Відеоблоги

Зняття готівки з картки більше не потрібно підтверджувати

Ви дізнаєтесь:

  • Про законодавчі зміни щодо документального підтвердження зняття готівки.
  • Яким чином можна зняти готівку.
  • У яких випадках не потрібен документ для підтвердження зняття готівки.
Оберіть відео для перегляду

5(10)

Оцініть відео:

Зняття готівки з картки більше не потрібно підтверджувати

00:06:02

Тимур Алієв

5(10)

Оцініть відео:

Підзвітна готівка знята з картки, що треба додати до авансового звіту?

***

Здійснюючи готівкові операції суб’єкти господарювання використовують Положення №148 від Нацбанку. І саме з 8 жовтня до цього положення у нас набрали чинності зміни, затверджені постановою правління НБУ від 19.09.2022 р. №205. І одна зі змін стосується безпосередньо звітування коли з карток знімалася готівка. Ми бачимо, що за новою редакцією п. 20 Положення №148, фізичні особи – довірені особи юридичних осіб, які одержали готівку з рахунку із застосуванням платіжного інструменту, використовують її за призначенням без оприбуткування в касі. Ну так було і раніше, що вони в касі не оприбутковували. Разом вже на пряму не згадано про корпоративні та особисті електронні платіжні засоби. А згадується безпосередньо платіжний інструмент.


Якщо ми звернемося до Закону №1591, то платіжний інструмент це персоналізований засіб, пристрій та/або набір процедур, що відповідають вимогам законодавства та погоджені користувачем і надавачем платіжних послуг для надання платіжної інструкції. І до платіжних інструментів належить зокрема електронні платіжні засоби. Ну при цьому Нацбанк до речі має право визначати інші види платіжних інструментів та порядок їх емісії. Тобто прив’язка йде зараз безпосередньо до платіжного інструменту, що ширше ніж безпосередньо електронний платіжний засіб. При цьому платіжна картка це електронний платіжний засіб у вигляді пластикової чи іншого виду картки. Тобто платіжна картка, вона може бути й в електронній формі.


При цьому мова йде про рахунок. Разом із тим за визначенням поточний рахунок це рахунок, що відкривається банком клієнту для зберігання коштів і виконання платіжних операцій відповідно до умов договору та вимог законодавства України. Ну як раніше, так і зараз, підзвітник і надалі може знімати готівку за допомогою платіжного інструменту звісно лише з поточних рахунків підприємства.


При цьому, звертаю увагу, на оновлення, що на сьогоднішній момент фізичні особи – довірені особи юридичних осіб подають до підрозділу бухгалтерського обліку Звіт про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт, разом із підтвердними документами про використання коштів за призначенням та повертають невикористаний залишок коштів на рахунок установи/підприємства або в касу в установлені строки й порядку, визначені для підзвітних осіб. Отже, ми в оновленій редакції п. 20 Положення №148 вже не бачимо того, що підзвітник разом авансовим звітом, разом з підтвердними документами, він ще обов’язково має надати якийсь документ, який би підтверджував зняття готівки з картки. І до речі це підтверджують і податківці в роз’ясненні від 28.10.2022 р., яке розміщено на їхньому сайті. Тобто таким чином, починаючи з 8 жовтня, документи про одержання готівки з поточного рахунку (чеки банкомата, довідки за встановленими формами, сліпи, квитанції торговельних терміналів) подавати до бухгалтерії разом зі звітом не потрібно.

***

Залишайте свої коментарі. Будемо вдячні за позитивний відгук! 🤗