

 

3. Права

Бухгалтер  має право:

3.1. На належні умови своєї професійної діяльності.

3.2. Вносити пропозиції головному бухгалтеру, а також у межах компетенції іншим керівникам підприємства з питань підвищення ефективності своєї діяльності на підприємстві.

3.3. Отримувати від структурних підрозділів підприємства доречні матеріали та інформацію, необхідну для виконання своїх посадових обов’язків.

3.4. Брати участь у вирішенні доречних питань на підприємстві у відповідності до своєї компетенції.

3.5. Ознайомлюватися із всіма документами, які визначають його права та обов’язки, критерії оцінювання якості виконання ним своїх посадових обов’язків.

3.6. У межах компетенції за дорученням представляти інтереси підприємства перед сторонніми підприємствами, установами, організаціями, взаємодіяти з їх представниками, вести з ними переговори та ділове листування з відповідних питань, що пов’язані з виконанням своїх посадових обов’язків.

3.7. Підписувати та візувати документи у межах своєї компетенції.

3.8. _______________________________________________________________________.

 

4. Відповідальність

Бухгалтер несе відповідальність за:

4.1. Неналежне виконання вимог організаційно-розпорядчих документів підприємства, що стосуються його напрямку діяльності.

4.2. Невиконання або неналежне виконання своїх посадових обов’язків згідно з цією посадовою інструкцією.

4.3. Перевищення своїх повноважень визначених цією посадовою інструкцією та іншими відповідними документами підприємства.

4.4. Несанкціоноване розголошення комерційної таємниці підприємства.

4.5. Вчинення матеріальних збитків підприємству у межах, встановлених чинним законодавством України.

4.6. Недотримання правил і норм охорони праці, пожежної безпеки, охорони навколишнього середовища.

4.7. ___________________________________________________________________.

 

5. Повинен знати

Бухгалтер повинен знати:

5.1. Нормативні, методичні та інші керівні матеріали з організації та ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності.

5.2. Облікову політику, систему регістрів бухгалтерського обліку.

5.3. Порядок і способи реєстрації інформації.

5.4. Правила документообігу і технологію оброблення облікової інформації на підприємстві.

5.5. План рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій.

5.6. Систему і форми внутрішньогосподарського (управлінського) обліку, звітності і контролю.

5.7. Настанови (процеси, вимоги, документацію) чинної на підприємстві системи управління якістю за напрямком своєї діяльності.

5.8. Сучасні засоби обчислювальної техніки, телекомунікації і зв’язку.

5.9. Методи обробки інформації з використанням сучасних технічних засобів комунікацій і зв’язку, комп’ютерів, відповідні прикладні програмні засоби.

5.10. Правила і норми охорони праці, пожежної безпеки, охорони навколишнього середовища.

5.11. _________________________________________________________________.

 

6. Кваліфікаційні вимоги

Бухгалтер I   категорії:   базова  або  неповна  вища  освіта відповідного   напряму   підготовки   (бакалавр    або    молодший спеціаліст). Стаж роботи за професією бухгалтера II категорії - не менше 1 року.

Бухгалтер II   категорії:  базова  або  неповна  вища  освіта відповідного   напряму   підготовки   (бакалавр    або    молодший спеціаліст). Стаж  роботи  за  професією  бухгалтера  -  не  менше 1 року.

Бухгалтер: базова   або   неповна  вища  освіта  відповідного напряму  підготовки  (бакалавр  або  молодший   спеціаліст);   для бакалавра  -  без  вимог до стажу роботи,  молодшого спеціаліста - стаж роботи на посаді технічного службовця  у  галузях  фінансової діяльності,  роботи  з базами даних,  статистики,  бухгалтерського обліку не менше 1 року.

 

7. Взаємовідносини (зв'язки) за посадою

Для виконання обов’язків та реалізації своїх прав бухгалтер взаємодіє із:

7.1. Іншими працівниками бухгалтерії з питань, що пов’язані з виконанням бухгалтером  своїх посадових обов’язків, надання та отримання відповідної інформації (матеріалів, документів тощо);

7.2. Працівниками інших структурних підрозділів підприємства з питань отримання/надання відповідної інформації, матеріалів, документів, засобів тощо;

7.3. Представниками партнерів (клієнтів) підприємства з питань отримання/надання відповідної інформації, матеріалів, документів, засобів тощо;

7.4. Представниками інших (сторонніх) підприємств, установ, організацій у межах компетенції з питань, що представляють спільний інтерес для зазначених організацій та підприємства, або з питань, що пов’язані з повноваженнями сторонніх організацій у відповідних сферах.

Доступ до матеріалу надається лише
передплатникам платформи

Якщо ви вже зареєстровані на нашому сайті — будь ласка, .
Або , прямо зараз, це не вимагає ваших персональних даних і займе не більше однієї хвилини.

3143

Коментарі

Коментарів ще немає

Накази
06.10.2025

Наказ про проведення щорічної інвентаризації

4959

Накази
10.09.2025

Наказ про облікову політику ТОВ

5464

Листи, довідки
15.10.2025

Довідка-розрахунок нарахування та сплати ЄСВ

1

4550

Інше
29.06.2025

Табель обліку використання робочого часу

8914

Облікові документи
02.06.2025

Відомість нарахування заробітної плати

4148