Відеоблоги

Як розрахувати річний дохід ФОПа, який перебував на 2%

Ви дізнаєтесь:

  • Про правила визначення граничного обсягу доходу при застосуванні різних ставок ЄП.
  • Як визначити суму перевищення доходу з метою оподаткування.
  • Про правила оподаткування суми перевищення доходу.
Оберіть відео для перегляду

4.7(24)

Оцініть відео:

Як розрахувати річний дохід ФОПа, який перебував на 2%

00:04:16

Ольга Целуйко

4.7(24)

Оцініть відео:


Розрахунок річного доходу. Протягом цього періоду, з 1 квітня і до сьогодні, була така певна еволюція. Тобто податкова спочатку дала роз’яснення, а потім змінила свою точку зору.

***

Отже, спочатку у нас було таке роз’яснення. На запитання: як буде розрахуватись граничний обсяг доходу для ФОПа платників єдиного податку третьої групи для подальшого перебування на єдиному податку після скасування воєнного стану? Вони відповіли таким чином, що платники 3 групи, які сплачували до 31 березня єдиний податок за ставкою 5%, потім перейшли на 2% і з першого дня місяця, наступного за місяцем припинення воєнного стану, якщо вони повертаються на сплату єдиного податку 5%, вони повинні дотримуватися обмеження в обсязі доходу, одержаного протягом календарного року. Тобто 1167 розмірів МЗП. Це що зазначено у п. 291.4. І воно виглядало так, що в цей річний дохід має вкладатися і той дохід, який ми отримали коли перебували за ставкою 2%, а там він необмежений. І що нам робити? Переходити на загальну систему?

Але далі податкова змінила свою думку. Ось давайте розглянемо детально, що наразі у нас є яке роз’яснення. Тут закриваються одразу два питання. Чи нараховуються на дохід, який отриманий з порушенням перебування на спрощеній системі єдиний податок за подвійною ставкою для єдинників 2%? І як рахується дохід? Отже, питання, воно звучить таким чином. Чи застосовується ставка у подвійному розмірі 6 або 10 відсотків від суми перевищення доходу, отриманого юридичною особою – платником єдиного податку третьої групи, яка на період воєнного стану перебувала на спрощеній системі з особливостями оподаткування, після автоматичного повернення на систему оподаткування, що застосовувалась до початку воєнного стану та чи необхідно перейти на сплату інших податків та зборів? І тут вони починають з того, що дійсно пунктом 293.5 ПКУ встановлено, що ставки єдиного податку для платників третьої групи подвійний розмір 6 або 10 відсотків від суми перевищення обсягу доходу, який ми назвали, який зазначений в п. 291.4. Після автоматичного повернення юрособи на третю групу єдиного податку за ставкою, що застосовувалась до дати обрання спрощеної системи 2% до суми граничного доходу не включається той дохід, який отримала така юридична особа під час використання таким платником особливостей оподаткування, встановлених п. 9 підрозділу 8 розділу XX «Перехідних положень» ПКУ. Тобто вони не будуть враховувати цей період, вони будуть рахувати його окремо. І вони закінчують своє роз’яснення таким чином: ставка у подвійному розмірі 6 або 10 відсотків буде застосовуватися до суми перевищення граничного обсягу доходу у період перебування на спрощеній системі зі ставкою 3 або 5 відсотків. Таким чином податкова прийшла до ну дуже нормального роз’яснення, що все окремо, 2% окремо, а загальні правила для єдинників третьої групи, вони окремі. Ну і першої та другої також.