Відеоблоги

Що очікувати у листопаді 2023

Оберіть тему для перегляду

5(8)

Оцініть відео:

З 1 листопада стартує програма компенсацій за повністю знищене житло

00:01:41

Олена Афоніна

5(8)

Оцініть відео:

5(6)

Оцініть відео:

Для яких платників податків з 1 листопада 2023 року, діятиме мораторій на перевірки

00:03:21

Олена Афоніна

5(6)

Оцініть відео:

4.6(6)

Оцініть відео:

Зміни у порядку призначення виплат для ВПО з 1 листопада

00:00:59

Олена Афоніна

4.6(6)

Оцініть відео:

5(3)

Оцініть відео:

З 7 листопада в країні змінюються режими декларування імпорту та експорту

00:01:11

Олена Афоніна

5(3)

Оцініть відео:

5(2)

Оцініть відео:

Зміна правил/процедур експорту аграрної продукції

00:01:56

Олена Афоніна

5(2)

Оцініть відео:

5(4)

Оцініть відео:

5 та 18 листопада можна буде зареєструвати ПН за І й ІІ половину жовтня

00:01:37

Олена Афоніна

5(4)

Оцініть відео:

5(5)

Оцініть відео:

Податковий розрахунок за ІІІ квартал 2023 року подаємо до 9 листопада

00:02:10

Олена Афоніна

5(5)

Оцініть відео:

5(3)

Оцініть відео:

Воєнний стан та загальну мобілізацію буде продовжено

00:00:57

Олена Афоніна

5(3)

Оцініть відео:

5(3)

Оцініть відео:

Як працюватимемо та відпочиватимемо у листопаді

00:01:15

Олена Афоніна

5(3)

Оцініть відео:

5(2)

Оцініть відео:

Важливі дати для бухгалтера

00:02:38

Олена Афоніна

5(2)

Оцініть відео:

З 1 листопада стартує програма компенсацій за повністю знищене житло

З 1 листопада починає повноцінно працювати програма компенсацій за повністю знищене майно. Українці, які внаслідок російської агресії втратили своє житло, незабаром почнуть отримувати житлові сертифікати у рамках програми «єВідновлення». Наразі надійшло понад 4 300 заявок, з яких половина припадає на Харківську область і значна частина – на Київську. Як пояснюють у профільному комітеті, комісії вже проводили обстеження, за результатами яких сформовано майже 200 житлових сертифікатів. Обміняти їх на житло можна з 1 листопада. Якщо людина втратила приватний будинок, вона може вибрати сертифікат і обміняти його на квартиру або отримати гроші та відбудувати нове житло на своїй земельній ділянці.

Уряд встановив середню вартість квадратного метра – 36 422 грн, але вона коригується трьома коефіцієнтами:

  1. регіональний – знищене житло у різних містах має різницю у вартості;

  2. кількість кімнат – квадратний метр в однокімнатних квартирах дорожче, ніж у чотирикімнатних;

  3. вік зруйнованого будинку – старий або новобудова.

Але є одна умова – отримане житло не можна продавати впродовж 5 років, адже держава хоче, щоб житло будували в Україні та щоб люди поверталися і залишалися тут.

Крім того, наразі у Мінекономіки в планах дозволити українцям використовувати житлові сертифікати, які отримані як компенсація за зруйноване житло в рамках державної програми «єВідновлення», для оплати першого внеску за програмою доступного іпотечного кредитування «єОселя».

Для яких платників податків діятиме мораторій на перевірки з 1 листопада 2023 року

Верховна Рада у першому читанні прийняла законопроєкт № 10016-д, доопрацьований Комітетом з питань фінансів, податкової та митної політики спільно з Мінфіном і ДПС. У ньому передбачені випадки, коли податкові перевірки не проводитимуться, та встановлені певні особливості (до 2024 року) відбору платників податків для проведення планових перевірок.

Зокрема, у разі прийняття проєкту закону, заплановано, що з 1 листопада 2023 року діятиме мораторій на:

  • проведення документальних перевірок платників єдиного податку І та ІІ груп – до 1 серпня 2024 року;

  • проведення документальних перевірок платників податків, податковою адресою є тимчасово окуповані території та території активних/можливих бойових дій (крім певних виключень);

  • проведення фактичних перевірок за місцезнаходженням об’єктів оподаткування або об’єктів, пов’язаних з оподаткуванням, які розташовані на тимчасово окупованих територіях України та територіях активних/можливих бойових дій (крім певних виключень).

Водночас до плану-графіка проведення документальних планових перевірок у період з 1 листопада 2023 року по 31 грудня 2024 року можуть включатися:

  • платники податків, які здійснюють/здійснювали діяльність у сфері виробництва та/або реалізації підакцизної продукції;

  • платники податків, які здійснюють/здійснювали діяльність у сфері організації та проведення азартних ігор в Україні (гральний бізнес);

  • платники податків, які надають/надавали фінансові, платіжні послуги;

  • нерезиденти, які здійснюють/здійснювали в Україні діяльність через відокремлені підрозділи, у тому числі постійні представництва та/або відокремлені підрозділи, зокрема і постійні представництва нерезидента, високого ступеня ризику;

  • інші платники податків, які на основі показників, сформованих за підсумками 2021 календарного року, відповідають одному із визначених законом критеріїв:

    1. рівень сплати податку на прибуток на 50 і більше відсотків менший, ніж рівень сплати податку у відповідній галузі;

    2. рівень сплати податку на додану вартість на 50 і більше відсотків менший, ніж рівень сплати податку у відповідній галузі. Цей критерій не поширюється на платників податків, у яких операції з вивезення товарів за межі митної території України становлять 25 і більше відсотків загальних обсягів постачання та одночасно рівень сплати податку на прибуток становить не менше ніж 50 % рівня сплати податку на прибуток у відповідній галузі;

    3. дебіторська заборгованість перевищує кредиторську заборгованість більше ніж у 2 рази;

    4. загальна сума витрат, відображених у податковій декларації про майновий стан і доходи, становить 75 або більше відсотків суми загального річного доходу, задекларованого у такій декларації, за умови що сума загального річного доходу, отриманого від провадження підприємницької діяльності, становить 10 мільйонів гривень і більше;

    5. нарахування та/або виплата податковим агентом – юридичною особою доходів у вигляді заробітної плати в розмірі менше середньої заробітної плати по підприємствах відповідної галузі у відповідному регіоні.

Перевірки під час дії воєнного стану проводитимуться виключно за наявності безпечних умов для їх проведення.

Данило Гетманцев попереджав, що скасування мораторію все ж таки відбудеться з 1 листопада, навіть якщо проєкт закону № 10016-д буде підписаний пізніше.

Зараз іде інтенсивне обговорення поданих до законопроєкту правок, тож чекаємо на результат їх розгляду і повідомимо вам всі деталі можливих змін до проєкту.

Податкові перевірки – це справжнє випробування для бухгалтера.


У листопаді готуємо для передплатників Бухгалтерської Відеоплатформи №1 курс «Перевірки від підготовки до проведення та усунення наслідків». Курс буде складатися із 7 відеоуроків. Ви дізнаєтесь:

  • як підготуватись до податкових і документальних перевірок, перевірок застосування РРО та нарахування заробітної плати і ЄСВ;
  • як проконтролювати процес проведення перевірки;
  • як виправити помилки до того, як перевіряльник їх знайде;
  • як взяти до уваги помилки перевіряльників і використати їх на свою користь.

Вашими тьюторами на цьому курсі будуть Ірина Губіна, Ольга Самофалова і Тимур Алієв. Із програмою курсу можете ознайомитися за посиланням.

Зміни у порядку призначення виплат для ВПО з 1 листопада

З 1 листопада 2023 року за оформленням допомоги на проживання для внутрішньо переміщених осіб (ВПО) має звертатись одна особа від всієї сімʼї, а не кожен член родини окремо. Це стосується внутрішніх переселенців, які вперше звертаються по допомогу.

Нововведення мало набути чинності з 1 серпня 2023 року, проте уряд відтермінував його до 1 листопада.

Також виплати для ВПО 1 серпня автоматично продовжили на пів року – до кінця січня 2024‑го. Після цього періоду виплату знову переглянуть.

Станом на сьогодні, допомога для ВПО становить:

  • для осіб з інвалідністю та дітей – 3000 грн;
  • для інших осіб – 2000 грн.

Щоб продовжувати отримувати виплати, не потрібно знову звертатися до центрів соціальної підтримки – все робиться автоматично.

З 7 листопада в країні змінюються режим декларування імпорту та експорту

З 7 листопада 2023 року суттєво змінюються умови митного контролю та оформлення як імпортних, так експортних вантажів. Зокрема, компанії, які не встигли до 7 листопада 2023 року отримати відповідні спрощення та переваги, передбачені Митним кодексом України або Конвенцією про режим спільного транзиту (статус АЕО – авторизованого економічного оператора), будуть вимушені пред’являти товари митниці.

Мова йде про необхідність доставлення товарів у зону митного контролю відповідних митниць, в яких проводиться митне оформлення. Зверніть увагу, що імпортні декларації типу ЕА, які дозволяли завершувати митне оформлення, не доставляючи товар на митницю, будуть скасовані! Також з Митного кодексу будуть виключені положення, які дозволяли не пред’являти експортний вантаж митниці.

Зі свого боку бізнес-спільнота напрацьовувала зміни до Порядку отримання спрощень, передбачених Постановою КМУ № 1092. Тож маємо надію, що прийняття цих змін (які спрощують процедуру отримання АЕО) значно збільшить кількість компаній, які зможуть отримати спрощення. Отже, від імені бізнесу Європейська Бізнес Асоціація закликає Уряд України якнайшвидше прийняти ці зміни до Постанови КМУ № 1092. Експерти Асоціації вже кілька років поспіль наполягають на спрощенні вимог до критеріїв фінансової стійкості компанії-заявника та вимог до збереження інформації.

Зміна правил/процедур експорту аграрної продукції

Кабінет міністрів України ухвалив рішення про зміну правил/процедури експорту аграрної продукції.

Протягом 10 діб будуть відпрацьовані деталі оновленої процедури експорту, що передбачатиме, як заявляють автори, боротьбу з тіньовим ринком та неповерненням валютної виручки в країну.

Згідно з нововведеннями, які планує запровадити уряд:

  • компаніям, що займаються експортом агропродукції потрібно буде стати на облік в державному аграрному реєстрі (ДАР). Верифікація в ДАР відбуватиметься за наявності свідоцтва про платника податків станом на 23 лютого 2022 року та зараз. Компаніям також потрібно не мати простроченого повернення валютної виручки. Інакше експортеру доведеться отримувати ліцензію на експорт агропродукції.

  • повернення ПДВ експортерам буде відбуватися лише після повернення валютної виручки експортером. Термін повернення виручки зменшено зі 180 до 90 діб. Крім того, Національний банк заборонить закривати рахунки до зняття валютного контролю.


У листопаді для передплатників Бухгалтерської Відеоплатформи №1 готуємо відеокурс з Іриною Висіцькою, Тимуром Алієвим та Іриною Губіною «Агропідприємство в умовах воєнного стану: земельні питання, оподаткування, пільги, трудові відносини та оплата праці».

На курсі бухгалтери агропідприємств дізнаються про:

  • новели земельного законодавства, особливості правовідносин для сільгосппідприємств;
  • ведення бухобліку та агроподатки (орендній платі, податках на землю та нерухомість, МПЗ і ПДВ),
  • воєнні особливості, які потрібно врахувати в обліковій політиці, оподаткуванні витрат.

 А також лектори на практичних кейсах покажуть, як складати платіжний календар.

5 і 18 листопада можна буде зареєструвати ПН за I й ІІ половину жовтня

Граничним днем для реєстрації ПН та РК за I половину місяця є 5 число наступного місяця, а за ІІ половину – 18 число.

Отже, ПН/РК за першу половину жовтня можна зареєструвати до 5 листопада, за другу половину – до 18 листопада.

Операційний день для реєстрації ПН/РК, на який припадає граничний строк їх реєстрації, триватиме з 00:00 до 24:00.

Тож 5 листопада (у неділю) та 18 листопада (у суботу) можна буде реєструвати ПН/РК за I й ІІ половину жовтня 2023 року, і зробити це можна буде протягом усієї доби.


Якщо у вас, колеги-бухгалтери, є запитання щодо складання декларацій і звітів або ведення бухобліку та оподаткування, наш унікальний сервіс «Особистий консультант» допоможе всім передплатникам Бухгалтерської Відеоплатформи №1. На всі запитання ви отримаєте відповіді. Кваліфіковані експерти з податкового і бухгалтерського обліку приймають запитання цілодобово та відповідають до 24 годин в робочі дні в залежності від складності запиту. Навіть у суботу і неділю запитання приймаються цілодобово, а відповідь надається у понеділок. Крім того, протягом 14 днів після публікації відповіді ви можете надіслати експерту уточнення до запитання та отримати повнішу відповідь.

До 9 листопада 2023 року включно слід подати Податковий розрахунок за III квартал 2023 року

Фахівці Пенсійного фонду нагадують про граничний термін подання Податкового розрахунку за III квартал 2023 року і звертають увагу на особливості зазначення в Податковому розрахунку інформації щодо чисельності працівників. Зокрема:

  • розрахунки облікової та середньооблікової кількості штатних працівників за звітний період проводять згідно з Інструкцією зі статистики кількості працівників, затвердженою Наказом Держкомстату від 28.09.2005 № 286;

  • в облікову кількість штатних працівників включаються всі наймані працівники, які уклали письмово трудовий договір (контракт) і виконували постійну, тимчасову або сезонну роботу один день і більше, а також власники підприємства, якщо, крім доходу, вони отримували заробітну плату на цьому підприємстві;

  • облікова кількість штатних працівників визначається на певну дату звітного періоду, наприклад на перше або останнє число місяця, включно з прийнятими працівниками й за виключенням тих, які вибули в цей день;

  • в обліковій кількості штатних працівників за кожний календарний день враховуються особи, які фактично працювали, а також були відсутні на роботі з будь-яких причин, тобто всі працівники, які перебувають у трудових відносинах, незалежно від виду трудового договору;

  • кількість штатних працівників облікового складу за вихідний, святковий і неробочий день приймається на рівні облікової кількості працівників за робочий день, що йому передував.


Запрошую бухгалтерів підприємств приєднатися до уроків онлайн-школи «Бухгалтерія підприємства + практика в програмі BAS», яка з липня по грудень проходить на Бухгалтерській Відеоплатформі №1. Програма онлайн-школи складається з дев’яти модулів. В кожному з них є практичні заняття в програмі BAS і додатковий урок з онлайн-відповідями лекторів на запитання та бонусні практичні матеріали за темами модулів. Вже доступні для перегляду передплатникам модулі:

  1. «Формування статутного капіталу» з Ольгою Целуйко;
  2. «Облік необоротних та нематеріальних активів» з Вікторією Величко;
  3. «Запаси, МШП, ТМЦ та незавершене виробництво» з Любовʼю Романчук;
  4. «Собівартість продукції та послуг» з Іриною Литвинчук;
  5. «Розрахунки з постачальниками та покупцями» з Іриною Губіною;
  6. «Зовнішньоекономічна діяльність (ЗЕД)» з Ольгою Целуйко.

У листопаді відкриваємо модуль 7 «Грошові кошти в касі та банку та інші банківські операції» з Іриною Губіною і модуль 8 «Зарплата та кадри» з Тимуром Алієвим.

Воєнний стан і загальну мобілізацію буде продовжено

Воєнний стан і загальну мобілізацію продовжено до 15 листопада 2023 року.

Це вже восьме продовження від початку розв’язаної Росією повномасштабної війни.

Останній раз, 17 серпня, були офіційно опубліковані та набрали чинності:

  • Закон від 27.07.2023 № 3275 «Про затвердження Указу Президента України "Про продовження строку дії воєнного стану в Україні"»;

  • Закон від 27.07.2023 № 3276 «Про затвердження Указу Президента України "Про продовження строку проведення загальної мобілізації"».

Отже, воєнний стан та загальна мобілізація продовжені з 18 серпня, 05:30 строком на 90 днів. А якщо конкретніше, то до 15 листопада включно. Отже, з 16 листопада воєнний стан та загальну мобілізацію буде продовжено і ймовірніше за все ще на 90 днів, хоча жодного проєкту закону у ВРУ на сьогодні не зареєстровано.

Нагадаю, що згідно з процедурою, спочатку президент підписує укази, після чого вносить їх до Верховної Ради. Документи розглядає профільний парламентський комітет з питань нацбезпеки та оборони, а згодом за них голосують всі нардепи у залі засідань. Для ухвалення рішення потрібно щонайменше 226 голосів.

Як працюватимемо і відпочиватимемо у листопаді

Розповім, як українці будуть працювати та відпочивати у листопаді. Офіційні вихідні дні в листопаді 2023 року – це суботи та неділі.

Відповідно до Закону від 15.03.2022 № 2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану», через воєнний стан в країні додаткові вихідні дні скасовуються, якби такі й були передбачені у листопаді ст. 73 КЗпП.

Але жодні заборони нам не завадять відзначити й вшанувати такі дні, як:

  • 21 листопада – День Гідності та Свободи. Також у цей день відзначається Всесвітній день телебачення.

  • 25 листопада – День пам'яті жертв голодомору. Ще в цей день відзначають Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок.

Загалом у листопаді 30 календарних днів – 22 робочі дні та 8 вихідних.

Вихідні дні листопада-2023: 4, 5, 11, 12, 18, 19, 25, 26 числа.

Нагадаємо, в приватному секторі роботодавець може встановлювати додаткові вихідні на свій розсуд, тож ніщо вам не заважає зробити святковим і вихідним днем на вашому підприємстві будь-який день у листопаді.

До речі, у листопаді багато професійних свят, зокрема і Міжнародний день бухгалтера, який відзначають 10 листопада.

Важливі дати для бухгалтера

І наостанок нагадаю про граничні дати подання податкової звітності за 3 квартал та оплати податків за 9 місяців.

9 листопада – останній день подання:

за 3 квартали 2023 року

  • податкової декларації з податку на прибуток підприємств платниками, у яких податковий період дорівнює календарному кварталу;
  • розрахунку частини чистого прибутку (доходу), дивідендів на державну частку, що підлягає сплаті до державного бюджету державними унітарними підприємствами та їх об'єднаннями;
  • об'єднаної звітності з ЄСВ, ПДФО та ВЗ;
  • фінансової звітності за 9 місяців 2023 року до органів ДПСУ платниками податку на прибуток, що звітують щокварталу, а саме розрахунку:
    • сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб,
    • сум утриманого з них податку,
    • сум нарахованого єдиного внеску;

за III квартал 2023 року

  • податкової декларації платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця за III квартал 2023 року платниками, що належать до 3-ї групи,
  • податкової декларації з екологічного податку;
  • податкової декларації з рентної плати;
  • податкової декларації збору за місця для паркування транспортних засобів;
  • декларації з туристичного збору.

20 листопада – останній день сплати:

за 3 квартали 2023 року

  • туристичного збору;

за III квартал 2023 року

  • податку на прибуток підприємства;
  • частини чистого прибутку (доходу) державними підприємствами;
  • ПДВ;
  • екологічного податку;
  • рентної плати;
  • збору за місця для паркування транспортних засобів;
  • єдиного податку -15% із сум доходів в III кварталі 2023 року, платниками ЄП 1-ї та 2-ї груп;
  • єдиного податку за III квартал 2023 року платниками – ЮО та фізособами, що належать до 3-ї групи.