Питання щодо оподаткування домашнього вина для ФОП
Відповідно до пп. 291.5.1 ПКУ, не можуть бути платниками ЄП першої - третьої груп суб'єкти господарювання (юридичні особи та ФОП), які здійснюють, зокрема, виробництво, експорт, імпорт, продаж підакцизних товарів (крім роздрібного продажу паливно-мастильних матеріалів в ємностях до 20 літрів та діяльності фізичних осіб, пов’язаної з роздрібним продажем пива, сидру, пері (без додання спирту) та столових вин).
Продавати без ліцензії можна тільки столове вино і тільки вроздріб — за умови, що ФОП не продає інших алкогольних напоїв (п. 7 ст. 16 Закону № 3817).
Законно торгувати домашнім вином узагалі не можна. Домашнє саморобне вино не можна вважати столовим вином, бо в домашніх умовах неможливо виготовити вино, яке відповідатиме вимогам ДСТУ.
Громадяни мають право виготовляти вино виключно для власного споживання.
Має право виготовляти вино на продаж ФОП або юридична особа, в якої є ліцензія на виготовлення алкогольних напоїв.
Малі виновиробники можуть отримати ліцензію всього за 10 робочих днів, причому діятиме вона безстроково, а вартість становить лише 1200,00 грн/рік (а згідно зі ст. 50 Закону № 3817 — вже 0,15 розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, в якому здійснюється платіж).
Також дуже важливо, що малі виновиробники, в яких є ліцензія на виробництво вина і які виготовляють його з виноматеріалів власного виробництва, отриманих шляхом переробки самостійно вирощених / вироблених (!) плодів, ягід, винограду, меду, мають право здійснювати оптову торгівлю зазначеними алкогольними напоями без отримання окремої ліцензії на таку оптову торгівлю.
А якщо не з самостійно вирощених / вироблених, а з придбаних плодів, ягід, винограду, меду (за умови що придбані плоди, ягоди, виноград, мед мають виключно українське походження), ліцензія на оптову торгівлю знадобиться, але її вартість становить 40000 грн на рік (ст. 51 Закону № 3817 — вже 5 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, в якому здійснюється платіж).
При цьому для роздрібного продажу своєї продукції малим виновиробникам ліцензія на роздрібну торгівлю алкогольними напоями не потрібна (ч. 12 ст. 16 Закону № 3817)
Тобто в деяких випадках малі виновиробники взагалі можуть обійтися лише ліцензією на виробництво.
Утім, звичайно, ФОП повинен дотримуватися певних вимог, зокрема:
— мати обладнання для: подрібнення, пресування, відстоювання та бродіння сусла, для зберігання і витримки виноматеріалів та розливу вин у споживчу тару, а також для санітарної обробки обладнання та інвентарю;
— раз на рік подавати спеціальну звітність про обсяги виробництва та обігу алкогольної продукції;
— укласти угоду з лабораторією для перевірки якості та безпечності вин (не обов’язково утримувати власну лабораторію — можна співпрацювати з уже існуючими);
— подати декларацію відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства та зареєструвати потужності оператора ринку харчових продуктів.
Раді допомогти, звертайтесь ще!
Відповідь від 15 хвилин!
Підключіть сервіс «Особистий консультант» та отримайте рішення всіх ваших робочих завдань від найкращих експертів-практиків країни.

