Відеоблоги

Увага! Штрафи до 1,7 млн грн вже з 1 серпня: нове положення від Мінфіну про фінансовий моніторинг

Ви дізнаєтесь:

  • Кого стосуються норми нового Положення про фінмоніторинг
  • Про нові вимоги до суб’єктів фінмоніторингу
  • Формування переліку «ризикових» клієнтів та місце і час подання інформації про них
Оберіть відео для перегляду

5(5)

Оцініть відео:

Увага! Штрафи до 1,7 млн грн вже з 1 серпня: нове положення від Мінфіну про фінансовий моніторинг

00:08:50

Олена Афоніна

5(5)

Оцініть відео:

Чи знаєте ви, що всі юридичні й самозайняті особи повинні дотримуватись вимог щодо проведення фінансового моніторингу? І що за порушення цих вимог можна отримати штраф від 170 000 до 1 700 000 грн?


З 01.08.2024 суб’єкти фінмоніторингу повинні виконувати вимоги Положення № 282

З 1 серпня 2024 року набирає чинності наказ Мінфіну № 282, яким затвердили Положення про здійснення фінансового моніторингу суб’єктами первинного фінансового моніторингу, державне регулювання і нагляд за діяльністю яких здійснює Міністерство фінансів України. Це новий документ, що стосується насамперед аудиторів, бухгалтерів, податкових консультантів, рієлторів, операторів лотерей – суб’єктів господарювання, які надають відповідні послуги, адже вони є суб’єктами первинного фінмоніторингу відповідно до ст. 6 Закону № 361 «Про запобігання і протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення».


Вимоги щодо організації та проведення фінмоніторингу суб’єктами господарювання

Положення № 282 обов’язкове для виконання:

  • суб’єктами аудиторської діяльності;

  • бухгалтерами, суб’єктами господарювання, що надають послуги з бухгалтерського обліку;

  • суб’єктами господарювання, що здійснюють консультування з питань оподаткування;

  • суб’єктами господарювання, що надають посередницькі або консультаційні послуги під час здійснення операцій з нерухомим майном;

  • суб’єктами господарювання, які здійснюють торгівлю за готівку дорогоцінними металами й дорогоцінним камінням та виробами з них;

  • суб’єктами господарювання, які здійснюють торговельну діяльність культурними цінностями або надають посередницькі послуги в такій діяльності;

  • суб’єктами господарювання, які проводять лотереї або азартні ігри.

Зверніть увагу: йдеться про юридичних осіб та самозайнятих осіб, які є суб’єктами господарювання, а не про найманих осіб, які займаються бухобліком, консультуванням, аудитом в межах своїх трудових обов’язків. У такому випадку суб’єктом первинного моніторингу є їхні роботодавці, а не вони.


Які обов’язки покладає законодавство на суб’єкта первинного моніторингу?

У Положенні № 282 є доволі великий перелік обов’язків, наведемо деякі з них. Суб’єкт первинного фінансового моніторингу повинен:

  • Призначати відповідального працівника на рівні керівництва, якщо йдеться про юрособу. Для самозайнятих осіб така норма не передбачена.

  • Затвердити внутрішні документи з питань фінансового моніторингу. Такі документи мають забезпечити розуміння працівниками юрособи своїх обов’язків з метою фінмоніторингу.

  • Подавати інформацію до Держфінмоніторингу, яка може бути пов’язана з легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванням тероризму та фінансуванням розповсюдження зброї масового знищення.

  • Виявляти фінансові операції, що підлягають фінансовому моніторингу.

  • Розробити й здійснювати заходи належної перевірки клієнта з метою розуміння суті діяльності та мети ділових відносин з ним, щоб бути впевненим, що фінансові операції клієнта відповідають наявній у суб’єкта первинного фінансового моніторингу інформації про нього (наприклад, інформації про розмір його доходів, соціальний стан, ризик-профіль, уключаючи в разі потреби джерела походження його коштів/статків кінцевого бенефіціарного власника), для своєчасного виявлення підозрілих фінансових операцій та діяльності.

  • Зберігати всі документи, дані, інформацію, у тому числі відповідні звіти, розпорядження, файли, що стосуються виконання обов’язків суб’єкта первинного фінансового моніторингу, протягом строків, визначених законодавством.

  • Своєчасно та в повному обсязі надавати відповідні запити Мінфіну.

Крім того, суб’єкт первинного фінансового моніторингу зобов’язаний у своїй діяльності застосовувати ризикоорієнтований підхід на постійній основі. Його мета – виявлення, ідентифікація, оцінка всіх наявних та потенційних ризиків, притаманних його діяльності та діяльності клієнтів.


Критерії для обґрунтування ризикоорієнтованого підходу

Ризикоорієнтований підхід має ґрунтуватися на підставі розроблених суб’єктом первинного фінансового моніторингу відповідних критеріїв. Для цього слід керуватися наказом Мінфіну від 28.12.2022 № 465, яким було затверджено Критерії ризиків легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансування тероризму та фінансування розповсюдження зброї масового знищення.


Перелік клієнтів, щодо яких встановлені ризики ділових відносин

Суб’єкт первинного фінансового моніторингу зобов’язаний на постійній основі формувати та вести в електронній формі перелік клієнтів, щодо яких встановлені ризики ділових відносин. У цьому переліку клієнтів вказують інформацію про дату оцінки або переоцінки ризиків та дані, які ідентифікують клієнта, наприклад:

  • Для фізичних осіб – резидентів:

    прізвище, ім’я, по батькові, за наявності, реєстраційний номер облікової картки податків.

  • Для юридичних осіб – резидентів:

    повне найменування, код ЄДРПОУ.

  • Для юридичних осіб – нерезидентів, трастів або інших подібних правових утворень, представництв юридичних осіб – нерезидентів:

    повне найменування країни, реєстрація.

Зверніть увагу: суб’єкт первинного фінмоніторингу зобов’язаний надавати на запит Мінфіну такий перелік клієнтів в електронній формі з актуальною інформацією не пізніше третього робочого дня з дня отримання запиту.

І це лише маленька частина з того обсягу обов’язків, які покладають на суб’єкта первинного моніторингу. Тож якщо ви, як самозайнята особа або як керівник юрособи, повинні виконувати обов’язки таких суб’єктів, радимо негайно вивчити всі вимоги, які передбачені Положенням № 282.


Відповідальність за порушення в області фінмоніторингу

Не забувайте, що для суб’єктів первинного моніторингу Законом № 361 передбачили відповідальність у вигляді штрафу, розмір якого визначено у тисячах неоподатковуваних мінімумів, від 10 000 (тобто 170 000 грн) до 100 000 (1 700 000 грн). Причому штрафи можуть застосовуватися одночасно за різні порушення.


Підсумки

  • З 1 серпня 2024 року суб’єкти первинного фінмоніторингу повинні виконувати вимоги Положення № 282.

  • Суб’єкт первинного фінмоніторингу має розробити й затвердити внутрішні документи для забезпечення вимог Положення № 282.

  • Штраф за порушення вимог щодо фінмоніторингу може бути до 1 700 000 грн.