Відеоблоги

Нові рахунки для сплати військового збору, хто і коли буде платити

Ви дізнаєтесь:

  • Про сплату ВЗ юрособами на ЄП та мобілізованими ФОПами
  • Чи сплачуватимуть ВЗ підприємці, зареєстровані на ТОТ
  • Про суми ВЗ, що підлягає сплаті ФОП 1 та 2 групи
  • На які рахунки сплачуватиметься військовий збір
Оберіть відео для перегляду

5(4)

Оцініть відео:

Нові рахунки для сплати військового збору, хто і коли буде платити

00:05:41

Олена Афоніна

5(4)

Оцініть відео:

Закон № 4015 про підвищення податків, прийнятий Верховною Радою, містить багато змін не тільки для юридичних осіб і підприємців, але й для фізосіб.


Питання 1. Чи будуть сплачувати ВЗ юридичні особи на ЄП 3 група?

Відповідь:

Так, будуть сплачувати, відповідно пп. 1.1, п. 161, підрозділу 10 ПКУ платниками збору, серед інших, є платники єдиного податку III групи.


Питання 2. Якщо ФОП на даний час мобілізований, чи повинен він сплачувати військовий збір?

Відповідь:

Так, повинен сплачувати. Пільг для фізичних осіб – підприємців, які мобілізовані, немає.


Питання 3. Чи буде сплачувати військовий збір фізична особа підприємець, який зареєстрований на тимчасово окупованій території?

Відповідь:

Так буде сплачувати. Пільги для ФОПів, які зареєстровані на тимчасово окупованих територіях, або на територіях бойових дій, не були підтримані Верховною Радою під час розгляду законопроєкту № 11416-д.


Питання 4. Яку суму військового збору сплачувати ФОПу I та II групи після набрання чинності Закону про підвищення податків – 710 грн чи 800 грн, і з якого періоду?

Відповідь:

Сума військового збору залежить від МЗП, встановленої на 1 січня поточного року.

Військовий збір для ФОПів–єдиноподатників, а також для юросіб-єдиноподатників III групи за Законом запроваджується з 1 жовтня.

Для ФОПів I, II та IV груп військовий збір встановлено у розмірі 10% від розміру МЗП, встановленої законом на 1 січня поточного року. Так як МЗП на 1 січня 2024 року складає 7100 грн, то у IV кварталі 2024 року за жовтень, листопад і грудень військовий збір доведеться сплачувати у розмірі 710 грн щомісяця. А з 1 січня 2025 року МЗП складатиме 8000 грн, тож військовий збір для ФОП I, II та IV груп буде 800 грн щомісячно.


Питання 5. На які рахунки треба платити військовий збір ФОПам I, II та IV групи за жовтень?

Відповідь:

Станом на зараз Закон про підвищення податків № 4015 не набрав чинності, тому у ФОПів –платників єдиного податку I, II, IV групи навіть не виник ще обов’язок зі сплати авансових внесків з військового збору за «себе» за жовтень 2024 року.

Але територіальні органи ДПС вже почали оприлюднювати нові рахунки для сплати військового збору. Таким чином, як тільки Закон набере чинності, платники податку матимуть реквізити для сплати військового збору.