Відеоблоги

Підсумки тижня 10-14.07.2023

Оберіть тему для перегляду

4.8(15)

Оцініть відео:

Підписання законопроєкту № 8401 розблоковано

00:01:31

Олена Афоніна

4.8(15)

Оцініть відео:

4.9(11)

Оцініть відео:

З 13 липня діє нова форма авансового звіту та порядок його складання

00:01:39

Олена Афоніна

4.9(11)

Оцініть відео:

5(7)

Оцініть відео:

Мінфін опублікував оновлений Меморандум про економічну та фінансову політику з МВФ

00:03:24

Олена Афоніна

5(7)

Оцініть відео:

5(7)

Оцініть відео:

Як працює порядок автореєстрації ПН/РК в ЄРПН?

00:04:08

Олена Афоніна

5(7)

Оцініть відео:

5(6)

Оцініть відео:

Якщо є заборгованість із зарплати, слід чекати перевірки Держпраці

00:02:00

Олена Афоніна

5(6)

Оцініть відео:

5(5)

Оцініть відео:

Змінено Положення про реєстрацію фізичних осіб у ДРФО

00:01:02

Олена Афоніна

5(5)

Оцініть відео:

5(5)

Оцініть відео:

Розширено повноваження ДПСУ

00:02:19

Олена Афоніна

5(5)

Оцініть відео:

5(5)

Оцініть відео:

Важливі дати для бухгалтера

00:02:15

Олена Афоніна

5(5)

Оцініть відео:

Підписання законопроєкту № 8401 розблоковано

13 липня парламент розглянув три блокувальні постанови до проєкту закону № 8041, які не знайшли підтримки в залі, тому найближчим часом закон буде підписано спікером і відправлено на підпис президенту. Отже, законопроєкт все ж таки набуде чинності з 1 серпня 2023 року. Тож з 1 серпня буде скасовано воєнні податкові пільги та ЄП 2 %, а також розпочнуться перевірки ДПС, але не для всіх.

Про всі наслідки скасування спецгрупи ЄП 2 % ви обов’язково дізнаєтеся на наших онлайн-конференціях, які заплановані до кінця липня. А 19 липня реєструйтеся на «Майстер-клас зі складання зарплатної звітності за II квартал & Застосування РРО та податкові перевірки собівартості: все, що під прицілом ДПС». Цей надзвичайно корисний майстер-клас проведуть Тимур Алієв і Ольга Целуйко. Тимур Алієв на практиці розгляне заповнення додатків Д1, Д5 і 4ДФ об’єднаного звіту, розкаже про застосування РРО з 1 серпня, про нові штрафи та фіскальні чеки. А Ольга Целуйко розкладе по поличках питання формування собівартості від первинних документів та складу витрат до калькулювання та нюансів, які перевіряє ДПС. Реєстрація – за посиланням.

З 13 липня діє нова форма авансового звіту та порядок його складання

Нагадаю, що наказом Мінфіну від 09.05.2023 № 239 внесено зміни в форму звіту про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт, та порядок його складання. Зокрема змінено назву форми звіту, тепер він «Звіт про використання коштів / електронних грошей, виданих на відрядження або під звіт», а також розширена можливість використання електронного цифрового підпису. Наразі при підписанні звіту можна використовувати різні види підпису. Отже, всі три особи, які беруть участь в складанні звіту, а саме підзвітна особа, особа, яка видала кошти під звіт (або касир, або бухгалтер) та керівник, можуть підписувати звіт або власноруч, або з використанням електронного цифрового підпису. Загалом структура і зміст звіту не зазнали суттєвих змін.

Наказ № 239 набирає чинності з дня його офіційного опублікування, і нарешті 13 липня 2023 року наказ опубліковано. 

Новий зразок заповнення авансового звіту ви знайдете у нашому сервісі «Документи» на Бухгалтерській Відеоплатформі №1.

Також можна безкоштовно завантажити:

Загалом сервіс «Документи» на Бухгалтерській Відеоплатформі №1 налічує вже більше ніж 3 000 документів. Наші передплатники можуть завантажувати бланки та зразки документів, а також приклади їх заповнення, які необхідні в роботі. Всі вони перевірені юристами, економістами та представниками податкової служби. Ми постійно опрацьовуємо запити та робимо все можливе, щоб розширювати цей розділ.

Мінфін опублікував оновлений Меморандум про економічну та фінансову політику з МВФ

Ще одна важлива новина щодо Меморандуму з МВФ. Мінфін опублікував оновлений текст Меморандуму про економічну та фінансову політику з МВФ. Відповідно до нього Україна взяла на себе ще чотири зобов'язання, крім попередніх дев’яти вимог (нагадаю, що одна з них – прийняття законопроєкту № 8401 вже до 1 серпня).

  1. Розробка концептуальної записки за програмою «5-7-9» щодо орієнтації на малі та середні підприємства шляхом поступового виключення великих компаній, посилення моніторингу та підтримки адекватних гарантій. Строк виконання – до 1 жовтня.

  2. Підготовка планів дій ДПСУ та ДМСУ, що включатимуть коротко- та середньострокові заходи, що охоплюють ключові сфери реформ визначені майбутньою діагностикою, які будуть інтегровані в загальну Національну стратегію доходів. Строк виконання – до 1 листопада.

  3. Введення в дію статей Бюджетного кодексу, які дозволять підготовку середньострокового бюджетного планування, розробку боргової стратегії, а також обмеження ризиків за державними гарантіями. Строк виконання – до 1 жовтня. До речі, вже виконується, законопроєкт № 9346-1 прийнято за основу.

  4. Відбір і призначення Наглядової ради для «Оператора газотранспортної системи України». Строк виконання – до 1 листопада.

Також, як відзначив пан Гетманцев, деякі з вказаних у Меморандумі вимог вже виконані, а інші майже всі на фінальній стадії виконання.

До речі, при першому перегляді фахівцями МВФ програми розширеного фінансування для України МВФ розкритикував спрощену систему оподаткування.

Експерти МФВ вказали, що платники податків на спрощеній системі оподаткування можуть стратегічно мінімізувати своє податкове навантаження, неодноразово переключаючись між сплатою податку на прибуток за загальною системою та системою ЄП.

Окремо МВФ критикує запроваджену після початку війни 2 %-ву ставку ЄП для великого бізнесу, яку відповідно до ухваленого Верховною Радою законопроєкту № 8401 вже скасують з 1 серпня цього року.

Також з огляду на оподаткування праці та неформальної зайнятості єдиний податок є ще більш проблематичним. Адже багато компаній та приватних осіб вибирають статус самозайнятості відповідно до ЄСП замість стандартного трудового договору, що дає їм право значно зменшувати податкові платежі.

Через всю цю критику щодо ЄП та самозайнятих осіб МВФ планує ретельніше вивчити законопроєкт № 8401, щоб оцінити його відповідність вже узгодженій стратегії. Про це повідомив постійний представник Міжнародного валютного фонду в Україні Ваграм Степанян.

Отже, МВФ перегляне остаточну версію, щоб оцінити її відповідність узгодженій стратегії, що дозволить визначити, був виконаний структурний маяк Меморандуму МВФ чи ні. І можливо, будуть зроблені коригувальні дії.

Тож цілком ймовірно, що 1 серпня внесення змін в українську систему оподаткування не припиниться. 

Як працює порядок автореєстрації ПН/РК в ЄРПН?

Постановою КМУ від 02.06.2023 № 574 внесено зміни до постанови КМУ від 11.12.2019 № 1165. Тож з 8 липня набула чинності така довгоочікувана й обіцяна автоматична реєстрація заблокованих ПН/РК, зокрема у разі врахування таблиці даних платника (п. 16-1 оновленого Порядку 1165). Отже, платники отримали можливість автоматичної реєстрації податкових накладних у разі виключення платника з переліку ризикових та/або після прийняття комісією рішення про врахування таблиці даних платника. Якщо враховується таблиця платника – автоматична реєстрація ПН/РК в ЄРПН здійснюється на 5-й робочий день.

В іншому випадку автоматична реєстрація ПН/РК в ЄРПН здійснюється наступного робочого дня після прийняття рішення про виключення платника з переліку ризикових і застосовується до платників ПДВ щодо яких рішення про відповідність критеріям ризиковості платника (первинне включення до переліку ризикових) прийнято з дня, наступного за днем набрання чинності Постановою № 574, тобто з 9 липня 2023 року.

Крім того, автоматична реєстрація можлива за умови одночасного дотримання певних умов, зокрема якщо:

  • реєстрацію ПН/РК зупинено через відповідність критеріям ризикового платника (з дати включення до переліку ризикових до дати подання інформації та копій документів, за результатами розгляду яких прийнято рішення про невідповідність);

  • дата подання таких ПН/РК на реєстрацію ЄРПН припадає на період, що не перевищує 180 днів до дати подання інформації та копій документів, за результатами розгляду яких прийнято рішення про невідповідність;

  • на початок робочого дня автоматичної реєстрації операції в таких ПН/РК не відповідають жодному критерію ризиковості здійснення операції;

  • щодо таких операцій комісією регіонального рівня не прийнято рішення про реєстрацію ПН/РК в ЄРПН;

  • у день такої автоматичної реєстрації наявна сума ПДВ, на яку платник податку має право зареєструвати такі ПН/РК в ЄРПН, обчислена відповідно до п. 200 прим. 1.3 або п. 200 прим. 1.9 ПКУ. 

Зі свого боку Ніна Южаніна, проаналізувавши нові норми Порядку № 1165, запевняє, що не буде автоматичної реєстрації заблокованих ПН/РК у разі, якщо таблиця даних платника податку враховується ДПСУ в автоматичному режимі.

На жаль, тільки таблиці, прийняті комісіями «вручну», викликають довіру податківців і тільки за такими таблицями за певних умов буде автоматична реєстрація заблокованих ПН/РК.

Проте автори змін закріпили в новій редакції Порядку № 1165 право податківців скасовувати таблиці, прийняті як «вручну», так і автоматично (п. 19 Порядку № 1165).

Відповідно до статистичних даних, загалом за період з 2020 року по травень 2023 року ДПС щомісяця приймає в середньому 39,7 % поданих таблиць від 49 % платників, які подали таблиці, з них в автоматичному порядку приймається 28 % таблиць від 34 % платників відповідно.

Саме ці найбільш надійні платники, таблиці яких ДПС прийняла автоматично, будуть позбавлені права на автоматичну реєстрацію заблокованих ПН/РК, відповідно до нового Порядку № 1165.

Що ж, почекаємо на статистику заблокованих/розблокованих ПН/РК за липень.

Натомість не встигли зміни почати діяти, як пан Гетманцев вже відчув покращення. Він повідомив, що у червні, порівняно з травнем, на 30,4 % зменшилася кількість скарг щодо протиправного блокування ПН і віднесення платників до переліку ризикових. Водночас голова Комітету ВР визнає, що існує проблема безпідставного віднесення до ризикових малих і середніх підприємств з незначними сумами.

Сподіваємося, що ця проблема також буде вирішена найближчим часом у черговому оновленні Порядку № 1165.

Якщо є заборгованість із зарплати, слід чекати перевірки Держпраці 

На виконання доручення прем’єр-міністра України, посадовці Держпраці почали проводити перевірки підприємств, на яких є заборгованість із заробітної плати.

Мета позапланових заходів державного контролю – своєчасно виявити тенденції, що негативно впливають на права та законні інтереси працівників, і забезпечити оперативне прийняття управлінських рішень для погашення заборгованості.

Нагадаємо, що відповідно до постанови КМУ від 13.03.2022 № 303, на сьогодні частково відновлене право проводити перевірки, але виключно на підставі:

  • звернення працівників про порушення їх трудових прав;
  • доручення прем’єр-міністра України, зокрема щодо дотримання строків виплати заробітної плати;
  • в разі настання нещасного випадку на виробництві.

Також варто пам’ятати, що інспектори Держпраці тісно співпрацюють з податківцями. А ті під час фактичної перевірки дотримання законодавства про трудові відносини перевіряють наявність трудового договору, відповідного обліку роботи та витрат на оплату праці працівника, відомості про оплату праці працівника. Для ідентифікації працівника можуть використовуватися документи, що посвідчують особу (посадове посвідчення, посвідчення водія, санітарна книжка тощо) (п. 80.6 ст. 80 ПКУ).

18 липня запрошуємо вас приєднатися до майстер-класу «Військовий облік: готуємося до перевірки ТЦК & Лікарняні: проблемні розрахунки та як вберегтися від штрафів». Від Тетяни Донець ви дізнаєтеся про ТОП-10 справ для відповідального за ВО до перевірки ТЦК і для звіряння з ТЦК, а Тетяна Гуль розповість про проблеми, які виникають під час розрахунку лікарняних, а також підкаже, як вберегтися від штрафів. А ще ви на прикладах розберетеся з виправленням помилок в обліку лікарняних. Реєстрація безкоштовна за посиланням.

Змінено Положення про реєстрацію фізичних осіб у ДРФО

Наказом Мінфіну від 09.06.2023 № 305 затверджено зміни до Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків, затвердженого наказом Мінфіну від 29.09.2017 № 822.

Важливі зміни, зокрема:

  • ДПС надає ДМС відомості в обсязі, необхідному для ідентифікації платника податків;

  • для виїзду за кордон особа може пред'явити е-паспорт замість паспорта громадянина України та закордонного паспорта;

  • для підтвердження інформації про задеклароване (зареєстроване) місце проживання (перебування) особа подає один з таких документів: витяг з реєстру територіальної громади; паспорт, виготовлений у формі книжечки; тимчасове посвідчення громадянина України.

Також у новій редакції викладено додатки 2 і 3, додатки з 5 по 8, додатки з 10 по 16 до Положення.

Наказ Мінфіну від 09.06.2023 № 305 набере чинності через 10 днів з дня його офіційного опублікування. Наразі він ще не опублікований.

Розширено повноваження ДПСУ

Постановою КМУ від 13.06.2023 № 598 внесено зміни до Положення про Державну податкову службу України, затвердженого постановою КМУ від 06.03.2019 № 227.

Відповідно до внесених змін:

  1. розширено основні завдання ДПС щодо контролю за виробництвом та обігом тютюнової сировини;

  2. ДПСУ відповідно до покладених на неї завдань:

    • здійснює податковий контроль за контрольованими іноземними компаніями;

    • забезпечує ведення та оприлюднення Реєстру керівників платників податків – боржників;

    • забезпечує стягнення сум простроченої заборгованості суб’єктів господарювання перед державою за кредитами (позиками), залученими державою  або під державні (місцеві) гарантії, а також за кредитами з бюджету;

    • проводить роботу, пов’язану з посиленням боротьби з незаконним виробництвом, переміщенням, обігом підакцизних товарів (продукції);

    • організовує та здійснює взаємодію та обмін інформацією з компетентними органами іноземної юрисдикції, у тому числі автоматичний обмін інформацією про фінансові рахунки (CRS), звітами у розрізі країн міжнародних груп компаній (CbC) та автоматичний обмін інформацією відповідно до Угоди між Урядом України та Урядом США (FATCA);

    • вносить пропозиції та розробляє проєкти міжнародних договорів України з питань оподаткування, також укладає їх і  забезпечує виконання зобов’язань за ними;

    • здійснює заходи щодо забезпечення виконання прийнятих в установленому законом порядку рішень про застосування спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) до платників податків;

    • здійснює контроль за своєчасністю та повнотою сплати авансових внесків з податку на прибуток підприємств платниками податку, які провадять діяльність з торгівлі валютними цінностями у готівковій формі.

Також ДПС має право:

    • вимагати під час проведення перевірок проведення повної інвентаризації активів та зобов'язань;

    • отримувати повну інформацію про платників податків від державних та інших органів ;

    • звертатись до суду, у тому числі щодо встановлення тимчасового обмеження у праві виїзду за межі України керівників юридичних осіб або постійних представництв нерезидентів-боржників;

    • проводити фото-, відео- та аудіофіксацію під час перевірок;

    • проставляти апостиль на документах, які видаються ДПС та її територіальними органами, що засвідчує справжність виданих документів.

Важливі дати для бухгалтера

І наостанок нагадаю про статистичні та податкові звіти, що необхідно подати невдовзі.

17 липня

Останній день подання:

  • фінансової та бюджетної звітності розпорядниками та одержувачами коштів державного й місцевих бюджетів за II квартал.

19 липня

Останній день сплати:

  • авансових платежів із податку на доходи фізичних осіб фізичними особами – суб'єктами підприємницької діяльності за II квартал;
  • ЄСВ з доходу фізичних осіб – підприємців, зокрема і тих, які вибрали спрощену систему оподаткування за II квартал.

20 липня

Останній день подання:

  • податкової декларації за червень з податку на додану вартість платниками, у яких податковий період дорівнює календарному місяцю;
  • декларації з акцизного податку;
  • декларації з плати за землю;
  • декларації з рентної плати;
  • декларації платників єдиного податку третьої групи на 2 %.

Останній день сплати:

  • авансового внеску з єдиного податку за липень 2023 року платниками, що належать до 1-ї та 2-ї груп;
  • єдину внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування з доходу за червень.